Dodaj do ulubionych

Karmienie piersią a celiakia...

18.01.07, 18:16
Czy ktoś się orientuje czy można karmić dziecię piersią,jeżeli to mama ma celiakię (chorobę trzewną)? Właśnie sie dowiedziałam, mój wynik jest dodatni :((( Czy moja choroba może mieć wpływ na malucha i moze mu zaszkodzić albo nawet doprowadzić u niego do tej choroby?? Niestety nigdzie nie wyczytałam takich informacji :(((
Obserwuj wątek
    • kanga_i_roo Re: Karmienie piersią a celiakia... 18.01.07, 20:13
      Po pierwsze spokojnie. Karmienie piersią powinno być możliwe, pod warunkiem
      oczywiście że Ty będziesz dbać o siebie i swoją dietę.
      Maluchowi Twoja choroba nie może zaszkodzić, to choroba uwarunkowana
      genetycznie ale jak sądze nie oznacza wprost że ten gen u dziecka wystąpi.
      Z pewnościa więcej dowiesz się od osób z forum celiakia oraz strony:
      www.celiakia.pl/index.php
      Ps> Moja córka(6lat)jest na diecie bezglutenowej od 10 miesięcy z uwagi na
      zniszczone kosmki jelitowe (niestety nie wiem co było przyczyną, markery
      celiaki wyszły nam ujemne)Dieta jest do opanowania
      • j.gruszfeld Re: Karmienie piersią a celiakia... 18.01.07, 20:42
        Czy to oznacza,że jeśli mały ma celiakię,to już do końca życia będzie na diecie?? Trochę to dziwne,bo ja mając rok miałam tę chorobę, byłam jakiś czas na diecie, ale przez dwadzieścia kilka lat miałam spokój, dopiero po porodzie się odezwała...
      • j.gruszfeld Do kanga_i_roo 26.01.07, 21:49
        niestety nie mogę się zarejestrować na tym forum :((( wypełniam wszystkie pola, a ono i tak wyrzuca mi że mam wypełnić pola oznaczone gwiazdką i tak w kółko, nie mogę też skontaktować się z administratorem... a pewnie ciekawych rzeczy bym się dowiedziała

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka