Dodaj do ulubionych

pierwsza kaszka

27.11.09, 16:02
Mam zamiar podac pierwszy raz kaszke swojej półrocznej córce.Córka karmiona
jest Nan Active.
Czym sie rózni kaszka ryzowa od mleczno-ryzowej,w sensie,która lepiej podac?Sa
tez kaszki z owocami z tego co widziałam...Która mam wybrac?Czy lepiej podawac
kaszke w ciagu dnia czy na noc?
Obserwuj wątek
    • bonee11 Re: pierwsza kaszka 27.11.09, 19:30
      Kaszka mleczno-ryzowa zawiera juz mleko modyfikowane (Nestle bedzie zawierala NAN), wiec dodaje sie tylko wody i gotowe.
      Kaszka ryzowa to tylko kaszka i trzeba do niej dodac mleko modyfikowane (+woda) lub wlasne, odciagniete.
      Osobiscie preferuje mleczno-ryzowe (lub z innych zboz), poniewaz jest praktyczniej ... i na dluzsza mete taniej.

Ja po raz pierwszy podalam, kiedy mala skonczyla 4 miesiace i podalam z rana, kiedy byla pelna energii i radosna, wiec otwarta na sprobowanie czegos nowego. Wieczorem bylby problem, bo jest zmeczona i marudna.
      Jednakze po paru razach zaczelam podawac rano i wieczorem - cudownie przesypia noce, bo jest najedzona.

To jaka kaszke wybierzesz, z owocami czy bez, nie ma wiekszego znaczenia - i tak bedzie to jej pierwszy posilek, wiec cos zupelnie nowego i ekscytujacego. Z doswiadczenia powiem, ze moja mala wcina wszystkie z jednakowym smakiem.

Uwazaj tez, zeby za czesto nie podawac kaszek ryzowych, bo mala moze dostac zatwardzenia. Warto urozmaicic o inne zboza, albo "pobawic" sie w domu i wlasnorecznie przygotowac kaszke np. z maki kukurydzianej - maluchy za nia przepadaja!

Zyczymy zmacznego! wink
      -
      https://www.zapytajpolozna.pl/cache/151a0b5e0555e377e663fd5bb83c7302-e802c1372490cf02902f7478f1d2f44c.png
      • sialalka Re: pierwsza kaszka 27.11.09, 21:22
        Własnie przed chwila dałam Małej kaszke mleczno-ryżowa Nestle.
        Zrobiłam wg przepisu 150 wody+50g kaszki...i jakas taka gęsta wyszła uncertain
        Czy po takiej kaszce (gęsta i strasznie słodka) dajecie dzieciom cos do
        picia?Jutro spróbuje dac Małej kaszke w ciagu dnia,jako przedostatni posiłek
        przed snem a na noc normalnie mleko z butelki,moze tak bedzie lepiej..
        • msobierska Re: pierwsza kaszka 27.11.09, 23:13
          Moje ( drugie) dziecko ma 4 miesiące i 2 tygodnie, właśnie dziś podałam pierwszy
          raz kaszkę- kupiłam ryżową Nestle z jabłkami ponieważ mała je już jabłko ze
          słoiczka. Wsypałam do mleka modyfikowanego NAN, ale nie wg przepisu na
          opakowaniu tylko mniej żeby mała przyzwyczaiła się do konsystencji, wypiła z
          butelki ze smakiem smile- zobaczymy czy będzie lepiej przesypiać noce..smileza dzień
          dwa spróbuję wg przepisu, ale z tego co pamiętam z pierwszym dzieckiem nie
          powinna być za gęsta. Kaszkę będę podawać rano i wieczorem, rzeczywiście nie
          można podawać za często, w ciągu dnia można dać herbatki na lepsze trawienie.
          Acha, potrzebna jest butelka ze specjalnym smoczkiem z większym otworem, ja mam
          Avent.

Jeśli będzie wszystko w porządku następną kaszkę zakupię już mleczno- ryżową, bo
          rzeczywiście wychodzi bardziej ekonomicznie. Sama ryżowa sprawdza się w
          przypadku kiedy dziecko alergiczne musi pić mleko specjalne.

Można podać kaszkę łyżeczką z miseczki- nawet jest to zalecane ze względu na
          zdrowie ząbków, ale nie zawsze jest to możliwe kiedy dziecko marudzi wieczorem
          bo jest śpiące.Niektóre dzieci kaszkują nawet do zerówki smile, ja swojemu
          pierwszemu dziecku odstawiłam, kiedy zauważyłam że dolne ząbki zaczynają się
          krzywić, miał wtedy ok 2, 5
          roku.
          • bonee11 Re: pierwsza kaszka 29.11.09, 21:34
            Ja nie zawsze robie wg podanego przepisu - wole robic "na oko", zeby miala taka konsystencje jaka mala lubi.
            Lub jezeli byl to ciezki dzien i wiem, ze wieczorem marudzilaby przy karmieniu lyzeczka, czasem robie rzadsza i podaje jej z butelki ze smoczkiem do gestych pokarmow (tez Avent).
            Zazwyczaj po kaszce daje jej jeszcze mleko (modyfikowane) do popicia - nie zawsze chce, ale nigdy do konca nie wiem, wiec podaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka