Dodaj do ulubionych

Dzieci nie powinny oglądać telewizji

16.02.10, 11:38
Czy ktos z Was potrafi mi logicznie wytłumaczyć o co chodzi z oglądaniem
telewizji? Wiem, że dzieci do 2 lat w ogóle nie powinny oglądać ale dlaczego?
Czy chodzi o miganie obrazu? Światło? Jeszcze cos innego?
Kiedys odwracalismy synka tyłem do telewizora, teraz wyłączamy w ogóle bo
stawał na głowie (dosłownie!) taki był ciekawy co to tak miga.
A pytam ponieważ chciałabym sie wybrać do kina i mam wątpliwości czy maluch
wytrzyma półtorej godziny śpiąc. Zastanawiam się czy w razie gdyby nie spał
mozna go odwrócic przodem do ekranu.
Obserwuj wątek
    • beata.borsow Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 16.02.10, 11:43
      hej rozmawialam ostatnio z psychologiem na ten temat i glownie chodzi o to ze
      telewizja za bardzo interesuje dziecko powodujac ze maluch nie bedzie pozniej
      zainteresowany innymi rzeczami ktore zdecydowanie lepiej wplynely by na jego
      wyobraznie, kreatywnosc itp,
      a telewizja "podaje wszystko na tacy" wiec stad ten protest aby nasze
      dzieciaczki trenowaly wyobrazniesmile
    • figa33 Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 16.02.10, 11:45
      Jest mnóstwo wątków na ten temat:
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,106417018,106417018,Ogladanie_telewizji.html?wv.x=1
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,58791126,58791126,ogladanie_telewizji_10_miesiecy_.html?wv.x=1
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,34781180,34781180,ogladanie_telewizji_przez_niemowlaki_.html?wv.x=1
    • budzik11 Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 16.02.10, 16:43
      Nasza pediatra twierdzi, że 10 minut telewizji dla małego dziecka jest jak
      godzina dyskoteki dla dorosłego (chodzi o obciążenie układu nerwowego).
      • ma_niusia Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 16.02.10, 19:19
        Z tego co ja wiem, to chodzi właśnie o obciążenie bodźcami i kwestie
        psychologiczne. Mój Radzio ma niecałe 9 miesięcy, chodzę z nim
        często na seanse dla mam z dziećmi, ale Syn woli bawić się niż gapić
        w ekran... zazwyczaj wink
        W domu rzadko oglądamy tv, ale zdarza się, że się chwilę zapatrzy,
        zdarza się też (średnio to może raz na dwa tygodnie?) że włączę mu
        Mini Mini i może z 5 minut poogląda bajke lub piosenki a potem i tak
        się nudzi.
        Nie popieram sadzania malca przed tv, ale tez nie popadajmy w
        skrajność, nic mu nie będzie jak parę minut popatrzy na ekran smile
    • lidek0 Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 16.02.10, 19:26
      Telewizja dostarcza dziecku z dużo bodźcow a potem rodzice dziwią
      się, że dziecko jest nadpobudliwe i nie potrafi się skupić. Do ina
      idź sama.
    • minerwamcg Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 16.02.10, 19:31
      Jak słucham niektórych dorosłych to mam wrażenie, że też nie
      powinni. Nie, broń Boże nie mówię o obecnych, to taka ogólna
      refleksja smile
      Nie mamy telewizora, więc mała siłą rzeczy nie ogląda. Czasem
      popatrzy u jednej albo u drugiej babci, ale żeby ją to specjalnie
      interesowało... może, na chwileczkę. Patrząc w telewizor jednak
      trzeba siedzieć spokojnie, a spokojne siedzenie to ostatnie, co by
      teraz chciała robić. Za to już dwa razy wystąpiła w telewizji,
      wypadła... hm, bardzo naturalnie smile
    • pacynka27 Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 16.02.10, 22:51
      Hm...
      TV nie mam w domu. Starszy syn zaczął coś tam oglądać na dvd jak miał ok 3 lat.
      Córka ma 16 m-cy i od 2 tygodni ogląda tletubisie. Dostaliśmy kilka płyt w
      spadku i raz włączyliśmy jej zobaczyć jak zareaguje. No i od tamtej pory dziecko
      mi woła BISIEEEE widząc komputer. Włazi na krzesło, puka w monitor, szuka w
      płytach. Włączam na kilka minut. No i jestem w szoku. Młoda zaczęła mówić słowa
      które mogła usłyszeć tylko w tej głupkowatej bajce. I to ze zrozumieniem.
      No i sama mam dylemat....
      • drobnostka7 Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 04.04.10, 20:57
        ...mój siostrzeniec, dzięki Teletubisiom bardzo szybko rozpoznawał kolory ... Co
        prawda, na czerwony mówił wtedy PO, a na żółty LALA ale sam fakt się liczysmile..
        Nie taka bajka głupia jak ją malująsmile
    • zabulin Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 26.03.10, 14:12
      Moje dziecko oswajalo się poniekąd z TV od maleńkości smile Jeszcze
      jak byłam na macierzyńskim- telewizor szedł puszczony b. czesto, bo
      strasznie lubia kiedy informacje lecą w tle i ciagle jestem na
      biezacosmile

Z tym, ze:
      - telewizor jest w salonie, nie w jego pokoju
      - nawet jak podrosł i poraczkowal do salonu, obraz panów w
      garniturach klepiących informacje był dla niego niezbyt interesujący.

Popatrzył kilka razy, zignorowal, wzgardził i tak jest do dziś. Mój
      dwulatek nie oglada telewizji- gardzi nią bez reszty.

Za to pasjami czyta książeczki, ogląda nasze książki i wyszukuje w
      gazetach reklam samochodów, któreych marki zna smile
    • camel_3d Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 26.03.10, 15:15
      glownie ze wzgelu na brak interakcji.
      dzieco siedzi i juz...
      • agg3 Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 26.03.10, 16:00
        heheh, moja nasladuje wink
      • joshima Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 26.03.10, 20:24
        camel_3d napisał:

> glownie ze wzgelu na brak interakcji.
        > dzieco siedzi i juz...

Telewizor, jak każdy przedmiot, nie jest z gruntu zły. Może być źle albo dobrze
        używany.

Ja często oglądam TV, ale moją córkę to nie interesuje. Jednak gdy czasem
        zobaczy coś ciekawego (reaguje głównie na zwierzęta) to zawsze jest to dobry
        pretekst, żeby mnie o tym powiadomić i porozmawiać. Przyznam się, że czasem
        celowo pokazuję jej coś w TV (głównie zwierzęta) i coś tam jej opowiadam. Nie
        sądzę, żebym robiła jej tym krzywdę.

Oczywiście, posadzenie dziecka przed TV i niech się sobą zajmuje, to raczej ten
        gorszy sposób wykorzystywania tego medium.
        • zaklinka_k Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 26.03.10, 21:02
          Ja codziennie oglądam program poranny w TV. Moja córeczka w tym czasie bawi się
          na macie, leżącej na środku dużego pokoju. Niestety często zerka w telewizor -
          niby zajęta zabawą a jednak co chwilę zerka, szczególnie na reklamy. I chyba o
          to chodzi w szkodliwości TV, że dziecko nie może się skupić na swoich sprawach
          jak tam coś miga i wydaje różne dźwięki, nawet jeśli program w oczach dziecka
          jest nudny.
          Mnie to martwi. Zawsze po porannym programie wyłączam telewizor i włączam
          muzykę, żeby jej to oglądanie ograniczać.
          • camel_3d Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 26.03.10, 22:00
            moj maly nie oglada tv wogole... po piersze dlatego, ze rano idzie do zlobka..a
            tam nie ma tv.
            po drugie dlatego, ze jak go o 16 przyprowadzam to chce sie z nim do tej 18
            pobawic.. potem jest kolacja i o 19 spanko... wiec nawte nie ma kiedy ogladac..
    • sandi_01 Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 28.03.10, 10:11
      No więc ja się powtórzę po innych mamach. Otóż zapewne chodzi o nadmiar bodźców,
      które źle wpływają na układ nerwowy malca. Ja osobiście obejrzę rano przy
      śniadanku chwilkę TV, ale to trwa nie dłużej niż 15 min, moja córcia w tym
      momencie na podłodze i zabawia się. Na telewizor zwraca uwagę wówczas, gdy
      zaczyna się reklama bądź kończy, te parę chwil co TVN pokazuje kolorowe
      "ślaczki". To dlatego (tak mi się wydaje) jest zazwyczaj pogłośniony dźwięk,
      ponieważ ONI chcą zainteresować również najmłodszą publiczność. Przyjaciółka
      jest psychologiem i właśnie ostatnio z nią rozmawiałam na temat telewizji.
      Twierdzi ona, że dziecko odciągane od telewizora jest nim bardziej
      zainteresowane niż jakbyśmy je posadzili na te 10 min tuż przed ekran. Jednak
      uważa ona, że nie powinno się włączać telewizji przy maluszkach poniżej 18 m-ca,
      po tym czasie można stopniowo wprowadzać telewizję, ale właśnie powinny być to
      jakieś bardziej edukacyjne programy. Typu zwierzęta, mini mini też może być, bo
      jest to chyba najlepszy kanał dla tak małych dzieci. Powiem szczerze, że moja
      siostra od najmłodszych lat przyzwyczaiła swoją obecnie 4 letnią córkę do tego,
      że w domu wciąż działa to pudło. Jest ona uzależniona od telewizji. W końcu
      matka ma spokój i może sobie odpocząć. Powiem szczerze, że mała jest nawet
      trochę nadpobudliwa, czego powodem może być to, że jak ktoś u nich ogląda
      telewizję to, aby usłyszeć drugą osobę przekrzykuje to pudło... Siostra jest
      bardzo zdziwiona, że ja nie włączam telewizji przy małej, chociaż przez chwilkę
      muzyki na VIVie, jej zdaniem powinna posłuchać. Ale przecież ja wolę włączyć jej
      w radiu piosenki dla najmłodszych. Cóż nie chcę się z nią wykłócać kto ma rację,
      każdy wychowuje jak mu się podoba. Z informacji jakie uzyskałam u okulistki,
      dziecko siedzące przed telewizorem rzadziej mruga oczami, co powoduje chorobę
      suchego oka i siedząc non stop przy telewizji można nabawić się właśnie
      krótkowzroczności. Dlatego uważam, że dziecko tak małe jak nasze niemowlaczki
      nie powinny w ogóle oglądać telewizji, a gdy jednak już pozwolimy im na to,
      powinna być zachowana odległość od ekranu 2 i pół metra (zdaniem okulistki). Bez
      względu na to, czy jest to plazma, czy jakieś inne nowoczesne wymysły techniki wink
    • masafiu Re: Dzieci nie powinny oglądać telewizji 28.03.10, 11:50
      A moj 5miesieczniak jak tylko z daleko zobaczy TV to sie wygina na
      wszystkie strony aby tylko go nie stracic z oczu. Jak go odwracam
      tylem do TV to on bardzo wygina glowe aby tylko poogladac tv.
      Oczywiscie dla 5miesiecznego dziecka nie ma programow hehe ,poza tym
      jeszcze duzo za wczesnie na telewizje. Ale jak mam dosyc noszenia go
      na rekach i 'zwiedzania' mieszkania po raz setny, to przysiade
      doslownie na minute/dwie przed tv i odpoczne, bo maly wtedy jest tak
      zaaferowany,ze nic poza tym nie widzi.
      Kiedys sprobowalam dluzej posiedziec ok 5-10min to nie wytrzymal
      dlugo, jednak 'zwiedzanie' mieszkania jest ciekawsze smile
      • aniaaspire A mój ma 5 m-cy i ogląda 28.03.10, 22:18
        No to chyba was zaskoczę i się pewnie zaraz dowiem jaką jestem złą matką, bo mój
        synek uwielbia tv.
        U nas telewizor chodzi prawie cały czas. Mały ogląda , czasem jest zajęty
        zabawkami. A jak mu włączę Mini Mini to już wogóle wzroku nie odrywa. Ja
        osobiście nie widzę w tym nic złego....
        Teraz jak już jest ładna pogoda - to oczywiście siedzimy jak najwięcej na
        dworze, ale zimą to była masakra, nie mieliśmy nic innego do roboty.
        • joshima Re: A mój ma 5 m-cy i ogląda 28.03.10, 22:23
          Masz kiepską wyobraźnię, skoro nie miałaś nic do roboty zimą z pięciomiesięcznym
          dzieckiem.
          • sandi_01 Re: A mój ma 5 m-cy i ogląda 29.03.10, 09:34
            hehe, właśnie ;D
            • lenawawa Re: A mój ma 5 m-cy i ogląda 29.03.10, 09:44
              Synek reaguje na muzykę,ojciec gra mu na gitarze i to jest super.Ja
              to nawet czasem bym chciała żeby sobie troszkę popatrzył w ekranwink
              bym się ubrała w spokoju.
              Ma 8,5 m i lubi drewniane łyzkiwink
              • meg27_3 Re: A mój ma 5 m-cy i ogląda 29.03.10, 11:10
                Moja 4 miesieczna corka od jakiegos miesiaca zaczela zwracac uwage na tv. Ale
                mnie to denerwuje ze ona tak chetnie patrzy w te pudlo, wiec praktycznie caly
                dzien telewizor jest wylaczony i gra radio. Dopiero ok 18 cos ogladne ale ja
                staram sie odwracac zeby niepatrzala.
                • conny25 Re: A mój ma 5 m-cy i ogląda 29.03.10, 11:26
                  Moje dzieci 3 i 1 latek, ogladaja telewizje na dzien 60min i to rano bajke i
                  wieczorem. A przez caly dzien jest wylaczony telewizor, i ja wlaczam jak leci
                  cos ciekawego i dzieci spia.
                  Jest duzo wiecej ciekawych mozliwosci zajecia sie z dziecmi jak ogladanie
                  telewizora.

pozdrawiam
                  • joshima Re: A mój ma 5 m-cy i ogląda 29.03.10, 19:23
                    conny25 napisała:

> Jest duzo wiecej ciekawych mozliwosci zajecia sie z dziecmi jak ogladanie
                    > telewizora.

Rzeczywiście oglądanie telewizora jest bardzo nudne. Co innego oglądanie telewizji.
          • aniaaspire do joshimy 31.03.10, 17:00
            Nie wiem co tu wyobraźnia ma do rzeczy, ale zapewniam Cię, że z moją jest
            wszystko ok. I nie potrzebnie się martwisz. A wątek nie został chyba założony po
            to , żeby się czepiać innych.
            Wydaję mi się, że to Twoja wyobraźnia jest do bani i na prawdę musisz się
            strasznie nudzić żeby wypisywać złośliwe komentarze.
            A z matematyki chyba też nie najlepiej stoisz, bo moje dziecko 5 m-cy ma teraz ,
            więc odejmij sobie trochę wstecz....do zimy.
            Nie rozumiem, wnerwiają mnie takie osoby jak Ty, które wchodzą na forum po to
            tylko żeby napisać kilka kąśliwych uwag. Najlepsza mama na Świecie jesteś?
            Tak czy siak, tv jest po to,żeby oglądać. A każdy ma prawo wychowywać dziecko
            jak chce!!
            • joshima aniaaspire 31.03.10, 20:26
              aniaaspire napisała:

> Nie wiem co tu wyobraźnia ma do rzeczy, ale zapewniam Cię, że z moją jest
              > wszystko ok. I nie potrzebnie się martwisz. A wątek nie został chyba założony
              po to , żeby się czepiać innych.

To forum publiczne i każdy wypowiadający się powinien mieć na uwadze, że jego
              wypowiedź może zostać skomentowana, czy to mu się spodoba czy nie. Zawsze można
              się jeszcze nie wypowiadać.

A z Twoją wyobraźnią jest kiepsko, skoro nie potrafiłaś sobie wyobrazić innej
              rozrywki dla dziecka niż TV. To jest moje zdanie, do wypowiadania którego mam
              prawo i póki co nie napisałaś nic co pozwoliłoby mi je zmieniać.

> A z matematyki chyba też nie najlepiej stoisz
              Robiłam doktorat z fizyki, więc z matematyką nie najgorzej u mnie. Chcesz się
              licytować?
              • aniaaspire joshima 01.04.10, 09:14
                Nie mam zamiaru się z Tobą licytować - mam inne "lepsze" rzeczy do robienia,
                stąd mam prawo sądzić, że moja wyobraźnia jest bardziej rozwinięta i nie
                zaczepiam ludzi na forum.

Na prawdę szkoda mi czasu na pierdoły, owszem forum jest po to, żeby każdy mógł
                się wypowiedzieć, ale czy muszą to być złośliwe uwagi?
                Każdy kto tu pisze szuka jakiegoś zrozumienia, pomocy- więc trzeba go zrozumieć
                a nie jeszcze bardziej dołować czy wyśmiewać.
                Już zauważyłam to wcześniej, że są ludzie, którzy zamiast doradzić - atakują
                autora. A nie każdy jest super wybitnie doświadczony!
                Ja mam 1 dziecko i wcześniej nie miałam żadnego doświadczenia - teraz już owszem
                mam i to spore- min. dzięki forum , poradom i ogólnie( wizyty u pediatry itp). -
                i jeśli mogę to staram się pomóc, jeśli nie mogę, bo nie potrafię lub uważam to
                za nonsens - po prostu NIE ODPISUJE!! I to forum byłoby dużo lepsze, bez tych
                złośliwych uwag, które wypisują ludzie, którym się wydaję, że są najmądrzejsi,
                bo mają doktorat?
                • joshima Re: joshima 01.04.10, 21:40
                  aniaaspire napisała:

> Na prawdę szkoda mi czasu na pierdoły

To go nie marnuj wypisując mało ciekawe epistoły na forum.
                  • aniaaspire Re: joshima 02.04.10, 14:06
                    Wesołych Świat Joshima!
                    • joshima Re: joshima 02.04.10, 14:12
                      Nawzajem.
                • metodiw Re: joshima 02.04.10, 14:40
                  aniaaspire napisała:
                  Na prawdę szkoda mi czasu
                  uwag, które wypisują ludzie, którym się wydaję, że są najmądrzejsi,
                  > bo mają doktorat?

Wystarczy uważać w szkole podstawowej, żeby wiedzieć, jak się pisze "naprawdę"tongue_out
                  No i że włączanie na cały dzień telewizora jest szkodliwe dla psychiki, nie
                  tylko dla portfela.
                  • ballonee Re: ak umie, chce czy potrafi 03.04.10, 00:16
                    ale jesteście dziołchy...ale niestety często rozmowa na tym forum chyli się ku
                    dokuczaniu sobie i wyśmiewaniu co to ja a co ty itp.ja nie wiem ale _aniaaspire_
                    oznajmiła swój punkt widzenia i tyle, każdy chowa dziecię jak umie, chce czy
                    potrafi. u mnie tv często na tvn24 bo lubię a dziecię chętnie patrzy ale , że
                    "cały dzień"jak ktoś napisał to przesada, przecież oprócz sławetnych spacerów
                    coś z tym dzieckiem jeszcze robimy, zmieniamy pieluchy, karmimy czy bawimy...a
                    tu _joshima_ czy inna, swoje trzy grosze, czy inna matka polka i kupa, i już
                    wątek diabli wzięli, będziemy się za łby ciągać....więcej luzu matki-polki...my
                    też kochamy nasze dzieci...
                    • joshima Re: ak umie, chce czy potrafi 03.04.10, 21:12
                      ballonee napisała:

> więcej luzu matki-polki...my
                      > też kochamy nasze dzieci...
                      Może by i była szansa na więcej luzu, gdybyś pokazała jak to się roi i obyła się
                      bez ubliżania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka