Dodaj do ulubionych

Pierś i paluszki

12.12.08, 11:26
Moja córeczka ma 11 tygodni. Karmię ją wyłącznie piersią. Do niedawna ładnie i często (co 1-1,5h) ssała i przybierała na wadze. Od kilku dni nie chce jeść, odwraca się od piersi, krzyczy i wygina się przy próbie przystawienia. Czasem chwyci pierś, ale po chwili wypuszcza. W nocy jest trochę lepiej. Niedawno "odkryła" rączki i teraz całymi dniami ssie paluszki. Czy może to mieć związek z niechęcią do piersi? Bardzo się martwię, bo teraz przerwy miedzy karmieniami trwają nawet 5-6h.
Obserwuj wątek
    • szwed_ka Re: Pierś i paluszki 12.12.08, 17:35
      Mam podobny problem. Hanka w poniedziałek konczy 3 miesiące i też
      robi czasem "cyrki" przy jedzeniu. Po kąpaniu nigdy nie było
      problemu z jedzeniem, a teraz musi trochę popłakać i dopiero po
      jakiejś godzinie zje. I to co mnie najbardziej niepokoi to to, że po
      wieczornym karmieniu robi sobie przerwę nawet do 7-8 godzin!!! Potem
      je normalnie co 3 godziny. Przybiera ok. 800g na miesiąc.
    • monika_staszewska Re: Pierś i paluszki 12.12.08, 23:14
      Jeśli dziecko dobrze przybiera na wadze, jest zdrowe i dobrze się rozwija, może
      sobie jeść we własnym rytmie, choćby nie wiem, jak bardzo dziwnym by się on nam
      wydawał. Przyczyn szaleństw przy piersi może być przynajmniej kilka, ale u 3-4
      miesięcznych niemowląt najczęściej chodzi o chęć oglądania świata i nie
      marnowanie czasu na jedzenie. Drugą najczęstszą przyczyną jest preferencja
      smoczka, ale jak rozumiem, ta obawa nas nie dotyczy. Natomiast łapki w buzi to w
      tym wieku jak najbardziej normalny etap rozwojowy.
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
    • kobylczusia Re: Pierś i paluszki 13.12.08, 21:14
      u mojego 11 tyg chlopczyka to samo. Ale zaczynam odkrywac, ze jest to wina
      zmeczenia. Kiedy dziecie jest głodne przystawiam do piersi i sie zaczyna krzyk,
      i palce do buzi i koniec. Sposób mam na to taki ze malego bujam, badz chodze po
      pokoju, kiedy sie uspakaja równoczesnie chodzac przystawiam go do piersi. kiedy
      zaczyna juz jesc siadam a maly spokojnie sobie juz zjada ile chce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka