agnieszka.kly 12.07.07, 14:48 czy karmiąc piersia- 2,5 miesieczne dziecko- mozna jesc migdaly? Bo orzechy to wiem ze nie, ale migdaly? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
druuna Re: migdały 13.07.07, 10:46 Wg. mnie możesz spróbować zjeśc trochę (garść?) i obserwować. Tak samo z orzechami! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: migdały 13.07.07, 12:03 Szacowna amerykańska organizacji LaLeche League (cos jak Komitet Upowszechniania Karmienia Piersią) poleca migdały jako dobre źródło wapnia dla matek wegetarianek albo na diecie bezmlecznej. PS. Nie jest tak, że nie można jeść orzechów. Mozna unikać orzeszków ziemnych, bo faktycznie bardzo alergogenne, ale to nie sa prawdziwe orzechy. Orzechy tez czasami uczulają, ale nie znaczy, że uczulą dziecko. To wielka rzadkość. Warto ich unikać, kiedy w rodzinie są przypadki alergii pokarmowych, a już na pewno na orzechy. A tak to właściwie nie ma sensu. Jak wszystko inne, najlepiej jeść i wyeliminować tylko jeżeli będzie jakaś reakcja. W Australii na przykład, panstwowoa służba zdrowia w zalecaniach odżywiania matki armiącej wymienia wlasnie orzechy. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.kly Re: migdały 13.07.07, 15:07 Dzieki dziewczyny! W ciazy jadlam migdaly i pestki dyni. Polozna jak zobaczyla u mnie te pestki to od razu na mnie naskoczyla ze absolutnie. Zeby nie jesc niekontrolowanych ilosci slodyczy (jestem nalogiem :) ) jem tonami chrupki kukurydziane a teraz mi sie migdalow zachcialo. Zjadlam wczoraj kilka i niby ok. Bo to ze maly mial dzis rozwolnienie ktore obudzilo go o 6 i nie dalo juz spac to raczej nie migdaly :) Swoja droga nie wiem skad to bo wczoraj jadlam tylko rosol, ziemniaczki z marchewka i kurczaka! A no i rano jogurt. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_piotrka07 Re: migdały 13.07.07, 17:28 Mnie pediatra powiedziała, że rosół może szkodzić maluchowi na brzuszek. I że najgorsze pomysły to są "połogowe rosołki" namiętnie przynoszone dziewczynom tuż po porodzie przez mamy / babcie / ciocie. Oczywiście ja też swój rosołek od mamusi dostałam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
drosophilka Re: migdały 13.07.07, 23:15 Mghhhh...to pestki dyni uczulają? Dobrze, że o tym nie wiedziałam, bo nie smakowały by mi pewnie ciastka z dynią, które często na początku mi "życie ratowały" jak mnie głód dopadał, a nie miałam czasu zjeść :) Na szczęście Córeczce nic po nich nie jest. Orzecha jednak nie miałam ani jednego w ustach od porodu, a często aż mnie ściska, jak je widzę... Pewnie też niepotrzebnie się katuję :) Odpowiedz Link Zgłoś