Dodaj do ulubionych

pomocy(obniżenie alimentów)

04.09.12, 19:30
Witajcie,pisałam na emamie ale jakos wątek umarł...
Sprawa nastepująca z okazji urodzenia sie nowych dzieci ojca mojego syna,on postanowił mi obciac alimenty o 200zł nie mam wyroku sądowego jakos sie wczesniej dogadaliśmy....
ok.jestem w stanie zrozumiec wydatki z narodzeniem nowego potomstwa ale nic kosztem mojego syna,tym abrdziejże u młodego wykryto cieżka i nieuleczalna chorobe a ten pomimo tego,że został poinformowany tym przelał mi mniej kasy.Druga sprawa jest taka,że ciążą trwa ( miesiecy wiec mogł sie na to przygotowac a nie pojsc po najprostrzej lini oporu...
Czy któraś z was spotkałą sie z taką sytuacją w sądzie?jaki moze byc wynik?
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: pomocy(obniżenie alimentów) 04.09.12, 19:32
      no ale jak nie masz wyroku, to on może ci nic nie dać i nic mu nie zrobisz. Najlepiej idź do sądu.
      A narodzenie kolejnego dziecka moze być przesłanką do tego aby obniżyć alimenty
      • klamerka88 Re: pomocy(obniżenie alimentów) 04.09.12, 19:39
        dlatego się własnie zastanawiam czy jest sens na użeranie sie przez sądy,najgorsze jest to,że ja liczyłam sie z taką sytuacją nie sadziłam,że dojdzie do niej tak szybko...do tej pory unikałam chodzenia po sądach bo oficjalnie zarabiam wiencej od niego ech chore to wszystkosad
        • arwena_11 Re: pomocy(obniżenie alimentów) 04.09.12, 19:42
          Twoje zarobki nie mają nic do alimentów. Liczą sie koszty utrzymania dziecka i MOŻLIWOŚCI zarobkowe ojca.
          Zrób sobie kalkulacje kosztów, gdzies chyba są na forum kalkulatory. Podziel przez dwa ( jedna część twoja ). A i lepiej zawyżyć niż zaniżyć, bo sądy zawsze obniżają kwotę o którą sie wystąpiło.
          • arwena_11 Re: pomocy(obniżenie alimentów) 04.09.12, 19:44
            A jak ex ci płacił? Do ręki czy na konto? Bo jak do ręki to możesz jeszcze wystąpić o alimenty trzy lata wstecz ( oczywiście nie musisz, ale masz argument dla exa, żeby poszedł na ugodę ). Nie wiem jak jest jeżeli płacił ci na konto, ale mniej niż wynikałoby z 50% kosztów na dziecko. Może da sie wystąpić o wyrównanie.
            • klamerka88 Re: pomocy(obniżenie alimentów) 04.09.12, 20:29
              na początek dostawałam sianko do rączki po jego ślubie przelewem na kontowinkmam pozbierane paragony i jeszcze mam pytanko czy jeśli mieszkam z matką i ona jest głównym najemcą mieszkania faktury na jej nazwisko itd.a rachunkami dzielimy się po połowie to moge do pozwu dołączyc te faktury i obliczyc czesc wydatków akie ponosze na syna?
              tak jak napisałam wczesniej mam rachunki zaświadczenie o stanie zdrowia syna itd...pozostaje mi chyba tylko złożyc wniosek do sądu (chyba lepiej poprosic o zabezpieczenie na czas rozprawy)i czekac az to wszystko sie jak najszyciej roztrzygnie....boje się tego strasznie.On standardowo czesc swoich dochodów ukrywa itd...wiem,że brane są pod uwage możliwosci zarobkowe ale róznie z tym bywa.....i tak się zastanawiam czy jesli podczas rozprawy udowodniłabym,że jesli podczas trwania ciąży swojej żony zrobiłby pewien kurs zawodowy który podniósł by jego zarobki a on nie zrobił nic dla polepszenia swojej sytuacji materialnej,czy mam prawo powołac sie na cos takiego?
              • iin-ess Re: pomocy(obniżenie alimentów) 05.09.12, 10:54
                Tak, oczywiście, że pokazywać rachunki i że płacisz połowę.
                Tak, składać do sądu i wnosić o zabezpieczenie powództwa na czas trwania procesu.
                Tak, jak najbardziej udowadniaj, ze zaniża dochody czy ukrywa możliwości zarobkowe.
            • klara_0204 alimenty wstecz 04.09.12, 23:36
              No nie tak do końca. Alimenty jako świadczenie cykliczne przedawniaja się z upływem 3 lat ale to nie znaczy, ze można żądać ustalenia obowiazku alimentacyjne za 3 lata wstecz.
              Słowem - jesli ojciec nie płacił a miał taki obowiązek (wyrok sądu/ew. umowa notarialna) to można ściagnąć alimenty za 3 lata wstecz. Alimenty wstecz (na 3 lata) są jednak przyznawane niezmiernie rzadko.
              • arwena_11 Re: alimenty wstecz 05.09.12, 15:29
                Z alimentami za trzy lata wstecz to jest tak, że sie należą jeżeli masz jakieś niezaspokojone potrzeby ( np wzięłaś kredyt lub pożyczkę, która była też na potrzeby dziecka )

Jeszcze parę ciekawych art.

To jest ważny, ale mało używany artykuł. Warto więc się zorientować w stanie majątkowym exasmile

Art. 136.
                Jeżeli w ciągu ostatnich trzech lat przed sądowym dochodzeniem świadczeń alimenta-cyjnych osoba, która była już do tych świadczeń zobowiązana, bez ważnego powodu zrzekła się pra-wa majątkowego lub w inny sposób dopuściła do jego utraty albo jeżeli zrzekła się zatrudnienia lub zmieniła je na mniej zyskowne, nie uwzględnia się wynikłej stąd zmiany przy ustalaniu zakresu świad-czeń alimentacyjnych.

Zawalcz jeszcze o to ( jeżeli nie minęly 3 lata od porodu )

Art. 141.
                §1. Ojciec nie będący mężem matki obowiązany jest przyczynić się w rozmiarze od-powiadającym okolicznościom do pokrycia wydatków związanych z ciążą i porodem oraz kosztów trzymiesięcznego utrzymania matki w okresie porodu. Z ważnych powodów matka może żądać udziału ojca w kosztach swego utrzymania przez czas dłuższy niż trzy miesiące. Jeżeli wskutek ciąży lub porodu matka poniosła inne konieczne wydatki albo szczególne straty majątkowe, może ona żą-dać, ażeby ojciec pokrył odpowiednią część tych wydatków lub strat. Roszczenia powyższe przysługują matce także w wypadku, gdy dziecko urodziło się nieżywe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka