thunder_storm ale nie ma to przełożenia na późniejszą wagę 21.04.10, 09:39 Np mój brat w dzieciństwie był okropnie gruby do ok 3-4lat teraz mając 28 jest okropnie wychudzony, przy wzroście 195 waży zaledwie 72-75kg w wojsku dochodził do 82 Moje dwie znajome z jednego rocznika chowały się razem, jedna była chuda, druga gruba, a teraz jest zupełnie na odwrót i ta która była drobnym dzieckiem teraz zmaga się z poważna nadwagą... A i jeszcze dodam, że tylko ta dziewczyna co jest teraz szczupła nie była na piersi, zarówno mój brat jak i ta grubsza koleżanka byli piersiowi. Więc wniosek jest jeden, niema reguły! Odpowiedz Link Zgłoś
carpe_jugulum Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 21.04.10, 09:43 Malutko wazy faktycznie. A ty? Duza z Ciebie osoba? I jak sie rozwijałaś w jej wieku? To podobno genetyczne. Na 6 miesięcy ma podwoić wiec ok. To nie kwestia wagi urodzeniowej.... mój 2700 a 5,5 miesiąca ma juz 7,100. (mm) Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 21.04.10, 10:59 tak naprawde nie ma siatek centylowych dla dzieci karmionych wylacznie piersia sa jakies statystyczne dane z kosmosu sprzed lat kiedy dzieciory tuczylo sie niebieskim mlekiem i kasza manna z butli o duzej dziurce pokutuje tez jakies bledne przekonanie ze dziecko MUSI przez pierwszy rok miesiac w miesiac przybierac co najmniej pol kilo a to bzdura, bo spadek przyrostow w drugim kwartale jest absolutnie fizjologiczny i nie jest powodem do wprowadzenia modyfikowanego jak wielu madrych radzi nie wiem skad tak ogromne roznice - mnie keidys zastanawialo skad taka rozpietosc w wagach noworodkow - sporo osob sadze ze te czterokilowe kloce to wynik sztucznego przewitaminizowania w ciazy od wzrostu bym tego nie uzalezniala my raczej do kurdupli nie nalezymy a dzieci mialam 2850 i 2950 po prawidlowych ciazach i donoszone w okolicach pol rokuwazyly niewiele ponad 6 kilo jako dwulatki 10 dzieci zdrowe, gibkie i z apetytem jako dziecko tez tak mialam szkoda ze mi nie zostalo przychylam sie do opinii dr kwasniewskiego ze dziecko powinno rosnąć powoli dojrzewać jak najpóźniej w życiu dorosłym człowiek powinien być niski i lekki. Tylko wówczas będzie mu się żyło długo i dobrze i zawsze we wszystkich zawodach będzie lepszym od tych wysokich i ciężkich. Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasprezynka Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 21.04.10, 11:19 moofka napisała: > tak naprawde nie ma siatek centylowych dla dzieci karmionych > wylacznie piersia > sa jakies statystyczne dane z kosmosu sprzed lat kiedy dzieciory > tuczylo sie niebieskim mlekiem i kasza manna z butli o duzej dziurce > Cóż.. W 1999 roku karmiono niebieskim mlekiem i kaszą manną? Bo na podstawie danych z tego roku są siatki centylowe w mojej książeczce zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 21.04.10, 11:25 czyli dziesiec lat temu je opracowano, a dane zbierano na przestrzeni jeszcze wczesniejszych kilku lat Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasprezynka Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 21.04.10, 16:14 No bez przesady, 2-3 lata wystarczą. Myślisz, że w połowie lat 90. karmiono mlekiem niebieskim?? Zresztą - nieprawdą jest, że dzieci karmione mm są grubsze. Moja jest na dokładnie tym samym centylu, czy to karmiona piersią, czy mm. Więc Twoja teoria nie ma żadnych podstaw. Odpowiedz Link Zgłoś
moofka Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 21.04.10, 16:39 ja jestem innego zdania Odpowiedz Link Zgłoś
alicja_wk Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 21.04.10, 11:40 > tak naprawde nie ma siatek centylowych dla dzieci karmionych > wylacznie piersia Otóż są i właśnie błędem jest wrzucanie dzieci karmionych tylko piersią do siatek stworzonych na podstawie danych statystycznych w czasach, gdy w zasadzie dzieci były w znacznej większości karmione tylko i wyłącznie mm. Wystarczy trochę poszperać po necie, żeby się dowiedziec więcej na ten temat. Np. tutaj www.laktacja.pl/index.phpoption=com_content&task=view&id=374&Itemid=66 A tu siatki dla piersiowców: Dziewczynki: www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_girls_p_0_2.pdf Chłopcy: www.who.int/childgrowth/standards/cht_wfa_boys_p_0_2.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
kamelia04.08.2007 Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 21.04.10, 11:29 moja była lżejsza od twojej jak sie urodziła. karmiłam ja tylko piersia przez ponad 6 i pół m-ca. Teraz je rózne rzeczy, nie tylko pierś Rozwija sie tak jak trzeba, nie jest tłusta, jest raczej szczupła i wysoka, wszystko jest w porządku. Każde dziecko ma swoje tempo. Swoja drogą jak moja nie chce jeśc to w nia nie wciskam. A w wieku 6 i pół m-ca wazyła mniej wiecej 7800, ale to jest raczej górna skala siatki Odpowiedz Link Zgłoś
silje78 Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 21.04.10, 11:50 butelkowe dopasane są? chyba nie ta pora roku żeby ję na łąkę wyganiać... moja butelkowa córka, waga urodzeniowa 4160 w wieku twojej ważyła ok 7,5kg, a długośc ok 76cm. większość pulchnych maluchów z którymi mam do czynienia są to dzieci piersiowe, a nie butelkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
loganmylove Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 21.04.10, 12:15 Hehe jak widać każdy temat na forum może podnieść ciśnienie A ja to chyba syna powinnam na wodę przestawić. Jest piersiowy,ssie nie dłużej niż 5-10min co 3 godziny albo rzadziej i co? Urodził się prawie 4-kilowy obecnie waży 8200 i ma 65cm. Jest duży i wbrew pozorom sadło mu nie wisi ale nie powiem puciaty jest. I co niby mam zrobić? Cała rodzina ma ok 180cm mężczyźni więcej i pewnie młody też taki będzie. Nie martwię się jak podrośnie będę gonić żeby jak najwięcej się ruszał to się wyciągnie. Chce się tylko skonsultować z lekarzem i ewentualnie wcześniej wprowadzić mu jakieś jarzyny żeby oszukać jeden mleczny posiłek. Odpowiedz Link Zgłoś
imogen0 Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 21.04.10, 12:06 Moja córcia ma 9 m-cy a tylko 8 kgKarmiona piersią. Ale jest zdrowiutka i bardzo silna,właśnie stawia pierwsze kroczki Ja z tych co to uważają,że szczuplejsze to zdrowsze Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
noneczka1983 Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 21.04.10, 15:20 Mój synek urodził się z wagą 4050 g, teraz ma 7 mies. i waży 9 kg, nie jest grubaskiem, ale jest równiez wysoki 86 cm ma (zreszta niżej link do zdjęcia, mozecie sobie zobaczyć). Przez pierwsze 6 mies. karmiony piersią-od miesiaca mm, nie zauwazyłam, żeby na butelce jakoś szczegolnie sie spasł Odpowiedz Link Zgłoś
kaamilka Noneczka 21.04.10, 15:32 aż trudno uwierzyć, że Twój syn ma 7 m-cy! Włosy robią swoje! Odpowiedz Link Zgłoś
noneczka1983 Re: Noneczka 21.04.10, 15:35 No to fakt-od razu wydaje się doroslejszy hehe Odpowiedz Link Zgłoś
gosiasprezynka Re: Noneczka 21.04.10, 16:15 O rany, pierwszy raz widzę u 7-miesięczniaka taką czuprynę Ładny.. Odpowiedz Link Zgłoś
noneczka1983 Re: Noneczka 21.04.10, 16:19 Ja też się zdziwiłam jak go urodzilam, chociaż ja podobno miałam taką samą za niemowlaka. Synuś był misterem porodówki Odpowiedz Link Zgłoś
alis82 Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 21.04.10, 15:41 Pierwsza corka waga ur - 2820g, teraz ma 3 lata i wazy 16.5kg i ma 101cm. Mlodsza corka waga ur - 3210g, na 11 miesiecy wazy 11,7kg i ma 76cm. Ja mam 168cm i 50kg, maz 181cm i 71kg. Dzieci mamy slusznej wagi i wzrostu raczej tez. Ja bylismy mali to ja na roczek wazylam 12 kg (waga ur 3250g) a maz 13kg (4150g). Pierwsza byla na piersi do 14 miesiaca, druga nadal karmie. Pewnie to gdzies tam w genach siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
yoga24 Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 23.04.10, 15:03 Zależy od zapotrzebowania na mleko i od genów. Ja i mąż byliśmy dużymi niemowlakami, tym samym nasz synek jest duży. Norma... Rzadko się zdarza inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
a-inka Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 23.04.10, 15:48 Moja urodziła się z wagą 2450 gram;/,ciąża donoszona itd. wczoraj dosłownie była ważona i w wieku 18 tygodni waży-5500 gram.Też jest drobna,ale nawet mój chłop twierdzi,że "poszła" młoda w geny jego rodziny,gdzie żeńska część jest właśnie drobna i niska,bez tendencji do tycia... No i jest karmiona piersią,ani lekarka ani nikt inny nie doradza dokarmiać(mieszkam w UK). Odpowiedz Link Zgłoś
arana85 Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 24.04.10, 12:33 ty się martwisz że za mało a ja że mój szkrab za dużo waży. Gdy się urodził ważył 3,1kg a teraz kończąc trzeci miesiąc waży ponad 7 i to na samej piersi, więc pewno jak tak dalej pójdzie to w 4 miesiącu potroi wagę urodzeniową. A ja i mój mąż należymy do osób szczupłych więc skąd ta "otyłość" u maluszka... Odpowiedz Link Zgłoś
wilma.flintstone Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 24.04.10, 16:19 arana85 napisała: >kończąc trzeci miesiąc waży ponad 7 i to na samej piersi A mowi sie, ze to butelkowe dzieci takie spasione. Odpowiedz Link Zgłoś
jolinka102 Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 24.04.10, 16:34 Spasiona to moze byc swinia a nie niemowle. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Skąd taka rozbieżność? Waga dzieci. 29.04.10, 16:50 A moja ma 4 miesiace i nie mam pojecia ile wazy. Ma apetyt, ladnie je wtedy kiedy chce, wyglada zdrowo - nie za grubo, nie za chudo, wiec wcale jej nie waze. Odpowiedz Link Zgłoś