Dodaj do ulubionych

czym dokarmiac?

29.12.05, 11:40
dziewczyny pomozcie. Mam 1,5 miesiecznego synka i wydaje mi sie ze w ciagu
dnia jest glodny gdy odstawiam go od piersi po karmieniu, a karmienie trwa
czesto i ponad godzine...Maly placze czesto. W nocy jest ok, spi po 3-4 nawet
5 godzin, ssie cycka przez 10-15 min i spi dalej.Ale w dzien jest koszmar.
Jesli chodzi o wage to wg jednej wagi przybral w ciagu 16 dni 280g. Maly
najchetniej by siedzial i spal przy cycu a to bywa meczace...Zasypia po
kilkunastu minutach ssania i awantura jest jak chce go odlozyc
gdziekolwiek...Moze dokarmianie lekkie by mu pomoglo? Tylko mam pytanie czym,
jakie mleko mu na poczatek sprobowac dac. I ile? ile wtedy karmic piersia? pol
godziny, wiecej? Pomozcie...
Obserwuj wątek
    • kruszt Re: czym dokarmiac? 29.12.05, 12:15
      nie wiem czy dokarmianie bedzie tu rozwiazaniem Twojego problemu,ale skoro
      pytasz czym dokarmiac,to polece Ci NAN HA1 (od urodzenia do 4miesiaca)-
      hypoalergiczne na wszelki wypadek.Podawaj najpierw piers( 15-20min-w ciagu
      takiego czasu maly zdarzy wyssac to co trzeba),a potem dopiero mleko
      sztuczne.Orientacyjne dawki masz podane na opakowaniu.U mnie bylo tak:
      1karmienie/doba=sztuczne mleko,ale maly czesto chcial wiecej niz podawano na
      opakowaniu.zadarzalo sie,ze chcial tez i duzo mniej:) Jak maly mial 2,5mies
      wrocilismy w 100% na piers(ssie ok 20min lacznie obie piersi;jak byl mlodszy i
      zle ssal,to wisial i godzine!!!objawem zlego ssania byly poranione sutki).Maly
      wazyl 7kg majac ok3mies (gdy mial ok 1,5mies bylo to 5,6kg).pozdrawiam
    • ciapek7 Re: czym dokarmiac? 29.12.05, 13:00
      też miałammpodobny problem , moja 2 miesięczna córcia za mało przybierała i
      wisiała mi na cycu, a do tego ja miałam ciągłe zastoje i strasznie cierpiałam.
      Byłam w poradni laktacyjnej i chyba (nie chcę zapeszać) rozwiązał się mój
      problem. W ogóle nie dotawiam małej do piersi , tylko regularnie co 2-3 godziny
      odciągam całość elektryczym laktatorem , dzięki temu wiem ile mam pokarmu i ile
      córka zje tego pokarmu. Okazuje się , że jest go mało (max 90 ml z obydwu
      piersi za jednym odciągnięciem).Panie w poradni doradziły mi Bebiko 1 Omneo.
      Córcia je i stała się spokojniejsza. A ja zapisuję każdą ilość zjadanego przez
      nią pokarmu i kontrolujemy ciągle jej wagę.
      • agaxyz Re: czym dokarmiac? 29.12.05, 13:33
        a od czego zalezy jakie mleko poda sie celem dokarmienia dziecku?
        • kruszt Re: czym dokarmiac? 29.12.05, 14:35
          w sumie kazdy doradza inny rodzaj mleka.najpopularniejsze jest
          NAN,Bebiko,Bebilon, Humana.ja przetestowalam NAN i jest ok.my mielismy wersje
          HA na wszelki wypadek,bo dzidzius mial 2tyg i lekarz obawial sie,ze moze
          wystapic uczulenie.generalnie jezeli nie ma u Was w rodzinie alergikow,to
          mozesz kupic mleko zwykle,tzn nie HA.pzdr
    • beciatwin Re: czym dokarmiac? 29.12.05, 17:53
      Ja też proponuje spróbować odciągnąć własny pokarm i podawać maleństwu.Tak
      robiłam od początku z moimi bliźniakami , które teraz mają 6 m-cy.
      Laktacja się pobudza gdy dziecko efektywnie ssie i jest często przystawiane do
      piersi ale skoro przy niej zasypia trzeba sobie pomóc laktatorem.Moje maleństwa
      przez kilka miesięcy tak właśnie były karmione wyglądało to mniej więcej tak:
      podawałam pierś a gdy zasypiało i budziło się gdy tylko cyc znajdował się poza
      buźką i był płacz zaraz podawałam gotowe odciągnięte wcześniej mleczko -
      zaznaczam , ze pokarmu nie miałam zbyt dużo.Dziś córcia jest dokarmiana
      bebilonem pepti ze względu na skazę białkową ( ja ją mam i starsza córcia też-
      więc profilaktycznie)a synuś pije tylko z piersi.Ty masz jedno dzieciątko więc
      myślę ,że warto spróbować.Ale nic na siłę.Powodzenia.
    • sylka75 Re: czym dokarmiac? 30.12.05, 20:36
      Zaraz, zaraz, ja tu czegos nie rozumiem... Chlop ma 1,5 miesiaca, tak? Przytyl
      w 16 dni 280 gramow, tak? No wiec nie jest tak zle z ta waga, a Ty chcesz go
      dokarmiac? Wisi na cycu? Oczywiscie, ze wisi, bo Maluszek w tym wieku
      potrzebuje bliskosci Mamy, ma do tego pelne prawo! Zaopatrz sie w ksiazke,
      zdrowa przekaske, picie, nawet pilota od telewizora - Mlodzieniec bedzie
      cieszyl sie Twoja bliskoscia, a Ty wypoczniesz. Wkrotce stanie na wlasnych
      nogach i bedziesz go ganiac, bo wtedy Ty bedziesz chciala go poprzytulac!
      Cierpliwosci! A na dokarmianie bedzie czas, jesli przyrost wagi bedzie naprawde
      maly i nie uda sie pobudzic szybko laktacji...
    • mnietak Re: czym dokarmiac? 30.12.05, 23:33
      Zgadzam się z sylka79. Powstrzymalabym sie z dokarmianiem, choc wiem, że może
      to być uciążliwe dla matki. Jeśli rzadziej będziesz karmić piersią, to na pewno
      zmniejszy się ilość twojego pokarmu. To ciągłe wiszenie na piersi w końcu
      minie, zwłaszcza jak Twój maluch w końcu dostrzeże świat wokół siebie i mamy,
      wtedy będzie się odrywać od piersi zainteresowany dźwiękami, obrazami.
      Będziesz musiała chować się gdzieś w domu, żeby maluch skupił się tylko na tym
      zadaniu! Mam prawie półrocznego bobasa i za sobą podobne doświadczenia. Mała
      wisiała mi na piersi i zasypiała przy niej, nie mogłam jej oderwać, bo zaraz
      płacz. W dzień czasami pozwalałam jej tak spać na poduszce przy mojej piersi
      (oglądałam TV, czytałam lub nawet odwiedzałam forum dla matek w internecie),
      ale starałam się ją jednak odrywać i potem usypiac w inny sposób. Żeby nie była
      przyzwyczajona tylko do mnie ustaliliśmy z mężem, że wieczorem on ją usypia.
      Kiedy skończyła 3 miesiące dałam jej smoczka, ale tylko przed snem. W ten
      sposób odkleiłam ją trochę od swojej piersi. Poczułam się lepiej, a zaburzeń
      ssania nie zaobserwowałam.
      Decyzja należy do Ciebie!
    • agaxyz Re: czym dokarmiac? 31.12.05, 16:25
      dzieki za odpowiedzi.Poczekam jeszce chyba z tym dokarmianiem...lekarz tez
      zabronil mi dokarmiac..
      • izus_22 Re: czym dokarmiac? 31.12.05, 17:58
        całkowicie zgadzam sie z dziewczynami! nie dokarmiaj!!!! własnie dlatego matki
        póxniej stekaja że nie karmiły bo miały za mało pokarmu ato bzdura, bo takie
        noworodki cały czas spedzałyby przy cycu to normalne i wcale nie znaczy że mały
        sie nie najada . poczekaj jeszcze trochę zobaczysz że bedzie lepiej i mały
        unormuje sobie godziny karmienia i twoja laktacja tez sie unormuje pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka