14.01.06, 22:51
karmie piesia juz siodmy tydzien i do wczoraj wszystko było w porzadku ale
zauwazyłam ze dzidziusiowi nie starcza juz tylko jedna piers wypija całe
mleko z jednej i ciagnie druga do konca boje sie ze zaczyna brakowac mi
mleka .moze ktoras z was wie czy jest to mozliwe i po czym poznac ze małemu
nie starcza pokarmu???
Obserwuj wątek
    • mama_kotula Re: ??? 14.01.06, 23:05
      Ok. 7 tygodnie następuje tzw. moment przyspieszonego wzrostu, gdy dziecko
      potrzebuje więcej jedzenia i laktacja się musi dostosować do zwiększonego
      zapotrzebowania.
      Karm spokojnie, nie dokarmiaj, za parę dni wszystko się ureguluje i wróci do
      normy.
      • figi331 Re: ??? 14.01.06, 23:57
        Dokładnie :-) U nas też tak było, mały wisiał przy piersi przez 30 min co
        godzinę. Przeszło po ok 3-4 dniach, a mleka nie zabrakło nawet na moment ;-)
    • jakw Re: ??? 14.01.06, 23:33
      Możesz jeszcze przystawić z powrotem do tej 1-szej piersi - na pewno coś się tam
      jeszcze znajdzie.
    • clio1979 Re: ??? 15.01.06, 09:49
      Czytałam wiele na temat laktacji i wniosek jest taki, że nigdy dziecko nie może
      opróżnić całej piersi do końca. Ja się bardzo marwtiłam, że tego moja mała tego
      nie robi, a okazuje się to po prostu nie mzliwe - dziecko ssie=produkcja trwa.
    • mamaszymona2 Re: ??? 15.01.06, 18:50
      ufff.. to dobrze bo juz sie wystraszyłam ze bede musiała zamknac moj ''bar
      mleczny''
      dziekuje bardzo za odpowiedzi pozdrawiamy
      • ariella uwaga mala 16.01.06, 10:45
        ja absolutnie jestem przekonana, ze moze dziecku nie starczac mleka (oby w
        twoim wypadku tak nie bylo) b moj syn wyciagal cale mleko z jednej, potm z
        drugiej, a potem juz byl tylko wrzask, machanie glowa i rekami. To ze dopoki
        dziecko ciagnie to robi sie mleko to brednie jakies chyba ze robi sie tego
        mleka tyle co kot naplakal. Mozna sluchac dobrych rad typu - to okres
        intensywnego wzrostu, przetrzymaj, czesto przystawiaj. Tylko, kurde, to nie
        chodzi o to, zebysmy my przetryzmaly, tylo zeby dziecko nie bylo glodne,
        prawda???? Cudne rady - glodzmy dzieci przez tydzien, a potem bedziemy sie
        rozkoszowac malym bobaskiem przyssanym do naszego cycusia (wrrr!)
        No i ta uwaga - co czytam problemy jakiejs mamy, to w odpowiedziach okazuje
        sie, ze zawsze jej dziecko jest w momencie okresu wzmozonego wzrostu, ktory
        pzrypada na 1, 2 ,3 ,4 ,5 6 ,7, 8,9 etc tydzien zycia dziecka.
        Ja wprowadzilam karmienie mieszane (ok, pol na pol) w drugim miesiacu, bo zal
        mi bylo mojego dziecka i w zyciu nie chcialam, zeby bylo glodne. Kal pierwszy
        raz po karmienu z obu piersi dalam mu butle (chyba wtedy 30 ml) to myslalam, ze
        sie zakrztusi, tak ciagnal i w polowie mniej wiecej zaczal "odplywac", cego
        nigdy nie widzialam przy karmieniu piersia.
        Teraz o mitach:
        1. o tym, ze dzieci karmione butelka sa grube, bo przekarmiane - nie ma takiej
        mozliwosci, zeby mu wlac wiecej mleka niz chce. W pewnym momencie klamka zapada
        i kazde wetkniecie smoka do buzi konczy ie pluciem.
        2. po wprowadzeniu butli laktacja zanika - koncze wlasnie czwarty miesiac
        takiego karmienia i caly czas mleko jest - karmilam po calej nocy przespanej o
        8, teraz jest prawie 11 i jeszcze nie placze, choc wiem, ze gdybym teraz
        probowala dac cyca to nic by z tego nie wyszlo... pusciutko
        3. dziecko przyzwyczajone do butelki nie bedzie chcialo cyca - jesli ma wybor
        zawsze wybierze cyca, czesto wrecz sie domaga, wtedy daje, on niesttey tylko
        potarmosi przez kilka minut i przechodzimy spokojnie na butle.
        Dokarmianie nie jest tragedia, a dziecko nie jest glodne
        • saskiaplus1 Re: uwaga mala 16.01.06, 11:15
          Nie najmądrzejsza porada.
          • ariella Re: uwaga mala 16.01.06, 11:16
            byc moze, tyle ze skuteczna...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka