gato.domestico 17.04.10, 12:38 chce karmic piersia ale tez uzywac laktatora i podawac mleko dziecku z butelki. czy faktycznie karmienie smoczkiem zaburzy odruch ssania u dzieciaczka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
18_lipcowa1 Re: prawda czy mit? 17.04.10, 12:40 czy faktycznie karmienie smoczkiem zaburzy odruch ssania > u dzieciaczka? nie, nie zaburzy tylko podaj po jakimś czasie, jak się porządnie ssać pierś nauczy jak podasz od razu po urodzeniu to namieszasz dziecku i faktycznie zaburzy Odpowiedz Link Zgłoś
ryokun Re: prawda czy mit? 17.04.10, 12:44 Odciaganie laktatorem to wcale nie jest taka prosta rzecz (najlepszy jest elektryczny). A co do picia z butelki to teraz sa takie cuda niewidy na kiju ze smoczkami, ze raczej nie zaburza, Ja mialam taki od razu do laktatora co niby mial byc podobny do piersi i "lecialo" bardzo powoli. Nie zauwazylam roznicy przed i po uzyciu u maluszka. Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: prawda czy mit? 17.04.10, 12:52 Może zaburzyć, ale może i nie. Podaj butle po 6 tygodniu życia, wybierz smoczek dla dzieci piersiowych - szeroki i z wolnym przepływem. Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: prawda czy mit? 17.04.10, 13:02 no wlasnie nie wiem jak to bedzie bo bede miala cc...i nie wiem czy od razu pokarm sie pojawi-dlatego pytam Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: prawda czy mit? 17.04.10, 13:06 na początku może go być mało. Nawet śladowe ilości, ale dla noworodka wystarczy. Nie daj się wpędzić w paranoję jak ja. Przez tydzień szalałam, że mi dziecko z głodu umrze. Ja rodziłam akurat naturalnie. Obok mnie leżała dziewczyna po cesarce. Ona z kolei pierwszego dnia ściągała tyle, że mogła obdarować kilkoro dzieci. To pogłębiało jeszcze moją rozpacz Patrząc przez pryzmat czasu było to zupełnie niepotrzebne Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: prawda czy mit? 17.04.10, 13:10 Wcale nie musisz od razu podawać butlą, nawet jeśli będziesz miała problem z pokarmem. Te kilka kropel potrzebne noworodkowi możesz podać choćby strzykawką. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: prawda czy mit? 17.04.10, 14:04 Siara pojawia się już w ciąży. I jest wystarczającym pokarmem dla 2-3-dniowego dziecka. Impulsem do produkcji pokarmu jest oddzielenie łożyska od ścian macicy - a to będziesz miała niezaleznie od tego, czy urodzisz sn, czy cc. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: prawda czy mit? 17.04.10, 15:00 ja mialam cc i nie mialam na poczatku problemow z karmieniem piersia, mleko mialam odrazu Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenca78 Re: prawda czy mit? 17.04.10, 17:23 Tez miałam cc, nie ma to żadnego wpływu na ilość pokarmu. Po prostu musisz w miarę szybko przystawić dziecko do piersi, a potem juz jak bedizesz w stanie się maluchem sama zajmować karmić non stop Pamietaj, ze bedziesz miała wystarczającą ilosć pokarmu, o ile pozwolisz dziecku "złożyć zamówienie" Dopilnuj prawidlowej techniki, przystawianie itd. nie pozwól się pogryźć Najlepiej jeszcze przed porodem poczytaj forum Karmienei Piersią. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: prawda czy mit? 17.04.10, 13:08 gato.domestico napisała: > chce karmic piersia ale tez uzywac laktatora i podawac mleko dziecku > z butelki. czy faktycznie karmienie smoczkiem zaburzy odruch ssania > u dzieciaczka? Może się tak zdarzyć, ale nie musi. Ryzyko jednak jest. Szczególnie jeśli podasz butlę nim dziecko naprawdę nauczy się ssać pierś. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu2.0 Re: prawda czy mit? 17.04.10, 14:18 Ja mam trochę inne pytanie.Czemu chcesz sama ściągać mleko i podawać przez butelkę od samego początku?Daj szansę dziecku ,niech samo nauczy się ssać.Bo może być tak, że laktatorem nic nie ściągniesz i będziesz się z tego powodu stresować co wpłynie źle na ciebie i dziecko ,a maleństwo dobrze przystawione do piersi zawsze coś wyssie. Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: prawda czy mit? 17.04.10, 14:59 moja corka od drugiego dnia zycia miała podawana wode butelka a karmiona była piersia prze 2,5 m-c i nie miala zadnego zaburzenia ssania. Nie miała zadnych problemow z ssaniem mleka z piersi czy tez wody z butelki Odpowiedz Link Zgłoś
meggi502 Re: prawda czy mit? 17.04.10, 15:30 magdakingaklara napisała: > moja corka od drugiego dnia zycia miała podawana wode butelka a > karmiona była piersia a powiedz czemu podawałaś wodę skoro karmiłaś piersią? ja karmiłam mieszanie gdy maluchy miały ok 1,5 miesiąca i nie miały problemów z ssaniem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pysia1231 Re: prawda czy mit? 17.04.10, 15:30 Nie zaburzy, Mój był dokarmiany w szpitalu, później od 3 tyg dokarmiałam go w domu i pierś tez bardzo ładnie ssał. I cieszę się, że go nauczyłam pić z butelki, bo nie mam problemu jak moja koleżanka, która pół roku nic nie dawała oprocz piersi i ma problem, Mały nie umie pić z butli, nie umie z kubeczka i przez to nie wróciła do pracy, bo cały dzień taki maluch nie może być tylko na zupkach Odpowiedz Link Zgłoś
red-truskawa Re: prawda czy mit? 17.04.10, 16:10 pysia1231 napisała: > Nie zaburzy< Prosze nie pisac ze nie zaburzy, bo moze zaburzyc a ze u Ciebie tak nie było to nie znaczy ze tak sie nie dzieje. U mnie zaburzyło mimo iz podałam butle w 7 tyg i 1 x dz- ponownie zaczeły mnie bolec sutki podczas ssania, mały zaczał znowu łykac powietrze. Po kilku dniach odstawiłam podawanie mleka z butelki, poczekałam jeszcze miesiac i potem było ok. >która pół roku nic nie dawała oprocz piersi i ma problem, > Mały nie umie pić z butli, nie umie z kubeczka i przez to nie > wróciła do pracy, bo cały dzień taki maluch nie może być tylko na > zupkach< No to wystarczy zabrac sie za nauke własnie jak ma te pół roku. Ty, ja i wiele innych ludzi na swiecie było niemowletami i nie umiało gryzc tzn ze nadal nie umiesz bo mama cie nie nauczyła przed upływem pół roku? A ty piłas z kubeczka jak miałas 3 miesiace? załoze sie ze nie ale jednak pózniej posiadłas ta umiejetnosc i chyba nie używasz nadal butelki ze smoczkiem. Wiec bez przesady, jak dziecko nie umie pic z kubeczka czy butelki przed 6 miesiacem to nie jest zadna nieprawidłowosc i "kłopot", ma prawo nie umiec i nauczy sie pózniej, tak samo jak jesc z łyzeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Amen 17.04.10, 20:37 Moje dziecko nie było pojone ani dokarmiane z butelki i nigdy nie miałam z tym problemów. Teraz ma ponad rok i przeżyło w świetnej kondycji bez umiejętności ssania butli. Za to w wieku 6 miesięcy nauczyło się pić z niekapka z miękkim ustnikiem i gdyby była konieczność podania mleka to nie byłoby żadnego problemu. Kwestia tylko przyłożenia się do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
pysia1231 Re: prawda czy mit? 17.04.10, 20:47 No to wystarczy zabrac sie za nauke własnie jak ma te pół roku. Ty, ja i wiele > innych ludzi na swiecie było niemowletami i nie umiało gryzc tzn ze nadal nie u > miesz bo mama cie nie nauczyła przed upływem pół roku? A ty piłas z kubeczka ja > k miałas 3 miesiace? załoze sie ze nie ale jednak pózniej posiadłas ta umiejetn > osc i chyba nie używasz nadal butelki ze smoczkiem. Wiec bez przesady, jak dzie > cko nie umie pic z kubeczka czy butelki przed 6 miesiacem to nie jest zadna nie > prawidłowosc i "kłopot", ma prawo nie umiec i nauczy sie pózniej, tak samo jak > jesc z łyzeczki. tylko dziecko ma teraz 10 miesiecy i nie pije z butelki ani z kubeczka, bo po co jak ma pierś (mimo usilnych prob nauczenia). A napojenie dość ruchliwego dziecka łyzeczką nie jest zadaniem łatwym Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: prawda czy mit? 17.04.10, 21:08 pysia1231 napisała: > tylko dziecko ma teraz 10 miesiecy i nie pije z butelki ani z > kubeczka, bo po co jak ma pierś (mimo usilnych prob nauczenia). Najwyraźniej owe próby nie były aż takie usilne. Odpowiedz Link Zgłoś
imogen0 Re: prawda czy mit? 17.04.10, 23:28 Moja też pierwsze pół roku tylko na cycu,a potem podawałam też butelkę ale ta nauka picia z butli trwała prawie miesiąc! Koleżance trochę cierpliwości chyba brakło no i czasu Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: prawda czy mit? 17.04.10, 16:16 Weź jeszcze pod uwagę, że możesz być jedną z tych kobiet, które laktatorem ściągają tyle, co kot napłakał, przy czym karmią piersią z powodzeniem. A laktatorem - nic. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: prawda czy mit? 17.04.10, 21:34 a co do sciagania ja w sytuacji stresowej ( co prawda nie cc, ale niespodziewany porod przedwczesny w 32tygodniu) najbardziej chwalilam sobei sciaganie reczne niestety dopiero w 3ciej dobie sie nade mna w szpitalu zlitowali i pokazali jak to robic (wczesenij dali laktator - a tu marne 3 krople na krzyz lecialy, z czego polowa zostawala na sciance butelki/w laktatorze/w rurce laktatora) wiec nie martw sie o laktator - jakby ci nei lecialo! tych pare kropel siary w pierwsze dni nawet lepiej recznie.. - to moja rada na pewno dasz jak nie tak to inaczej rade!powopdzenia! (a i tez uwazam ze nastawianie sie ze podasz butelke od razu nie jest koneiczne. a moze bedzie dobrze. dziecko to najlepszy laktator!) i to ze lipcowej butelka nie namieszala to neistety nic nie znaczy Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: prawda czy mit? 17.04.10, 16:25 To jest sprawa indywidualna. Ja urodzilam wczesniaczka 34tc przez cc, przez pierwszy miesiac odciagalam i karmilam butelka, bo malutka nie potrafila zlapac mojej duzej plaskiej brodawki swoim malym pyszczkiem. Po miesiacu doradzono mi nakladki na sutki, malutka nareszcie zaczela ssac piers lapiac bez problemu. Dopiero jak miala 3 miesiace nauczyla sie lapac piers bez wspomagaczy. Tak wiec u mnie nic nie zaburzylo, wiecej, po miesiacu jedzenia wylacznie z butli corcia nauczyla sie ssac piers bez problemu. Karmie z powodzeniem do tej pory, a z butli oduczyla sie sie pic w ciagu kilku tygodni i jak chcialam podac wode przy rozszerzaniu diety, to nie umiala jej pic z butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
imogen0 Re: prawda czy mit? 17.04.10, 23:23 U starszego dziecka mieszane karmienie nie spowodowało zaburzenia ssania.Po tygodniu podawania butelki bez problemu wrócił do cyca. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: prawda czy mit? 18.04.10, 02:11 Karmienie smoczkiem może, ale nie musi zaburzać odruchu ssania. Jak ktoś pisze "na pewno zaburzy/ na pewno nie zaburzy" to jest w wielkim błędzie. Moja córa była karmiona piersią i butelką na zmianę w zasadzie od początku do miesiąca życia. Z jednego i drugiego jadła dobrze. Mój bratanek od miesiąca życia dokarmiany butlą, po tygodniu dokarmiania z piersi zrezygnował całkowicie. Każda próba przystawienia kończyła się na wrzasku po czym dostawał butlę i się uspokajał. Odpowiedz Link Zgłoś
annwy Re: prawda czy mit? 18.04.10, 07:35 Jesli się zdecydujesz na karmienie piersią to nie używaj butelki. Maleństwo nie będzie się chciało trudzić i ssać. Moja mała miała podawane butelką kropelki na wzdęcia i to wystarczyło aby zrezygnowała z piersi na rzecz butelki. Po co się męczyć skoro z butli samo leci?? Nie ma nic piękniejszego od maleństwa ssącego pierś Odpowiedz Link Zgłoś
reteczu Re: prawda czy mit? 18.04.10, 09:50 Ja taki plan właśnie realizuję po raz trzeci. Jeśli na początku (w moim przypadku to było od urodzenia do mniej więcej 4 miesiąca życia dziecka), będziesz podawać tylko pierś, żadnego picia z butelki, to gdy potem tę butelkę włączysz, ssania z piersi nie zaburzysz. Dziecko z piersi nie tylko je, ono się upaja bliskością mamy, jej ciepłem, zapachem, czuje się bezpiecznie, więc to lubi. A zatem, gdy mama w pracy - butelka z pokarmem ściągniętym, mama w domu do dyspozycji dziecka - pierś. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: prawda czy mit? 18.04.10, 09:53 Teoretycznie tak, chociaż ja córkę przez rok karmiłam mieszanie tzn. częściowo piersią, częściowo moim mlekiem z butelki (bo pracowałam i 11 godzin nie było mnie w domu - w tym czasie piła z butelki) - i nic jej to nie zaburzyło. Smoczka - uspokajacza też używała. Chociaż raczej jesteśmy wyjątkiem potwierdzającym regułę. Odpowiedz Link Zgłoś