Dodaj do ulubionych

Przybieranie na wadze-pani Moniko, dziewczyny!

10.12.07, 13:20
Witam,
Jestem mama 4,5 miesiecznej Julki. z tego co widze w ksiazeczce zawsze
przybierala ok 600-700g na miesiac. Karmie tylko piersia. Dzis wizyta u
lekarza, poprzednia waga 6050, dzis 6680 i pani dr stwierdzila ze maly
przyrost...nic nei rozumiem. Rzeczywiscie malo? Dodam ze Julka urodzila sie
majac 3150 nie byla wielka i taka pozostala, drobna ale konkretna, dluga.
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Przybieranie na wadze-pani Moniko, dziewczyny 10.12.07, 13:24
      A kiedy dokładnie była ta poprzednia waga? Miesiąc temu?
      • motylek1407 Re: Przybieranie na wadze-pani Moniko, dziewczyny 10.12.07, 13:31
        tak, dokladnie miesiac temu
        • kaeira Re: Przybieranie na wadze-pani Moniko, dziewczyny 10.12.07, 13:40
          No to nie wiem o co chodzi. Na polskich siatkach (które dla dzieci piersiowych i
          tak są trochę zawyżone!) i miesiąc temu i teraz jest tyci pod 50 centylem. Czyli
          po pierwsze się pięknie trzyma centyla, po drugie - zupełna średnia populacyjna!
          bi.gazeta.pl/im/7/1326/m1326947.jpg
          Przyrost 600-700 na miesiąc to pełna norma (minimum to 450-500 na miesiąc).
          Normalne było by tez, gdyby się ostatnio trochę obniżył, od 4m często przyrosty
          się zmniejszają.

Wg mnie zignoruj te uwagi. A to ta sama pediatra co wczesniej?
          • motylek1407 Re: Przybieranie na wadze-pani Moniko, dziewczyny 10.12.07, 13:51
            tak ta sama....
            Miala tez uwagi co do bladosci skory...Ale jakos jestem sceptyczna bo julka od
            urodzenia nie byla mulatka (pomijam czas zoltaczki ;) )a i swiatlo w gabinecie
            takie ze tam kazdy blady. Zobacze co powie na szczepieniu za 3 tyg... ale
            uczucia mam mieszane co do pani dr...
    • monika_staszewska Re: Przybieranie na wadze-pani Moniko, dziewczyny 10.12.07, 15:09
      Też jestem zdania,z e wszystko w porzadku. Tym bardziej, jesli Julka
      dobrez sie rozwija i generalnie ma się dobrze.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • motylek1407 Pani Moniko 10.12.07, 17:23
        Dziekuje za odpowiedz. Dodam ze karmie co 2h, w nocy tez co 2h. Mam nadzieje ze
        ok i nie znaczy to ze za czesto i swiadczy o niedojadaniu.
        • kaeira Re: Pani Moniko 10.12.07, 18:13
          motylek1407 napisała:
          > Dodam ze karmie co 2h, w nocy tez co 2h. Mam nadzieje ze
          > ok i nie znaczy to ze za czesto i swiadczy o niedojadaniu.

Na pewno nie. Są dzieci, które tak mają, jedzą (niestety) często, a wcale
          szczegolnie dużo nie przybierają - np. moja mała. Jej przyrosty były nizsze niż
          twoje (np 3,5m - 5720; 4,5m - 6100, 6m - 6800). (ale pediatra nie miała
          zastrzeżeń, bo trzymała się centyla - 10-25c).
        • monika_staszewska Re: Pani Moniko 12.12.07, 16:49
          Nie, nie każdy odpowiadający dziecku rytm jest dobry czy wrecz
          bardzo dobry.
          pozdrawiam :)
          monika staszewska
    • a_beatle Re: Przybieranie na wadze-pani Moniko, dziewczyny 10.12.07, 19:48
      Witaj,
      Nie przejmuj się:-) Jakiś czas temu zadałam podobne pytanie na tym forum, bo
      moja córka (dzisiaj skończyła 5 mies.) zaczęła przybierać znacznie mniej - 210
      gr w ciągu 2 tygodni. Lekarka powiedziała, że to za mało, zaleciła dokarmianie
      zupkami i kaszką (Maja była i jest tylko na piersi), postraszyła anemią i kazała
      przyjść za kolejne 2 tyg. na ważenie kontrolne. Byłam w ubiegłym tygodniu i
      okazało się, że przybrała dokładnie tyle samo, czyli 210 gr w tym samym czasie.
      Tym razem ta sama pani doktor była zadowolona z wyniku (sic!).
      Dodam, że dzięki p.Monice i innym mamom nie denerwowałam się i nie dokarmiałam.
      Pozdrawiam
      • motylek1407 Re: Przybieranie na wadze-pani Moniko, dziewczyny 10.12.07, 21:14
        Dzieki za dobre slowo :) Troche mi lepiej! mam nadzieje ze bedzie ok, zobaczymy
        co powiedza na szczepieniu.Martwie sie ciut tym kolorem skory, ale fakt jest
        taki ze w gabinecie jest biale swiatlo. Jak idziemy na szczepienie to jest takie
        ze mala ma czerwona skore i wtedy uznawana jest za zdrowa ;) Gdzie sens gdzie
        logika!!!
        • zaisa Re: Przybieranie na wadze-pani Moniko, dziewczyny 11.12.07, 00:53
          Popatrz na kolor ust córki. Jeśli usta są zdecydowanie blade, to warto,
          niestety, sprawdzić poziom żelaza. Cera bywa jasna i już.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka