Dodaj do ulubionych

Jak to zrobic

19.04.06, 16:18
Mam takie pytanie. Jak zrobić żeby pracodawdca ojca (mojego dziecka) odliczał
autoamtycznie z pensji zasądzoną kwote alimentów i przelewał ewentualnie na
moje konto? czy jest taka możłiwość. Pytam bo facet nie płaci pełnej kwoty
tylko częściową. Czy muszę iśc z tym do komornika czy wystarczy wysłac jakies
pismo do pracodawcy czy moze załatwia się to sądownie???
Obserwuj wątek
    • martalik Re: Jak to zrobic 19.04.06, 21:35
      Na wyroku sprawy alimentacyjnej powinnaś mieć klauzulę natychmiastowej
      wykonalności. Z takim wyrokiem mozesz iść do komornika. Pracodawca, nie może
      na Twój wniosek potrącać pracownikowi alimentów.
      P.S. Komornik nie gryzie, Ty go nie opłacasz więc chyba nie ma powodu aby nie
      skorzystać z jego pomocy.
      Pozdrawiam.
      • czekolada72 Re: Jak to zrobic 20.04.06, 09:44
        martalik napisała:

> Na wyroku sprawy alimentacyjnej powinnaś mieć klauzulę natychmiastowej
        > wykonalności. Z takim wyrokiem mozesz iść do komornika. Pracodawca, nie może
        > na Twój wniosek potrącać pracownikowi alimentów.

Alez nieprawda! Oczywiscie, ze moze!

Tuptasz do pracodawcy exa z wyrokiem opatrzinym ww klauzula i podajesz nr konta
        na ktore maja byc przelewane alimenty ; pracodawca ma obowiazek pomniejszenia
        wyplaty o kwote alimentow, ktora bedzie wplywac na konto.
        To jest o tyle lerpsze, ze komornik najpierw zbiera dla siebiie, a potem dla
        Ciebie, czyli musi sciagnac od exa wiecej = ex wiecej by stracil ; a nie o to
        chyba chodzi, zeby tracil ex, tylko, zeby zyskalo dziecko!
    • tataadriana Re: Jak to zrobic 19.04.06, 21:47
      jeśli zaistniała sytuacja, że jednak coś tam płaci, to przed pójściem do
      komornika, proponuję porozmawiać z eksem smile, przedstawić mu sytuację (czyli
      zamiar pójścia do komornika) i gdyby to nie zmotywowało do płacenia całości
      zasądzonej kwoty, w ostateczności można się już udać do komornika.
      • redtower Re: Jak to zrobic 19.04.06, 22:00
        smile U mnie Eks powiedział mi odrazu że nie bedzie Synkowi płacił alimentów... i
        że chce żeby to komornik ściągął, bo wtedy bedzie to ściągane w pierwszej
        kolejności przed jego długami (też ściąganymi przez komornika) a nie pogorszy
        mu statusu życiowego, bo przecież jak to określił.. "musi mieć kase na
        wyrywanie lasek"... heh... w zwiazku z tym jak tylko mogłam wzięłam wyrok o
        zasądzeniu zabezpieczenia pozwu... i powędrowałam do komornika... teraz czekam
        na uprawomocnienie wyroku o rozwodzie i alimentach i zrobię dokładnie to
        samo... a Eks... niech się bawi... jego zdaniem alimenty ściągane przez
        komornkia świadcza o jego wielkim poświęceniu dla dziecka... tak wielkim że
        odwiedzać dziecko może najdalej raz w tygodniu...
        I po tym krótkim wstępie... radzę od razu iść do komornika i się nie
        zastanawaiać nad zakładami pracy itp... skoro Eks płaci jakieś grosze, to
        zapewne była już o tym jakaś rozmowa... papierek w rękę i do komornkia
        kobietko - szybciej będziesz miała pieniadze na dziecko smile
        Pozdrawiam,
        Towerek
        • czekolada72 Re: Jak to zrobic 23.04.06, 12:57
          Ale sek w tym, ze szybciej ma sie ali sciagane z zakladu na swoje konto niz
          przez komornika, bo komornik najpierw bierze dla siebie prowizje czy jak to tam
          zwał!
    • alabama8 Re: Jak to zrobic 20.04.06, 08:35
      a jaki cel miałaby rozmowa z eksem? Poinformowanie go że ma zasądzone alimenty
      i w jakiej kwocie i do tego uprzejmą prośbę żeby się wywiązywał? A co to facet
      nie wie? Niedosłyszał na rozprawie? Nie doczytał na wyroku? Przestańmy do
      jasnej anielki trkatować facetów jak niedorozwiniętych. Facet wie ile, wie
      kiedy i wie gdzie płacić. Słyszał o komornikach ale ma cichą nadzieję że mu się
      upiecze. A figa z makiem!
      • ola162 Re: Jak to zrobic 23.04.06, 09:37
        Moja sprawa leży u komornika jakiś czas, nawet dostałam pismo od niego że zajeli
        ojcu dziecka trzy piąte wypłaty ale pieniędzy nadal nie dostaję. I zastanawiam
        sie czy nie pojechać do jego zakładu pracy żeby coś z tym zrobić, wymusić na
        nich przelewanie tych pieniędzy czy co. jeszcze nie dostałam alimentów nawet za
        jeden miesiąć a dziecko ma ponad dwa lata.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka