Dodaj do ulubionych

puste piersi

21.11.03, 13:24
Witam wszystkich. Mam 8-tygodniowego synka, który od początku był niestety dokormiany Nan1. Miał problemy z umiejętnością ssania a mnie strasznie bolały
piersi. Dlatego niestety odpuściłam na początku sobie i karmiłam go odciągniętym pokarmem z butelki a czasemi Nan1. Od jakiegoś czasu zrozumiałam swój błąd i
teraz chcę być prawdziwa mamuśka. Najpierw kiedy miałam za dużo pokarmu odciągałam i dawałam mu butelkę, ale z czasem nie miałam takiej potrzeby. Teraz
upieram się, aby karmic małego tylko piersią, ale nie zawsze chce ssać, bo mam mało pokarmu. Jak zwiększyć laktację? Piję piwko, ziółka i staram się
przystawiać małego jak najczęściej, ale moje piersi nadal sprawiają wrażenie pustych. Wcześniej kiedy miałam je obolałe i pełne byłam przynajmniej spokojna, że
mam pokarm. Czy mozliwe jest, że przy uregulowanej laktacji piersi nie sprawiaja wrażenia pełnych i nie ma potrzeby noszenia wkładek laktacyjnych???????
Obserwuj wątek
    • bazylea1 Re: puste piersi 21.11.03, 21:25
      na miłość boską, nie pisz że teraz chcesz być "prawdziwą mamusią", a jesteś
      czym? robotem, bo nie karmisz piersią?

co do Twojego pytania, tak, po uregulowaniu laktacji piersi nie twardnieją
      między karmieniami. mleko ciekło mi tylko z drugiej piersi podczas karmienia i
      wtedy tylko stosowałam wkładkę laktacyjną.
      • emi23 Re: puste piersi 22.11.03, 18:05
        Owszem robotem nie jestem, ale presja otoczenia jest duża. Wszędzie piszą, że karmić tylko i wyłącznie piersią, a do działa nie zawsze pozytywnie. Pozdrawiam
        Emi
    • jkj5 Re: puste piersi 21.11.03, 22:18
      ja tylko czasem miewałam wrażenie pełnych piersi, a karmie do dziś /8 m-cy, w
      tym przwie 6 m-cy tylko pierś/, wkładek nie używałam, i też nie zawsze pokarm
      wyciekał z drugiej piersi przy karmieniu
      a ssać może nie chce, bo nie jest głodny, a nie dlatego, że nie masz ppokarmu
      powodzenia
      • emi23 Re: puste piersi 22.11.03, 18:08
        A czy używałaś wtedy laktatora? Bo ja jak chcę odciągnąć to tylko ściągam 60 z obu piersi, a i tak połowa czasu to na pusto. Pozdrwiam Emi
    • agao_z Re: puste piersi 22.11.03, 11:26
      Musisz zaobserwowac przede wszystkim, czy dzieco sie najada. Jesli tak, to
      wszystko jest w porzadku. Jesli sie nie najada, to nadal przystawiaj jak
      najczesciej. To moze troche potrwac. Ilosc mleka nie zwieksza sie drastycznie z
      dnia na dzien...
      A piersi wraz z karmieniem i czasem, flaczeja. Jest w nich mleka tylko troche
      "na dobry poczatek", a pozniej jest na bierzaco produkowane, w zaleznosci od
      potrzeb dziecka.
      Powodzenia i pozdrawiam.
      Agnieszka
      • emi23 Re: puste piersi 22.11.03, 18:11
        Mam wrażenie, że nie najada się jednorazowo, bo ssie bardzo krótko i za krótki czas znów chce ssać. A kiedy podam mu butelką to ssie, tyle ile potrzebuje i
        przerwy między karmieniami są dużo dłuższe. Pozdrawiam Emi
    • ese1 Re: puste piersi 22.11.03, 14:56
      Przede wszystkim nie czuj sie winna czy gorsza. Najwazniejsze dla twojego
      dziecka jest twoja milosc.
      Wejdz na strone internetowa www.intertom.com.pl. Tam powinnas znalezc
      informacje o produktach MEDELA, no i o SNS, systemie wspomagania karmienia.
      Jest on naprawde bardzo dobry - przynajmniej mi bardzo pomogl.
      Pozdrawiam i powodzenia.
      • emi23 Re: puste piersi 22.11.03, 18:03
        Wielkie dzięki wszystkim za wsparcie. Dzisiaj mój mały jak do tej pory jadł tylko z piersi i mam nadzieję, że tak będzie do końca. Chociaż nagle w połowie dnia nie chce
        ssać piersi tylko woli butelkę, daję mu wtedy pierś w kapturku ochronnym i to działa. A przecież wcale w kapturku nie leci szybciej jak z butelki. Uparłam się, że
        przestanę go dokarmiać butelką. Za drugim razem znowu chce ssać pierś. Pozdrawiam Emi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka