Dodaj do ulubionych

Biustonosz do karmienia

17.10.16, 08:34
Witam .
Za dwa miesiące będę mamą i zastanawiam się jaki biustonosz do karmienia kupić .
Nie znoszę szwów i gryzących koronek , i zastanawiam się jakiej firmy i czy w ogóle taki do karmienia - a może zwykły bez fiszbin, miękki ?
Co polecacie , i co się u was sprawdziło .
Serdecznie dziękuję za podpowiedzi .
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Biustonosz do karmienia 17.10.16, 10:30
      Najlepiej kupić już po porodzie, gdy wiadomo jak bardzo piersi się powiększą, ale z kolei wtedy czasu jak na lekarstwo. Osobiście polecam na początek sportowe np. z Gatty. Przy nadprodukcji fiszbiny mogą prowadzić do zastojów i stanów zapalnych. Potem używałam najprostsze modele z firmy Alles, ale jak przeglądam obecną kolekcję, to widzę same 'wypaśne'. Ja mam do tej pory ten, jest miękki i bez fiszbin : gazeta uznaje, że spam, wpisz w Allegro Alles Mama Easy. Jeszcze lubiłam biustonosz z firmy Mitex, ten model, tylko ma fiszbiny: znów gazeta, uznaje, że spam,wpidz w Google Mitex Mame.
      • m.lempart Re: Biustonosz do karmienia 17.10.16, 10:52
        Serdecznie dziękuję za odpowiedz , ten z Alles Mama Easy wygląda na fajny :-)
      • kora.bez.loginu Re: Biustonosz do karmienia 17.10.16, 22:52
        Mnie właśnie sportowy stanik bodaj z tchibo zastój wywołał, gdyż go do góry musiałam wywijać przy karmieniu. No nie umiałam z niego bufetu górą wytoczyć... a jakie ekscesy nad dzieckiem wyczyniałam, żeby zastój od właściwej strony zassała i ściągnęła ;-)
    • kora.bez.loginu Re: Biustonosz do karmienia 17.10.16, 11:47
      Zależy też jak wpisujesz się w popularną rozmiarówkę. Drobna dziewczyna z większym biustem wg tej rozmiarówki nie istnieje :-( alles nie zapewniał mi podtrzymania ciężkich piersi, musiałam zainwestować w Royce i Panacha Sophie. Oba bez fiszbin, solidne, delikatne i po roku intensywnego użytkowania w bardzo dobrym stanie, a piorę regularnie w pralce. A w dodatku zwłaszcza Panache ma atrakcyjny wygląd ;-)
      Kupowałam jakieś 3 tygodnie przed porodem, wzięłam obwód jak przed ciążą plus przedłużkę i nie miałam problemu ze zbyt luźnym obwodem gdy chudłam. Teraz biustu ciut brakuje do wypełnienia tych miseczek, ale podtrzymanie nadal jest dobre ;-)
      • m.lempart Re: Biustonosz do karmienia 17.10.16, 13:37
        Bardzo dziękuję .
        Jestem raczej mała i drobna , noszę standardowe 75 B .
        • nunia01 Re: Biustonosz do karmienia 17.10.16, 21:27
          Tak naprawdę bardzo mało kobiet powinno nosić 'standardowe 75 B'. Jeśli nie masz bardzo szerokich pleców z mocnymi mięśniami (mają takie pływaczki, kajakarki) i drobnego biustu, to prawdopodobnie nosisz stanik za duży w obwodzie i za mały w miseczce. 'Standardowe 75B' to często 65 f czy g.
          Ciąża i karmienie to czas kiedy Twój biust szczególnie potrzebuje podtrzymania. Zakładając za luźny obwód i za małą miskę niestety mu nie pomagasz.
          Royce i Panache Sophie to niezłe staniki do karmienia bez fiszbinów. W dodatku dostępne w polskich sklepach, również stacjonarnie. Ja jednak lepiej się czuję w stanikach z fiszbinami. Dobrze dobrane fiszbiny nie powodują żadnych zastojów i stanów zapalnych. Fiszbiny mają leżeć na mostku a nie wbijać się w pierś (również pod pachą - fiszbina ma celować w środek pachy, a nie robić dziurę w człowieku). W stanikach do karmienia bardzo często stosowane są elastyczne (plastikowe fiszbiny). W swoim zakresie rozmiarów powinnaś mieć przyzwoity wybór.
          • born_to_sea Re: Biustonosz do karmienia 18.10.16, 22:49
            Podpisuję się pod niunią wszystkimi kończynami!
            Fiszbiny w odpowiednim miejscu (czyli w dobrze dobranym staniku) nie wywołują zastoju, nawet bardzo mocno przylegające.
            Mam Panache Sophie - na czas połogu miły, miękki, delikatny. Ma dużo haftek, więc nawet szybko chudnąc można go pużywać jakiś czas.
            Mam też kilka karmników Effuniak - sztywne, z fiszbinami, ładnie trzymają, więc biust wydaje się jędrny i kształtny, chociaż bez stanika wisi niczym flak ;-p Kocham moje Effuniaki.
            Polecam wizytę na forum lobby biuściastych.

• kora.bez.loginu Re: Biustonosz do karmienia 18.10.16, 23:21
              Przypomniałaś mi, że też uwielbiam effuniaki! ;-) kusisz karmnikiem... u nich faktycznie fiszbin się nie boję, w stanikach innych marek wbijają mi się na mostku, chyba mam piersi nader blisko osadzone.
            • ela.dzi Re: Biustonosz do karmienia 19.10.16, 11:31
              Nigdy się nie dowiem co tak naprawdę wywołało mi masakryczny stan zapalny w piersi zaraz po porodzie, bo czynników było sporo, ale przy drugim dziecku nie zakładałam staników z fiszbinami przez jakiś czas, bojąc się powtórki z rozrywk. Staniki miałam na pewno dobrze dopasowane.
        • kora.bez.loginu Re: Biustonosz do karmienia 18.10.16, 23:26
          75B w rozmiarówce Alles to 78cm pod biustem i 91cm w biuście. Popieram nunię poniżej ;-)
          • kora.bez.loginu Re: Biustonosz do karmienia 18.10.16, 23:29
            A właściwie powyżej! ;-)
            Co za */$# drzewko!
    • pannamisoni82 Re: Biustonosz do karmienia 16.02.17, 17:11
      Czeeść, i jak tam Mamusiu? Masz jakieś rady dla kolejnych Mam?
      Dla mnie wygodne były te z odpinanymi ramiączkami, a już w ogóle najswobodniej mi było w takiej specjalnej koszulce dla ciężarnych, którą po porodzie wykorzystywałam tez przy karmieniu, jak nie wychodziłam z domu. Nie wiem, jakie Ty masz doświadczenia, ale ja bałam się strasznie tych takich obrzydliwie różowych workowatych podomek dla Mam karmiących, ale ta moja podomka jest mega sexy i muszę się opędzać, żeby mnie mąż nie podszczypywał ;) Aha, kupiłam ją w Allesie, może ją znajdziesz, taka z czarną koronką i żakardową siateczką. Mrru!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka