Dodaj do ulubionych

rozmrażanie mleczka

07.07.06, 10:11
tyle się naczytałam na temat przechowywania mleczka, ale mam obawy - jak go mam rozmrozić? Oczywiście żadne gotowanie tylko ciepła kąpiel w wodzie max 50 stopni (czyli wymiana wody kiedy będzie się ochładzać). Czy mam jednak wkładać do takiej gorącej wody zamrożoną bryłę mleka (mrożę w woreczkach)czy przed kąpielą włożyć do lodówki, żeby odtajało? I czy słusznie robię, że chłodze mleko przed zamrożeniem, czy jest to zbyteczne działanie i od razu mogę zamrażać?
Acha i jeszcze jedno....
Jak długo takie rozmrożone mleczko jest jeszcze właściwe do podawania dziecku trzymając je np w torbie na spacerze?
Obserwuj wątek
    • lisabette Re: rozmrażanie mleczka 07.07.06, 11:00
      Ja rozmrażałam wkładając do bardzo ciepłej, ale nie gorącej wody. Jak masz w
      torebce, to rozmraża się bardzo szybko. Teraz kupiłam podgrzewacz do butelek i
      robi się to za mnie ;). Nie wiem jak długo trzymać rozmrożone, ale w obecnych
      warunkach pogodowych bałabym się przechowywać.
    • monika_staszewska Re: rozmrażanie mleczka 07.07.06, 14:19
      1. Najlepiej jest rozmrażać wkładając opakowanie z zamrożonym mlekiem do
      kąpieli wodnej lub do podgrzewacza. Ale jeśli okoliczności tego wymagają, na
      przykład porcja jest duża i wiadomo, że dziecko jej nie zje, można najpierw
      przełożyć pojemnik z mlekiem do lodówki, a kiedy się rozmrozi podzielić i
      dopiero wtedy podgrzewać, po kolei wedle potrzeb.
      2. Jeśli mrozi Pani porcje z jednego odciągania to nie trzeba chłodzić można od
      razu zamrozić.
      3. Jeśli rozmrozi (i podgrzeje) Pani mleko przed spacerem i wstawi je do
      termoizolacyjnej torby (czy do termosu) to spokojnie można iść na kilkugodzinny
      spacer .
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka