Dodaj do ulubionych

Raiffeisen Bank a komornik

11.04.07, 11:50
Właśnie dowiedziałam się, że można mieć rachunek bieżący w Raiffeisen Bank, a
komornik już nie zajmie części wynagrodzenia (np. na poczet alimentów),
bo ... Raiffeisen Bank jest bankiem niemieckim i nie obowiązuje w nim prawo
polskie.
Obserwuj wątek
    • agus-ka Re: Raiffeisen Bank a komornik 11.04.07, 11:55
      a skąd masz takie informacje?
      • wiki35 Re: Raiffeisen Bank a komornik 11.04.07, 12:13
        Od mojego byłego partnera, który pracuje w typowo męskim zawodzie (kolega
        koledze zawsze doradzi, jak "zabezpieczyć" się przed aliemntami i
        komornikami). Cała sprawa wydaje mi się lekko naciągana. A może się mylę?
    • babe007 Re: Raiffeisen Bank a komornik 11.04.07, 12:21
      Raiffeisen Bank (Polska) S.A. jest jak najbardziej bankiem polskim. Tyle, że ze
      100% kapitałem zagranicznym (BTW austriackim). I obowiązują w nim wszystkie
      przepisy polskiego Prawa Bankowego. Ja Ci to piszę, pracownica POLSKIEGO banku
      ze 100% kapitałem zagranicznym (mająca wielu - bardzo bliskich również wink -
      znajomych w Raiffeisenie).

Facet pi...szy, żeby napsuć krwi, i tyle.
      • wiki35 DZIĘKI! 11.04.07, 12:29
        Z wielką przyjemnościa powtórzę byłemu partnerowi Twoje słowa!
        • angelika1000 Re: DZIĘKI! 11.04.07, 13:28
          a ja dodam troche solicrying((
          Raiff nie jest zbyt skory do korespondencji z komornikiem,jesli zginie na
          poczcie zwrotak-to nawet komornik nie wie czy pismo wogole doszlo i co dalej-
          (autentyk-przez tel nikt takich info nie udziela) malo tego-idiotyczne przepisy
          blokuja co prawda konta, ale zostawiaja zablokowana pewna kwote-ktorej nie
          wyplaca komornikowi, ani wlascicvielowi..takie zamrozenie
          malo tego-kazdy bank ma wlasne przepisy na ta "kwote" od ktorej diopiero
          przekaze wierzytelnosci dalej.
          a juz szczytel wszystkiego jest wyslanie zawaidomienia o zajeciu jednoczesnie-
          do banku, wierzyciela i dluznika!!biorac pod uwage ze dluznik mieszka w tym
          samym miescie co komornik najczesciej pismo odbiera jako pierwszy-zgadnijcie-co
          dalej...
          • chalsia Re: DZIĘKI! 11.04.07, 13:39
            malo tego-kazdy bank ma wlasne przepisy na ta "kwote" od ktorej diopiero
            > przekaze wierzytelnosci dalej.

nie jest to prawdą, zajęcie zaległych alimentów prowadzi się bez względu na
            stan konta (czyli w takiej sytuacji nie ma kwoty, którą bank musi pozostawic na
            koncie delikwenta) - tak jest w prawie bankowym.
            Chalsia
            • angelika1000 Re: DZIĘKI! 11.04.07, 13:47
              tez bylam przekonana ze egzekucja alimentow to calkiem co innego niz zwykle
              wierzytelnosci.
              praktyka pokazuje jakies inne zasady niz czyste "prawo bankowe".
              nie wiem czy chodzi o politykę debetowa czy inne sprawy
              faktem jest takze to ze komornik nie dostaje info o wysokosci srodkow na koncie;
              ((
              • chalsia Re: DZIĘKI! 11.04.07, 14:28
                > praktyka pokazuje jakies inne zasady niz czyste "prawo bankowe".
                > nie wiem czy chodzi o politykę debetowa czy inne sprawy
                > faktem jest takze to ze komornik nie dostaje info o wysokosci srodkow na
                koncie

bo komornik nie ma prawa wiedzieć ile dłużnik ma na koncie i to jest OK i
                zgodne z prawem, a Tobie sie to myli ze sciągnięciem dłużnej kwoty z konta.
                Komornik nie musi wiedzieć ile jest na koncie, bank ma wysłać z zajętego konta
                albo calą kwotę zajętych zaległych alimentów, jesli na koncie jest tyle, a
                jesli jest mniej - wysłac tyle, ile jest na koncie - bez pozostawiania
                czegokolwiek.

Innych zasad nie ma, jest prawo bankowe, NATOMIAST bywa tak, że pracownicy
                banku nie znają !!!! przepisów tego prawa, dotyczacych ściągania alimentów,
                które są inne od egzekucji wierzytelności innych niż alimenty.
                Chalsia
    • bea53 Re: Raiffeisen Bank a komornik 11.04.07, 13:38

Mozna tez chyba sadownie ustalic egzekucje alimentów z zakładu pracy, chyba
      zakład pracy ma obowiazek przesylac alimenty wtedy bezposrednio do matki a nie
      na konto do tatuska? No chyba ze tatus pracuje na czarno?

Banki chronią wlascicieli kont wiec nie sa skore do ekzekucji długów..w ich
      interesie jest wtrzymac u siebie pieniazki i nimi obracac wiadomo...
      • alexolo ALE SIE USMiałam 11.04.07, 17:24
        jak tylko zobaczyłam ten post to poleciałam poszperac w dokumentach ..i
        o to co widze.....
        komornik który ściąga od meza kase....ma wlaśnie konto w w/w banku
        oficjalne konto komornika wydział taki i taki rejon miasta taki i taki...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka