marioelcia 12.02.08, 21:13 Chyba mam grzybicena piersi tj na otoczce!? Jutro ide do lekarza. Czy moge karmić piersią?! Bardzo chce nadal karmić,powiedzcie że będe mogła!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uki78 Re: Pomocy!!!! 12.02.08, 21:43 bedziesz mogla, musisz przestrzegac higieny bielizny, , brodawki samruj srodkiem przeciwgrzybicznym, musisz miec suche wkładki, myj ręce przed karmieniem, i oczywiscie leczenie malca, raz dziennie po karmieniu pędzluj jamę ustną srodkiem przeciwgrzybicznym np Nystatyna zawiesina)przez min 14 dni- no chyba ze lekarz zaleci ci inaczej, moja informacja pochodzzi od specjalisty od spraw laktacji , powoadzenia Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Pomocy!!!! 12.02.08, 21:49 Oczywiście możesz karmić przy grzybicy, oraz w trakcie leczenia. Tylko pamiętaj, że leczyć trzeba jednocześnie swoje piersi oraz usta dziecka, nawet jeśli nie widać pleśniawek, bo grzybek może przetrwać utajony. Zwykle stosuje się Nystatynę (smarowanie piersi oraz doustnie dla dziecka) . Jakby co pytaj dalej na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
marioelcia Re: Pomocy!!!! 12.02.08, 21:57 Dzięki,córa ma 8 m-cy ale karmienie jest dla mne ważne dlatego pytam. Od kiedy to zauważyłam to pędzluje małej buzie aphtinem bo jest bez recepty a zmiane smarowałam maścią. Jutro od lekarza wezme recepte na nystatyne. Trzymajcie za mnie kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Pomocy!!!! 12.02.08, 22:18 Apthinu nie wolno stosować u niemowląt, bo zawiera kwas borny (kwas borowy), uzycie związków boru jest zakazane rozporządzeniem ministra zdrowia, bo bor jest toksyczny. Kumuluje się w organizmie i bardzo powoli wydala. Odpowiedz Link Zgłoś