Dodaj do ulubionych

mało mleka!!!

14.01.05, 15:30
Mój synek dzisiaj skończył 2 tygodnie, karmię go piersią, ale wydaje mi
się,że mu to nie wystarcza. O ile w dzień je średnio raz na 2 godziny i
zasypia,a ja zdążę wyprodukować mleko na następne karmienie...to niestety po
południu i wieczorem chce cały czas być przy piersi. Ja czuję,że piersi są
już zupełnie puste, ale on wciąż się domaga karmienia i denerwuje się,że za
mało pokarmu leci.
W nocy śpi z nami w łóżku, non stop przy cycu-ja zasypiam razem z nim i tylko
budzę się kiedy zaczyna krzyczeć,że piers mu się wysunęła z pyszczka-wpycham
ją spowrotem i dalej śpimy. Probowałam położyć go do łóżeczka jak zasnął po
jedzeniu, ale natychmiast się budzi i znów szuka piersi.
Denerwuję się,czy takie jedzenie bez przerwy może oznaczać, że jest
nienajedzony, czy mam za mało pokarmu?Jak zwiększyć jego ilość?Dodam tylko,
że piję mlekopędne ziólka herbapolu.
Proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • edyta785 Re: mało mleka!!! 14.01.05, 16:58
      Witam,wiesz jak to czytałam to tak jakbym to sama pisała 4 tyg temu.Moj mały ma
      6 tyg ale to samo z nim przechodzilam i zamartwialam sie bez przerwy co jest
      nie tak?!Mysle ze wogole nie powinnas sie tym przejmowac,maly je wtedy kiedy ma
      na to ochote,jest malutki i nie rozroznia dnia z noca,poprostu bardziej aktywny
      jest wieczorami i wtedy ma ochote troche sobie possac,nie powinnas tez martwic
      sie ze nie masz mleka.Mleko produkuje sie caly czas i czym czesciej malucha
      przystawiasz tym szybciej mleko jest produkowane.Moja pani doktor mowila ze do
      6 tyg najwiecej matek rezygnuje z karmienia piersia własnie m.in z takich
      powodów o których napisalas.NIE MARTW SIE ,tWOJ MALUCH NA pewno sie
      najada,potrzebuje duzo bliskosci z Toba,badz cierpliwa a wszystko sie
      unormuje.ja to juz przeszlam,chociaz i teraz bardzo czesto moj bobas wisi mi na
      piersi godzinami.Niemartwsie ze nie chce spac w łózeczku,tam jest sam a w łózku
      czuje bliskosc mamy.
      Nie poddawaj sie i badz cierpliwa.
      pozdrawiam
      • natkam1 Re: mało mleka!!! 15.01.05, 12:53
        Dziękuję bardzo za pocieszenie-już zaczyna załamywać mnie ta sytuacja-a
        wszystkie babcie widząc malucha płaczącego wyrokują, że na pewno jest
        głodny...a ja się czuję jak wyrodna matka, która nie potrafi wykarmic swojego
        dziecka.Nawet nie wiesz jak bardzo mi było to potrzebne...
    • ewa830 Re: mało mleka!!! 14.01.05, 17:02
      Moj synek zachowywal sie tak samo prawie do drugiego miesiaca z tym, ze ja
      mialam pokarmu baaardzo duzo. Gracek po prostu chcial byc przy cycusiu i tyle a
      przybieral bardzo ladnie. Slyszalam ze soki jablkowe zwiekszaja laktacje.
      Pozdrawiam
      • mamaalusi1 Re: mało mleka!!! 14.01.05, 20:05
        tak jak Edyta jakbym czytała siebie 4 tygodnie temu, nie ma się co martwić, na
        pewno masz dużo mleczka i maluszek jest najedzony, nie trzeba dokarmiac, bo to
        co dostaje od mamusi jest najlepsze, trzeba jakos przetrwac, niedługo będzie
        lepiej! powodzenia! Ja piję herbatkę hipp i herbapolu na zmianę, i w ogóle dużo
        piję
        • masliwka Re: mało mleka!!! 21.02.05, 17:07
          Witam...
          Mam ten sam problem od wczoraj moja mała jest niespokojna i tak jak by była
          wciąż głodna wyciąga mi za jednym karmieniem piersi tak że są z nich flaczki i
          jej ssanie sprawia mi ból a w nocy są przepełnione aż robią się grudki i mnie
          bolą dokarmiam ją glukozą ale słyszałam że można tylko podać 100 a jej to nie
          wystarcza nie chce przechodzić na mleko modyfikowane ale co mam ją głodzić a
          laktatorem to nie moge nawet 20 ściągnąć z obu piersi...
          Co mam robić dostawiam ją na każde jej życzenie ale czasem już nie mam siły a
          zwłaszcza w nocy jak mój idzie do pracy a ja zostaje sama a ona tak krzyczy że
          cały blok słyszy a ja się czuje jak wyrodna matka i zastanawiam się co ci ludzie
          o mnie myślą a mała jeszcze troche to zje swoje łapki.
          Prosze o radę...
          Rozpaczona Madziara z 2 tygodniową Julcią...
    • morksik Re: mało mleka!!! 21.02.05, 22:07
      Mój synek skończyl 6 tyg i też to przechodziłam. Wynik jednak jest taki, że
      dostaje dziennie 2 do 3 butli. Niestety po 3 godzinach wiszenia na cycku
      (spaniu i ssaniu na zmianę a piersi wymęczone i puste) dostaje butlę. Przez 4
      tyg karmiłam go wyłącznie piersią i efekt był taki, że rączki wciąz w buzi,
      wieczne szukanie cyca i tracenie na wadze albo przybieranie 60 - 90 gramów na
      tydzień. Po 4 tygodniach nawet nie doszedł do wagi urodzeniowej!!!
      Zdecydowaliśmy się zatem na dokarmianie i synek teraz ładnie przybiera.
    • zzz12 Re: mało mleka!!! 21.02.05, 22:17
      Moje dziecko tez - o ile do poludnia bywalo w miare spokojn (dawalo sie
      nakarmic i uspic), to od poludnia do niemal nastepnego rana wisialo przy piersi
      niemal non stop, uniemozliwiajac mi nawet skorzystanie z lazienki... teraz, z
      perspektywy lat widze, ze swiat by sie nie zawalil, gdybym w czasie takich
      sesji "placzacych" zostawila go na troche w lozeczku, nawet placzacego. A
      wowczas najbardziej przydawala sie swiadomosc, ze to nie musi swiadczyc o
      niedoborze pokarmu, ale o wielkeij potrzeie ssania i bliskosci u niemowlecia. I
      przydalyby sie wowczas zatyczki do uszu, zeby wlasnie nie wysluchiwac "dobrych"
      rad w stylu: daj mu butelke, zobaczysz, jak bedzie dobrze spal !. Uwierz w
      siebie, ze pokarmu na pewno maz dosyc,ale maluszek ma taki a nie inny
      temperament i potrzeby.To niedlugo minie, o ile wytrwasz. I raczej proponuj
      wylacznie piers, nie baw sie w odciaganie i butelki, bo to dodatkowo
      niepotrzebnie stresuje. A spanie z dzieckiem na takim etapie to niezle wyjscie,
      przynajmiej bedziesz miala szanse na nieprzerwany sen w nocy. Powodzenia!
      • masliwka Re: mało mleka!!! 22.02.05, 09:56
        Witam...
        Niewiem czy to jest dobre wyjście spanie z małą ja śpie ze swoim dzieckiem i
        wczorajszą noc była 5godzin przy piersi a ja już miałam dosyć tylko co jakiś
        czas zmieniałam piersi bo miałam już tak wyciągnięte że jej ssanie sprawiało mi
        ból a ona jak nie spała tak nie spała dopiero gdy wstałam i podałam jej 100
        glukozy to wypiła ją bardzo szybko i odrazu zasneła i przespała prawie cztery
        godziny a tak ja juz miałam dosyć i ona prawie cały czas płakała i była
        strasznie nerwowa przy piersi bo zachowywała sie tak jak by jej nic z tamtąd nie
        leciało a mi pokarm wcale nie naszedl i co mam robić głodzić ją musze ją w jakiś
        sposób dokarmić...
    • elgosia Re: mało mleka!!! 22.02.05, 14:57
      Najlepiej Maluszka zważyć. Bo jeśli faktycznie masz za mało pokarmu trzeba
      dokarmić, żeby dziecko nie było głodne. A jeśli przybiera dobrze, to znaczy, że
      po prostu lubi possać. Musisz więc być jego smoczkiem albo dać uspokajacz.
      Smoczki niekoniecznie zaburzaja odruch ssania (mojemu synkowi nie zaburzyła
      odruchu ssania nawet butla z mlekiem).
    • juna7 Re: mało mleka!!! 22.02.05, 15:04
      Najlepiej ważyć maluszka, żeby się nie stresować, bo dodatkowo stres hamuje
      laktację.
      Polecam też smoczek, uspakaja dzidziusia, bo atakie maluszki lubią cały czas
      ssać. Moja mala miala smoczek aventu od urodzenia i nie zaburzał laktacji,
      butelka avent też nie.
      • filipkowa Re: mało mleka!!! 24.02.05, 22:55
        Witaj
        Tez to przechodziłam, ryczałam czasem razem z synkiem , ale trwalo to krótko.
        Przede wszystkim dużo pij ,mi to pomagało, dobrze się odzywiaj, spróbuj na siłę
        się uspokajać jak karmisz, myśl o czymś przyjemnym. Może masz teraz i mało
        pokarmu ale im więcej dziecko ssie, tym więcej pokarmu zaczynają wytwarzać
        piersi, musi być przy tym troche krzyku. Oczywiście możesz zważyc dziecko.
        jeśli wydaje ci sie ze nie dojada.Ja pomagałam sobie na początku na różne
        sposoby, chociaż mi nie zalecano tego, męczyłam sie z laktatorem , i dawałam
        swoje mleko z butelki ,ale tylko pare razy, na ból pomagały mi osłonki używałam
        ich do 4miesiąca Teraz moj synek ma już 9m i nadal go karmie , ale bywa tak ,
        ze nie zawsze od razu leci mleko musi troche possać i podenerwować i dopiero
        zaczyna lecieć. Także trzymaj się , więcej cierpliwości , to kiedyś minie
        Pozdrawiam
    • mejdejka Re: mało mleka!!! 10.03.05, 17:24
      natkam1 i jak teraz wygląda u WAS problem z karmieniem
      Ja jestem mamą 24dniowego PIOTRUSIA (urodziłam go 14 lutego :) )
      i mam ten podobny problem
      mój synek całymi dniami ssie
      imprezke zaczyna o 8 i kończy dopiero po 18
      potem śpi a w nocy na szczęście budzi się co 3 godz. więc się wysypiam na
      razie :)

jak u CIEBIE teraz wygląda sytuacja z kamieniem ???
      unormowało się coś?
      • agu76 Re: mało mleka!!! 10.03.05, 18:13
        Dołączam sie
        U mnie podobnie z tym że mała (5tyg.) do 2tyg wisi na cycu
        od 15 do 21. Potem dostaje 60 mililitrów z butli
        jak to mówię na dobicie i zasypia.
        Mała nie toleruje białka krowiego. Zanim do tego doszliśmy cały czas chudła zamiast przybierać na wadze.
        Pediatra kazał nam dokarmiać dziecko 2 razy dziennie żeby szybko nadrobiła
        a ja wyłączyłam z diety mleko i jego przetwory.
        Teraz odstawiliśmy dokarmianie w ciągu dnia
        Już sama nie wiem czy teraz mam ze mało pokarmu, bo mała wisi na cycu non stop,
        czy po prostu lubi ssać. Smoczkiem nie da się jej oszukać. Wypluwa od razu.
        A jak próbuje wyciągnąć jej z buzi cyca to śpi przez 15 min i budzi się z wrzaskiem.
        Jestem wykończona. Kręgosłup już mi wysiada. Ile można siedzieć zgarbionym nad dzieckiem.
        Piersi po 6godz. takiego maratonu mam tak wymęczone że każde
        dotknięcie sprawia mi ból.
        Może macie jakieś rady.
        Chętnie skorzystam bo już nie wytrzymuje.
        • zzz12 Re: mało mleka!!! 10.03.05, 22:40
          agu76 napisała:

> > Jestem wykończona. Kręgosłup już mi wysiada. Ile można siedzieć zgarbionym
          nad
          > dzieckiem

To znaczy, ze masz nieprawidlowa pozycje w trakcie karmienia. Przystawiaj
          dziecko do piersi, a nie piers do dziecka. To Ty masz siedziec wygodnie,
          kregoslup nie ma prawa Cie bolec. Moze wygodnie usiasc w fotelu bujanym lub
          innym? Albo karmic na lezaco, czytajac sobie przy okazji lub ogladajac tv? To
          tez sprzyja odprezeniu, ktore z kolei sprzyja laktacji. Powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka