Dodaj do ulubionych

do mam z dieta bez nabialu

02.06.08, 12:26
Jak sobie poradzilyscie z niedoborem np wapnia, ktore jest w nabiale, mleku?
Co jecie na kanapce, samo mieso? Z czym jecie, o ile jecie, musli? Jecie
jakies slodkie przekaski - wszedzie w skladzie slodyczy jest mleko:((( Jestem
wegetarianka a moj 7 tyg maluszek ma prawdopodobnie alergie na bialko. Ta
dieta to dla mnie masakra. Nie wiem jak sie do tego zabrac.
Obserwuj wątek
    • mama_frania1 Re: do mam z dieta bez nabialu 02.06.08, 13:05
      ja pije mleko ryzowe wzbogacone o wapn, robie tez na nim owsianke; jest tez mleko sojowe - moze uczulac (moje dziecko soja uczula, wiec tego nie tykam) i owsiane (ale chyba w owsianym nie ma wapnia). ja jem dzem - wisniowy, morelowy, brzoskwiniowy moge, powidlo sliwkowe tez... z wedlinami trzeba uwazac - czesto jest dodana kazeina, albo cos podobnego krowopochodnego, czego nie ma w skladzie :( ja poprobowalam, teraz juz wiem jakie moge i je jem w kolko... Rama oliwowa nie ma dodatkow mlecznych; ja jem suszone daktyle jak juz musze cos slodkiego; San ma zdaje sie jakies ciastka bezmleczne/bezjajeczne (u nas jajko tez uczula). syrop klonowy - do owsianki, nalesnikow (mleko ryzowe+maka) itp. pieczone jablko w odrobina dzemu w srodku (ja dodaje zurawine, pychota). naprawde nawetprzy wielu alergenach (u nas uczula nabial, jajko, soja, pomidory, cytrusy, brokul...) mozna ciekawie jesc, tylko trzeba powoli wprowadzac nowosci. powodzenia!
    • orgellaa Re: do mam z dieta bez nabialu 02.06.08, 13:15
      biorę wapno w tabletkach, piję mleko sojowe (polecam ryż na mleku sojowym
      waniliowym- z cukrem pycha). jem też petit beurry (jutrzenki) ale średnio są
      słodkie ;-)
      • aldonakatarzyna Re: do mam z dieta bez nabialu 02.06.08, 14:49
        najwazniejsze zeby nie zaburzac gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu, bo
        wowczas wapno zostaje podkradane z zebow i kosci
        czyli cukier, slodycze i inne zupelnie nalezy odstawic na korzysc warzyw,
        owocow, suszonych owocow, migdalow
        salatki, kasze posypywac podprazonym sezamem, slonecznikiem, jesc migdaly,
        suszone figi, wszelkie warzywa lisciaste zielone, generalnie warzywa, na
        sniadanie owsianka z migdalami i rodzynkami- pycha, kasza jaglana z suszonymi
        morelami itd
        ja tak sie odzywiam i nic sie z zebami nie dzieje cala ciaze do teraz kiedy
        karmie plus znakomite samopoczucie
        polecam
        • mama_frania1 Re: do mam z dieta bez nabialu 02.06.08, 15:57
          ze wszystkim sie zgadzam, oprocz sezamu - trzeba uwazac, bo sezam czesto uczula...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka