Dodaj do ulubionych

Cyrk przy karmieniu

09.07.07, 18:53
Moja coreczka ma 5,5 m-ca. Kazde karmienie jest dla mnie udreka. Mala
generalnie je malo (karmiona piersia i dokarmiana nutramigenem - skaza). Ma
lekka anemie i podaje jej juz od dluzszego czasu zelazo. Problem z karmieniem
polega na tym, że jak karmie piersia, to mala rozglada sie dookola, ssie
kilka sekund, odrywa sie, rozglada, znowu ssie i tak w kółko. JEdynie
karmienia w nocy sa spokojne. Wtedy je ladnie.
Ale to jeszcze nic. Najgorszy cyrk jest przy karmieniu butelka. JEst karmiona
w łózeczku z lekko podniesionym wezglowiem. Odpycha butelke raczkami po kilku
lykach, kreci sie, wierci po calym lozeczku, czasem cala sie napina. Trzeba
sie mocno nagimnastykowac zeby zjadla 100 ml.
Czy ktos ma jeszcze taki problem? Poradzcie cos.
Obserwuj wątek
    • mamalesia2 Re: Cyrk przy karmieniu 09.07.07, 19:20
      A czy tak było od początku? Bo jak się to zaczęło teraz niedawno, to myślę, że córeczka przechodzi teraz taki etap rozwojowy, że zaczęło ją interesować otoczenie i jest to silniejsze niż głód. Więc najlepiej karmić w wyciszonym pokoju, zasłonięte załonki, minimum bodźców, żeby mogła się skupić na jedzeniu. A co do butli to może trzeba to metodą prób i błędów rozszyfrować, na początek bym próbowała upodobnić karmienie sztuczne do naturalnego: pozycja karmienia taka sama - pewnie na rączkach, mała potrzebuje może kontaktu z matką przy karmieniu. A jak nie to to może smak mleka nie odpowiada jej? A czy uważasz może że ona się przy karmieniu po prostu męczy i dlatego tak się zachowuje? Może warto by sprawdzić serduszko? Ale na to są naprawdę małe szanse :) Rózne są dzieci, każde ma własny styl, także jedzenia. Rośnie ci mały niejadek chyba :)
    • zaczek13 Re: Cyrk przy karmieniu 09.07.07, 20:09
      u mnie jest podobnie w dzień wszystko ją interesuje nie może być nikogo w
      pokoju bo od razu odwraca główkę i się uśmiecha, po kilku łykach nie ma szans
      na dalsze jedzenie odwraca się patrzy po ścianach, na zabawki itd., zje jedynie
      kiedy karmię ją na leżąco w sypialni przy zasloniętych roletach, inne jedzonko
      dwie trzy pierwsze łyżeczki są ok potem już ją to nudzi, jedynie w nocy je
      super 3-4 razy, napisz proszę ile teraz waży, moja ma skończone 5 msc i waży
      6700, waga urodzeniowa 3200
      • czoouko Re: Cyrk przy karmieniu 09.07.07, 20:40
        Moja tez miala wage urodzeniowa 3200. Teraz wazy ok. 7200.
        • lilka11333 Re: Cyrk przy karmieniu 09.07.07, 21:04
          Więc wagę ma super! Moja ma 5 mies i ma 6400 g a cyrki przy jedzeiu tez sie
          czesto zdarzają, raz jest to rozglądanie się, raz puszczanie i znów łapanie i
          tak w kółko, to znów kopanie nóżkami i odpychanie. Ale ja to bardziej
          interpretuje pod kątem niedomagań brzuszka, bo przy tym nieraz puszcza bąki, a
          nieraz poprostu wydaje mi się nie jest jeszcze głodna, wtedy jej odpuszczam, bo
          po co ją męczyć?
          • czoouko Re: Cyrk przy karmieniu 09.07.07, 21:09
            Z tym ze u mnie cyrk jest przy kazdym karmieniu :( Jak jest mocno glodna, to
            pierwsze 60 ml wypije ladnie, a kazdy nastepny mililitr to walka.
            • joasia81 Re: Cyrk przy karmieniu 09.07.07, 21:18
              Nie karmisz dziecka na rekach napisałaś że je w łózeczku dlaczego???. A jesli
              chodzi o niejedzenie piersi do mala nie śsie bo może nic nie leci albo za wolno
              i sobie odpuszcza moze lepiej napierw butle niech sie dziecko naje a potem
              dokończyc cyckiem i przy okazji uśpić (ululać oczywiście), a tak odwrotnie to
              nie to samo nie wie czego chce. i Pmietaj nie stresuj sie przy karmieniu
              jakimkolwiek (cycek/butla)bo dziecko to czuje i jak podchodzisz zdenerwowana do
              jedzenia to dziecko nie je bo tez sie denerwuje.

Powodzenia i Pozdrowienia
              • czoouko Re: Cyrk przy karmieniu 09.07.07, 21:30
                Na rekach tez probuje karmic, ale prezy sie i wygina i juz w lozeczku lepiej
                idzie. Z tym ze sie wierci. Zapiera sie nozkami o szczebelki i przekreca sie o
                90 stopni tak ze lezy w poprzek lozeczka.
                Jedyne fajne karmienia to piers w nocy - wtedy je spokojnie, miarowo no i w
                dzien po przebudzeniu, jak jest jeszcze w polsnie.
                Butelke na spiocha ciagnie, ale tez nie za duzo niestety. I niewazne czy w
                srodku jest moje mleko czy nutra.
            • lilka11333 Re: Cyrk przy karmieniu 09.07.07, 21:24
              Może faktycznie za wolno leci, ale ja bym tez optowała za brzuszkiem, moja tez
              chwilkę ok a potem cyrk. Acha ale zauważyłam ze jak jest bardzo głodna to je
              raczej bez problemów, ech ale te dzieci skomplikowane...
              • sla60 Re: Cyrk przy karmieniu 09.07.07, 23:04
                Spróbuj smoczki trójprzepływowe może problem jest w ilości pokarmu/ssanie i
                dziecko się denerwuje. Poza tym spróbuj czymś odwracać uwagę - u nas dobrze
                sprawdza się "komórka"
    • jasia127 Re: Cyrk przy karmieniu 09.07.07, 23:28
      moj maly nie ma problemu z iloscia jedzenia ale tez sie strasznie wierci. w
      nocy je jednym tchem ale w dzie rzeczywiscie glowa mu sie wykreca;) je w lozku
      na lezaco lub na kanapie w pokoju (przed tv;)). sprawdza sie skupianie uwagi na
      jakims przedmiocie np pozytywka, kolorowa zabawka (raczej musi sie ruszac);)
    • alexhome Re: Cyrk przy karmieniu 10.07.07, 22:25
      Ja też jeśli chodzi o kamienie nie mam sielanki.Mały ma 2,5 mc i (karmię
      piersią) je sobie co godzinę lub co pół.W sumie przez cały dzień nie jest źle
      ale wieczorem przychodzi taka pora kiedy nie wiem co on tak naprzwdę
      chce.Płacz...więc daję mu cycusia...on sekundę ssie i za sekundę puszcza
      odwracając głowe i płacząc...no i tak co chwila.Może faktycznie za wolno mu
      leci...Ale potem po kąpieli karmię go chyba z godzinę aż zaśnie.Nad ranem jak
      się rozbudza to też najchętniej przy cycusiu,bo jeszcze co chwilę sobie
      przyśnie...Ach...
    • wanda589 Re: Cyrk przy karmieniu 17.07.07, 11:22
      U nas to były ząbki. Znaczy jeszcze nie wyszły, ale odkąd smaruje calgelem
      przed karmieniem jje 230 ml. ma 6,5 miesiąca. Czasem też gazy są winne,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka