Dodaj do ulubionych

gry komputerowe

19.11.04, 13:45
mam pytanie
mam synka, który skończył już 13 miesięcy
bardzo ciągnie go do komputera
umie już go właczać i zamykać
posługuje się na moje życzenie enter, spacja itp
czy dla takiego maluszka są jakieś proste programy?
czy któraś z was ma do czynienia z czymś takim?
Obserwuj wątek
    • iziula1 Re: gry komputerowe 20.11.04, 21:57
      Osobiście odradzam zachęcanie dziecka do zabaw przy komputerze.
      Mojego syna do komputera dopuściłam w wieku 5 lat i tylko po to by rysował.
      Nie kupuje mu gier,wole sama z nim rysowac farbami lub kredkami.Komputery
      pochłaniają zbyt dużo czasu.
      Mój synek b.rzadko siada przed komputerem. W domu tylko ja jestem uzalezniona
      od netu!
      Pozdrawiam.

ps. we wtorek mamy prelekcje w szkole na temat wpływu gier komp. na psychikę
      dziecka.Jeśli chcesz moge podzieliś się zdobytą wiedzą.
      • anetina Re: gry komputerowe 22.11.04, 10:52
        dzięki
        czekam na wiadomości
    • plf abrakadabra 22.11.04, 23:30
      mam wspaniałą grę dla malucha (mój ma 2 lata)

są to rysunki o bardzo fajnej grafice przedstawiające np. samolot, lampę, buty,
      żabkę etc - rysunki pokazują się fragmentami to znaczy trzeba kliknąć myszką
      aby zobaczyć następną część rysunku a po 5-6 kliknięciach rysunek pokazuje się
      w całości i jest krótka animacja wraz z dźwiękiem (np. jadący pociąg, płynąca
      łódka etc) w sumie jest około 30 plansz

też nie jestem zwolennikiem zabijania czasu komputerem ale z drugiej strony
      skoro i tak wiem że nie dam rady się przeciwstawić fascynacji kompem to chociaż
      staram się takie zainteresowanie synka pozytywnie ukierunkować - a ta gra jest
      naprawdę fantastyczna i mój Iwo bardzo dużo się przy niej nauczył, poznał wiele
      nowych słów, dzięki niej nauczył się rozpoznawać kolory etc (teraz gdy stoimy
      na światłach mówi: zielone! jedziemy!)

naprawdę polecam, chociaż przyznaję że u mnie na grę jest szlaban i nie
      włączamy jej częściej niż 2x w tygodniu na jakieś 15 minut,

Iwo ostatnio nawet całą grę zagrał sam to znaczy potrafił już skoordyniować
      ruch myszką z przesunięciem kursora na ekranie na odpowiednią miniaturkę
      obrazka - ma 2 lata!!!

poza tym piszę mu na ekranie literki (w wordzie, bardzo dużą czcionką) i dzięki
      temu mały zna już cały alfabet i zaczyna składać proste słowa takie jak tata,
      lis, sowa; zmieniam mu też kolory pulpitu ucząc go podstawowych kolorów

gra o której pisałem jest raczej nie do zdobycia w Polsce ale jeśli jesteś
      zainteresowana to mogę ją przegrać na płytkę (o ile jesteś z warszawy)albo dać
      ją ściągnąć przez P2P

nie zaglądam często na to forum więc jak jesteś zainteresowana to pisz na
      plf@wp.pl lub dopisz się do mojego ostatniego wątku na forum rowery podając
      jakiś kontakt na siebie - tam zaglądam co kilka dni

przemek (tata iwo)

• amfenix Re: abrakadabra 22.11.04, 23:48
        Oj nie wiem dziewczyny czy dobrze robicie.Nauczyć kolorów i liter mozna malując
        farbami i kredkami na kartonach.Nie jestem psychologiem, ale z tego co się
        orientuje dzieci trzeba trzymac jak najdłużej z dala od komputera.Nie jest to
        ani zdrowe ani niezbędne.Mój młody zaczął w wieku trzech lat.I niestety
        zauważylismy u niego bardzo niepokojące objawy rozdrażnienia i histerii w
        momencie "odstawiania" go od kompa.Musieliśmy przez rok udawać że komputer
        się "Zepsuł".Teraz młody ma 10 lat i świetnie sobie radzi.Czas ma nadal
        ograniczany.Max dwie godziny dziennie.Myślę że maluchy mają jeszcze czas na
        zapoznanie się ze światem microsoftu.Pomyślcie lepiej o grach planszowych i
        zabawkach edukacyjnych.Jest ich mnóstwo.Polecam gry firmy "granna"...
        • plf Re: abrakadabra 23.11.04, 12:58
          jasne że nie chcę żeby komp zastąpił mu cały świat

oczywiście że używamy nie tylko klawiatury i myszki ale kredki świecowe,
          magnetyczne naklejki na lodówkę, wydzieranki etc tez sa w użyciu!

komputer to po prostu medium, problem polega moim zdaniem na właściwym doborze
          tematyki, gier, grafiki - tak żeby to wszystko tworzyło wartościowa całość, a
          nie na tym zeby dziecko od komputera odciąć, mam nadzieje że jakoś uda mi się
          Iwo uchronić od durnych strzelanek jak będzie miał 10 lat i będzie wolał robić
          szparowanie w photoshopie czy animacje we flashu,

jak będzie zobaczymy...

p.
    • kudlata1978 Re: gry komputerowe 23.11.04, 12:02
      Hejka Anetko,
      Nasze maluchy sa w podobnym wieku i mamy te same probley smile Ja Mateuszowi
      pozwalam postukać w klawiaturę w WORD i razem z nim czasami rysuję w Paint - ale
      to rzadko. Myślę ,że jeszcze te nasze maluszki mają czas na poznanie komputera,
      a i tak będą niedługo wiedziały o wiele więcej niż my smile)))
    • paluch686 Re: gry komputerowe 16.04.17, 23:07
      Moja córka również lubi grać na komputerze, oczywiście wybieram dla niej gry w języku polskim. Co sądzicie o lokalizacjach gier komputerowych? Przydają się czy nie? Ja uważam, że tak. Poczytajcie: http://lingbart.com.pl/lokalizacje-gier-komputerowych-stron-www/ - Jestem ciekaw Waszej opinii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka