Dodaj do ulubionych

nie che jesc nutramigenu, co robic?

16.01.10, 15:42
Wymusilam w koncu recepte na Nutramigen, bo Maly ma ciagle problemy
z brzuszkiem mimo, ze juz za tydz skonczy 5 miesiecy. Gazy, prezy
sie, kwasna kupka, ze sluzem, czasem z krwia. Najpierw Hv kazala
sprobowac mleka bez laktozy, ale po tym mleku mial znowu silny bol
brzuszka i duuuzo gazow.Pierwsza butle zwymiotowal. Ja karmie go
tylko piersia, ale chcialam go powoli dokarmiac na noc i z czasem
uczyc butli, bo za kilka miesiecy wracam do pracy. Ja jestem na
diecie bezmleczej, jest lepiej, ale nie zupelnie, bo w nocy budzi
sie co godz. Jak raz zjadlam jogurta to znowu sensacje z brzuchem.
Juz maialm nadzieje, ze problem sie rozwiaze, a on nawet trochu nie
zje tego.Przyglodzilam go troche, ale to nie pomaga, bo on placze,
krzywi sie i probuje wymiotowac. Co robic? Mozna dodac troche cukru?
moze glukoze? Mialyscie taki problem?
Obserwuj wątek
    • semi-dolce Re: nie che jesc nutramigenu, co robic? 16.01.10, 16:21
      Może mieszaj nutramigen pół na pół ze swoim mlekiem.
    • mrrusia Re: nie che jesc nutramigenu, co robic? 16.01.10, 16:31
      moja córka wymiotowała bebilon pepti. Zaczęła go pić, gdy odstawiłam całkowicie
      od piersi. Takie z resztą było zalecenie lekarza. Powiedział, ze nawet pilnując
      bardzo tego, co jem, nie jestem w stanie ograniczyć zjedzenia "dodatków" do
      żywności, które mogą zaszkodzić dziecku. Moja córka miała śluzowe biegunki,
      potem sie okazało, po badaniu endoskopowym, że ma guzki, które krwawią. Krew w
      kale nie była widoczna. Leczę ją już 4 miesiace, od 2 nie karmię. Ostatnie
      badanie było nadal dodatnie.
      Tak więc musisz spróbować dokarmiać tym mlekiem. Ja dodawałam do swojego mleka,
      aby zmienić smak. Potem do kaszek, do owoców. Nie dawałam całej butelki, tylko
      trochę a potem cyca. Moja miała odruchy wymiotne na smoczek, więc było jeszcze
      gorzej smile Powoli a na pewno się uda!'
      • maks_olo Re: nie che jesc nutramigenu, co robic? 16.01.10, 20:41
        u nas jest odwrotnie... chłopcy od urodzenia pili nutramigen i jak chciałam ich
        przestawić na bebiko, to tragedia.... zaraz wypluwali i ryk. Zaczelam
        wprowadzac: od 30ml - reszta nutramigen (przez 3 dni), potem 60ml itd
        teraz starszy pije tylko bebiko, a mlodszy 1 butle bebiko, a 3 nutramigenu i
        będziemy walczyć dalej....
        życzę powodzenia wink
        • ma_niusia Re: nie che jesc nutramigenu, co robic? 16.01.10, 21:25
          Miałam podobny problem, tylko w momencie przejścia na Nutramigen Młody był już
          całkowicie na butli. Rady dostawałam różne, mieszanie mleka z dotychczasowym
          (nie wchodziło w grę, pediatra zabroniła, zresztą brzuszek już był w kiepskim
          stanie i trzeba było radykalnej poprawy), dosładzanie glukozą, mieszanie z
          innymi pokarmami (kaszką, kleikiem, owocami). U nas początkowo poskutkowało
          podawanie Nutramigenu 2. Nutramigenu 1 który dostaliśmy na początek wypijał max
          30ml. Przy dwójce na początku było 80ml, potem doszło czasami nawet do 180ml.
          Teraz ma niecałe 8 miesięcy i znów mamy kryzys w posiłkach mlecznych, nadal na
          NUtramigenie, teraz udaje mi się "przemycić" dosypując mu do obiadków po miarce,
          dwóch codziennie. Trudno jest i trzeba wytrwałości ale w końcu załapie, czego
          gorąco życzę!
          • szyszunia86 Re: nie che jesc nutramigenu, co robic? 17.01.10, 12:32
            my wlasnie mamy ten problem ze jest na cycku jeszcze, czasem jej
            dawalam odciagniete mleko z butelki i bylo ok. od wczoraj mieszam
            moje mleko z nutra i jest jeden wielki placz teraz. juz nawet na
            samo moje mleko z butelki patrzec nie moze. zaczynam jeszcze raz
            wszystko od nowa, czyli najpierw moje z butelki zeby sie calkiem na
            ta butle przestawila a potem powoli nutramigan... bedzie ciezko
            • marzeniee22 nutramigen 17.01.10, 12:58
              ja dzis sprobuje podac mu zmieszane z kaszka ryzowa o smaku gruszki,
              zobaczymy, ale tak naprawde dla niego isnieje tylko cycus i koniec.
              Zreszta poza piersia nic nie dostaje. W ciagu 5 miesiecy zycia moze
              5 razy dostal butle. A to smakuje paskudnie i brzydko pachnie.
              Szyszunia daj znac czy sie udalo.
              • marzeniee22 Re: nutramigen 17.01.10, 18:58
                zrobilam mu dzis 150 ml i dalam jedna lyzke kaszki, zaczal jesc, ale
                dziurka od smaczka jest mala, wiec dosypalam jeszcze 2 lyzki i takie
                geste podalam lyzeczka zjadl 70 ml. Zjadlby wiecej, ale najpierw
                chce zobaczyc jak zareaguje jego brzuszek. Mysle, ze jak kupie inny
                smoczek to bede podawac butla z kaszka, a potem moze uda sie sam
                Nutra.. Tylko, ze mnie to juz mdli od tego zapachu, fuuj...
                • szyszunia86 Re: nutramigen 17.01.10, 22:20
                  a ile ma Twoj synek? bo moja ma 3 i pol miesiaca, wiec jeszcze za
                  mala na kaszki. dzisiaj juz zaczela ladnie pic z butelki moje mleko,
                  jutro albo pojutrze sprobujemy pomieszac
                  • mexxi2 Re: nutramigen 18.01.10, 23:40
                    moja Ola nie chciała Nutramigenu za nic w świecie więc spróbowałam
                    Bebilon Pepti - właściwie kaszkę ryżową z jabłuszkiem na nim. I BP
                    jej pasuje na szczęście. Farmaceutka powiedziała że ma lepszy smak
                    niż Nutra i cyba faktycznie smile
                    • ragneda Re: nutramigen 19.01.10, 10:32
                      Moje dziecko po nutraminie strasznie chce pic, podaje wode z koperkiem, za
                      jednym razem pije 80 ml.
                      • marzeniee22 Re: nutramigen 19.01.10, 12:41
                        ehhh, i za wczesnie sie pochwalilam, kaszke zje i owszem, ale samo
                        mleko dalej jest nie do przelkniecia przez niego. Jak dodam troche
                        kaszki to przez smoczek nie przejdzie, musze zmienic smoka na
                        wiekszy. Bebilon pepti odpada, bo ja w Polsce nie mieszkam i tu
                        raczej tego nie ma. Szyszunia moj za pare dni skonczy 5 miesiecy. A
                        mam pyt. jesli w koncu uda ci sie przekonac dzidzie do tego
                        paskudztwa, odstawisz zupelnie od piersi czy bedziesz dokarmiac na
                        zmiane?
                        • szyszunia86 Re: nutramigen 19.01.10, 19:24
                          a ja poleglam... mala miala wczoraj straszna kolke, chyba od tego ze
                          za duzo wypila na raz( albo od mleka sama nie wiem ) i nie mialam
                          serca jej narazac na to przez kolejne dni. jestem na scislej diecie
                          i poczekam jeszcze z poltora miesiaca zeby byla wieksza tak jak
                          Twoje dziecko. tak wiec trzymam kciuki smile
                          • agnestom1 Re: nutramigen 19.01.10, 20:37
                            mam ten sam problem.bebilon pepti odpada isomil sojowy zaczeła smakowac ale tez
                            odrzuciła,próbuje na łyzeczcze klika kazdego dnia ciagle płacz,dzsisiaj na
                            isomilu przygotowałam jej kaszke ryzowa bananowa tak wyła ze szok ,pluła i
                            mostki robiła na lezaczku.niedługo wracam do pracy,tylko cyc jej
                            odpowiada,zaczełam wprowadzac nowe produkty narazie nie jest xle marchew
                            ziemniak banan odpowiada smakowo.najgorzej ze butli nie chce ciągnąc aha do
                            picia tez jej nic nie odpowiada,martwie sie co bedzie jak pojde do pracy,zginie
                            biedaczka z głodusadpozdrawiam ciepło wszystkie mamusie maluszków.
                        • mrrusia Re: nutramigen 21.01.10, 19:42
                          nie zrażaj się. Moja córeczka piła tylko w kaszce przez około miesiąc, a potem
                          poszło smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka