Dodaj do ulubionych

P. Moniko - ulewanie, refluks, Nutriton, dieta

31.07.06, 16:10
Pani Moniko.
moja córeczka 7 miesięcy ma stwierdzony refluks, co prawda bardzo mały, ale
jest. Jest na trzecim centylu, je już zupki i deserki oraz kaszkę na noc. I
zaczęła trochę lepiej przybierać. Ponieważ ulewa pediatra zaleciła podawanie
Nutritonu. Daję jedną miarkę na 15 ml. wody do zupki i tak samo do deserku.
Ale nieraz jest tak, że mimo tego też ulewa i w związku z tym mam kilka pyatń:

1. Czy to prawda, że mimo, że dziecko dostaje Nutriton to jak ma refluks to i
tak będzie ulewało?
2. Czy przy ulewaniu matka nie powinna jeść białka krowiego?
3. Czy to prawda, że przy ulewaniu nie powinno się dziecka przekarmiać i
przepajać? (Od momentu wprowadzenia pokarmów stałych mała je co 3 godziny, w
między czasie woda i soczki rożcieńczone z wodą a około 7:00, 10:00, 19:00 i
w nocy - pierś)
4.Często jest tak, że nie odbija po jedzeniu i ulewa jakiś czas później. Co
wtedy robić, nosić do skutku? Czy poleca Pani jakąś inną technikę oprócz
pozycji pionowej?
5.Bywa też tak, że zaraz po jedzeniu zasypia i w ciągu dnia i zawsze w nocy,
więc nie ma jak jej się odbić. Co wtedy robić?

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • kubusial Re: P. Moniko - ulewanie, refluks, Nutriton, diet 03.08.06, 11:59
      mam ten sam problem, podnoszę wyżej, bo też mnie to interesuje
    • kamila.stefanowicz Re: P. Moniko - ulewanie, refluks, Nutriton, diet 04.08.06, 18:09
      mnie tez interesuja niektóre pytania
    • jufalka Re: P. Moniko - ulewanie, refluks, Nutriton, diet 05.08.06, 13:06
      Ja tylko powiem, że jak zaśnie to chyba też mozna podnieść do odbicia, ja tak
      robie czasem, ale moje dziecko ma 5 tygodni, nie wiem jak ze jest starszym...
      • abea Re: P. Moniko - ulewanie, refluks, Nutriton, diet 05.08.06, 23:26
        ja tez podbijam , mam ten sam problem - dziecko ma 3 mc. ale od urodzenia
        strasznei ulewa, dokarmiamy sztucznym mlekeim AR - dla dzieci ulewających ale
        to nic nie daje. Jeden pediatra mowi - nei przekarmiac ale jak mam dziecku
        zabrac piers czy butelke jak placze ze jest glodne ? Tez czasem nei odbije ,
        zasnie i ulewa po przebudzeniu. Czasami mielismy koszmar - ulewało sie nosem ,
        dziecko sie dławiło - koszmar. Nikt mi nie powiedział ze nabiał ma cos z tym
        wspólnego - chodź ja i tak ograniczałam nabiał - podejrzewalismy skazę
        białkową . Gdy spytałam o USG przeowdu - aby zdiagnozowac czy nie ma tu jakis
        przycyzn - powiedziano mi ze USG nic nie wykarze . Moje pytanie brzmi jak sie
        diagnozuje refluks- SONDĄ ?
        • crska Re: P. Moniko - ulewanie, refluks, Nutriton, diet 08.08.06, 08:38
          moje tez ulewalo.. samo przeszko okolo 6 mca jak siadac zaczelo..
          tez myslelilsmy zee to refluks ale usg wykazalo ze wszystko ok.
          co sie u mnie okazalo czasami jeszcze dochodzily wymioty:

- uczulenie na niektore skladniki ktore ja jadlam (jak aczelo jesc juz stale rzeczy problem znikl i zero uczulen teraz
          - nutritonu lekarz moj nie chcial dac.. nie pamietam ju dlaczego ale cos ze szkodliwy i powiedzial ze juz naprawde w ostatecznosci damy
          - w koncu nie dalismy bo smao przeszlo
          ale ja mialam horror z tym ulewaniem i ywmiotami.. bo jak mi tylko zwymiotowal to odrazu podejrzewalam ze ma ucho chore (chorowal bo mu sie do ucha ulewalo)
          a obawem u niego chorego ucha byly wymioty i tylko wymioty
        • alfikus Re: P. Moniko - ulewanie, refluks, Nutriton, diet 10.08.06, 18:02
          Nie, refluks się diagnozuje robiąc usg brzuszka. Dziwne, że tak Ci powiedzieli,
          bo właśnie usg stwiedza czy nie ma refluksu, czyli czy przełyk nie jest za
          krótki.
          • alfikus Re: P. Moniko - ulewanie, refluks, Nutriton, diet 21.08.06, 14:24
            up
    • monika_staszewska Re: P. Moniko - ulewanie, refluks, Nutriton, diet 21.08.06, 15:13
      1. Tak, mimo podawania Nutritonu dziecku może się ulewać.
      2. Jeśli ulewanie ma związek z nietolerancja pokarmową to oczywiście może być
      potrzebna dieta eliminacyjne. Ale z góry nie sposób przewidzieć czy chodzi
      o mleko, pszenice czy o jabłka na przykład. Jeśli ulewanie nasiliło się po
      wprowadzeniu nowości do diety córeczki, to być może któraś z nich jej nie
      służy. Gdyby udało się Pani skojarzyć
      ulewanie z konkretnym produktem to pomóc powinno wyeliminowanie go z diety.
      3. Zjedzenie dużej ilości posiłku może oczywiście spowodować ulanie, a jeśli
      przy okazji dziecko połknęło dużo powietrza to ulania można być właściwie
      pewnym.
      4. Dziecko oczywiście może odbić (i ulać) dopiero po jakimś czasie od posiłku.
      To nic złego.
      5. Jeśli bekania nie ma i córcia idzie spać to lepiej żeby nie leżała płasko na
      wznak.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      ps. Przez ostatnie trzy tygodnie byłam na urlopie, dlatego niestety nie mogłam
      wcześniej Pani odpowiedzieć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka