Dodaj do ulubionych

Krok po kroku

02.01.14, 22:25
Z ojcem mojego dziecka rozstalam się już jakiś czas temu. Dogadaliśmy wszystko między sobą bez sądu: alimenty mi placi jak w zegarku, mamy grafik, wszystko gra. Niemniej jednak myślę o tym, by w końcu zalatwić to również formalnie. I czytam. I włoś mi się jeży na głowie.... Bo czeka mnie walka? Bo mam dokładnie określić daty, godziny, ograniczyć mu prawa, etc. etc.... Na wstępie się załamałam. Ja chcę tylko przyklepać, to co mam dogadane od dawna. Da się tak? Czy jednak nastawiac się na walkę, brać adwokata? Przebrnę przez to sama?
Obserwuj wątek
    • altz Re: Krok po kroku 02.01.14, 22:57
      Jeśli się dogadujecie, to po co walka?
      Usiądźcie razem przy herbacie, ustalcie zapisy i wnieście plan wychowawczy i ugodę.
      Można się dogadać w sądzie, a robić tak, jak dotychczas, jeśli wam to pasuje.
      • majka003 Re: Krok po kroku 21.01.14, 16:42
        Można też notarialnie załatwić te kwestie.Jak się dogadujecie to po co sąd??
    • chalsia Re: Krok po kroku 02.01.14, 23:06
      no to w sądzie podajecie, że alimenty w wysokości x komu kiedy i jak, że obie strony się zgadzają
      podajecie aktualny grafik kontaktów
      jak jest zgoda obu stron, to sąd nie wnika i przyklepuje
      • chalsia Re: Krok po kroku 02.01.14, 23:07
        i jak jesteście z eksem dogadani i on potwierdzi w sądzie, że zgadza się ze wszystkim co jest w pozwie, to jak najbardziej adwokat Ci nie jest potrzebny
    • bianna Re: Krok po kroku 02.01.14, 23:54
      Dzięki za szybką odpowiedź. Przyznam, że już się zaczęłam stresować... Czy wystarczy zatem złożyć wniosek o alimenty wraz z potwierdzeniami przelewów (tak, by nie dokumentować wydatków, etc), ktore do tej pory miałam plus stworzyć plan wychowawczy i go załączyć do tego?
      Każdy dookoła powtarza, że sąd = walka, zwlekałam już wystarczająco długo, czas mieć to również na papierze.
      • chalsia Re: Krok po kroku 03.01.14, 00:59
        .. Czy wyst
        > arczy zatem złożyć wniosek o alimenty wraz z potwierdzeniami przelewów (tak, by
        > nie dokumentować wydatków, etc), ktore do tej pory miałam plus stworzyć plan w
        > ychowawczy i go załączyć do tego?

zaraz zaraz
        alimenty to co innego niż kontakty
        plan wychowawczy jest wymagany w sprawie o rozwód

macie już rozwód czy nie
        jeśli nie macie rozwodu to wszystko z urzędu jest za jednym zamachem przy okazji sprawy rozwodowej czyli i alimenty i plan wychowawczy ( który również zawiera kwestię kontaktów)

jesli macie już rozwód (albo nigdy nie byliście małżeństwem) to jest inaczej - osobno zakłada się sprawę o alimenty i osobno - sprawę o ustalenie kontaktów

obojętnie czy tak, czy siak 0 jak jestescie z eksem dogadani, to wojny nie będzie, bo wojne robi nie sąd a uczestnicy sprawy
        • bianna Re: Krok po kroku 03.01.14, 09:57
          Nigdy nie mieliśmy ślubu. A więc co po kolei? Chcę mieć na piśmie ustalone alimenty i grafik. Czyli to, co już od ponad pół roku mam i jest realizowane. Tyle, że bez sądu.
          • bianna Re: Krok po kroku 03.01.14, 09:59
            I dlaczego nie mogę jednocześnie wnioskować o alimenty i kontakty?
            • chalsia Re: Krok po kroku 03.01.14, 14:40

> I dlaczego nie mogę jednocześnie wnioskować o alimenty i kontakty?

u notariusza przy spisywaniu ugody możesz mieć obie rzeczy za jednym zamachem

w sądzie nie, bo to są to 2 różne typy postępowania sądowego - o alimenty jest to postępowanie procesowe, a o kontakty- postępowanie nieporocesowe
              czyli możesz w jednym terminie wnieść o jedno i drugie ale musisz złożyć w sądzie osobno pozew o alimenty i osobno wniosek o ustalenie kontaktów
            • annakate Re: Krok po kroku 03.01.14, 21:40
              dlatego, że alimenty i kontakty toczą się w różnych trybach postępowania.
          • chalsia Re: Krok po kroku 03.01.14, 14:35
            Chcę mieć na piśmie ustalone alim
            > enty i grafik. Czyli to, co już od ponad pół roku mam i jest realizowane. Tyle,
            > że bez sądu.

no to się w końcu zdecyduj, czy chcesz mieć papier z sądu czy wystarczy Ci ugoda między Wami podpisana przez notariusza (skutki prawne ma takie same jak z sądu) - też tak można
      • altz Re: Krok po kroku 03.01.14, 06:29
        bianna napisała:
        > Każdy dookoła powtarza, że sąd = walka, zwlekałam już wystarczająco długo, czas
        > mieć to również na papierze.

Każda sprawa w sądzie to jakiś stres, zazwyczaj duży, nawet samo oczekiwanie na termin to stres. Sąd potrafi się dopytać na sprawie z ugodą o koszty i warunki, ale jeśli jesteście zgodni, to dacie sobie radę i problemów nie będzie.
    • wrzesniowamama07 Re: Krok po kroku 04.01.14, 18:54
      A po co chcesz mieć papier na kontakty? a alimenty jeszcze rozumiem, choć np. my nie mamy nawet ugody przed notariuszem spisanej od 6 lat i nie widzę takiej potrzeby. Jeśli nie ma między wami nieporozumień w sprawach kontaktów z dzieckiem, to po co sąd??
      • bianna wrzesniowamama07 06.01.14, 21:42
        Czyli nie macie nic na papierze?
        Ja w tym roku oddaję dziecko do przedszkola... wiadomo, wolę mieć jakieś potwierdzenie, że jednak jestem samotną mamą. Będzie ciut łatwiej.
        Dziś ustaliłam, że robimy wszystko przez notariusza.
        Dziękuję wszystkim za podpowiedź.
        • wrzesniowamama07 Re: wrzesniowamama07 20.01.14, 19:29
          Nie, nie mamy niczego na papierze. Nikt z tego powodu nie robił żadnych problemów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka