Dodaj do ulubionych

Co mogę zrobic by odzyskać alimenty?

02.05.07, 11:24
Były mąż nie płaci alimentów na 10 letniego syna, dopóki istniał fundusz to
dostawałam pieniądze, teraz zaliczki nie mam, bo przekroczyłam dochody o
jakieś 10 zł. Komornik nie może wyegzekwować, bo były ma dom, samochód i
firme na obecną żonę, teoretycznie nie posiada nic.Zakładałam sprawy do
prokuratury odkąd zlikwidowali fundusz- przy pierwszej się wystraszył i nawet
przez 3 miesiące płacił, przy następnych sprawach był już cwany- jak tylko
przychodziło wezwanie wpłacał 100 lub 200 zł i sprawe umarzali. Tak od 2004
r.- zakładam sprawę , on wpłaca 100 zł sprawę umarzają, czekam pól roku,
znowu sprawa, 100 zł i umarzają- bo na przesłuchanie przychodzi z kwitkiem, z
ewłaśnie wysłał. W ten sposób w ubiegłym roku dostałam 300 zł, w styczniu
tego roku była sprawa i dostałam 200 żł i znowu cisza. Dla mnie nie ma już
sensu by czekać znowu pól roku i znowu po prokuraturze się ciągać. Dług
wynosi już 16 tys, czy ktoś wie jak mogę go wyegzekwować?
Obserwuj wątek
    • mammaciusia Re: Co mogę zrobic by odzyskać alimenty? 02.05.07, 11:36
      acha chciałam dodac że nie widział syna od 9 lat, nie dzwoni, nie interesuje
      sie, a dzidkowie są w takiej sytuacji że nie ma sensu ich podawać o alimenty
    • ebutla Re: Co mogę zrobic by odzyskać alimenty? 02.05.07, 11:36
      Przperaszam bardzo, u mnie sytuacja identyczna-wplacal niecale kwoty-bylo ich
      prawie tyle samo, co alimnetow pelnych i itak mu zasadzili wyrok
      to zadne wytlumaczenie,ze os tam placi: podaj ile ma dlugu, jakie zaleglosci i
      na to sie powolaj
      dlug+ biezace, a sedzia nie ma prawa go uniewinniac-daj do wyzszej nistancji,
      apeluj
      jesli co raz ta sama sedzina sprawe 'ropoznaje' i wciaz odrzuca, to idz o
      szczebel wyzej
      • annakate Re: Co mogę zrobic by odzyskać alimenty? 02.05.07, 17:24
        To wprawdzie nie jest sposób egzekucji ale tez wyjście - skoro egzekucja od ojca
        jest bezskuteczna wystap z powodztwaem przeciwko jego rodzicom. Zadziwiająco
        często powoduje to, że klient zaczyna płacić, jak sie okazuje, że komornik może
        mamusi sporą częśc emerytury szarpnąć.
    • chalsia Re: Co mogę zrobic by odzyskać alimenty? 02.05.07, 11:52
      niech komornik sprawdzi, kiedy przepisał dom, samochód i firmę na obecną żonę.
      Jeśli w okresie mniej niż 5 lat, to poczytaj sobie w necie o skardze
      pauliańskiej.
      Chalsia
      • ebutla skarga paulianska 02.05.07, 11:58
        Skarga pauliańska – sposób na odzyskanie pieniędzy, gdy dłużnik wyprowadza
        majątek

Jak wyegzekwować należności od dłużnika, który pozbył się swojego majątku, aby
        uniemożliwić wierzycielowi odzyskanie pieniędzy? W takiej sytuacji ratunkiem
        może okazać się skarga pauliańska. „Skarga pauliańska polega na zaskarżeniu
        czynności prawnej dłużnika, dokonanej w celu udaremnienia wierzycielowi
        odzyskania swoich należności. Skargę składa się w formie pozwu przeciwko osobie
        trzeciej, która nabyła od dłużnika majątek bądź została przez niego obdarowana
        tym majątkiem (lub jego częścią). Skarga może dotyczyć każdego składnika
        majątku – np. nieruchomości, ruchomości, praw majątkowych (np. akcji,
        udziałów), wierzytelności.” – wyjaśnia Beata Ciszewska, prawnik, ekspert
        poradnika „Windykacja w Praktyce. Zabezpieczanie i odzyskiwanie należności...

Jak wyegzekwować należności od dłużnika, który pozbył się swojego majątku, aby
        uniemożliwić wierzycielowi odzyskanie pieniędzy? W takiej sytuacji ratunkiem
        może okazać się skarga pauliańska.

„Skarga pauliańska polega na zaskarżeniu czynności prawnej dłużnika, dokonanej
        w celu udaremnienia wierzycielowi odzyskania swoich należności. Skargę składa
        się w formie pozwu przeciwko osobie trzeciej, która nabyła od dłużnika majątek
        bądź została przez niego obdarowana tym majątkiem (lub jego częścią). Skarga
        może dotyczyć każdego składnika majątku – np. nieruchomości, ruchomości, praw
        majątkowych (np. akcji, udziałów), wierzytelności.” – wyjaśnia Beata Ciszewska,
        prawnik, ekspert poradnika „Windykacja w Praktyce. Zabezpieczanie i
        odzyskiwanie należności.”

Niedogodnością skargi jest fakt, że to wierzyciel musi udowodnić , że dłużnik
        świadomie pozbył się majątku wiedząc, że w ten sposób nie będzie mógł spłacić
        należności , oraz że osoba trzecia nabywająca majątek od dłużnika była świadoma
        następstw tej czynności wobec wierzyciela. Świadomości osoby trzeciej nie
        trzeba jednak udowadniać, gdy pozostaje ona z dłużnikiem w bliskich kontaktach
        osobistych (np. jest członkiem rodziny) lub stałych stosunkach gospodarczych
        (np. jest wspólnikiem dłużnika).

Jeśli sąd uzna skargę wierzyciel może wystąpić do komornika o wszczęcie
        postępowania egzekucyjnego przeciwko dłużnikowi z majątku sprzedanego czy
        podarowanego osobie trzeciej.

Pewnym ułatwieniem jest fakt, że nie trzeba udowadniać tego, że dłużnik działał
        po to, aby uniemożliwić wierzycielowi egzekucję. Należy jedynie wykazać, że
        miał on świadomość tego, że pozbywając się majątku uniemożliwi wierzycielowi
        odzyskanie całości lub części należnych mu pieniędzy. Co to oznacza dla
        wierzyciela? Dłużnik nie może się usprawiedliwiać, że np. podarował majątek
        osobie, której już dawno to obiecywał lub sprzedał rzecz tylko dlatego, że była
        mu niepotrzebna a nie po to, by uniemożliwić wierzycielowi odzyskanie
        należności. Sąd prawdopodobnie uzna, że dłużnik działa świadomie na szkodę
        wierzyciela, gdy zwleka on ze spłatą pieniędzy, nie wykazuje zamiaru oddania
        długu i szybko pozbywa się swojego majątku.

Należy też udowodnić, że osoba trzecia zdawała sobie sprawę z tego, że
        nabywając majątek dłużnika przyczynia się do działalności na szkodę
        wierzyciela, lub też o zadłużeniach i zamiarach dłużnika mogła się dowiedzieć z
        powszechnych źródeł np. z prasowych informacji o likwidacji majątku dłużnika.
        • Aby można było złożyć skargę, musiały zaistnieć łącznie poniższe okoliczności
        • Wierzytelność istniała w chwili składania skargi
        • Dłużnik działał świadomie na szkodę wierzyciela
        • Osoba trzecia wiedziała, że dłużnik chce uniemożliwić wierzycielowi
        odzyskanie pieniędzy

Wszystkie te okoliczności muszą zostać udowodnione przez wierzyciela. Co
        ciekawe, w momencie składania skargi wierzytelność nie musi być jeszcze
        wymagalna a więc niekoniecznie musiał nadejść już jej termin płatności. Skarga
        może być też złożona jeśli wierzytelność jest już wymagalna, a wierzyciel nie
        ma jeszcze orzeczenia o zasądzenie należności od dłużnika. Warto stosunkowo
        wcześniej złożyć skargę, ponieważ nigdy nie wiadomo, ile potrwa postępowanie w
        sprawie skargi. Często też nie zdajemy sobie sprawy, ilu jeszcze wierzycieli ma
        dany dłużnik i czy oni również nie zdecydują się wystąpić ze skargą. Im
        szybciej wierzyciel zdecyduje się na ten krok, tym większą ma szansę na
        odzyskanie należności. „Należy pamiętać, że jeżeli wierzycieli jest kilku, to
        egzekucja przeprowadzana jest proporcjonalnie do istniejącego zadłużenia. A
        zatem warto, by wierzyciel nie zwlekał i niezwłocznie wystąpił ze skargą
        pauliańską, szczególnie jeśli zauważył, że dłużnik systematycznie pozbywa się
        majątku.” – radzi Beata Ciszewska.
        • mammaciusia próbowałam już tego 02.05.07, 18:10
          dziękuje bardzo za porady, niestety te mozliwości nie wchodzą w grę, sprawy o
          niealimentację były umarzane na szczeblu prokuratury, do sądu nawet nie
          dochodziło, dziadków nie ma sensu podawać bo były teść nałogowy alkoholik od
          lat pernamentnie bezrobotny nie ma nic ani zasiłku ani renty ani jeszcze
          emerytury( i pewnie nei bedzie miała bo nie wiem kiedy on pracował) utrzymują
          się z emerytury teściowej- jakbym ich podała to z tych ich dochodów moż esą dby
          ze 30 zł zasądził co po prostu mija się z celem. Co do majątku to były żył kupę
          lat w konkubinacie i wszystko co zdobywali to od razu jego konkubina na siebie
          brałą lub nawet na swoich rodziców, dopiero teraz się pobrali i w ogóle
          wychodzi na to z eto ona wniosła majątek do małżeństwa i on jest oficjalnie
          goły choć ok 9 lat sie wspólnie dorabiali- próbowaliśmy zająć samochód ale
          właśnie przez to nie można bo jest on żony sprzed ślubu. Naprawdę nie wiem co
          robić.
          • kammik Re: próbowałam już tego 02.05.07, 18:24
            A próbowałaś manewru z odebranie prawa jazdy? Jesli takowe posiada i uzywa, to
            raczej ciężko mu będzie się z nim rozstac wink
            • mama007 Re: próbowałam już tego 02.05.07, 19:41
              kammik napisała:

> A próbowałaś manewru z odebranie prawa jazdy? Jesli takowe posiada i uzywa, to
              > raczej ciężko mu będzie się z nim rozstac wink

właśnie to miałam napisać. poszukaj wstecz na forum - jednej mamie stąd się
              udało smile
              • mammaciusia próbowałam tego też 02.05.07, 19:45
                Dowiadywałam się jak to jest- jeżeli brałabym zalizckę alimentacyjną z gminy to
                gmina wystąpiłaby o odebranie prawa jazdy - tylko tak, innej drogi nie ma, nie
                biorę zaliczki i do prawa jazdy dobrać sie nie mogę- a mieli ułatwić podobno
                ściąganie alimentów
                • kammik Re: próbowałam tego też 02.05.07, 20:46
                  NIEPRAWDA. Nawet jeśli nie pobierasz zaliczki, można wszcząć procedurę
                  odebrania prawa jazdy. Wiem, bo to zrobiłam. Zwróć się z pisemnym wnioskiem do
                  komornika w tej sprawie.
                  • mangolda Re: próbowałam tego też 05.05.07, 17:38
                    Wzięłabyś się do pracy zamias żerować narodzinie Erin.
                • virtual_moth Re: próbowałam tego też 02.05.07, 20:54
                  Jesli pobiera się zaliczkę to gmina z urzędu ściga delikwenta. Jeśli nie
                  pobiera się, to trzeba załatwiać samej, taka jest rożnica. Najlepiej uderzyć do
                  komornika z wnioskiem o zabranie prawka. Komornik co prawda nie ma takiej mocy,
                  ale powinien przesłac pismo dalej w ruch (bo do obowiazkow komornika należy
                  robić wszystko, co przyczyni się do sciągniecia należnosci, w ramach prawa of
                  course).
                  NAWET jeśli szanse są marne, to w kórymś momencie dłużnik może dostac pismo z
                  informacją o wszczętym postępowaniu dot. zabrania prawka i już to może
                  zadziałać pozytywnie.
          • chalsia Re: próbowałam już tego 02.05.07, 23:07
            > goły choć ok 9 lat sie wspólnie dorabiali- próbowaliśmy zająć samochód ale
            > właśnie przez to nie można bo jest on żony sprzed ślubu

w przypadku skargi pauliańskiej nie ma znaczenia KIM była/jest osoba, na którą
            coś zapisano, istotna jest za to granica do 5 lat wstecz.

aaaa, znajdź sobie wyszukiwarką wątek (już dawno) założony przez "dronka" - ona
            w podobnej sytuacji sadownie uzyskała alimenty od żony swojego eksa, bowiem eks
            był niewypłacalny, wszystko było na żonę, oficjalnie nie pracował - jedynie
            pomagał swojej żonie w prowadzeniu interesu.
            Chalsia
            • mammaciusia no to źle mnie informowali 03.05.07, 08:33
              Dzięki z tym prawem jazdy, mnie wynika z tego, że źle poinformowali i to
              komornik mówił że tylko w przypadku gdy zaliczkę pobieram - faktycznie jeszcze
              raz za tym pochodzę.
              Myślałam już o alimentach od żony, napisałam do sądu o rozszerzenie klauzuli
              wykonalności na żonę, ale odmówili , jak sąd uzasadnił, że jest to nieetyczne,
              niezgodne z normami współżycia społecznego ponieważ od niedawna małżeństwem i
              oan nie może odpowiadać za jego zobowiązania, które ma już od 10 lat. Dlatego
              nie próbowałam podawać jej o alimenty , bo podejrzewam ,że z tego samego powodu
              bym ich nie dostała.
              • megan26 Re: no to źle mnie informowali 03.05.07, 09:42
                czytałam kiedyś na forum " macochy" że kilka właśnie obecnych żon tatusiów
                którzy nie mają z czego płacić alimentów płacą alimenty na pasierbów, co ci
                szkodzi złożyć wniosek w sądzie i zaskarżyć jego żonę o alimenty wiem że takie
                sie dostaje więc może warto spróbować, fakt może nie dostaniesz tych alimentów
                z którymi on zalega ale sąd wyda wyrok w sprawie alimentów od nie masz szansę
                na comiesięczne alimenty ja bym spróbowała. Pozdrawiam
                • mamatoomaszka Re: no to źle mnie informowali 05.05.07, 18:52
                  www.fundacjamama.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=315&Itemid=71

Zobacz tu i przejdz sie OPS, szczegolnie do prawnika, ktory tam dyzuruje. Moim
                  zdaniem zatrzymanie prawa jazdy dluznika dotyczy nie tylko tych, ktorych dzieci
                  otrzymuja zaliczke, zeby to stwierdzic , wczytaj sie dobrze w tekst Ustawy 732.
                  • mamatoomaszka Re: no to źle mnie informowali 05.05.07, 19:08
                    Mammaciusia!! Poslalam Ci tekst Ustwy na @. Musisz ja dobrze przyswoic, zeby
                    wiedziec co i jak. Teraz sobie przypominam, ze kiedys ktos mnie prosil na
                    forum, kiedy szlam do prawnika w MOPS, zebym spytala , czy postepowanie wobec
                    dluznika dotyczy tych, ktorych dzieci dostaja zaliczki i na 100% odpowiedzial
                    mi, ze wszystkich dluznikow. Pisalam o tym na forum w moim watku "Zlozylam
                    wniosek o zatrzymanie prawa jazdy dluznika alimentacyjnego" Pozdrawiam i
                    powodzenia.
                    • mammaciusia dziękuję 07.05.07, 10:19
                      dziekuje mamotomaszka, co prawda nie chciała sie strona otworzyc ta z poczty
                      ale znalazłam ustawę. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka