Dodaj do ulubionych

marudzi wieczorami

20.02.10, 08:13
Mój 3,5-miesięczny synek bardzo, ale to BARDZO marudzi wieczorami. Jest po
kąpieli, nakarmiony, wszystko powinno być ok. Tymczasem już od paru tygodni
nie może zasnąć, tylko marudzi i płacze. W dodatku ostatnio jest już coraz
gorzej, prawie się zachodzi - wczoraj dostał czopka na uspokojenie i dopiero
wtedy zasnął. Czytałam, że tak może się dziać, jeśli dziecko miało nadmiar
wrażeń, dlatego starałam się też ostatnio 'ograniczać' wrażenia i nowe
doświadczenia, ale nie przyniosło to żadnych zmian. POMOCY!!! Już się boję
dzisiejszej nocy..
Obserwuj wątek
    • beata.borsow Re: marudzi wieczorami 20.02.10, 08:58
      hejsmile moj maluszek tak mial i ma do tej pory jak jest zmeczony ale poprzez
      znudzenie tzn za malo go zajmowalismy, a jak sie z nim bawimy, zmieniajac
      zabawki, nosimy go tak aby sie nie zdazyl znudzic to jest tak wymeczony ze po
      dwuch bujnieciach spi a czasem nawet i to nie potrzebnesmile tez troszke nam zajelo
      zanim doszlismy ze to od tego tak marudzi wieczorami, ale jak zaczelismy mu
      lepiej organizowac czas sie 100% polepszylo i bywa ze nam nie wychodzi bo np
      oboje musimy cos zrobic i wtedy probujemy aby maly sam polezal na macie czy przy
      karuzeli i wtedy mamy powtórkę z rozrywki... wiec moze spróbuj skorzystac z
      moich rad, moze o to chodzi waszej dzidz, trzymam kciukismile
    • semi-dolce Re: marudzi wieczorami 20.02.10, 10:07
      Spróbuj wczesniej wykąpać i wczesniej położyć spać, może dziecko jest po prostu
      bardzo bardzo zmeczone.
      • beata.borsow Re: marudzi wieczorami 20.02.10, 10:13
        semi-dolce napisała:

> Spróbuj wczesniej wykąpać i wczesniej położyć spać, może dziecko jest po prostu
        > bardzo bardzo zmeczone.

wlasnie zapomnialam tez dodac, ze naszemu tez tak sie zdaza czasem jak go za
        dlugo przetrzymamy bez snu, wtedy jest naladowany narwamisad wiec moze wez to
        jeszcze pod uwage i sproboj wczesniej zorganizowac kapiel.
        • jedyny-nikodem Re: marudzi wieczorami 20.02.10, 11:22
          Dzięki za porady. Jeszcze dziś spróbuję go 'pomęczyć' smile Co do wcześniejszej
          kąpieli i położenia spać, to spróbujemy, ale może następnym razem, bo jednak
          wydaje mi się, że kładziemy maluszka i tak dość wcześnie, tj. około 20. Dodam
          też, że trzymamy się zawsze ok. 3-godzinnych przerw między karmieniami
          (piersią), ale właśnie wieczorem, gdy mały już zaczyna marudzić, to cały rytuał
          zaczynamy wcześniej - czasem nawet ok. 1,5 godz po poprzednim karmieniu.
          • semi-dolce Re: marudzi wieczorami 20.02.10, 13:07
            > wydaje mi się, że kładziemy maluszka i tak dość wcześnie, tj. około 20

Masz rację - wydaje ci się. Są niemowleta, które zasypiaja na noc o 18.
          • gosiasprezynka Re: marudzi wieczorami 20.02.10, 13:25
            O 20 to wcześnie?? Żartujesz... moja idzie spać ok. 18-18.30.

Po ucięciu sobie ostatniej drzemki robi się po prostu tak marudna, nie pomagają żadne zabawy ani nic. No to co mam dziecko trzymać? Kąpię i kładę spać.
    • ayuchan Re: marudzi wieczorami 20.02.10, 11:41
      Mój synuś ma identycznie, tylko że jest o miesiąc starszy od twojego, ja z mężem
      wpadłam na pomysł, że po kąpieli itp., mały jest kładziony do łóżeczka, czytam
      mu bajkę, śpiewam, jak mocno płacze to mąż daje mu "pogryźć" palca, bo
      podejrzewamy że już idą ząbki, poza tym jak już nic nie daje rady to mąż wkłada
      małego do wózeczka, bujamy go delikatnie, śpiewając mu i podając gryzak, aż
      dziecko zaśnie, wiem że jest to okres od pół do godziny czasu, ale dzięki temu
      mały znacznie się uspokoił, a my nareszcie wiemy jak go u spać.
    • lidek0 Re: marudzi wieczorami 20.02.10, 12:30
      a może to kolki, często pojawiają się wieczorem i wiek dziecka nie
      musi mieć znaczenia.
      • jedyny-nikodem Re: marudzi wieczorami 20.02.10, 12:46
        Kolki to nie są - przerabialiśmy ten temat, na szczęście tylko tydzień to
        trwało. To marudzenie jest zdecydowanie inne: mały wcale się nie wygina, nie
        pręży, a i sam płacz też jest inny, słabszy w sile..
        • jola.pedagogspoleczny Re: marudzi wieczorami 20.02.10, 13:02
          Mamy podobny problem z naszym synkiem (ma 2 miesiące). Najpierw myśleliśmy, że
          to po szczepieniu taki marudny był, ale to podobno może trwać kilka dni a u
          niego to jakieś 10... Potrafi marudzić od 17 do 23! Zaczęłam się zastanawiać, co
          może mu nie pasować w tych godzinach i tylko jedno się codziennie powtarzało- ja
          karmię i swoim mlekiem i sztucznym a swoim od południa i do wieczora. Niestety
          ostatnio muszę brać różne leki i zaczęłam się zastanawiać, czy mimo zapewnień
          lekarzy one rzeczywiście nie szkodzą dziecku. Już drugi dzień odciągam mleko i
          zamrażam a mały dostaje tylko sztuczne mleko i... wczoraj był trochę
          spokojniejszy. Poobserwujemy go jeszcze kilka dni z taką dieta i zobaczymy co
          dalej. Niestety leki, które biorę, muszę brać i już się boję, że będę musiała
          małemu podawać tylko mleko modyfikowane ;-/
      • beata.borsow Re: marudzi wieczorami 20.02.10, 12:54
        lidek0 napisała:

> a może to kolki, często pojawiają się wieczorem i wiek dziecka nie
        > musi mieć znaczenia.

ooo kolek ciezko nie rozpoznac... nie ma wtedy mowy ze to marudzenie!!! u nas
        byly az 3mscsad
    • pagaa Re: marudzi wieczorami 20.02.10, 13:55
      kładź wczesniej spać, na wieczór dzieci już są wykończone całym dznie, tyle
      wrażeń, nowości, emocji, tyle wszystkiego, dla nich wszystko jest szokiem, więc
      na wieczór sa padnięte bardziej niż dorosły po całym dniu roboty. mój na wieczór
      ucina drzemkę i po niej już tylko 2 godz w maksie jest w stanie jako tako
      funkcjonować i już trzeba go kłaść, bo inaczej marudzenie właśnie a ma
      7miesięcy. na wieczór wszystkie dzieci już marudzą, chcą na rączki więcej, albo
      same nie wiedzą czego chcąwink spróbuj nie 3 godz, a 2 przetrzymać, kąpiel i lulu/.
      • jedyny-nikodem Re: marudzi wieczorami 20.02.10, 14:11
        Nie no, dziewczyny, było też już i tak z nami parę razy, że nawet gdy wcześniej
        go kładliśmy, to zasypiał, fakt, tyle że budził się za jakiś czas i wszystko od
        nowa.
        A napisałam wcześniej, że dla mnie ok. 20 jest wcześnie dlatego, że już
        kilkakrotnie czytałam na forach, że są dzieci, które zasypiają np o 22.
    • jedyny-nikodem Re: marudzi wieczorami 21.02.10, 07:57
      Wczoraj było tak: kąpiel o 18, jedzenie i oczywiście marudzenie i płacz. Były
      bajki, były śpiewy, o zabawie w ogóle nie było mowy, zresztą nic dziwnego.
      Ludzie, z tych jego maleńkich płucek wydobywał się taki krzyk, że uszy już mi
      puchły! Najgorsze, że NIC nie pomagało. Nie wiem, czy to ząbki, ale wcale się
      jeszcze nie ślini.. Trwało to do 20, potem synuś zasnął, ale pospał z pół godz.
      i znów się obudził. Tyle dobrze, że jak już się obudził to był w dużo lepszym
      nastroju i spokojnie doczekał następnego spania koło 21. Aha, i przed tym
      ostatnim spaniem jeszcze raz domagał się piersi, więc jeszcze mu dałam. Mimo
      wszystko czekam dzisiaj znowu na jakieś rady. Czuję się strasznie bezsilna,
      kiedy tak nie wiem, jak mu pomóc..
      Tak nawiasem jeszcze dodam, że w ciągu dnia jest wesolutki i bardzo mało płacze.
      Je tylko moje mleko. Ma 3 drzemki, z tego jedna jest zawsze dłuższa - śpi po 2,
      3 godziny nawet. Pozostałe dwa razy śpi po 30-60 min.
      • qba.82 Re: marudzi wieczorami 22.02.10, 11:07
        Nasza córcia też czasem marudzi przed snem. Wydaje mi się, że jest to związane przede wszystkim z zmęczeniem i nadmiarem emocji. Gdzieś przeczytałam, że podstawą dobrego snu w nocy jest dobry sen w dzień. Nasz patent na Zośkę to karmienie o 19, zabawa do 20, kąpiel, przytulanie, karmienie i spanie. Jak leży w łóżeczku pomaga łaskotanie po buźce pieluszką - bardzo ją to uspokaja, no i niestety smoczek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka