Dodaj do ulubionych

Depo Provera?

IP: *.* 05.12.01, 10:10
Czy jest tu moze jakas kobietka, ktora podczas karmienia piersia uzywa takiej antykoncepcji? Jestem 7 tygodni po porodzie, wczoraj moj lekarz zaproponowal mi albo wkladke albo wlasnie Depo Provera. Nie jestem zwolenniczka wkladek, wiec wstepnie zdecydowalam sie na zastrzyki co 3 miesiace. Lekarz twierdzi, ze jest to bezpieczne dla Malenstwa i skuteczne - czy tak skuteczne jak pigulki? Czy jesli dostane zastrzyk zalozmy 6 grudnia to nastepny wykonuje 6 marca i zachowuje sie ciaglosc antykoncepcyjna? Czy lepiej wykonac nastepny zastrzyk ciut wczesniej? Poradzcie, bo nie wiem, czy sie na to zdecydowac - chociaz mam juz recepte. W jednym z forow wyczytalam zdanie "Eksperta", ze zastrzyki to metoda antykoncepcji dla kobiet z trzeciego swiata... ale co mi pozostaje skoro chce sie zabezpieczyc przed ciaza, a prezerwatywy oboje z mezem nie lubimy.. A wkladka wydaje mi sie zbyt duza ingerencja.. Pozdrawiam wszystkie karmiace:-) Justyna, mama Ulenki
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Depo Provera? IP: *.* 05.12.01, 15:11
      Ja tez uzywalam tego zastrzyku podczas karmienia. Nie orientowalam sie w skutkach ubocznych zanim go dostalam (dwa razy) - z tego co wiem teraz, po odstawieniu sa obfite i bolesne miesiaczki (tak jak po odstawieniu tabletek), no i nie mozna zagwarantowac, ze bedzie sie wydzielal w organizmie w takich dawkach i w takim tempie jak to przewiduje producent. Ale... poniewaz zadna antykoncepcja hormonalna nie jest obojetna dla organizmu, nie zalamuje rak i w sumie jestem zadowolona, ze wzielam ten zastrzyk. moja kolezanka zaszla w ciaze w 3 m-ce po porodzie i mialam mala fobie, ze i mi sie to moze przytrafic. Magda
      • Gość: guest Re: Depo Provera? IP: *.* 11.12.01, 17:24
        Depo-provera przenika do pokarmu matki. A jest zalecana przez lekarzy z tego powodu że w przeciwieństwie do zwykłych tablatek antykoncepcyjnych nie hamuje laktacji, podobnie jak minipigułka. Bodajże na ulotce jest napisane że badano dzieci karmione przez matki stosujące Depo-provere aż do ich dojrzałego wieku i nie znaleziono żadnych efektow ubocznych. Ale nikt nam nie może zagwarantować czy w kolejnych pokoleniach one nie wystąpią i np. może się okazać że nie doczekamy się wnucząt lub też wystąpiły u naszych dzieci efekty uboczne których lekarze nie brali pod uwagę. Wiele już było sytuacji z różnymi lekami zażywanymi przez kobiety których negatywne efekty były widoczne po latach. Dziewczyny czy tak trudno przez te pare miesięcy zabezpieczać się np. prezerwatywą i globulkami. Ja sama stosowałam i mam zamiar po skończeniu karmienia stosować tabletki antykoncepcyjne ale nigdy nie zdecyduję się na to aby od pierwszych dni życia mojego dziecka faszerować je hormonami. Przecież te nasze maleństwa przez pierwsze miesiące swojego życia kilka razy dziennie wypijałyby z mlekiem matki ( które w końcu ma być najzdrowszym pokarmem) hormon progesteron. To jest nienaturalne. Tak jak wspomniałam sama będę stosować tabl. hormonalne ale w tej sytuacji odczuje to tylko mój organizm. Medycyna cały czas się rozwija i żaden lekarz nie zagwarantuje nam że wypijanie przez pierwszy rok hormonu z mlekiem matki nie będzie miało efektów ubocznych.
        • Gość: DagmaraKawalska Re: Depo Provera? IP: *.* 05.02.02, 19:34
          A skad wiesz, czy karmione hormonami mięsko, które ty jesz nie spowoduje efektów ubocznych u Twioch wnuków. Kobieta, która chce zajść w ciążę po roku ma do wyboru niestety tylko krem, prezerwatywę i zastrzyk. Niektóre nie tolerują kremu i środka plemnikobójczego w prezerwatywie. Uważam, że zastrzyk to świetne rozwiązanie.Daga
    • Gość: guest Re: Depo Provera? IP: *.* 05.02.02, 19:29
      Mój ginekolog równiez polecił mi ten zastrzyk, wspomniał natomiast, że ze skutecznocią jest tak różnie, na pewno nie działa przez pierwsze dwa tygodnie i pod koniec też dwa! Czyli zostaja tylko dwa miesiące. W końcu zdecydowałam się na wykupienie recepty i jak dorwałam ulotkę to odechciało mi się zastrzyku. Jest tam napisane, że lek przechodzi do mleka matki, ale dotychczasowe badanie nie potrafią stwierdzić jaki wpływ ma to na dziecko!!!! Przerażona konsultowałam się z pediatrami szpitala w którym rodziałam i oni jednoznacznie stwierdzili, że nie polecają mi tego. W końcu wyszło na to, że nic nie wzięlam. Przez dziesięć miesięcy karmienia nie dostałam okresu i jakos sobie radzilismy, teraz cykl wrócił do normy i też jakos sobie radzimy, chyba jest to lepszy sposób niż wstrzykiwanie sobie czegos co za parę lat może przyczynić się do Twoich wyrzutów sumienia. Pozdrawiam Maja
      • Gość: guest Re: Depo Provera? IP: *.* 05.02.02, 19:31
        Ja używałam tego zastrzyku - jeden raz bo póżniej musiałam przestać karmić. Nie miało to nic wspólnego z tym lekiem. Uważam, że to jest rewelacja - u mnie nie było żadnych skutków ubocznych. Gdy poprosiłam lekarza o jakąś skuteczna metodę antykoncepcyjną wybrał właśnie Depo- Prowerę. Jest to zastrzyk domięśniowy, więc nie widzę możliwości przedostawania się do mleka.Acha zastrzyk działa przez około 3,5 miesiąca, więc po upływie 3 miesięcy należy spokojnie bez pośpiechu wybrać się do ginekologa po następny. Acha lekarze dają ten zastrzyk tylko, kiedy sie karmi (właśnie z tego powodu), gdy byłam kolejny raz dostałam już receptę na normalne tabletki. Jestem niesamowicie zadowolona z tej formy antykoncepcji, bo nie wyobrażam sobie zajście w ciążę po trzech miesiącach od porodu (mój organizm naprawdę nie odpoczął), a prezerwatywom, globulkom i maściom po pierwsze nie ufam, po drugie nie byłoy to dla mnie przyjemne kochanie się.Agata
    • Gość: DagmaraKawalska Re: Depo Provera? IP: *.* 05.02.02, 19:34
      Ja urodziłam 4 miesiące temu. W 6 tygodniu dostałam zastrzyk Provery i świetnie się czuję. Następny weź trochę ( kilka dni ) wcześniej. Mój lekarz jest raczej "światowy" i ciągle się szkolący i nie podejrzewam go o zalecanie czegoś z trzeciego świata.Dagmara

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka