qba.82 18.02.10, 12:46 Czy można niemowlaka (moja córcia ma 2 miesiące) nauczyć przesypiania całej nocy -spania więcej niż 6 godzin za jednym razem?? -------------- Moja pociecha www.naszemalenstwo.pl/child/16 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
figa33 Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 13:04 qba.82 napisał: > Czy można niemowlaka (moja córcia ma 2 miesiące) nauczyć przesypiania całej noc > y -spania więcej niż 6 godzin za jednym razem?? HA-HA-Ha... Odpowiedz Link Zgłoś
zofiakochana46 Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 13:11 nie mozna - jak na piersi to praktycznie neimozliwe, jak na butli to zalezy od dzieckas, m ozesz go oszukiwac podajac w nocy wode zamiast mleka, ale nie radzilabym tego robic u 2 miesieczniaka. sa dzieci co spia i 8h ciurkiem sa takie co budzia sie co 2h, jesli trafil ci sie ten drugi egzemplarz - trudno, ale pociese cie ze ok 4mies to sie unormuje i zacznie ci spac (lub nie) dluzej kladz go o tej samej porze, wykap wcesniej i nakarm maxymalnie do syta przed nocnym snem, nie nagrzewaj pokoju, przewietrz na noc to moze ulatwisz dluzszy sen Odpowiedz Link Zgłoś
ryokun Re: Przesypianie całej nocy 19.02.10, 01:02 Takiego malenstwa nie powinno sie przepajac ani przekarmiac bo rodzice chca sie wyspac (chyba po to tutaj chodzi, prawda?) a to to samo co "karmienie do syta". Po co rozciagac malutki zaladek, juz pomijam oczywisty fakt ulewania gdy brzuszek jest przepelniony co moze byc niebezpieczne zwlaszcza gdy dziecko spi. Podawanie wody dotyczy dzieci, ktore sa na mleky modyfikowanym i nieustannie domagaja sie jedzenia- ale takie "rzeczy" to dopiero po konsultacji z lekarzem. Trzeba pamietac, ze wszystko zalezy od dziecka, nic na sile. 2-miesieczne niemowle bardzo szybko sie rozwija i jest za malutkie na takie nauki. Troche cierpliwosci, duzo ciepla i milosci dla maluszka, a wszystko samo przyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
malaterrorystkaa Re: Przesypianie całej nocy 22.02.10, 17:09 Nasza Dzidzia odkąd skończyła 2 miesiące sama się przestawiła i śpi po 8 do 10 godzin w nocy ale nie jeden się dziwi bo to raczej rzadkośćją bardzo się cieszę że tak jest. Jednak córka znajomej jest 2 miesiące starsza i budzi się co 3 godziny. Co ciekawe moja jest na piersi a sąsiadki na butelce Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: Przesypianie całej nocy 22.02.10, 20:17 Rozumiem, mam podobnie, tyle że syn spi 6,7 godzin do pierwszego karmienia, a nie az tyle, co Twoje dziecię. Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: Przesypianie całej nocy 22.02.10, 20:16 Figa, ja mam to szczęście (odpukać, co by nie zapeszyć), że Mały po kapieli od początku trzeciego miesiąća przesypia jakieś 6, 7 godzin. Zdarza się czasem taki cud... Odpowiedz Link Zgłoś
shellerka Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 13:10 nie wiem czy można, moja się sama nauczyła. Ma 4 miesiace i od miesiaca spi od 20 do 6-7 rano - bez karmienia w nocy ani przewijania. tyle, ze prawie wogóle nie spi w dzien. Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: Przesypianie całej nocy 22.02.10, 20:17 No to jest osiagnięcie Nie sądziłam, że taki maluch może tyle spać bez karmienia... Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 13:13 qba.82 napisał: > Czy można niemowlaka (moja córcia ma 2 miesiące) nauczyć >przesypiania całej nocy Jasne, ze tak. Umiejetnosc te dwumiesieczniak nabywa zaraz po tym jak sie nauczy czytac, pisac i rachowac do 1000... Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta25.2 Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 13:17 Rzygać się chce jak się czyta takie posty wrednych małp. dziewczyna tylko zapytała, a jeśli nie hccecie to nie odpowiadajcie! Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 13:33 kobieta25.2 napisała: > Rzygać się chce jak się czyta takie posty wrednych małp. To rzygaj, ale zachowaj to dla siebie, panienko (nie)sympatyczna. I hamuj jezyczek, bo nastepnym razem zglosze taki post do administracji, taka ze mnie malpa. Nie dalej jak wczoraj czytalam tu watek Kartoffeln_Sallad o hardcorowym zachowaniu jej dziecka, w ktorym polecialy komentarze w stylu "nie wiem czego sie autorka spowdziewala po macierzynstwie", mimo ze dzieczyna pisze ze dziecko drze sie dniami i nocami, co normalne nie jest. W tym jednak przypadku to ja mam pytanie: czego sie autorka tego watku spodziewala po macierzynswtie? Ze kilkutygodniowe dziecko mozna czegos "NAUCZYC"? Dla mnie takimi pytaniami konczy sie noszenie w brzusiu fasolinki, nie zas spodziewanie sie dziecka, bo sie napatrzyla jedna z druga na Kasie Cichopek i tez uznala, ze musi miec dzidziulka. Odpowiedz Link Zgłoś
zofiakochana46 Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 14:05 <Jasne, ze tak. Umiejetnosc te dwumiesieczniak nabywa zaraz po tym jak sie nauczy czytac, pisac i rachowac do 1000... nie wystaczylo stwierdzenie ze sie nie da,i rob z siebie moderatora wilma, bo jak ktos odpowiada na zwykle pytanie w taki sposob to nie jest cynizm a chamstwo Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 14:24 zofiakochana46 napisała: >i rob z siebie moderatora wilma, Czytaj ze zrozumieniem. Nastepnym razem do moderatora zglosze takie epitety. > jak ktos odpowiada na zwykle pytanie w taki sposob to nie jest >cynizm a chamstwo Ty chyba malo chamstwa w zyciu widzialas, no ale coz, good for you. Pytanie nie jest "zwykle", jest jednym z glupszych jakie tu widzialam w ostatnim kwartale. Wystarczy ruszyc zwojami mozgowymi, spojrzec na swoje kilkunastotygodniowe dziecko i skonstatowac, ze jest to wiek w ktorym mozna co najwyzej uzbroic sie w cierpliwosc. Co wiecej, pytanie to swiadczy o elementarnym braku wiedzy o funkcjonowaniu noworodka - tak male dziecko potrzebuje jeszcze w nocy jedzenia, skoro sie budzi. Rozumialabym, gdyby chodzilo o dziecko zblizajace sie do roku, ale takie pytanie w odniesieniu do noworodka przeraza. Odpowiedz Link Zgłoś
zofiakochana46 Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 14:30 tak, a ty jako ostania sprawiedliwa postanowilas w taki oto mily sposob wytknac autorce pytania jej glupote, bo jak rozumiem inaczej sie nie da. ja po prostu nie wiem, czemu niektorzy ludzie nie potrafia normalnie odpowiadac na pytania tylko w taki sposob jak ty lub lipcowa. co chcialas udowodnic w ten sposob? chyba tylko przekonac autorke o tym, zeby wiecej pytan tu nie zadawala bo wiadomo, zawsze znajdzie sie ktos zyczliwy kto zechce zmieszac ja z blotem, a ona tylko sie zapytala...co za glupia i zla matka, a mogla uczuc i nie pytac Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 14:33 Wez, kobieto, szat rozdzieranie o nic. Odpowiedz Link Zgłoś
kobieta25.2 Re: Przesypianie całej nocy 01.03.10, 14:46 jaki kapuś się znalazł w szkole albo na podwórku by cie już dawno wykurzyli za takie donosicielstwo Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynkowo83 Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 19:58 No Ty to na pewno ekspertka od macierzyństwa jesteś...powiedzieć, ze od siedmiu boleści to komplement!!! Chyba szanowna Pani nie rozumie, że forum jest po to, żeby zadawać pytania i otrzymywać na nie odpowiedzi, a nie wyładowywać swoje frustracje!!! Ale Pani zapewne bardzo szcęśliwa Matka Polka jest...dobre sobie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szymonaj Re: Przesypianie całej nocy 22.02.10, 16:53 "nastepnym razem zglosze taki post do administracji, taka ze mnie malpa" i skarżysz i straszysz, zamiast pomagać... Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: Przesypianie całej nocy 22.02.10, 20:18 Tak jak napisałam wyżej - mnie się przytrafił taki maly cud-od początku 3 miesiąca mój synek spi od 20 do 2, 3 nad ranem, a po karmieniu do rana. Odpowiedz Link Zgłoś
celina_123 Ratunku, moje dziecko nie hcce spać!!! 22.02.10, 20:30 Apel o pomoc, nie wiem już co mam zrobić ze swoim 9-miesięcznym niemowlakiem. Zasypia bardzo ładnie po kąpieli o 19-tej, sam, bez ryku, noszenia i bujania. Po czym budzi się o 23-24 na cyca, a potem o 3 i zaczyna sie zabawa, jest przez nas pacyfikowany, odkładamy go do wyrka, ale on tam siedzi i gada, bawi się misiem, potem z nudów ryczy i tak do 4-5, potem zasypia i śpi do 6, no czasami do 7. Znacie jakies zbawienne metody na to żeby dziecko przespało całą noc? w tym wieku już chyba nie powinno być głodne w nocy.... dzięki za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
celina_123 Ratunku, moje dziecko nie chce spać!!! 22.02.10, 20:31 Apel o pomoc, nie wiem już co mam zrobić ze swoim 9-miesięcznym niemowlakiem. Zasypia bardzo ładnie po kąpieli o 19-tej, sam, bez ryku, noszenia i bujania. Po czym budzi się o 23-24 na cyca, a potem o 3 i zaczyna sie zabawa, jest przez nas pacyfikowany, odkładamy go do wyrka, ale on tam siedzi i gada, bawi się misiem, potem z nudów ryczy i tak do 4-5, potem zasypia i śpi do 6, no czasami do 7. Znacie jakies zbawienne metody na to żeby dziecko przespało całą noc? w tym wieku już chyba nie powinno być głodne w nocy.... dzięki za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: Ratunku, moje dziecko nie chce spać!!! 23.02.10, 22:32 Ja nie wiem;-( Ale na pewno, jak on tak gada z misiami, nie wolno sie dołączać. Swoim zachowaniem tzn. milczeniem, musicie mu pokazywac, że jest noc i sie spi. Jak trzeba go ułozyc do snu, przewinac etc. robicie to spokojnie, sprawnie, ale w milczeniu, bez nawiązywania rozmów i patrzenia w oczy. No i gaszenie światła, jak trzeba zrobcie kompletna ciemnośc. Moj reaguje mocno n a światło, jak się pali, od razu mu się wydaje że dzień i rusza w tango Odpowiedz Link Zgłoś
julimama79 Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 14:07 Nie da się, tak małe dziecko jeszcze się nie uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ruminacja Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 14:48 Nie da sie owszem ale nie dlatego, ze "małe dziecko się nie uczy"!!! Czyli niby starsze można nauczyć długiego spania?? Śpi tyle ile potrzebuje, pierwsze słyszę o uczeniu sie spania, nauczyć to się jedynie może rytmu dzień-noc. Moim zdaniem nie da się w sprawie spania zrobić zbyt wiele, oprócz dbania o komfort dziecka (nakarmiony, "wyspacerowany" itp). Jeśli przespane noce są priorytetem, można przejść na sztuczne mleko-bardziej zapychające=na dłużej spokój z karmieniem. Poza tym oczywiście, że niemowlęta uczą się, proces warunkowania zachodzi jak najbardziej, nawet w okresie prenatalnym są w stanie skojarzyć i zapamiętać np. dźwięki i nastrój matki z nimi związany.Jasne, ze nie zaczną wkuwać tabliczki mnożenia... co jednak nie daje możliwości nauki długiego spania. Odpowiedz Link Zgłoś
maks_olo Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 15:08 mój synek jak miał 2miesiace, to miał 6godzinną przerwę - od 21 do 3 rano, ale nie uczyłam go tego - sam tak sobie zaprogramował karmiłam mieszanką teraz ma 10mscy i najdłuższa przerwa trwa 7godz myślę, że u takiego Maluszka niewiele zrobisz, bo nie potrafi najeść się na zapas... a czy to źle, że ktoś chciałby przesypiać noce? Odpowiedz Link Zgłoś
sterretje12 Re: Przesypianie całej nocy 19.02.10, 14:27 czytam posty i mam inne zdanie na ten temat. Mysle ze sie da nauczyc przesypiania calej nocy moze nie kazde dziecko ale dzieci w wieku 3 mies maja juz strukture i stale poty karmienia i snu. Moje pierwsze dziecko karmilam piersia i w nocy zamiat pokarmu zaczelam podawac wode co poskutkowalo po paru dniach przestala sie budzic w nocy. Teraz 2 dziecku daje butle i jest jeszcze lepiej bo wiem ile zjadlo i wiem kiedy jest najedzone a poniewaz takie dzieci dluzej trawia mleko modyfikowane to dluzej spia Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 15:56 Genialne pytanie! Co najwyżej może się SAM nauczyć, a i to nie jest zbyt dobrym sformułowaniem. Mój od ukończenia 5 m-ca przesypia 8 godzin, bez jedzenia, a jest na piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 17:59 qba.82 napisał: > Czy można niemowlaka (moja córcia ma 2 miesiące) nauczyć przesypiania całej noc > y -spania więcej niż 6 godzin za jednym razem?? interesują mnie Twoje motywy. Chcesz sie wyspać, czy coś innego masz na mysli? Odpowiedz Link Zgłoś
bebezet Re: Przesypianie całej nocy 18.02.10, 18:56 Moja mała od jakiegoś czasu zaczęła sypiać po 4-6 h po kapaniu, a dziś spała aż 8h... po kąpieli (ok. 19-19.30) karmię ja długo - ok. 30-40 min z obu piersi i potem zasypia ok. 21... Odpowiedz Link Zgłoś
sterretje12 Re: Przesypianie całej nocy 19.02.10, 14:22 Moja ma rowniez 2 miesiace i spi od 23.00 (ostatnia butla o 22.30) do 6.30 (karmienie). Nie wiem czy karmisz piersia czy butelka ale mnie poradzili aby przedostatnie karmienie dac troche mniej a na ostatnie troche wiecej- ja karmie butelka. jesli rzebudzi sie wczesniej to daje jej smoczka. zaznacze ze spi u nas w pokoju ale we wlasnym luzeczku. Teraz ma ja przestawic aby w okolo 3 mies dostawala ostatnia butelke o 22.00 wiec co pare dni daje jej kilka minut wczesniej aby dluzej spala. Odpowiedz Link Zgłoś
qba.82 Re: Przesypianie całej nocy 22.02.10, 11:13 Nasza Zośka karmiona jest piersią. Totalnie nie wiem od czego zależy długość jej snu. W niedziele spała od 22 do 7 rano. A z kolei w sobotę tylko do 3. Przestrzegamy rytuału dnia. Zastanawiałam się nad podawaniem smoczka w nocy, ale mam ogromne wyrzuty sumienia, że Zośka mogłaby być głodna, bo przecież z byle powodu się nie obudziła. Moja pociecha www.naszemalenstwo.pl/child/16 Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Przesypianie całej nocy 19.02.10, 14:33 może to nadinterpretacja, ale ja z tego postu rozumiem, że dziecko przesypia teraz 6h, a autorka chciałaby żeby ten czas się wydłużył... to chyba jednak zbyt duże wymagania wobec takiego maluszka. co do przesypiania całych nocy to z ręką na sercu mogę napisać, że moja córka przesypiała noce od początku (na palcach mogę policzyć noce kiedy się obudziła), jednak nie oznaczało to zaprzestania karmienia jej. karmiłam ją na śpiocha o stałych porach, które z czasem wydłużałam. w tym wieku miała w nocy 4h przerwę. ona noc przesypiała całą, ja wstawała dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś
dominikakozicka Re: Przesypianie całej nocy 19.02.10, 18:38 Moja mała odkąd skończyła 8 tygodni przesypia od 20:00 do około 5 - 6 rano, a zdarzyła się też 7:30 pomimo iż jest karmiona piersią. Myślę, że ma na to wpływ, iż od początku bardzo pilnowałam aby miała ustalony tryb dnia tzn. spacer, kąpiel itd. zawsze o tej samej godzinie. Ponadto gdzieś przeczytałam, że dobrze jest aby w dzień dziecko spało wśród normalnych odgłosów domu tzn. ja kładę małą w salonie i jak zaśnie to nadal wszyscy normlnie funkcjonujemy, natomiast po kąpieli jest karmiona oraz kładziona w sypialni przy niewielkiej lampce nocnej i muzyczce (kołysankach), zasypia momentalnie. Jednak do końca nie wiem czy to wszystko co opisałam tak na nią działa czy po prostu mam takie fantastyczne dziecko. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pamplemousse1 Re: Przesypianie całej nocy 19.02.10, 20:29 dominikakozicka zdecydowanie masz fantastyczne dziecko! zazdroszczę ja robiłam dokładnie to samo i do mniej więcej 8 tygodnia spali ładnie w nocy, budziłam ich na cyca co 3 h (musiałam- bliźniaki z niską masą urodzeniową), a później to już tylko cyrki się zaczęły i potrafią budzić się najrzadziej co 2,5-3h a często zdarza im się częściej, także nie ma zasady... Odpowiedz Link Zgłoś
hulieta_1 Re: Przesypianie całej nocy 19.02.10, 21:18 chyba to drugie bo ja też trzymam się tych wszystkich zasad, o których pisałaś i spał jak chciał. ogólnie nie było źle, ale miał takie noce, że od 2. budził się co godzinę. żarłok, na 4,5 mca ważył 9 kilo a teraz się pochwalę - ostatniej nocy przespał ciągiem 10 godzin!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magnes1978 Re: Przesypianie całej nocy 22.02.10, 17:18 U tak malego dziecka 6 godzinny sen w nocy nalezy uzac za przespana noc Moa w wieku okolo 2-2.5 m-cy zaczela przesypiac wlasnie 5-7 godzin. Kladlam ja dosyc pozno bo okolo 23 wiec budzila mnie dopiero o 5-6 rano wiec ja tez moglam sie wyspac. Tak male dziecko moze po 6-7 godzinach budzic sie z glodu. Zawsze mozesz sprobować uspic je bez karmienia - dziecko glodne raczej uspic sie nie da Moze sz tez sprobować przeczekać pierwsze zakwilenie - być moze dziecko usnie samo jesli dasz mu sznse 3- 4min. Jesli jednak zaczyna glosno plakać sprawa jest jasna - jest glodne i dluzej spac pewnie jeszcze nie potrafi. Pozdrawim Odpowiedz Link Zgłoś
mumi7 Re: Przesypianie całej nocy 22.02.10, 20:15 MOje się samo nauczylo-od początku 3 miesiąca śpi od 20 do 2,3 nad ranem, karmienie i sen znów do 7, 8 (czasem nawet do 9). Karmiłam poczatkowo co 3 godziny, a po osiagnięciu przez syna 5 kg nie budziłam tylko pozwalałam samemu wołać jeść. Sam sie tak wyregulował, ale dopiero w 3 miesiącu. Odpowiedz Link Zgłoś
marlusia82 Re: Przesypianie całej nocy 01.03.10, 13:56 Mój syn ma skończone 7 tyg. Zasypia różnie: czasami o 20.00, czasami o 22.00 (mimo usypiania od 20.00). Nawet ładnie śpi do... 1.25 (dokładnie, +/- 10 min.) i od tej pory potrafi budzić się co godzinę, czasami co dwie. Jest karmiony systemem mieszanym. Czasami mam dość... i codziennie boję się tej 1.25 ... Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa1 hahaha 01.03.10, 14:53 qba.82 napisał: > Czy można niemowlaka (moja córcia ma 2 miesiące) nauczyć przesypiania całej noc > y -spania więcej niż 6 godzin za jednym razem?? > > -------------- > Moja pociecha www.naszemalenstwo.pl/child/16 Odpowiedz Link Zgłoś