Dodaj do ulubionych

Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki)

13.02.09, 14:16
Moja córcia ma 4 miesiące i w tej chwili waży 5300g...
Waga urodzeniowa to 3940g
w dniu wypisu 3720g
ok 6 tyg. 4450g
ok 11 tyg. 4900g
teraz, ok 17 tyg. 5300g
Dodam, że córka jest długa, bo urodziła się mając 60cm, a teraz ma ok 65...
Karmię piersią.
W tej chwili, od 3 tyg podaję jej ( na zlecenie pediatry) Ferrum Lek, Acidum
Folicum, B6 (mała ma lekką anemię) oraz 3 razy dziennie Debridat przed
karmieniem bo sporo jej się ulewało.
Od kilku dni doszedł jeszcze Bebilon BMF, ale jest strasznie... Mała w ogóle
nie chce tego pić- chyba jej nie smakuje, bo płacze, krzywi się, wypluwa itd.
Podawanie tej odżywki więc wygląda tak, że męczymy się strzykawką przy tych
40ml... Przez pierwsze dwa dni mała zwymiotowała i odżywkę i wszystko, co
zjadła wcześniej.
Nie wiem, co robić dalej...
Pediatra zawiesił nad nami koszmarną wizję szpitala:(((
Robiliśmy posiew moczu- wynik prawidłowy.
Czy naprawdę jest tak źle??
Mała jest bardzo ruchliwym i baaaaardzo pogodnm dzieckiem.
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 13.02.09, 14:37
      Niewątpliwie trzeba sie przyjrzec sytuacji, ale panika na razie nie
      jest potrezbna.
      Najpierw zastanowiłabym sie nad tym czy Dziewcze zna sie ze
      smoczkiem uspokajaczem, czy nie jada za rzadko w dzień i w nocy, czy
      nie chorowało, czy nie ma objawów alergii, czy nie dzieje sie cos w
      układzie moczowym - badanie ogólne moczu plus posiew by się przydały.
      Mzoe zadzwoni PAni do mnie w przyszłym tygodniu, szczegółowa rozmowa
      zwykle rozjaśnia sytuacje.
      A tym czasem proszę rzucic okiem na watek:
      "problem z przybieraniem na wadze - skończone 4 tyg"
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=570&w=89283591
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • sabinaj Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 13.02.09, 14:57
        Dziękuję za odpowiedź.
        Smoczka mała nie używa, bo nie chce- wypluwa.
        Je- moim zdaniem- często, bo 10-12 razy na dobę, z czego 3-4 w nocy.
        Badanie moczu z posiewem robiliśmy ok 10tyg- było ok. Teraz będziemy powtarzać.
        Mała nie chorowała do tej pory.
        Co do alergii- do 6 tyg miała wysypkę spowodowaną tym, że jadłam dużo nabiału.
        Wtedy też kupki były ze śluzem. Teraz są bez, co 2-3 dni, obfite i odkąd
        bierzemy żelazo i resztę- ciemnozielone.
    • orinoko130 Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 13.02.09, 15:33
      Pewnie Ci nie pomogę, ale może pocieszę. Mój synuś ma podobne wymiary, w 16
      tyg. miał 64,5cm i 5980g (no ale to chłopak), teraz 18 tydz. i tylko 6.160g
      Przewijały się przez nasz dom infekcje i wyrżnął się pierwszy ząbek i możliwe
      że dlatego u nas przyrosty zwolniły. Może Twoja córeczka też będzie ząbkować? A
      może ten typ tak ma? Może mamy długie i szczupłe dzieciaczki. Będę ważyć małego
      za 3 tygodnie i zobaczę co się będzie dalej działo. Na razie pilnuję częstych
      karmień. Tak więc - trzymajmy się. Pozdrawiam i trzymam kciuki za nas obie :))
      Mam nadzieję że będzie dobrze :)
    • zo.ha.ga Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 14.02.09, 14:42
      Nie wiem czy to pocieszające, ale podam ci nasz "przypadek" :)
      Córka urodzona o czasie 3250g, 55cm.
      Nie choruje, nie ma alergii, ma streptoccocusa w układzie moczowym, ale i ilości nieznamiennej, nie leczymy. Przebadana wzdłuż i wszerz. Włącznie z usg mózgu, jamy brzusznej, posiewy morfologia, mocz, ok.
      Obecnie, mała właśnie skończyła 10 miesięcy i waży...uwaga...7100g i ma obecnie 71 cm długości.
      Jest zdrowa, rozwija się prawidłowo. Ten typ tak ma, ale stresów mieliśmy co nie miara aż w końcu okazało się, że tak już będzie i tego żadne zabiegi żywieniowe nie zmieniły... :)
      • sabinaj Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 16.02.09, 13:32
        Dzięki za wszystkie odpowiedzi:)
        Pani, Pani Moniko dziękuję za rozmowę tel., choć chyba jeszcze zadzwonię pod
        koniec tygodnia po odebraniu wyników badania moczu i kolejnej wizycie u pediatry.
        Eech... a może rzeczywiście "ten typ tak ma"...? Sama już nie wiem.
        Byliśmy w zeszłym tyg na kontroli w poradni rehabilitacyjnej ( z małą wszystko
        ok) i tam doktor pocieszył mnie, że może taka jej uroda i że na pewno nie będzie
        to rzutowało negatywnie na jej rozwoju, bo w tej chwili jest idealnie.
        Wiem, że nie ma czegoś takiego jak zbyt mało wartościowy pokarm, ale... ja
        ciągle zastanawiam się czy może dokarmianie sztuczną mieszanką nie byłoby
        rozwiązaniem...?
        Pani Moniko, skonsultuję się w sprawie tej eliminacji nabiału z pediatrą, bo
        dotąd twierdzi ona, że nie jest to kwestia alergii...

...i tak sobie myślę, że byle do 6-go miesiąca, bo może jak zacznę wprowadzać
        inne pokarmy o diety córci, to będzie lepiej...?
        • monika_staszewska Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 16.02.09, 15:02
          Tak, tak oczywiście, proszę dzwonić kiedy tylko będzie Pani miała
          ochotę. Ale tak sobie jednak myślę, że - jeśli badanie układu
          moczowego wypadnie pomyślnie, można podejrzewać, że alergia jest
          główną przyczyną wolniejszych przyrostów masy ciała. Więc dietę
          bezmleczna rozważyć można. Gdyby nie przyrost luksusowy wręcz z
          pierwszych sześciu tygodni może bym nie przyglądała się nazbyt
          przyrostom, ale w tej sytuacji trochę mnie korci.
          pozdrawiam :)
          monika staszewska
          • sabinaj Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 17.02.09, 08:56
            ...tak, tylko kiedy był ten luksusowy przyrost w pierwszych 6 tygodniach, to
            właśnie wtedy mała miała ewidentną alergię, bo i wysypkę na twarzy i kupki ze
            śluzem i "twarożkiem"...
            • sabinaj Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 17.02.09, 18:35
              :))))) Pani Moniko, mamy światełko w tym ciemnym tunelu!
              Dziś znowu, jak co dwa dni zabraliśmy się, z niemałym strachem, do ważenia
              córki. Bardzo się bałam że waga nadal stoi w miejscu albo- co gorsze- spadła,
              jak po tym ostatnim wymiotowaniu, a tu niespodzianka:)
              Mała przez 2 dni przybrała prawie 200g!!!! Aż nie mogliśmy uwierzyć. Ważyliśmy
              ją na trzech wagach i każda potwierdziła wynik:)
              Nie wiem, czy to efekt tego wstrętnego Bebilonu BMF czy może po prostu kryzys
              mija, ale cieszę się ogromnie!!
              • monika_staszewska Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 18.02.09, 17:37
                Nooooo, pięknie :) GRATULACJE !!!!
                pozdrawiam serdecznie :)
                monika stazsewska
                • sabinaj Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 19.02.09, 21:42
                  ...po kolejnych 2 dniach nadal 5400g. Ważne, że nie mniej.
                  Doczytałam się jeszcze, że zatrzymanie wzrostu wagi mogło być spowodowane
                  infekcjami niekoniecznie u dziecka... i właśnie- od trzech tygodni chorujemy na
                  zmianę z mężem, jakiś paskudny wirus.
                  Mała na szczęście żadnych objawów nie miała, ale może walczyła gdzieś tam w
                  środeczku...?
                  • monika_staszewska Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 20.02.09, 19:25
                    Ma Pani racje, Córcia niewątpliwe zwalczała wroga w zarodku i
                    jedynym objawem toczonej walki były wagowe problemy.
                    pozdrawiam serdecznie życząc Pani i Mężowi zdrowia :)
                    monika staszewska
                  • sabinaj Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 27.02.09, 14:15
                    ...waga nadal 5400 choć ze wskazaniem na 5500...czyli postępów brak. Nasza
                    pediatra nadal nic nie wymyśliła:( A mała zaraz skończy 5 miesiąc.
                    Pani Moniko, a może jednak mleko modyfikowane raz dziennie...?
                    • monika_staszewska Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 02.03.09, 15:48
                      A kiedy koniec chorób domowych nastąpił?
                      • sabinaj Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 03.03.09, 08:25
                        ...właściwie to jeszcze nie nastąpił... Mąż właśnie kończy drugą serię
                        antybiotyków, ale zapowiada się na trzecią. Ja się jakoś trzymam. Mała niby też,
                        tylko ta waga...
                        • monika_staszewska Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 04.03.09, 19:16
                          Oj, skoro Mąż ciągle choruje to Dziewczę ciągle może być na etapie
                          walko - wszak cały czas ma kontakt z drobnoustrojami, które męczą
                          Tatę.
                          Jeśli czuje Pani potrzebę zadziałania dokarmianiem to zaproponuje
                          raczej próbę upchnięcia jeszcze jednego piersiowego karmienia, w
                          dzień lub nocą - jak Pani wygodniej. i tak też się zastanawiam czy
                          Młoda Dama nie stała się typem pt. "będę przybierała skokowo".
                          Oczywiście możemy też zobaczyć czy eliminacja nabiału nie będzie
                          jednak miała znaczenia.
                          monika staszewska
                          • sabinaj Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 05.03.09, 08:37
                            Pani Moniko, dziękuję za czuwanie nad naszym problemem:)
                            Byliśmy wczoraj u pediatry... Stwierdziła, że nasze chorowanie nie mogło mieć
                            wpływu na małą jeśli ona nie chorowała. Starsza pani- może niedoinformowana...
                            Przymknęłam oko.
                            Dostaliśmy skierowanie do szpitala na kompleksowe badania. Przeraziło mnie to
                            potwornie, bo wiem, co się dzieje w szpitalach. Ale podobno mamy dostać
                            izolatkę, żeby mała czegoś nie złapała... Może to i dobrze, bo na tym oddziale
                            jest 2 alergologów...
                            Ech... sama juz nie wiem.
                            • monika_staszewska Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 06.03.09, 11:54
                              Jeśli nie jest Pani pewna czy się wybrać do szpitala czy nie,
                              pozwolę sobie podpowiedzieć rozwiązane pośrednie - wstrzymać się
                              przynajmniej do czasu zmniejszenia ilości zachorowań, teraz w
                              istocie duży "wysyp" infekcji, a tym czasem zrobić dokładniejsze
                              badania układu moczowego i rozważyć te alergiczne "atrakcje" czyli
                              dietę. Skoro jedynym zastrzeżeniem jest masa ciała, a rozwój i
                              zdrowie Dziewczęcia w porządku, szpital może jeszcze poczekać.
                              monika staszewska
                            • sabinaj Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 21.03.09, 15:58
                              ...no i jesteśmy teoretycznie po szpitalu... A ja nie wiem, czy się martwić czy
                              cieszyć. Do szpitala jeździmy tylko na badania, żeby uniknąć zarażenia małej
                              czymkolwiek. Mamy za sobą ich szereg.
                              Wykluczyliśmy infekcje moczu, wiemy, że z krwią, hormonami, układem moczowym i
                              pokarmowym wszystko jest ok. W poniedziałek mamy ostatnie badanie... I boję się
                              jak cholera. Ma ono wykluczyć mukowiscydozę:(

Waga małej do tej pory stanęła. Wg naszych 3 wag domowych to zaledwie 5500g. Wg
                              wagi szpitalnej mała w dniu przyjęcia ważyła 5030g...
                              Dostaliśmy Lipancreę na lepsze wchłanianie.
                              Mała w 3 dni przybrała 100g.
                              Znaleziono bakterie w kale, więc mamy Acidolac i Biseptol.
                              W poniedziałek kolejne ważenie i to decydujące badanie...:(
                              • monika_staszewska Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 25.03.09, 21:45
                                No to nie ma siły czekamy. Gdyby chciała Pani mieć ze mną łatwiejszy
                                kontakt proszę napisać, prześle namiary mailem.
                                monika staszewska
                                ps. A na pocieszenie napiszę, że postaram się pamiętać o Was
                                (indywidualnie, bo "zbiorowo" już to robię) w codziennej modlitwie :)
                                • sabinaj Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 30.03.09, 17:18
                                  Ogromnie dziękuję Pani Moniko:)
                                  Mukowiscydoza wykluczona!!! :D Kamień z serca. Mała w ciągu tygodnia przybrała
                                  260g:) Myślę, że jeśli to się utrzyma, to będziemy na dobrej drodze. czekamy
                                  jeszcze na wynik dotyczący nietolerancji mleka krowiego (podobno to co innego
                                  niż nietolerancja laktozy)
                                  A tymczasem wcinamy zupkę jarzynową.
                                  A swoją drogą- w szpitalu zobaczyłam jak wiele jest matek borykających się z
                                  problemem słabych przyrostów... coś strasznego!
                                  Ma Pani rację- wspierajmy się wzajemnie choćby modlitwą:)
                                  • monika_staszewska Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 01.04.09, 17:04
                                    Same dobre wieści :) dobrze jak można czasem odetchnąć od
                                    zatroskania :)
                                    monika staszewska
                    • daniela1980 Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 10.03.09, 12:40
                      Witaj sabinaj
                      Moja mała powoli zaczyna przybierac na wadze przez dwa tygodnie ok
                      250g ale ja podałam butelke. 90ml mleka hiip2 probiotyk raz dziennie
                      po tym jak przez 30 min mała meczyła obie piersi( po 15 min na
                      jedna), córce butelka posmakowała a dzieki przystawianu do piersi
                      zwiekszyłam laktacje i teraz żegnamy butle:) a dzieki butli mala
                      była spokojniejsza wiec ja tez.
                      POwodzenia i oby wam sie udało.
    • daniela1980 Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 20.02.09, 09:22
      Witam
      mam podobny problem jak twój tylko ze moja córcia jest mniejsza 60
      cm wzrostu, 4950 g waga i skończony 4 miesiąc. Miałam juz zaczynac
      nowy watek ale patrze jest cos podobnego to poczytam.W poniedziałek
      idziemy na kolejne badania.
      "Znachor"(bo lekarzem bym go nie nazywała) u kturego bylismy
      powiedział ze mam za chude mleko. Poryczałam sobie troche po wyjściu
      od niego a teraz wziełam sie w garśc i postanowiłam karmic mała co
      1,5 do 2 godz nawet jesli nie woła, odciagac z piersi to co zostawi
      i mieszac z tym preparatem wzmacniajacym który przepisał.
      a dalej to juz nie wiem:(
      Mała ładnie przybierała do 17 stycznia nawet po 200g tygodniowo wiec
      przestałam ja wazyc miała wtedy 4650 a teraz przez miesiac tylko
      300g. Może to jest coś z tymi infekcjami tak jak piszesz bo ja
      chorowałam, maz chorował a ona nawet kataru nie miała.
      Pozdrawiam i oby z waga twojej córy było juz tylko lepiej.
      • mruwa9 daniela, 20.02.09, 19:34
        u gory strony przyszpilony jest dlugi, ale bardzo fajny watek o
        problemach z przyrostem wagi. I chyba wyczerpany temat jeslii chodzi
        o poszukiwanie przyczyn oraz propozycji rozwiazania problemow. I do
        tego optymistyczne zakonczenie :-) poczytaj sobie, polecam.
      • sabinaj Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 20.02.09, 19:37
        daniela 1980- być może u Was to też problem przebytych infekcji-oby!
        U nas małej właśnie tez nic nie było jak chorowaliśmy, a mieliśmy po 39,6 stopni
        gorączki...
        Jaki preparat przepisał Ci lekarz?
        A co do pokarmu... ja tez różnie myślałam i szukałam winy w sobie, ale dzisiaj
        już wiem, że nie ma czegoś takiego jak zły pokarm!!! I tego się trzymaj:) Twoje
        mleko jest najlepszym pożywieniem, jakie możesz jej dać.
        I jeszcze coś- bo zakładam, że badania moczu i morfologię lekarz Wam zlecił- jak
        oceniasz samopoczucie córki? Wygląda na chorą? Jest blada, apatyczna?
      • sabinaj Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 20.02.09, 19:40
        daniela1980- ten wątek, o którym pisze mruwa rzeczywiście ciekawy, choć ja
        miałam wrażenie, że trochę obok mojego problemu, ale mam nadzieję, że coś tam
        znajdziesz:)
        Ja polecam jeszcze
        www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79404,6211354,Sprawa_wagi_lekkiej.html
        • daniela1980 Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 21.02.09, 05:03
          Przeczytałam i nic dla siebie nie znalazłam. To wszystko co piszą to
          ja wiem i stosowałam wcześniej. POMAGAŁO do tego czasu a teraz
          problem jest znów. Gdybym miała pewnośc ze na modyfikowanym bedzie
          wszystko ok juz bym była na butli ale jakoś mnie nie przekonuje ze
          mleko obcej krowy jest lepsze niż moje.
    • delfina77 Re: Niska waga córki- jak pomóc??? (do P. Moniki) 10.03.09, 13:54
      Naprawde wolisz jej dawac te wszystkie lekarstwa i fundowac anemie od malego
      zamiast od czasu do czasu podac butle (np. tylko przed snem albo tylko rano)?
      Niepojete dla mnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka