Dodaj do ulubionych

kiedy minie objaw skazy bialkowej? P. Moniko!

24.04.07, 21:34
moje pytanie to jak dlugo po tym jak usune z diety wszystkie ewentualne
alergeny musze czekac az policzki synka stana sie znow gladkie?
Prosze mi doradzic co jeszcze ew. usunac z diety, bo kilka dni (dokladnie 3
doby) juz staram sie nie jesc produktow najbardziej alergizujacych a maly
wciaz ma szorstka skore na policzkach. Juz nie jest mocno czerwona, ale
jeszcze troche. Wymienie moze co jem kasze gryczna, ryz, mieso kurczaka,
ziemniaki, marchew, ogorek, pomidor, rzodkiewka, szczypiorek, platki owsiane,
jablka, banany, slonecznik, rodzynki, banany suszone, sardynka w oleju.
Czy cos z tego powinnam jeszcze wyeliminowac, czy tez na znikniecie objawow
skazy trzeba dluzej poczekac?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: kiedy minie objaw skazy bialkowej? P. Moniko! 24.04.07, 22:53
      Ja bym jeszcze sprawdziła pomidory i rzodkiewkę. Pomidory same w sobie są
      czestym alergenem, a o tej porze roku pełne są niewiadomoczego. Rzodkiewka też
      chyba jeszcze popędzana.
      Z tym, że na efekt można czekac i kilka dni.
      • pitu_finka Re: kiedy minie objaw skazy bialkowej? P. Moniko! 25.04.07, 08:54
        A nawet dluzej niz kilka dni. U nas do calkowietego ustapienia zmian minely 2-3
        tygodnie.
        • pufatek3 Re: kiedy minie objaw skazy bialkowej? P. Moniko! 25.04.07, 10:55
          Witaj,
          na totalną poprawę skórki trzeba czekać 0k. 2 tygodni.

Ja na Twoim miejscu zamieniła bym to mięso kurczaka na mięso z indyka, a to z
          tego choćby powodu, że jeśli mały uczulony jest na jajka to mięso z kurczaka
          tez będzie go uczulało. Proponuję mięso indycze i wieprzowe. Co do warzyw, to
          odrzuciła bym ogórka, bo ponoć szkodzi (ale to też zależy w jakim wieku jest
          dziecko). Ja ogórki jadłam dopiero od 10 miesiąca córeczki. Pomidory nam nie
          szkdziły nic a nic. Co do ryby w puszce to dopiero teraz odważyłam się taką
          zjeść (a córeczka ma 14 miesięcy), ryba ponoć może uczulać dlatego radziła bym
          z nią ostrożnie.
          Co jeszcze... wiesz napewno, że mięso wołowe też odpada z jadłospisu,
          wykluczyłabym rosół, bo silnie uczula.
          U nas objawy skazy ustąpiły dopiero jak odstawiłam sklepową wędlinę (zawierają
          niestety mleko w proszku - zresztą czego one tam nie zawierają?? :( ).
          Kupowałam sobie pierś z indyka lub kawałek schaba i piekłam w piekarniku po
          czym dopiero kroiłam na kanapki. I wetdy dopiero wszystko małej zniknęło.
          Białe bułki odpadają bo dodają do nich mleko.

Moja dzidzia ma już 14 miesięcy i ciągle sporą skazę białkową. Teraz po
          świętach znowu jesteśmy na diecie, bo troszku podjadłyśmy smakołyków (tak
          trudno było się oprzeć, no i wysypka jak nic na całym ciele i buzi :( ).

Życze powodzenia i cierpliwości w diecie. Mam nadzieję że trochę pomogłam, jak
          masz pytania to pisz. Pozdrawiam
          • cadorna Re: kiedy minie objaw skazy bialkowej? P. Moniko! 25.04.07, 12:01
            pufatek3 napisała:

> Ja na Twoim miejscu zamieniła bym to mięso kurczaka na mięso z indyka, a to z
            > tego choćby powodu, że jeśli mały uczulony jest na jajka to mięso z kurczaka
            > tez będzie go uczulało.

Yyyyy ? no to ładne buty !!!
            nikt mi o tym nie powiedział !
            dobra - przesiadam się na indycze i zobaczymy

> wykluczyłabym rosół, bo silnie uczula.

CO TAKIEGO ?!?!?!?!
            do tej pory sądziłam, że to najbezpieczniejsze z najbezpieczniejszych !!!
            • pufatek3 do cadorna 25.04.07, 20:23
              No ja tak usłyszałam od dwóch pediatrów. Przyznam że jednego z nich traktuję
              trochę przez palce, ale drugiego uważam za całkiem dobrego specjalistę.
              Eliminacja kurczaka z diety mojej i córci bardzo dużo nam dała. Wczesniej też
              jadłam tylko kurczaka. To jest tak jak z tymi wędlinami sklepowymi. Dopiero jak
              je odstawiłam to skórka dzidzi zrobiła się jak u noworodka :)
              Co do rosołu, no to u nas on bardzo szkodzi... 3 dni po zjedzeniu rosołku mała
              ma wysypkę dosłownie wszędzie. właściwie zup żadnych nie jadam, a córcia je
              tylko tą którą specjalnie dla niej ugotuję.
              Co więcej mogę dodać... każde dziecko jest indywidualne. Jednego będzie
              uczulało to, innego tamto. Trzeba poprostu obserwować i eliminować i znowu
              obserwować i tak w kółko... U mnie wiem już dokładnie co córci szkodzi i po
              czym ją tak wysypuje, ale coraz trudniej trzymać nam dietę niestety i czasem
              podjemy jakieś słodkości, a wtedy bach.. znowu wysypka :(

Co ciekawe.. nie wysypuje jej po serniku który upiecze moja mama. Jem go ja, je
              go ona i nic.. a przecież są tam i jajka i mleko. A wystarczy że ja napiję się
              mleka w herbacie czy kawie a ona juz ma parę kropek po sobie, że juz nie
              wspomnę o jakimś serku czy jogurcie.. Nie wiem o co chodzi, ale to jest jedyna
              słodycz której możemy sobie spokojnie nie odmawiać. Pozdrawiam.
              • cadorna do pufatki3 25.04.07, 23:56
                bardzo Ci dziękuję za wyczerpujący opis pufatko :)))
                dziś mąż wpadł na to co może być tym stałym alergenem (poza samym rosołem,
                który stanowi podstawę mojej diety - odstawiam go natychmmiast i sprawdzam
                reakcję !) - otóż.. makaron..
                przecież do rosołu jem makaron, a w nim są jaja..
                mam w każdym razie nadzieję, że to jedno z tych dwóch (rosół lub makaron) albo
                obie..
                • pufatek3 Re: do pufatki3 27.04.07, 10:59
                  nie ma za co dziekowac, rzadko bywam na forum, ale czasem nawet sie cos tam
                  rozpisze :)
                  Co do rosolu to faktycznie odstaw na jakis czas i zobaczysz, no i ten makaron
                  tez jest podejrzany, bo jesli dzidzia uczulona jest na jajka to moze mu
                  faktycznie szkodzic. Odstaw tez tego kurczaka i przejdz na mieso indycze i
                  wieprzowinke :) Mam nadzieje ze Ci sie uda ustalic co szkodzilo najbardziej.
                  Pozdrawiam
    • cadorna Re: kiedy minie objaw skazy bialkowej? P. Moniko! 25.04.07, 11:56
      sylwia_em napisała:

> ogorek, pomidor, rzodkiewka

wyeliminować - wszystko pędzone, a pomidor dodatkowo jest ponoć niezłym
      alergenem
      na rzodkiewkę ponoć pomaga odmoczenie jej 10 minut w zimnej wodzie

> szczypiorek

ja bym wyeliminowała, bo to troche takie zbyt bliskie cebuli..

> jablka, banany,

też chwilowo wyeliminować - podobno wszelkiego typu "surowizna" może uczulać
      wyeliminuj i srawdź
      potem możesz znow wprowadzić jabłka i brzoskwinie
      banany ponoć w mniejszej ilości - nie wiem czemu

> sardynka w oleju.

ryby i owoce morza podobno również mocno uczulają

wszystkie w/w informacje uzyskałam od znakomitego ponoć dermatologa
      ale cóż - ja się do tego stosuję, a u mojej córci objawy nadal są :(((
    • monika_staszewska Re: kiedy minie objaw skazy bialkowej? P. Moniko! 25.04.07, 17:25
      Szczerze mówiąc, zwykle w ciągu 2-3 tygodni widać poprawę, ale bywa ze
      całkowicie zmiany znikają znacznie dłużej, nawet i osiem tygodni na przykład.
      Jeśli widać poprawę myślę, że na razie niczego innego zabierać z Pani diety nie
      trzeba. Tylko spokojnie czekać co pokażą kolejne tygodnie obecnej diety.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka