Dodaj do ulubionych

do mam prawniczek

02.10.12, 09:02
dziewczyny prosze was tu na formum o rozwianie wątpliwości....

zmarł ojciec mojego dziecka . My byliśmy po rozwodzie w zwiazku z tym mnie nie nalezy sie po nic nic- i dobrze...
z tego co mi wiadomo dziecko dziedfziczy po ojcu wszytsko z dobrodziejstwem inwentarza czyli do wysokości długu...


prosze o pewną i konkretną odpowiedz... czy powinnam napiasac w niosek do sądu o pozwolenie na zarzadznie spadkiem dziecka (jeśli jest!!!)
chcieć od sądu sporzadzenia tego inwentarza?
Obserwuj wątek
    • klara_0204 Re: do mam prawniczek 02.10.12, 16:48
      Tak. nalezy wystąpić do sądu z wnioskiem o sporządzenia inwentarza po zmarłym.
      • oolalalaaaa3 Re: do mam prawniczek 21.11.12, 22:01
        oczywiście. masz w tym interes prawny. dziecko nie może dysponować majątkiem bo jest niepełnoletnie. ale gdybyś chciała robić jakieś większe ruchy ze spadku - musisz mieć zgodę sądu - zę to dla dobra dziecka. no gdybyś chciała mu za te pieniadze kupić mieszkaniewink
        • pysiu1007 Re: do mam prawniczek 24.11.12, 19:10
          masz 6 m-cy na nabycie lub odrzuceniee spadku do wysokosci inwentarza. Musisz zrobic to w sadzie lb u notariusza, bo po pol roku caly spadek /juz bez do wys inwentarza/ przechodzi automatem
          załatw to zeby sie nie okazało ze mala bedzie spłacac cos
          • oliwija Re: do mam prawniczek 24.11.12, 21:05
            no wlasnie mam sprawe o wyzraznei zgody na zarzad majatkiem dziecka. zrzekam sie spadku po jej ojcu i juz.
          • baltycki Re: do mam prawniczek 25.11.12, 21:56
            pysiu1007 napisała:

            > masz 6 m-cy na nabycie lub odrzuceniee spadku do wysokosci inwentarza. Musisz z
            > robic to w sadzie lb u notariusza, bo po pol roku caly spadek /juz bez do wys i
            > nwentarza/ przechodzi automatem
            > załatw to zeby sie nie okazało ze mala bedzie spłacac cos
            Stosownie do art. 1015 § 1 KC, oświadczenie o przyjęciu lub o odrzuceniu spadku może być złożone w ciągu sześciu miesięcy od dnia, w którym spadkobierca dowiedział się o tytule swego powołania.
            Wedle § 2 art. 1015 KC, brak oświadczenia spadkobiercy w powyższym terminie jest jednoznaczny z prostym przyjęciem spadku. Jednakże gdy spadkobiercą jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych albo osoba, co do której istnieje podstawa do jej całkowitego ubezwłasnowolnienia, albo osoba prawna, brak oświadczenia spadkobiercy w terminie jest jednoznaczny z przyjęciem spadku z dobrodziejstwem inwentarza.
            (niepelnoletnie dzieko jest osoba nie mająca pełnej zdolności do czynności prawnych)
            • oliwija Re: do mam prawniczek 26.11.12, 07:38
              ale do odrzucenia sopadku i tak potrzebna jest zgoda sadu. dlatego tez wystapiłam o taka zgode.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się


Nakarm Pajacyka