Dodaj do ulubionych

Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka

05.08.07, 11:42
Zaczynam przymierzać się do karmienia mieszanego. Do tej pory mała była (i
jest) tylko na piersi. Od jakiej mieszanki powinnam zacząć? Czy ma być
stosowna do wieku, czy z racji tego, że będzie po raz pierwszy podana powinnam
zacząć od nr 1?
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka 05.08.07, 12:08
      Na mieszance się nie znam (choć czytalam, że te "następne" to raczej ściema, i
      lepiej dawać zwykłe).

Ale chciałam przytoczyc opinię p. Moniki - bo być może nie musisz wprowadzać modyf.:

"Otóż dzieci w drugim półroczu
      mogą mieć przeróżną ilość posiłków niemlecznych i mlecznych. Jedne będą jadły
      cztery razy "nowości" i siedem razy pierś, inne cztery razy nowości i cztery
      razy pierś, jeszcze inne sześć razy pierś i raz czy dwa nowości, itd..
      Ważne żeby sześcio, siedmiomiesięczniak miał nie mniej niż cztery (pięć)
      posiłków mlecznych, ***ośmio, dziewięciomiesięczniak nie mniej niż trzy, cztery
      razy mamine mleko***, a jeszcze większy starszak choć trzy razy pierś w ciągu
      doby. Czy to tego będzie dwa razy słoiczek (pół słoiczka czy dwa słoiczki) czy
      inne dorosłe jedzenie w ilościach satysfakcjonujących dziecko nie jest jakoś
      super ważna sprawą. Naprawdę dzieci są różne i jedne preferują długie miesiące
      mleko, a nowości ewentualnie poliżą, inne z kolei kochają "poważne" potrawy i
      pierś ograniczają do niezbędnego minimum. Jedne i drugie jeśli są zdrowe i
      dobrze się rozwijają mają prawo jeść wedle własnych upodobań. Naszym zadaniem
      jest tylko pokazywanie im różnych produktów o różnych konsystencjach, staranie
      się żeby owe "dorosłe" potrawy proponować o w miarę stałych porach, i nie biegać
      za dzieckiem po całym mieszkaniu czy robić mały teatr.[...]
      pozdrawiam :) monika staszewska"
      • dorka5555 Re: Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka 05.08.07, 12:24
        Liczyłam na to, że pod nieobecność p. Moniki właśnie Ty, kaeiro, odpowiesz. W
        zasadzie nie musiałabym wprowadzać mieszanki. Chodzi o to, że wieczorem mała się
        nie najada. Nie chciałam mieszać żarcia. Jak mleko to mleko. Może jednak
        spróbować dawać kleik lub kaszkę, a dopiero potem przystawiać do piersi lub
        odwrotnie. Jak myślisz?
        • kaeira Re: Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka 05.08.07, 12:29
          :-)
          Niestety nie mam takich doświadczeń (tzn z nienajadaniem ani z kaszką itp).
          Podstawowe pytanie: A po czym wiesz, że się nie najada?

Pewnie, że wiele osób daje na wieczór kaszkę, czemu nie spróbować, jak chcesz.
          Nie sądzę, żeby w "mieszaniu" było coś złego, przecież bardzo wiele dzieci
          popija np. mięsny obiadek mlekiem z piersi. Albo dawać więcej niemlecznego na
          kolację (czy obiad?) Albo dodać posiłek/przekąskę?
          • dorka5555 Re: Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka 05.08.07, 12:44
            Tak myślałam, że spytasz, skąd wiem, że trochę głoduje. Wieczorami mam znacznie
            mniej pokarmu w piersiach niż rano. Mała złości się, że już nic nie leci.
            Niechętnie zasypia. Budzi się bardzo rano (choć w nocy się nie wybudza) i kiedy
            karmię Ją, słyszę (a ze mną chyba cała okolica), jak burczy Jej w brzuchu.
            Wszystko to porównuję z sytuacją, kiedy dawałam Jej dodatkową porcję
            odciągniętego mleka. Niestety, mleczarnia wstrzymała produkcję na większą skalę ;-)
            Myślałam o wprowadzeniu mieszanki, bo stałe pokarmy wchodzą Jej tak sobie. No,
            cóż, spróbujemy. Jeszcze raz wielkie dzięki :-)))))
            • kaeira Re: Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka 05.08.07, 12:54
              dorka5555 napisała:
              > Tak myślałam, że spytasz, skąd wiem, że trochę głoduje.

Ojej. Czyżbym była aż tak sztampowa :-( (;->)

Żeby było jasne - ja nie mówię, żeby koniecznie nie dawać modyfik. Może to
              akurat u ciebie dobre wyjście?
              (A długo tak już jest z tymi wieczornymi brakami? Może się ta podaż jeszcze
              jakoś dostosuje?)
              • dorka5555 Re: Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka 05.08.07, 13:03
                Ja już za stara kobieta jestem, żeby mi sie podaż dopasowała do popytu ;-)
            • basiak36 Re: Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka 05.08.07, 21:32
              Co do wieczornego jedzenia, nie liczy sie az tak sama kolacja, co ilosc kalorii
              jaka dziecko spozywa w ciagu calego dnia. Bo i tak nie powinno dostawac jedzenia
              (poza mlekiem) na min 2h przed snem.

• kaeira Jedzenie przed snem 05.08.07, 21:43
                basiak36 napisała:
                > Bo i tak nie powinno dostawac
                > jedzenia (poza mlekiem) na min 2h przed snem.

A skąd to wiesz, tzn, jakie źródła, jaka argumentacja? Bo właśnie się nad tym
                zastanawiałam - dorośli niby nie powinni jesć niedługo przed snem, ale
                niemowletom przecież nagminnie się proponuje właśnie kaszkę przed snem. (mnie
                ostatnio zachęcała do tego pediatra)
                A u nas z kolei często wychodzi kolacja (tzn stale pokarmy) mniej niż 2 godz.
                przed snem. Hmm.
    • dorka5555 Re: Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka 06.08.07, 11:17
      Podciągam wątek do góry z czystej ciekawości i chęci dowiedzenia się, jak to
      jest, kiedy mama 9-miesięczniaka chce wprowadzić do jego diety mleko
      modyfikowane. Czy powinna zaczynać od jedynki?
      • akaef Re: Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka 06.08.07, 11:38
        Pytałam moją pediatrę tak całkiem na wszelki wypadek, co by było gdyby (trzeba
        było dokarmiać małego mlekiem modyfik.). Powiedziała, że tak, jak piszą na
        opakowaniu, tzn. dziecku poniżej 4 mies. podaje się mleko początkowe, powyżej 4
        mies. następne, niezależnie od tego, ze wcześniej nie piło mleka początkowego.
      • akaef Re: Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka 06.08.07, 11:40
        c.d. czyli, reasumując, 9-miesięczniakowi należałoby podać mleko dla 9-
        miesięczniaków (nie znam się które to, ale na opakowaniach jest napisane).
      • kaeira Re: Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka 06.08.07, 14:56
        OK, sprawdzilam, o co chodzi z tą, jak pisalam, "ściemą"

Mieszanki 2/nastepne są mniej podobne do mleka matki, mniej zmodyfikowane.
        Zawierają wiecej wapnia, zelaza, bialka. W zasadzie zostały wymyslone jako nowy
        produkt - dla "zwiększenia wyboru" i przyciagniecia konsumenta, tak naprawdę
        badania w zadnym stopniu nie dowodzą, aby bylo lepsze dla "starszaków".

Amerykańska Akademia Pediatrii oswiadczyła: "Mleka modyfik. następne, choć w
        wystarczającym stopniu odzywcze, nie są lepsze niż inne mieszanki dla dzieci,
        ktore jedzą odpowiednie ilości pokarmow stalych zawierających zelazo i wapn."
        (Swoją drogą, z jakiegos powodu w Europie te mieszanki sa popularne od dawna, w
        USA jakos się kiepsko przyjmują.)

Innymi slowy, mogą byc dobre dla wyjątkowych niejadków, ktore odmawiają innych
        rzeczy niż mleko.
        Ja osobiście w "normalnej" sytuacji bym unikała, bo jednak nieco bardziej
        alergiczne (bo wlasnie bardziej podobne do krowiego).
        • kaeira Re: Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka 06.08.07, 14:58
          A tu jeszcze polskie opinie ekspertow z E-Dziecka:

www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79403,3282938.html
          www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79403,2131529.html
          • dorka5555 Re: Jaka mieszanka dla 9-miesięczniaka 08.08.07, 09:13
            Dziewczyny, dzięki za pomoc. Kaeira, przekonałaś mnie. Jakbym miała zaczynać
            dokarmiać malucha, to kupiłabym jedynkę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka