rysiu_ol 29.11.09, 20:21 Witam.Moja corka skonczyla 5 miesięcy.Codziennie dostaje kropelke witaminy d3.Do kiedy mam jej podawać te witaminkę.pozdrawiam ewelina Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgosiek2 Re: witamina d3 29.11.09, 20:28 Najczęsciej do 1-1,5 roku. Zależy też jak karmisz małą. Czy otrzymuje mleko sztuczne czy jeszcze tylko pierś czy już wprowadziłaś inne pokarmy(kaszki mleczne etc.) Odpowiedz Link Zgłoś
kas.woj.1 Re: witamina d3 29.11.09, 20:35 wg.mojego pediatry i zaleceń Komsultanta Krajowego w dziedzinie Pediatrii dot.profilaktyki krzywicy i osteoporozy wit.D należy podawać do 18 roku życia Odpowiedz Link Zgłoś
malgosiek2 Re: witamina d3 29.11.09, 20:48 kas.woj.1 napisała: > wg.mojego pediatry i zaleceń Komsultanta Krajowego w dziedzinie > Pediatrii dot.profilaktyki krzywicy i osteoporozy wit.D należy > podawać do 18 roku życia U nas tak łatwo "szasta"się wit.D3. Nie robiąc żadnych badań na jej poziom w organizmie i w ciemno się zazwyczaj zwiększa dawki,po różnych nie zawsze dobrze rozpoznanych objawach. A u naszych zachodnich sąsiadów jakoś nie ma parcia na podawanie D3 w ogóle i ich dzieci jakoś żyją Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: witamina d3 29.11.09, 21:51 > A u naszych zachodnich sąsiadów jakoś nie ma parcia na podawanie >D3 w ogóle i ich dzieci jakoś żyją A ja mieszkam w Szwecji i kazali mi podawac Malemu 5 kropli dzien w dzien... Odpowiedz Link Zgłoś
kasia.46 Re: witamina d3 29.11.09, 20:35 Mojej odstawiłam tydzień temu, karmie ją już sztucznie i pediatra kazała odstwic d3 ma obecnie 6msc. Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: witamina d3 29.11.09, 22:27 nie podaje i podawac w zadnym wypadku nie bede chyba ze zobacze ta mityczna krzywice Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: witamina d3 29.11.09, 22:33 heh, jak zobaczysz, to będzie juz za późno;P Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: witamina d3 29.11.09, 23:04 heheh kupa smiechu szkoda tylko ze u pierwszego dziecka mi ostro przedawkowali d3 i o hahahah jakie smieszne do dzisiaj ma problemy no i ojejejej hahahahah no kupa smiechu latwiej zniwelowac niedobor niz zamiar ktory wyrzadza wiele szkod w organizmie w tym uszkadza nerki o hohhihihihihi w wielu krajach sie jej ni9e podaje w ogole w tym w england Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: witamina d3 30.11.09, 08:28 spoko złośnico moja neurolog wymysliła żebym podawała po 2 krople vigantolu, ale i tak podaję po 1 i to nie codziennie, bo jemu nic nie jest, ładnie trzyma głowę i w ogóle, tak tylko stwierdziła, że teraz jest słabe słońce i o, heh, a wiadomo, że nadmiar gorszy niż niedobór, i tak źle i tak niedobrze. najlepiej by było zrobić badania i zobaczyć jak i co dla każdego dziecka osobno, ale lekarzom nie chce się w to bawić, a pozatym korporacje farmaceutyczne już dbają o to by lekarze wypisywali te witaminy jak leci, szczególnie vitaD. moja znajoma jest przedstawicielką tego i jak opowiada co oni dostają, żeby tylko dawali dzieciom tę a nie inna witaminę, to ja się nie dziwię, że dają ją wszystkim;P Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: witamina d3 30.11.09, 08:47 noooooo doobra zezloscilam sie ae temat d3 to temat przy ktorym dostaje bialej goraczki ze wzgedu na starszego syna ja ci powiem ogolnie tak: dzieci ktore sa karmione butla (jak moje) w ogole nie musza dostawac d3 bo jest juz w mleku szkoda ze wczesniej nie wiedzialam Odpowiedz Link Zgłoś
pagaa Re: witamina d3 30.11.09, 08:58 a to racja, bo w tych modyfikowanych już dawka jest odpowiednia ja piersią karmię, ale na szczęście trafiłam na pediatrę, co powiedziała o tym i o tym...hehhe a potem i tak dała vitaD ale po niej ulewał i poszłam, żeby zmieniła na vigantol i już. kurczę, a długo podawałaś swojemu? mam nadzieję, że jednak nic złego się nie porobiło i, że już wróciło wszystko do normy. ciężko tu znaleźć ten złoty środek, bo wczesne objawy niedoboru i nadwyżki podobno są niemal te same Odpowiedz Link Zgłoś
deela Re: witamina d3 30.11.09, 22:26 starszemu podawalam od 6-go tygodnia do onca 7go kiey to dostalam wyniki i wlosy mi stanely deba wiec jakies 5,5 m-ca Odpowiedz Link Zgłoś
plusimisi Re: witamina d3 29.11.09, 22:36 Nigdy nie podawałam to nie wiem ... a na co to??? Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: witamina d3 29.11.09, 23:57 nam pediatra zalecił podawać do 2-3r.z. W pochmurne dni 1 kropeka dziennie, w sloneczne wcale. Odpowiedz Link Zgłoś
mini_1981 Re: witamina d3 30.11.09, 10:28 mi kazali podawać też codziennie - pije mleko mod. ale zauważyłam u niego oznaki nadmiaru wit. d, które objawiają się również dużą potliwością i odstawiłam na własną rękę i zaczęłam podawać tran - wszystko wróciło do normy Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: witamina d3 30.11.09, 12:16 W dziennej zalecanej dawce dla dzieci tranu jest 200% dziennej dawki witaminy d3 (mam cytrynowego mollera)... tak żeby było śmiesznie.. Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: witamina d3 30.11.09, 23:04 Ja mam Mollera tran w butli.. dzienna dawka dla dzieci po roku i dorosłych to 5ml (dwie łyżeczki) i tam mieście się 200% dziennego zapotrzebowania na witd3. Wystarczy na butelce poczytać więc nie kłóć się ze mną Wiem ze te w kapsułkach firmy Gal maja 72% (w 4 kapsułkach - to dzienna dawka dla dorosłych)... więc pewnie zaley w jakiej postaci podajesz i jakiej firmy... Odpowiedz Link Zgłoś
symbolica Re: witamina d3 30.11.09, 12:21 Pediatra ustala dawkę biorąc pod uwagę intensywny wzrost dziecka, wielkość ciemiączka i szybkość zarastania, twardość potylicy.. mi lekarka powedziała ostatnio że wsytarczy malej podawać już tylku cebion multi (moja 16 miesięczna ma duże ciemie jak na sój wiek, ale wszystko niby ok)... latem gdy świeciło słońce nie podawałam wogóle... na jesień zaczełam podawać tran do jogurtów, serków homo... ale nie dostaje tego codziennie bo piersiowa więc kroplach vigantol nadal dostaje. Odpowiedz Link Zgłoś