Dodaj do ulubionych

Pękające brodawki

29.12.06, 23:15
niedawno wrócilam do karmienia piersią i pojawił sie problem pękających i
bolących brodawek. Prosze doradzcie co robic wtakiej sytuacji :)
Obserwuj wątek
    • mamazo Re: Pękające brodawki 30.12.06, 16:55
      Poprawić pozycję i technikę karmienia.
    • mycha214 Re: Pękające brodawki 30.12.06, 17:47
      Ja na początku karmienia też miałam problem z bolącymi krwawiącymi brodawkami.
      Zaleca się dużo wietrzyć piersi, nie ubierać się zaraz po karmieniu. Do tego
      stosowałam maść Bepanthen po każdym karmieniu. Rewelacja! Nie trzeba jej zmywać,
      nie zaszkodzi dziecku! Moje problemy mineły... może i Tobie pomoże...
    • wiola_37 Re: Pękające brodawki 29.08.13, 11:32
      U mnie sprawdziła się lanolina stosowałam 3 razy dziennie. I po tygodniu brodawki wróciły do normy. Zaletą lanoliny farmaceutycznej jest to, że można ją stosować bez zmywania, przed karmieniem.
      • myszka.xww Re: Pękające brodawki 29.08.13, 11:43
        Też używałam lanoliny, tyle, że czystej. Mąż poprosił w aptece leków recepturowych. W sumie wystarczy zapas około 5-10 gramów. Wklepywałam odrobinę (tyle, ile się do palca przykleiło przy dotknięciu maści) po każdym karmieniu.
        Nie trzeba zmywać, dziecku nie szkodzi, uelastycznia brodawki.
        Tyle, że równolegle trzeba bardzo pilnować prawidłowej techniki ssania i jeśli dziecię źle zasysa, wyjąć brodawkę (wystarczy mały palec wsadzić w kącik ust dziecia, żeby wpuścić powietrze i odessać bezboleśnie malca) i przystawić ponownie. I tak do skutku, aż będzie prawidłowo.

Swoją drogą, taka lanolina działa też cuda przy mocno spierzchniętych, popękanych ustach ;)
    • malwina.okrzesik Re: Pękające brodawki 31.08.13, 20:32
      Aby coś mądrze poradzić, trzeba poznać najpierw przyczynę pękania.
      Co to znaczy, że wróciła Pani po przerwie do karmienia? Jeśli maluszek ssał wcześniej butlkę, może teraz uszkadzać brodawki. Wtedy najważniejsze jest dobranie pozycji i sprawdzenie prawidłowości ssania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka