Dodaj do ulubionych

Chce pierś a ryczy

10.04.03, 21:47
Moja Mała 2 tyg dziewczyna od kilku dni wyczynia cyrki nieziemskie przy
usypianiu. :roll: W dzień jest wszystko OK, ale w nocy... Pmrukuje, że chce
jeść, (albo juz płacze, to zależy) daję jej pierś, a ona szuka, wali łepkiem
prosto w brodawkę, po chwili stwierdza, że się nie da (mając pierś w pyszczku
wypuszcza ją) i zaczyna płakać. Udaje się raz na dwadzieścia prób, pozostałe
są zakończone rykiem. (a ja sie boję, że mi sie starsze obudzi). Poza tym
raczej nie płacze... I sądząc po wkładkach laktacyjnych i po dziennych
karmieniach - pokarmu też nie brakuje. Nie wygląda też na męczoną kolkami czy
innymi dolegliwościami.

No i właśnie zbliża sie kolejna noc, a ja się boję, że znów będzie to samo.
Więc - ratunku! Czy ktoś ma pomysł, co to może być?
Obserwuj wątek
    • addria Re: Chce pierś a ryczy 10.04.03, 22:12
      A może to wina "techniki" ssania? Może malutka źle chwyta pierś? Spróbuj
      zadzwonić do poradni laktacyjnej, a najlepiej się tam wybierz z córeczką.
      Życzę powodzenia! :-)
    • ehhermiona Re: Chce pierś a ryczy 11.04.03, 11:00
      Hej, Aneczko, to ja, tylko taka trochę "zniekształcona" ;), bo nie chcę być
      Hermioną nr coś tam. Może Twoja panienka jest:albo zbyt nieprzytomna i dlatego
      się denerwuje, albo za długo czekasz z podaniem piersi? W ciągu dnia zapewne od
      razu odpowiadasz na każdy sygnał głodu, a w nocy np. nie od razu się budzisz,
      albo czekasz, czy a nuż z powrotem zaśnie - a ona nagle, w ciągu paru sekund
      robi się tak głodna, że z tego głodu ją "ponosi" i dlatego się szarpie? Wiem,
      że to trudne i niewygodne, ale może lepiej by było, gdybyś wyczuła, co jaki
      czas ona budzi się na karmienie (jeśli w ogóle to jest możliwe, bo nie wiem, na
      ile jest to regularne) i spróbowała ją karmić prawie przez sen - może jest
      szansa, że przyssie się "na spokojnie". A nie smarujesz się czymś choćby lekko
      pachnącym na noc? Może to ją drażni? A może mimo wszystko powoli zaczynają się
      kolki - spróbuj ją układać na brzuchu - może niech tak zasypia pod Twoją
      kontrolą, albo po większym wieczornym karmieniu połóż ją sobie na brzuchu, żeby
      wszystko, co zalega w żołądku, z niego się "ulało". Bo te dwa tygodnie to może
      być już taki wiek na początek kolek...

Trzymaj się i napisz, co się dzieje!
      Pa! Monika
      • zuzia_i_werka Re: Chce pierś a ryczy 11.04.03, 22:21
        Witaj! Moja Werka tak robi gdy za długo zwlekam z karmieniem,wystarczy,że
        chwilę przeczekam i dostaje szału!Trzyma już pierś w buzi i wyje jak
        potępieniec-musze ją uspokoić np.smokiem i po chwili pięknie ssie.Denerwuje się
        też gdy chce odbić-trzeba przerwać na beknięcie i dalej jest ok.Na początku
        płakałam razem z nią zanim nie zorientowałam się o co chodzi.Głowa do góry-na
        pewno zorientujesz się o co chodzi już niedługo.Pozdrawiamy Z i W-nerwus.
      • aneczkag Re: Chce pierś a ryczy 12.04.03, 16:46
        Mała chyba jest nieprzytomna i dlatego się denerwuje. W każdym razie taka jest
        moja teoria na dziś.
        Pierwsza noc (po napisaniu postu) była SUPER. Obie panny spały, ta młodsza sie
        obudziła ze trzy razy w ciągu nocy, karmienia bez problemów. Natomiast
        wczorajsza... zgroza. Ale zawsze w czasie takiej okropnej nocy się pocieszam,
        ze ta nastepna będzie lepsza... Przy czym myslę, że dziś to był nosek. Mała ma
        od urodzenia zapchany nos i troszkę jej pomaga sól fizjologiczna, a wczoraj w
        ramach eksperymentu nie "zalalismy" jej noska. I były efekty, tylko wręcz
        przeciwne. Nie mogła spać, nie mogła ssać, słowem dramat. Dopiero o 5.0 wpadłam
        na pomysł, żeby jejten nosek jednak solą potraktować. Wylazło co miało wyleźć i
        zaczęła się dla nas upragniona noc.
        Co do kolek - nie mam w tej kwestii żadnego doświadczenia i mam nadzieję, że
        nie będę miała :) Co prawda wczoraj wieczorem chyba Małą trocę brzuszek bolał i
        wiatry szły, ze ho, ho - ale może to tylko tak jednorazowo?
        • sylwia-wesola1 Re: Chce pierś a ryczy 18.04.03, 10:16
          Hej!

Miałam podobny problem, ale już 3 latka temu(dziś synek ma juz 3,3l). Ale u
          mnie chodziło o odruch ssania, albo o nadmierną chęć do tego. Synek najadał
          sie w 2, 3 minutki, ale ssać chciał o wiele dłużej, kiedy jednak ponownie
          chwytał cyca i zaczynał ssać to zaraz do puszczał i ryczał jak syrena. Wiele
          nocy mnie to kosztowało i dni też, ale w końcu doszłam do tego, że potrzebuje
          smoczka. Bo on poprostu miał taką silną potrzebę ssania, a ponieważ najadał
          się w króciutkim czasie, to potem wrzeszczał przy cycu, bo chciał go tylko do
          ssania a nie do jedzenia, a co pociągnął to mu mleko leciało. No i jedynym
          wyjściem był smoczek, i wszystko się uspokoiło. Teraz na szczęście smoczek to
          już przeszłość.

Pozdrawiam i życzę powodzenia
          Sylwia
          • aneczkag Re: Chce pierś a ryczy 18.04.03, 14:59
            Wiesz Sylwia, dokładnie nad tym sę od kilku dni zastanawiam... Wczoraj Mała
            dostała smoka, była maleńka awanturka przy usypianiu (ale kładę to na karb
            mojego zdenerwowania, bo usypiałam obie panny równoczesnie, bo byłam sama z
            nimi w domu) i zobaczymy co bedzie dalej...
    • hanutek Re: Chce pierś a ryczy 21.04.03, 08:43
      Hej aneczka
      Malutka na pewno chce jesć tylko nie bardzo sobię z tym radzi.Spróbuj przed
      uchwyceniem przez małą brodawki wpuścić kilka kropelek mleka ma jej
      buśkę.Poczuje smak jedzonka i instynktownie ją otworzy .Wtedy może załapie
      brodawkę.Powodem wypuszczania brodawki jest miedzy innymi b.duża ilość pokarmu
      w piersiach.Postaraj się (jezeli masz pełne piersi) odciąnąć troche
      pokarmu.Wtedy brodawka będzie lepsza do uchwycenia przez dziecko.Spróbuj.
      Powodzenia.Ania mama 20m Hani

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka