Dodaj do ulubionych

co robić ??? niepłacone alimenty

23.07.09, 10:55
dziewczyny siły juz mam na wykonczeniu
od lutego mam sprawe u komornika o alimenty zaległe i bieżace , do
tej pory nei dostalam złotowki na dzieci
co 2 tyg dzwonie do komornika i za kazdym razem ta sama odp. : nie
ma pieniędzy prosze zadzwonic za 2 tyg

są zajete 3 konta exa , na które nie wplywaja zadne pieniadze , ex
ma kupe długow , ale firme prowadzi nadal i wiem na 100% ze wykonuje
jakies zlecenia typu stawianie domow np., jako prezes firmy dostaje
tez pensję
komornik wyslal do jego ksiegowego pismo a odpowiedzi nei ma juz 2
miesiac
mowilam mu ze byc moze jest jeszcze jakies konto w banku o ktorym ja
nic nei wiem ,ale nei pofatygowal sie tego sprawdzic

sprawa o podział majątku juz sie zakonczyla , ex ma mnie spłacic z
domu , ma na to czas do grudnia , wiem ze tego nie zrobi , pewnie
bedzie licytacja domu ale to tez bedzie trwać , zapewne dolicza do
tego alimenty, ale co do tego czasu ?

co ja mam robic ?

skarga na komornika ? prokurator ?
mam związane ręce , nie mieszkam w Polsce od roku , więc nawet
fundusz alimentacyjny mi nie przysluguje
Obserwuj wątek
    • chalsia Re: co robić ??? niepłacone alimenty 23.07.09, 11:30
      > mowilam mu ze byc moze jest jeszcze jakies konto w banku o ktorym
      ja
      > nic nei wiem ,ale nei pofatygowal sie tego sprawdzic
      >

napisz komornikowi oficjalne pismo zlecające mu sprawdzenie, czy
      dłużnik ma konto w konkretnych bankach i podaj mu listę banków w
      jakich ma sprawdzić. To samo zrób z funduszami inwestycyjnymi i
      emerytalnymi. Jak komornik się będzie ociągał z tym to mu powiedz,
      że jeśli tego nie zrobi szybklo to wniesiesz skargę do sądu na jego
      czynności.
      Ponadto sprawdź czy komornika wykonał prawidłowo swój podstawowy
      obowiązek - czyli czy uzyskał z ZUS i US pełną informację na temat
      dłużnika.
      • bsl Re: co robić ??? niepłacone alimenty 23.07.09, 11:35
        dzięki !!
        będę za kilka dni w Polsce to sie osobiście przejdę do pana komornika
        bo teraz jest na urlopie
      • mamba888 Re: co robić ??? niepłacone alimenty 07.08.09, 10:25
        do tego wniosłabym jeszcze o zajęcie wszelkich wierzytelności dłużnika. Jeśli
        masz jakiekolwiek informacje kto może korzystać z usług jego firmy - trzeba
        takie osoby / firmy wskazać. Wtedy komornik ma prawo zwrócić się do wszystkich
        klientów Twojego męża, żeby należne jemu (np. z tyt. wykonywanych usług) środki
        przesłali komornikowi. Poza tym warto dodać wniosek o zajęcie majątku ruchomego
        (samochód, motocykl, komputer itp.). Proponowałabym również napisać do komornika
        pismo o ponowne zwrócenie się do firmy Twojego męża, a jeśli on otrzymuje stałą
        pensję - o zajęcie wynagrodzenia za pracę lub wierzytelności w przypadku
        kontraktu menedżerskiego. Powodzenia
    • virtual_moth Re: co robić ??? niepłacone alimenty 23.07.09, 11:34
      Wiesz, ja nie dostaję alimentów od 5 lat, komornik i urzędnicy też nie mogą niczego zrobić i jakoś żyć muszę... Ściągalność alimentow w Polsce jest żałosna.

Mozna starac się o zabranie mu prawka, ale jesli nie jestes zameldowana w Polsce, raczej niczego nie osiagniesz. Pozostaje naciskanie komornika, przypomnij mu, że przy długach alimentacyjnych musi zrobic sprawę o wyjawienie majątku z automatu, moze to cos pomoze.
      • bsl Re: co robić ??? niepłacone alimenty 23.07.09, 11:47
        virtual_moth , ale ja tez staram sobie radzic bez tych pieniędzy ,
        tyle ze chcę odzyskać to co sie dzieciom należy
        a dzieciaki rosną ....
        zreszta sama wiesz smile

a jeżeli pracuje "na czarno "i zatrudnia ludzi tez na gębę ?

jestem zameldowana w Polsce , wiec jeszcze mogę papiery
        • oliwija Re: co robić ??? niepłacone alimenty 26.07.09, 20:59
          w ostatecznosci pozostaje ci prokurator
          • bsl Re: co robić ??? niepłacone alimenty 08.09.09, 09:43
            no i guzik załatwiłam , jak byłam w Polsce komornik poszedł na urlop
            wiec gadać nie było z kim , tatus wpłacił 500zł z 28 tys zaległosci
            i mogę sobie pogwizdać
            znowu dzwonie do komornika i słysze ta sama śpiewkę od lutego ,
            oficjalnie nie pracuje wiec nic pani nie poradze
            • mamuska880 Re: co robić ??? niepłacone alimenty 08.09.09, 12:22
              dlaczego nie idziesz do prokuratury złożyc wniosek o ściganie go??? NASZ tatus niby spłaca raty miesięczne alimentów ale ja mimo to dostaje zamiast od komornika to z fa kase smile
              • bsl Re: co robić ??? niepłacone alimenty 08.09.09, 12:30
                na FA sie nie łapie z dwóch powodów , dochody za wysokie i w Polsce
                nie mieszkam
                • mamuska880 Re: co robić ??? niepłacone alimenty 08.09.09, 13:00
                  ale w prokuraturze złożyc możesz wniosek o ściganie. dowiedz sie zagranicą gdzie taki wniosek sie skłąda, ja dowiedziałam sie tym od kolegi z angli że moge coś takiego zrobić.
                  • bsl Re: co robić ??? niepłacone alimenty 08.09.09, 13:17
                    ja za granica ex w Polsce , pieniadze ma ale na te konta o których
                    wiem nie wpływaja pieniadze
                    a pozatym gdzies czytalam ze do prokuratury mozna składac po 6
                    miesiacach braku alimentow a on wpłacił 500 zł wiec guzik z pętelką

jedyna nadzieja to jak beda licytowac dom to doliczą zaległosci ,
                    ale to jeszcze potrwa i nei wiadomo jak to pójdzie
                    • satelitka1 Re: co robić ??? niepłacone alimenty 09.09.09, 08:38
                      wpłacił 500zł, ale zalega z 28 tysiącami. Idź do prokuratury, są tam ludzie,
                      którzy zajmują się takimi sprawami. Zakładaj sprawę. Poniekąd dowiedziałam się,
                      że w takich przypadkach - pierwszy wyrok jest w zawieszeniu z nakazem
                      wypełnienia postanowień sądu rodzinnego (zapłaty należności), ale drugi (np. po
                      miesiacu, dwóch)- w przypadku niewywiązywania sie dłużnika - już bez zawiasów wink
                    • oliwija Re: co robić ??? niepłacone alimenty 16.09.09, 08:21
                      bsl napisała:

> ja za granica ex w Polsce , pieniadze ma ale na te konta o których
                      > wiem nie wpływaja pieniadze

to trzeba wystapic do komornika o ustalenie innych kont....

> a pozatym gdzies czytalam ze do prokuratury mozna składac po 6
                      > miesiacach braku alimentow a on wpłacił 500 zł wiec guzik z pętelką

niekoniecznie ja złozylam po 3 miesiacach. poza tym jak facet ma
                      ciagłe okresy po 3,4 miesiace to nawet sie nie wahaj.

> jedyna nadzieja to jak beda licytowac dom to doliczą zaległosci ,
                      > ale to jeszcze potrwa i nei wiadomo jak to pójdzie
                      no wiec zostaje prokuratura
    • mamazuziaka Re: co robić ??? niepłacone alimenty 15.09.09, 14:34
      Skargę na komornika możesz złożyć jeżeli stwierdzisz, że komornik nie wykonuje
      należycie swoich obowiązków np. nie zajął wskazanych przez Ciebie nieruchomości
      albo rachunku bankowego, albo też gdy zrobił to zbyt późno i dłużnik zdążył
      ukryć swój majątek.
      Zgodnie z art.767 k.p.c. skargę możesz wnieść do właściwego sądu rejonowego w
      terminie tygodniowym od daty czynności, gdy byłaś przy niej obecna lub byłaś o
      jej terminie zawiadomiona , w innych wypadkach w terminie 7 dni od daty, kiedy
      komornik zawiadomił Cię o dokonaniu czynności, a jeżeli tego nie zrobił od daty,
      kiedy dowiedziałaś się o tej czynności. Skarga taka podlega opłacie sądowej w
      wysokości 10,00 zł. jeżeli egzekwowana kwota nie przekracza kwoty 100,00 zł. lub
      50,00 zł. jeżeli egzekwowana kwota przekracza 100,00zł.
      Jeżeli masz niskie dochody i nie stać Cię na ponoszenie tych kosztów możesz w
      skardze zawrzeć wniosek o zwolnienie z kosztów postępowania sądowego. Aby twój
      wniosek mógł zostać rozpatrzony musisz dołączyć zaświadczenie o swoich zarobkach
      lub o przyznaniu prawa do zasiłku dla bezrobotnych lub statusie osoby
      bezrobotnej bez prawa do zasiłku, albo inne zaświadczenie przesądzające o twoim
      statusie materialnym.
      Ponadto należy poinformować sąd o posiadanych przez Ciebie ruchomościach,
      nieruchomościach, papierach wartościowych, akcjach, obligacjach oraz o miejscu
      zamieszkania.
      Jeżeli sąd podejmie decyzję o zwolnieniu Cię z kosztów, wówczas nie płacisz
      wpisu, o którym mowa wyżej.
      W przypadku gdy sąd uzna , iż brak jest podstaw do zwolnienia Cię z opłat
      sądowych wezwie Cię do uiszczenia stosownej wpłaty. Sąd może oddalić skargę lub
      umorzyć postępowanie jeżeli uzna, że komornik należycie wywiązał się ze swoich
      obowiązków.
      Jeżeli natomiast uzna , ze Twoje zarzuty są słuszne zobowiąże on komornika do
      naprawienia wyrządzonej Ci szkody oraz do podjęcia działań naprawczych
      zmierzających do skutecznego wyegzekwowania należności.
      Jeżeli komornik podjął już wszystkie możliwe działania, które mogłyby
      doprowadzić do skutecznego ściągnięcia od dłużnika alimentów, a mimo tego nie
      zostały one wyegzekwowane jak również jeżeli jest oczywiste, że z egzekucji nie
      uzyska się sumy wyższej od kosztów egzekucyjnych, komornik podejmuje decyzję o
      umorzeniu postępowania egzekucyjnego.
      Oznacza to, że jeżeli dłużnik alimentacyjny skutecznie ukrył swój majątek
      przepisując go na rodzinę i znajomych, wykazuje brak zatrudnienia, a co za tym
      idzie dochodów, należy się spodziewać, że egzekucja będzie bezskuteczna i
      komornik zaprzestanie działań.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka