gagatek4 27.10.05, 12:48 Witam wszystkich, czy któraś z Was przechodziła przez rozwód kościelny, lub jest w trakcje? Jestem wdzięczna za wszystkie informacje na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mrs_ka Re: rozwód kościelny 27.10.05, 14:13 Aktualnie nie mam czasu na odpowiedź- wrzuć w wyszukiwarkę, było wiele postów na ten temat, osobiście się tam produkowałam. I błagam: nie "rozwód kościelny" bo coś takiego nie istnieje. Nauczmy się wreszcie prawidłowych okresleń to jest stwierdzenia niewazności sakramentu malżeństwa. a. Odpowiedz Link Zgłoś
marjotka Re: rozwód kościelny 27.10.05, 15:51 Chyba "nieważnie zawartego sakramentu małżenstwa"? a nie nieważnego? Odpowiedz Link Zgłoś
scania81 Re: rozwód kościelny 27.10.05, 16:13 moze być uniewaznienie i moze sam slub być nieważny... Odpowiedz Link Zgłoś
mrs_ka Re: rozwód kościelny 27.10.05, 16:50 Stwierdza się nieważność sakramentu, a nie małżeństwa. Zresztą jedno wynika z drugiego. Ogólnie chodzi o to, że intencje jednego z małżonków nie były czyste w momencie przystępowania do sakramentu, a więc sam sakrament jest nieważny= małżonkowie nie są związani sakramentem w obliczu Kościoła. Istnieje kilka przyczyn, które sprawiają, że sakrament mógł być niewazny/nie mógł zaistnieć, ale tak sie zastanawiam, od czego jest wyszukiwarka? ten temat był tłuczony i tutaj, i na Macochach. W każdym bądź razie mówimy o niewazności sakramentu, a nie małżeństwa. I nie o "unieważnieniu" (bo nikt sakramentu nie może unieważnić), a o "stwierdzeniu nieważności". To są zasadnicze róznice w świetle Prawa Kanonicznego. a. Odpowiedz Link Zgłoś
ann17 Re: rozwód kościelny 30.10.05, 21:00 ja przeszłam. nie przez rozwód, lecz przez "stwierdzenie nieważności sakramentu małzeństwa". jeżeli masz jakieś pytania, pisz na priva. Odpowiedz Link Zgłoś