Dodaj do ulubionych

zapalenie piersi - kolejny raz

07.10.08, 12:03
Córka ma 5,5 mca, a od 1,5 miesiąca mam już 3 zapalenie. Obyło się bez
antybiotyku bo gorączka nie jest wysoka, biorę ibuprom jak tylko czuje ból
piersi i ogromny ból kości! Nie wiem z czego to - być może to podczas snu
przyciskam!?
a może kwestia przystawiania - córcia nie jest żarłokiem, więc ja pije zwykle
rozgląda się, ciągle się kręci. To głównie to wynika z tego, że mam 2 letnią
starszką córeczkę, któta nas na krok nie odstępuje.
Jestem już tym zmęczona.
Jak to jest z tym mlekiem matki - niby wystarcza, a tu wyniki krwi takie
sobie, hemoglobina: 10,5, limfocyty 81,4 %!. Wiem, że po 4 m-cu brakuje
żelaza, ale aż tak? Infekcji nie ma, ale wyniki muszę jutro skonsultować z
lekarzem.
Jak mam pozbyć się tego zapalenia raz na zawsze?
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: zapalenie piersi - kolejny raz 07.10.08, 16:06
      Wrzucę Ci fragmenty ze strony laktacja.pl, ok?

Leczenie zapalenia piersi

We wszystkich przypadkach zapalenia piersi należy zalecić kobiecie jak najczęstsze karmienie chorą piersią. Karmienie powoduje poszerzenie naczyń krwionośnych piersi, poprawiając tym samym jego ukrwienie. Wypływ pokarmu również pomaga w wyeliminowaniu chorobotwórczych drobnoustrojów.

Leczenie nawracającego zapalenia piersi

Do nawrotu zapalenia piersi dochodzi u do 20% kobiet. Nawrót jest często poprzedzony okolicznościami, które występowały bezpośrednio przed pierwszym rzutem zapalenia. Zostaną one omówione poniżej. W większości przypadków dziecko zakaża swoją matkę. Z posiewów pobranych z nosa, jamy ustnej i skóry dziecka hodują się te same drobnoustroje, co z posiewów pokarmu matki. W tej sytuacji antybiotyki przyjmować musi zarówno dziecko, jak i matka. Z mojego doświadczenia wynika, że trwające 10 dni profilaktyczne leczenie właściwym antybiotykiem przerywa błędne koło wzajemnego zakażania się.

Zapobieganie zapaleniu piersi i nawrotowemu zapaleniu piersi

Jeżeli w społeczeństwie zapalenie piersi wywołane przez gronkowce ma charakter epidemiczny, to ma ono prawdopodobnie związek z opieką pielęgnacyjną w szpitalu. Prostą drogą do wyeliminowania tych przypadków jest objęcie wszystkich zdrowych noworodków systemem rooming-in.
      W większości przypadków zapalenie piersi ma jednak charakter sporadyczny. Dziecko jest podstawowym źródłem nadkażenia bakteriami i powinno być leczone, gdy występują u niego ewidentne objawy infekcji. Najczęstszą tego typu infekcją u noworodków i niemowląt jest zapalenie skóry o etiologii gronkowcowej, które poddaje się leczeniu kloksacyliną. Czasami u dziecka występuje grzybica jamy ustnej, która jest przyczyną grzybicy i popękania brodawek matki, które stanowią otwarte wrota dla zakażenia bakteryjnego. Grzybica brodawek i pleśniawki jamy ustnej dziecka szybko ustępują, gdy brodawki przed i po karmieniu smaruje się mikonazolem ( w Polsce stosujemy Nystatynę, Clotrimazol, Pevaryl i in.) w kremie.
      W badaniu obejmującym 475 przypadków zapalenia piersi i ropnia piersi stwierdziłem, że w czasie trzech dni przed wystąpieniem objawów obecnych było kilka czynników. Matka miała uszkodzone brodawki lub zmniejszyła liczbę karmień i miała przepełnione piersi, była zmęczona lub chora. Popękane brodawki stanowią drogę dla bakterii do tkanki łącznej gruczołu piersiowego. Aby uniknąć urazów brodawek należy zapewnić dziecku odpowiednią pozycję przy piersi i właściwie leczyć. Należy aktywnie oduczać dziecko ssania samej brodawki. Zastój pokarmu w warunkach przepełnienia piersi stanowi dobre warunki do rozwoju bakterii. Przepełnienie piersi nasila się na przykład wtedy, gdy dziecko przesypia całą noc, gdy wprowadza się stałe lub uzupełniające pokarmy lub gdy jest ono chore i nie ma ochoty na jedzenie. Gdy matka narażona jest na wystąpienie przepełnienia lub zapalenia piersi, podanie małej dawki (0,625 mg) bromokryptyny może spowodować złagodzenie dolegliwości i zapobiec zapaleniu piersi. Matki chore i bardzo zmęczone są bardziej podatne na zakażenia bakteryjne, a wystąpienie zapalenia piersi jest u nich bardziej prawdopodobne. W miarę możliwości należy unikać zmęczenia, a w przypadku choroby matki karmiącej piersią należy brać pod uwagę możliwość jednoczesnego wystąpienia zapalenia piersi.

Mam nadzieje, ze pomogłam :)
      • maff1 Re: zapalenie piersi - kolejny raz 07.10.08, 18:00
        czesto jest tak ze nie leczony prawidłowo stan zapalny lubi
        powracać. sugeruję jednak antybiotyk - i "zaliczenie" pełnej kuracji
        np. ok 10 dni by to "coś" porządnie wyrżnąć.
    • lunaa2 Re: zapalenie piersi - kolejny raz 07.10.08, 21:19
      ibuprom to nie rozwiazanie, przede wszytskim idz do lekarza, ja miała podwojna
      antybiotykoterpaie zanim sie wyleczylam na dobre z zapalenia,
      jak najczesciej niech dziecko je zeby zastojow nie bylo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka