Dodaj do ulubionych

brak mleka???

23.05.03, 11:58
mój maly to starszny żarłok!!! wczoraj wisiał na cycu kilka godzin!!! nie
spał 6 godz.!!! efekt był taki że po prostu zabrakło mi mleka w piersiach ,
nie mówiąc już o tym ja cyce mie bolały :( dzisiaj rano miałam dużo mleka -
az sikalo jak byłam pod prysznicem , ale co z tego??? skoro teraz jest
pusto!!! czy ja mam dokarmiac małego sztucznym mlekiem??? jemu ciągle jest
mało :(

nie wiem co robić! poradźcie
Obserwuj wątek
    • ehhermiona Re: brak mleka??? 23.05.03, 12:17
      Pewnie po prostu zaczyna Ci się normować laktacja; piersi tylko na początku,
      przez parę pierwszych tygodni są jak kamienie, potem mogą się z nich
      zrobić "flaczki", a mleko i tak będzie, bo ono się produkuje w trakcie ssania,
      a nie robi się na zapas. To, że na początku tak się z nich leje nawet bez
      ssania, to dlatego, że jeszcze się Twój organizm nie "dogadał" z dzieckiem i
      nie wie dobrze, ile produkować. Te "kamienne" piersi mogą Ci się jeszcze
      zdarzyć, kiedy opuścisz jakieś karmienie, bo np. mały będzie dłużej spał, albo
      w nocy przyciśniesz sobie pierś leżąc długo na jednym boku.
      Co parę tygodni zdarzają się też kryzysy laktacyjne, kiedy dziecko szykuje się
      do "skoku wzrostowego", a piersi jeszcze o tym "nie wiedzą" i nie nadążają z
      produkcją mleka - jeśli przystawiasz wtedy dziecko tak często, jak samo chce,
      to po paru dniach jest OK, a ok. 4-tego miesiąca te kryzysy się kończą :)
      Dlatego najlepiej dużo leż, dużo pij wody niegazowanej czy herbatki na laktację
      i pozwól Marcelkowi ssać, ile sobie zażyczy.
      Powinno być dobrze :)

Monika
    • wieczna-gosia Re: brak mleka??? 23.05.03, 12:47
      Dobrze hermiona gada- piersi miedzy karmieniami powinny byc puste, dopiero w
      czasie karmienia robia sie pelne. Laktacja zaczyna ci sie normowac. A taki
      maluch miewa okresy ze chce byc dluzej przy cycu. Przynaj mi sie tu zaraz- nie
      dostarczylas mi wrazen w postaci wyjscia, nowych ludzi itp? Bo po takich
      eskapadach moze sie zdarzyc ze dziecko bedzie chcialo wisiec przy cycku- jesli
      ssie jakby od niechcenia, lize brodawce itp- raczej nieglodne tylko dopieszcza
      sie.
      • agusiakraj Re: brak mleka??? 25.05.03, 20:55
        Ja karmie juz trzy miesiace synka i na poczatku tez tak bylo ze piersi mialam
        jak kamienie i synek byl non stop przy piersi jadl chyba co 15 minyt casem po
        1,5 godziny caasem dluzej,czasem jadl normalnie a czasem tylko sie bawil
        piersia tak czy inaczej wszystko jest z Toba ok i na pewno nie dokarmialabym
        synka bo chyba nie ma po co.Jak zaczniesz dokarmiac to wtedy mozesz stracic
        mleko bo im czesciej karmisz tym wiecej jest mleka.Przystawiaj maluszka jak
        najczesciej i mleko na pewno nie zginie,potem wszystko sie unormuje i bedzie
        ok.Ja juz trzy miesiace karmie i mam juz znacznie dluzsze przerwy miedzy
        karmieniami(okolo 2 godzin)i piersi sa prawie zawsze miekkie a jak tylko maly
        zacznie ssac to zaraz twardnieja i pokarm sie pojawia.Zycze powodzenia i
        pamietaj Twoje mleko jest najlepsze.
    • katarzynad29 Re: brak mleka??? 25.05.03, 21:27
      Sowo, początek karmienia jest ciężki, dzieciaczek ma mały żoładeczek i dużo na
      raz nie zje, więc je często, mój Synek jadł co pół godziny, non stop cyc
      wisiał mi na wierczchu i właściwie oprócz karmienai to nic innego nie robiłam.
      Poczekaj trochę, bądź cierpliwa, laktacja się unormuje, dziecko nauczy się
      zjadać więcej na raz. Nie dokarmiaj, jeśli dziecko przybiera na wadze, to
      znaczy że mu Twojego mleka wystarcza, jak zaczniesz dokarmiać, to będziesz
      miała mleka mniej o tyle, ile podasz w formie mieszanki. Życzę cierpliwości i
      rzeki mleka. Kasia
    • ciezarowka Re: brak mleka??? 26.05.03, 16:47
      A teraz bedzie pił jeszcze więcej, bo się zrobiło gorąco, więc nie bedzie jadł
      tylko pił a to oznacza przystawianie bardzo często na krótko - bo tylko na
      początku mleko jest wodniste, potem robi się sycące a dzidza w taki upał nie
      chce jeść tylko pić. Musisz się do tego przyzwyczaić i pogodzić z tym, dzieci
      karmione piersią są nieregularne i kropka. Ale napewno twoj dzidzius dogada się
      z piersią i wszystko będzie OK. I nie dokarmiaj go!!!

Powodzenia!
      Ola (mama 2 letniego Mikołajka - 20 miesięcy na cycu)
    • dziubulek111 Re: brak mleka??? 27.05.03, 09:57
      Sowo!
      Piszę do Ciebie po to, żeby się dołączyć do głosów dziewczyn. Ja też czasem
      miałam takie chwile, jak Ty (często!), a Mały był przy cycu co 15 min., nocą
      cały czas. Ale cyc jest w jego menu do dziś, nigdy nie dokarmiałam, a rozwija
      się wspaniale. Teraz ma półtora roku i straszny z niego zbój. Dobra strona to
      to, że przynajmiej nie wisi mi już u cyca bez przerwy.
      Tak czy siak, nie zamartwiaj się. Gdybyś miała wątpliwości, skontaktuj się z
      poradnią laktacyjną. Tylko specjalista (w wyjątkowych przypadkach) może podjąć
      decyzję o podaniu mieszanki. Myślę, że u Ciebie nie będzie to potrzebne.
      Powodzenia!
      :)
      T.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka