Dodaj do ulubionych

Do p. Moniki - peknieta brodawka

31.10.03, 13:20
Mam problem z peknieta brodawka , od przeszlo tyg sie z nia mecze , karmie
spod pachy , smaruje po karmieniu wodnym roztworem gencjany , czekam az
wyschnie i pozniej smaruje bepanthenem i znowu wietrze , ale po kazdym
karmieniu ranka jaby sie na nowo otwierala i tak w kolko macieju , piers
boli a ja juz naprawde nie wiem co robic , czy ewentualnie moge dac odpoczac
tej piersi pare dni i karmic tylko jedna ?? Czy nie zaniknie mi w niej
pokarm ??

Serdecznie dziekuje za odp.

Yola i slodziutki Igorek
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: Do p. Moniki - peknieta brodawka 31.10.03, 13:34
      Oczywiście, że może PAni dać odpocząć piersi przez kilka dnia. Laktacja w niej
      się nie zmniejszy o ile będzie PAni odciagała z niej mleko (ręką czy
      laktatorem -obojetne byle nie bolało).
      Obawiam się jednak czy przy ponownym przystawieniu malucha brodawka znowu nie
      pęknie. Dlatego -jesli to tylko mozliwe- namawiam PAnią do odwiedzenia poradni
      laktacyjnej. Na miejscu, widząc jak maluszek ssie i w jakiej robi to pozycji
      dużo łatwiej jest pomóc, bo łatwiej znaleźć przyczynę problemu.
      Pozdrawiam
      Monika Staszewska
      • yolka.g Re: Do p. Moniki - peknieta brodawka 31.10.03, 17:30
        hmm , tylko z ta poradnia to jest problem , a moze pani jest w stanie mi jakas
        polecic ?? Mieszkam w Świdnicy - Dolny Ślask

Dziekuje

Yola i slodziutki Igorek
        • katse Re: Do p. Moniki - peknieta brodawka 31.10.03, 20:28
          to chyba najlblizsza bedzie we Wroclawiu,

Kasia
          • yolka.g Re: Do p. Moniki - peknieta brodawka 31.10.03, 20:41
            hmm, tez mi sie tak wydaje , a maluszek ma dopiero niecale 3 tyg ...

yola i slodziutki Iorek
            • yolka.g Re: Do p. Moniki - peknieta brodawka 03.11.03, 10:34
              .. ale dzisiaj jestem juz tak zdesperowana ze prosze o polecenie jakiejs b.
              dobrej poradni !!!
              Dziekuje

Obolala Yola i wiecznie glodny Igorek
    • lidiam1 Re: Do p. Moniki - peknieta brodawka 01.11.03, 12:17
      mam ten sam problem, i namawiam żebyś odstawiła dzidziusia z tej pękniętej
      brodawki na kilka dni i odciągała pokarm (możesz go podawać), Ja mam obie
      piersi poranione, w jednej jest dosłownie dziura- wszyscy kazali mi karmić
      choć pokazywałam piersi położnej i lekarce (mówiły że to kwestia 2 tygodni,
      karmiłam już nawet przez kapturki bo bolało jak niewiem) tymczasem minęło 5
      tygodni:tyle ile mam mój synek i nic a nawet gorzej. W końcu odstawiłam od
      piersi i karmię od 5 dni odciągniętym ręcznie pokarmem - laktatorem nie mogę
      bo pogarsza sprawę.Jest ciężko ale jestem szczęśliwa bo w ciągu tych pięciu
      dni widzę że piersi się podgoiły. POzostanie mi tylko od nowa nauka
      przystawiania pod okiem specjalisty (synek źle śsie i to opinia specjalistki,
      robię mu więc masażprzed każdym karmieniem). Moja rada: jeśli masz dobrą drugą
      pierśto z niej karm normalnie a tej chorej daj odpocząć żeby nie doprowadzić
      do sytuacji w jakiej ja się znalazłam i wizyta w poradni. Acha: stosowałam
      maście: Purelan, bepanthen,maść tranowa i w moim przypadku ona
      pomaga.Smarowałam też gencjaną ale robiły się strupki bardziej bolało i
      leciała krew, więc po kilku dniach zrezygnowałam.
      Trzymam kciuki, jakoś to przetrwasz.
      Pozdrawiam
      Lidia i wygryzacz piersi:Hubercik
      • yolka.g Re: Do p. Moniki - przyczyna ?? 01.11.03, 17:46
        Chyba wiem co moze byc przyczyna pękania brodawki - maly bardzo plytko ja
        lapie a ja nie jestem w stanie wlozyc mu jej glebiej bo Igorek nie ma ochoty
        szerzej otworzyc buzki - udaje mi sie to tylko jak juz sie rozplacze i wtedy
        szeroko otwiera buzie , ale w trakcie ssania zaczyna sie wiercic i ta brodawka
        mu sie wysuwa wiec wszystko zaczynamy od nowa .
        A mam jeszcze pyt - czy jego jezyczek powinien byc na dolnym dziasle , czy za
        nim ?? W trakcie ssania widze ze jezyk nawet lekko mu wystaje z buzki , czy
        tak powinno byc??

Dzikuje za odp.

Yola i slodziutki Igorek
        • annam10 Re: Do p. Moniki - przyczyna ?? 01.11.03, 19:27
          Płytkie ssanie na pewno jest przyczyną. Nie dawaj smoczka, zmień pozycję
          karmienia, np. spod pachy. Języczek jest w dobrym położeniu, tak być powinno.
          Jak nie możesz go głębiej nasadzić na pierś, to podczas ssania przyciśnij jego
          główkę mocniej do piersi, to pomoże.Nie bój się że się zadusi, na pewno jakąś
          dziurkę znajdzie, a zobaczysz,że mniej będzie bolało. Ja pękniętą brodawkę
          smarowałam Bactrobanem, to jest antybiotyk więc smarować trzeba odrazu po
          karmieniu a przed następnym jakoś w miarę dokładnie zmyć swoim mlekiem. No i
          wietrz dużo. Ja bym nie odstawiała od chorej piersi. Powodzenia. Ania.
    • nika28wawa Re: Do p. Moniki - peknieta brodawka 01.11.03, 19:24
      droga koleżanko mamo
      jak chcesz zeby szerzej otwierał buzię to pomasuj mu ustka swoim palce przed
      włożeniem piersi do jego buzi. Zobaczysz że szerzej otworzy swój pyszczek.
      Moja mała też miała ten problem , brała do buzi tylko brodawkę, poradziłam się
      pani Moniki i ona mi podpowiedziała, zeby pomasowac małej ustka. Poskutkowało.
      Spróbuj.
      Powodzenia
      Monika
    • monika_staszewska Re: Do p. Moniki - peknieta brodawka 03.11.03, 11:56
      Poradnia laktacyjna we Wrocławiu działa przy ul.Glinianej 40 tel. 782 80 57 w
      ramach działalności prowadzonej przez Dolnośląskie Stowarzyszenie Przyjazne
      Matce i Dziecku.
      pozdrawiam
      Monika Staszewska
      ps jeśli mogę być pomocna drogą telefoniczną to przypominam numer na dyżur w
      redakcji 0-22 555 31 10 - pn,wt,czw,pt 9.00-14.00, śr 11.30-14.30.
      • yolka.g Re: Do p. Moniki - peknieta brodawka cd. 04.11.03, 13:10
        Witam ponownie,
        na poczatku serdecznie dziekuje za wszystkie porady
        wczoraj wybralismy sie z malym do pediatry , niestety w ciagu 2 tyg przybral
        tylko 100 g - powodem byla wlasnie zla technika przystawiania do piersi :-(((
        , p. doktor pomogla mi przystawic maluszka i po 20 min dzieciatko zasnelo
        spokojnym snem , najedzone.
        Niestety nadal mam problem z piersia na ktorej pekla brodawka , nie wiem czy
        to mozliwe ale dzieciatko nie najada sie z niej , meczymy sie przez 1 godzine
        czasami dluzej a maly nadal jest glodny , pozniej po karmieniu staram sie cos
        odciagnac laktatorem ale nie udaje mi sie nawet 10 ml zebrac a mecze sie z nim
        30 min i staram sie wyciszyc i myslec o karmieniu itp. .
        Co moze byc przyczyna ??
        Czy to ze maly wczesniej zle ssal nie spowodowalo zaniku pokarmu ?? Dodam
        jeszcze ze ta piers strasznie mnie rwie i ciagnie po odciaganiu/karmienu ,
        natomiast z druga juz nie mam takich problemow i maly tez je spokojniej i
        szybciej sie najada.
        Prosze o porade.
        Dziekuje

Yola i slodzutki Igorek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka