Dodaj do ulubionych

Brak kupki

IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 10.08.16, 14:54
Czesc, karmie piersia już 15 dzień mojego synka wczoraj była tylko jedna kupa a dziś nic.... Wczoraj dostał też 2 razy glukoze po 30ml bo jest ciągle głodny godzinami przy piersi nie mam kiedy zjeść ani pójść do toalety... Dlaczego tyle je a nie załatwia się jak wcześniej 5-6 razy? Dodam ze puszcza gazy ale to samo powietrze i mocz też był. Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • indjanek Re: Brak kupki 10.08.16, 15:20
      To normalne przy kp. Nawet 10 dni bez kupy jest ok. Byle siku było. Mój syn robił co 2-3 dni, dzień wcześniej były bąki. To się nazywa trawienie bezresztkowe - ciesz się ;)

Co do jedzenia non stop- to też normalne na początku - rozkręca sobie laktację, to mija. Glukozy bym nie dawała, prosta droga do cukrzycy próchnicy czy otyłości..
      • indjanek Re: Brak kupki 10.08.16, 16:04
        Dziecko po prostu dopiero uczy się efektywnie ssać, ma malutki żołądek, mleko jest lekkostrawne. To mija :)
      • yumemi Re: Brak kupki 10.08.16, 19:04
        indjanek napisała:

> To normalne przy kp. Nawet 10 dni bez kupy jest ok. Byle siku było. Mój syn rob
        > ił co 2-3 dni, dzień wcześniej były bąki. To się nazywa trawienie bezresztkowe
        > - ciesz się ;)

Absolutnie nie jest normalnie u noworodka.
        Po 6 tygodniu srednio, owszem, wtedy mowimy o trawieniu bezresztkowym.
        • ela.dzi Re: Brak kupki 13.08.16, 18:00
          To czemu mój syn od urodzenia przez pierwsze 3 miesiące załatwiał się raz na kilka dni a nabierał jak pączek w maśle ?
    • dwellajna Re: Brak kupki 10.08.16, 16:15
      Glukoza to najgorsza i najglupsza rzecz, jaka mozna w tej sytuacji zrobic, gorsza niz mm, bo de facto glodzisz w ten sposob dziecko, bo przeciez sie nia nie najada, tylko oszukuje glod... Karm, poczytaj sobie forum, normalnym jest, ze noworodek chce byc caly czas przy mamie, brak kupy tez jest normalny.
    • yumemi Re: Brak kupki 10.08.16, 19:03
      Zadnej glukozy ani wody noworodkowi NIE DAJEMY. Glukozy jakiejkowiek w ogole sie dzieciom nie daje na zadnym etapie.
      Taki maluch ma byc ciagle glodny i ma pic mleko.
      Jak idziesz do toalety, odloz na chwile malucha i idz. Z dzieckiem przy piersi mozna tez jesc :)
      Kupki na tym etapie powinny byc codziennie, ale nie bedzie ich od wody tylko od pokarmu.
      Wazne jak przybiera - napisz koniecznie.
    • Gość: Anka Re: Brak kupki IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 10.08.16, 21:13
      Nie podaje mu wody tylko glukoza była dwa razy bo tak położona zaleciła, na mojej wadze przybrał 400g ale jutro bede w szpitalu to dokladnie sie dowiem, nadal je je i je jak tylko usnie na 10 min to budzi sie z krzykiem glodny, mam pokarm bo jak naciskam to leci... Sama już nie wiem, kupy brak....
      • yumemi Re: Brak kupki 10.08.16, 22:14
        Polozna oczywiscie w bledzie jest bo juz od dawien dawna wiadomo ze noworodkow sie ani nie dopaja, a juz tym bardziej nie podaje sie zaslodzonej wody. Takie rady nadaja sie do przekazania do jakichs zwierzchnikow w szpitalu..
        Sluchaj dziecka - przystawiaj jak najczesciej, dziecko wie co robi ze chce tak czesto ssac.
        Nie odkladaj do lozeczka zadnego, dziecko przy sobie - odpoczywaj z dzieckiem przy piersi, tv ogladaj, i karm ile sie da.
        Pokarm ze jest to sprawa oczywista i na pewno nie jest to cos co sie sprawdza:)
        Smoczkow zadnych w uzyciu nie ma?
      • indjanek Re: Brak kupki 11.08.16, 09:31
        To dobrze, ze przybiera. Uwierz- to na początku tak wygląda. Wykorzystaj ten czas, że możesz przy dziecku poleniuchować. Karm na leżąco lub w fotelu, oglądaj tv, czytaj. Za chwilę dziecko nauczy się szybciej najadać, urośnie mu żołądek, zacznie się ruszać i uciekać - wtedy sobie nie posiedzisz.. ;)
        • yumemi Re: Brak kupki 11.08.16, 13:10
          Otóż to :-) Dopiero jak karmienia stają sie krótkie, potem dziecko zaczyna raczkować i włazić w każdy kat, matki doceniają to ze pierwsze tygodnie można było siedzieć karmić i leniuchować :-)
    • ela.dzi Re: Brak kupki 13.08.16, 17:58
      W kp liczą się tylko przyrosty i zasikane pieluchy. Kupa może być nawet raz na 2 tygodnie. Mój młodszy syn przez pierwsze trzy miesiące robił kupę raz na kilka dni. Rekord to 10-dniowa przerwa
      • ona1983.10 Re: Brak kupki 18.08.16, 15:35
        Po miesiaca tak, ale 1 n kupa powinna byc codziennie
        • ela.dzi Re: Brak kupki 18.08.16, 17:22
          U nas tak było niemal od urodzenia, a na pewno po wyjściu ze szpitala. Aż położna środowiskowa było zdziwiona, ale ważenie po tygodniu wykazało bardzo duży przyrost. A teraz z kolei na 5,5 miesiąca kupa jest max co 2 dni.
        • indjanek Re: Brak kupki 18.08.16, 21:03
          ja przez pierwszy tydzień byłam z młodym w szpitalu i też jednego dnia nie zrobił. Lekarz powiedział , że nie ma powodu do zmartwień, kupa nie musi być codziennie.
    • hermenegilda_zenia Re: Brak kupki 17.08.16, 23:08
      To że dziecko wisi na piersi nie ma nic wspólnego z tym, że jest głodne. Po prostu taki maluch rodzi się by ssać, a ssanie służy do zaspokojenia głodu, poczucia bezpieczeństwa, bliskości, uspokojenia - po prostu wszystkich potrzeb. Trzeba taki stan zaakceptować, bo najdalej po 3 miesiącach minie. Nie wiem skąd ten nienajmądrzejszy pomysł podawania glukozy - sama na to wpadłaś? Lepiej przestań i daj dziecku pierś, żeby jednocześnie podkręcić laktację, bo to nie tylko szkodzenie dziecku, ale strzelanie sobie w stopę i działanie przeciwskuteczne, jeżeli chcesz karmić piersią. A przy kp kupa może być nawet 1 na 2 tygodnie. Ważne są przyrosty i moczenie pieluszki.
      • aneta-47 Re: Brak kupki 18.08.16, 16:01
        Położne kazaly w celu dokarmienia podać glukozę nie ja sama...
      • aneta-47 Re: Brak kupki 18.08.16, 16:02
        Karmie piersia cały czas ale tu znowu po 5 dniach nie ma kupy juz 4 dzien zastój
        • ela.dzi Re: Brak kupki 18.08.16, 17:23
          Jak z przyrostami ?
    • onijatomy Re: Brak kupki 19.08.16, 14:31
      Tak to wyglada na poczatku. No ale maluszek dzielnie pracuje i na pewno wie kiedy i ile chce zjesc. Ty dbaj o swoje sutki i piersi a ktos bliski niech poda Ci zdrowe jedzenie a nawet nakarmi. Ja w tym okresie do perfekcji opanowalam jedzenie lyzka i jedna reka. Co do kupy, to jesli po kilku dniach synek zalatwi sie normalnie i nie ma zatwardzenia to jest to normalne. Ty mozesz mu pomoc pijac wode z duza iloscia magnezu (Hepar).
    • malwina.okrzesik Re: Brak kupki 19.08.16, 23:50
      W pierwszych tygodniach lupek ma być 2-3 na dobę, to dobre potwierdzenie, że dziecię się najada. Jeśli synek wisi na piersi, ma Pani wrażenie że jest głodny, proponuję go przede wszystkim zważyć. Dobrze byłoby udać się do speca od laktacji, żeby ocenić efektywność ssania i przyjerzeć się waszym trudnościom.
      Dziecko przez pierwsze 6 miesięcy nie potrzebuje innych pokarmów i napojów niż mleko mamy. Podawanie glukozy może zaburzyć produkcję pokarmu i powodować zbyt małe przybieranie na wadze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka