ato-r-od 14.12.09, 18:46 witam mam pytanie odnośnie pielęgnacji pępka po tym jak odpadnie kikucik pępowinowy przez ile dni trzeba nadal przemywać go spirytusem i zalewać fiolecikiem? z góry dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agusiagim Re: Pępek 14.12.09, 18:51 My przemywalismy jeszcze tydzien spirytusem po kapieli, czyli raz dziennie. Fiolet zbedny. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasprezynka Re: Pępek 14.12.09, 19:06 Przemywałam, póki z pępka wydobywała się wydzielina. Chodzi o to, żeby był suchy. Odpowiedz Link Zgłoś
ravyn Re: Pępek 14.12.09, 19:19 Potem najlepiej przemywać patyczkiem do uszu nasączonym spirytusem - dokładnie przecierać te fałdki, bo tam gdzieś może się gromadzić ropa albo trochę krwi i niestety później świnić. Ja przemywałam chyba jeszcze ponad tydzień, bo jakoś się świniło... Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: Pępek 14.12.09, 21:35 Ja przemywałam, dopóki cokolwiek w nim było - przez dwa dni znajdowałam na dnie zaschniętą krew. Potem nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marta-zs Re: Pępek 15.12.09, 09:47 Po powrocie ze szpitala przemywałam w domu tylko raz: odwinęlam cały opatrunek, patyczkiem do uszu obmylam dookoła i spowrotem zawinełam. Na drugi dzień po sciagnieciu opatrunku kikut odpadł. Poźniej jeszcze przez kilka dni była w srodku zaschnięta krew, przemywałam Leko i się wygoiło, strupy odpadły Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: Pępek 15.12.09, 10:56 Pepka niczym nie przenywalam, odpadl u kazdego z dzieci w ciagu tygodnia. Nawet jesli troche krwawi po odpadnieciu to zupelnie normalne i nie trzeba z tym nic robic, w wiekszosci samo sie goi. Odpowiedz Link Zgłoś