Dodaj do ulubionych

modyfikowane w dzień, pierś w nocy

27.04.10, 11:15
Mój synek- ponad 6 m, jest na piersi + rozszerzona nieco dieta (obiadek,
owocek, kaszka), na noc podaję mu mm, ale ostatnio nie chce go pić i wszystko
wylewam (czy wypije czy nie i tak budzi się za 3h, ale całościowo nocki
lepsze, bo już nie budzi się co 1,5 lub 2h, ale co 3 lub 3,5-niestety często
się przy tym wybudza). Zastanawiam się czy mogłabym podawać mu w dzień mm (ew.
jedno czy max 2 karmienia piersią) a w nocy pierś?Czy ktoś próbował tak
postępować? Czy dało to "lepsze nocki"? co na to laktacja?
Obserwuj wątek
    • ewka-1974 Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 27.04.10, 11:28
      tylko jak tu podac mm,
      • leneczkaz Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 27.04.10, 11:30
        O panie O_o
    • mimosaa Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 27.04.10, 11:32
      Tak się zastanawiam czy jest sens to zmieniać - z butelki chyba będzie Ci
      łatwiej odzwyczaić malucha od jedzenia w nocy niż z piersi.A to już całkiem
      niedługo - moja córka przestała jeść w nocy jak skończyła 9 miesięcy, co
      oczywiście nie znaczy, że przestała się budzić.W naszym przypadku też nie miało
      znaczenia czy piła mm czy z piersi-spałą tak samo długo. A może Małemu znudziło
      się mleko? Próbowałaś podać na noc kaszkę? Ja czasami dawałam kaszkę na gęsto
      albo tą samą tylko rzadszą i z szybkim smoczkiem (choć wiem, ze są też specjalne
      do kaszki). Możesz też spróbować kaszki do picia. One mają różne smaki i może
      bardziej będą odpowiadać Twojemu Synowi?
      • geda77 Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 27.04.10, 11:38
        je kaszkę ok. 2h przed snem, kilka dni to coś dało, ale teraz znów się budzi.
        apetyt ma spory, na obiad zjada 1,5 słoiczka. ostatnio chciałam przy pierwszej
        pobudce podać butlę, ale w żadnym wypadku, krzyk i tyle. a pierś pił dobre 15
        min. z tym mieszanym karmieniem tak się zastanawiam, bo jednak moje dwie
        koleżanki tak właśnie zrobiły (podział dzień/noc) i ich maluchy od razu zaczęły
        spać całą noc, ew. budzić się o 5. no ale szukam więcej doświadczonych mam. ps.
        karmienie na śpiąco odpada -z góry piszę wink
    • pagaa Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 27.04.10, 14:04

podawanie mm na noc nie ma wpływu na dłuższy sen. mój najpierw, jak
      rozszerzaliśmy dietę, zrezygnował z piersi w ciągu dnia po pewnym
      czaie, została tylko w nocy. laktacja się utrzymała bez problemu.
      potem zrezygnował też z nocnego "zasysania" i przeszliśmy całkiem na
      mm, długo nie przesypiał nocy, dopeiro od niedawna czasem mu się
      zdarzywink
      • camelka_wik Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 27.04.10, 15:54
        Nowa wiadomość w Twojej skrzynce pocztowej wink
    • czaarodziejka Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 27.04.10, 15:47
      U mnie akurat zaczynałam na odwrót.Kończę karmi piersią i najpierw zrezygnowałam
      z karmień nocnych.Wprowadziłam w ich miejsce mm, z czasem zmniejszałam jego
      ilośc i też zamiast jedzonka usypianie.Efekt jest dobry,bo zamiast 8-10 pubudek
      są 2-3 i to nie na jedzenie,tylko na przytulenie.
    • green-blue-eye Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 27.04.10, 17:09
      od 5 miesiaca karmie mieszanie.zaczelam od butelki na noc,potem dodatkowo jedna
      w dzien a nad ranem piers(moje lenistwo).budzila sie jeszcze przez ok 1,5 m kolo
      3 na butle ale po jakims czasie zaczelam dawac jej rozrzedzone i w koncu
      przestala sie budzic.i tak zostalo:piers o 6 i 18,butelka o 15 i 20.oprocz tego
      oczywisice kaszka,zupka i owoc.
      laktacja sie unormowala bo od 5 miesiaca corka zaczela ssac krocej i przez to
      nie przybierala na wadze.stad decyzja o wprowadzeniu mm plus rozszerzanie diety.
      • geda77 Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 27.04.10, 18:55
        czyli komuś się to jednak udało..smile a możesz podać mi Wasz schemat dnia? i się
        ciągle zastanawiam jak Małego do butli w nocy przekonać, przynajmniej o północy.
        • ma-rylka Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 27.04.10, 20:18
          Moja droga, chyba nie ma gotowej recepty na karmienie. Niestety ;-(
          Od kilku dni wieczorami podaję 6 m-cznej córeczce mm i... marudzi, wykręca
          główkę w drugą stronę ( zaznaczam, że umie pić z butelki, bowiem 2 razy wypiła
          ok.120 ml). Nie chcę jej stresować, więc na razie odpuściłam. Spróbuję znowu za
          kilka dni. A myślałam, że z podaniem mm będzie tak samo, jak u syna. Wystarczyło
          podać raz i rozsmakował się w mm smile
          Pozdrawiam
        • green-blue-eye menu 27.04.10, 22:08
          tak wyglada:
          9-kaszka na wodzie lub mm ok 150ml
          12-obiad-papka warzywna ok 190g
          15-mm+ 1 miarka kaszki ryzowej ok 150ml
          18-piers+owoce
          21-mm+2 miarki kaszki ryzowej ok.200
          6-piers
          • geda77 Re: menu 27.04.10, 22:28
            Super, wielkie dzięki.
            W sumie powiem Ci że podobnie u nas. Tylko ja o 19 jeszcze dawałam kaszkę (na
            mleku swoim bądź mm) ale ostatnio ją wybrzydza, i butli przed snem tez jakoś nie
            chce (więcej wylewam) a pił już ładnie, nawet ponad 200ml. cos mu się odwidziało
            chyba. może nie będę go tą kaszką o 19 zapychać, popróbuję.
            duży jakiś nie jest, 6,5 m., 8200 kg, długas taki. skąd więc ciągle tyle mleko
            mu trzeba to nie wiem hehe, żarłoczek nocysmile
            ogromne dzięki, pozdrawiam
            • green-blue-eye Re: menu 27.04.10, 22:47
              ciesze sie ze pomoglamsmilemoja corcia ma niecale 8 miesiecy,wazona byla dzisiaj-
              8200g tyle co twoj synekwinkmoze po tej kaszce nie jest glodny?moja przez ostatnie
              2 dni mi odstawiala cyrki z jedzeniem butelka-placz,uciekanie i takie tam.za to
              dzis po poludniu mm dokonczyla pic z niekapka ku mojemu zdziwieniu i wieczorem
              wszystko wypila.raz ma lepsze dni z jedzeniem a raz gorsze.
              acha mloda byla wielka fanka piersi do 5 miesiaca.nie moglam jej przekonac do
              butli dopiero na spiaco sie nauczyla pic.pozdrsmile
              • geda77 Re: menu 27.04.10, 22:51
                ja 5,5 miecha karmiłam tylko piersią, chciałam tak do 6 miesiąca, ale nocki mnie
                wykańczały i wcześniej rozszerzyłam dietę, tzn niby wcześniej, a jak patrzę po
                znajomych to w 4 miesiącu podają jabłko, kaszki itd. i to nic że schemat dla
                piersiowych jest inny. a ja chciałam być taka poprawna. i teraz ich maluchy
                śpią, a mój niesmilebutli nauczyłam go wcześniej na herbatce koperkowej więc z tym
                ok, choć w nocy to nie obowiązuję. no nic zobaczymy dziśsmile i jutro tej kaszki
                wieczorem nie dam. trzymaj kciuki, wielkie dzięki i życzę samych lepszych
                jedzeniowych Twojej maludy!!!
    • kitka80 Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 28.04.10, 15:54
      Trafiłas z tym pytaniem w 10tke, tez sie zastanawiam co zrobic. Mała
      ma 5,5 miesiaca, teraz jest na piersi plus je zupki warzywne.
      Zastanawiam sie, czy nie przejsc w ciagu dnia na mm, bo wracam za
      miesiac do pracy i nie usmiecha mi sie sciaganie mleka codziennie
      (juz to przerabialam ze starszym). Nie wiem tez, czy moge juz jej
      wprowadzic wiecej niz 1 posilek dodatkowy. Jest alergiczka, wiec
      myslalam o sinlacu... schemat zywienia mowi o 1 dodatkowym posilku
      poza mlekiem w tym wieku. Niestety musze jej podawac bebilon pepti i
      cos czuje, ze jej nie zasmakuje... W nocy oczywiscie budzi sie na
      mleko kilka razy, ale to chyba bardziej chodzi o przytulenie do
      mamusi, bo jak kiedys maz z nia zostal, to spala z 6h bez przerwy...
      Bede w kazdym razie probowac przejsc na mm w ciagu dnia od
      przyszlego tygodnia.
    • czaarodziejka Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 28.04.10, 16:18
      U nas są coraz lepsze efekty przechodzenia na mm.Tak jak pisałam wyżej,zaczęłam
      od nocnych.Przy pobudkach było przytulanie,a raz w nocy mm pełna porcja.W ciągu
      tygodnia zaczęłam zmniejsza ilośc miarek mleka,przy takiej samej ilości wody
      oraz dodatkowo odsuwa to karmienie w czasie.Poszło bez problemu.Obecnie w nocy
      nie je i nie budzi sięsmile Wyjątkiem do budzenia jest,gdy np. źle się ułoży w
      łóżeczku,bo wędruje po nocysmile I oczywiście dbam,aby w dzień się najadała.Piersią
      karmię 1x dziennie,wieczorem,jako "popitka" dla kaszki.Mała pije beblion pepti
      od 2 tygodni-zaakceptowała bez problemusmile
      • geda77 Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 28.04.10, 17:14
        o, no to super, gratuluje. u mnie dziś znów fatalna nocka, łącznie z kłótnią z
        mężem, ze zmęczenia czepiam się o wszystko... Snek bez problemu pije raz
        dziennie mm, kaszkę na mm tez zje, ale na noc butli więcej wylewam niż wypije,
        może zbyt zmęczony by jeść? no i jak w nocy chciałam dać-przynajmniej raz butlę
        to ryk był taki że myślałam że sąsiedzi policję wezwąsad obojętnie czy ode mnie
        czy od taty a jakiś czas temu jeszcze dawał się wodą oszukać, z tymże na góa 30
        min i i tak budził się znów na jedzonko.. głodny.
    • kannama Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 28.04.10, 18:11
      Ja gdy przyzwyczajałam małego do mm to dawałam mu w dzień a w nocy pierś
      (lenistwo smile). Nie było problemów z laktacja- szybko się piersi przyzwyczaiły i
      napełniały się tylko na wieczór. Pamiętam jak na sylwestra miałam problem, bo tu
      impreza a piersi domagają się odessania smile
      • geda77 Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 28.04.10, 18:42
        no ja tez tak chcialam, ale dziewczyny odradzają..
        ale pomogło to u Was na spanie?
        • anouk.4 Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 28.04.10, 21:40
          Mój synek ma 7.5 miesiąca. Wieczorem ( o 19-tej) , 2 razy w nocy i ranom(ok
          6.30) karmię piersią. potem ok 10.-10.30 kaszka na mleku modyfikowanym, ok 13
          obiadek, ok 16 deserek. za miesiąc planuję odstawianie od karmień wieczornych i
          porannych- zastąpie je kaszką na mleku modyfikowanym. potem odstawię od karmień
          nocnych- ale nie będę mu dawać mleka w nocy- ze względu na zęby i żeby nie
          przyzwyczajać do picia mleka z butelki w nocy. jeżeli będzie się budził to będę
          mu dawać rozcieńczony soczek, potem wodę.
          taki system sprawdziłam już na starszej córce i udało się.
          często słyszę od koleżanek że mają problem z odstawieniem dzieci od buteli w
          nocy (mają po dwa lata i nadal piją butlę w nocy). dlatego wydaje mi się że
          dziecka "piersiowego" nie ma co na siłę uczyć picia mleka mm w nocy.
        • kannama Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 29.04.10, 08:30
          a gdzie tam...mój młody zawsze ile razy coś go męczyło- np. zęby chciał w nocy
          mleko. Nawet jak przestałam karmić piersią- żarł modyfikowane. Jak mu szły 4
          potrafił budzić się co 2h- a miał ponad rok. U mnie akurat przerzucenie z kp na
          mm nijak nie wpłynęło na dłuższy/lepszy sen. Ale takie mieszane karmienie na
          etapie "przestawiania"dziecka było dla mnie wygodne, bo piersi się stopniowo
          odzwyczajały od produkcji mleka. Ale każde dziecko inne. Dlatego odniosłam się
          tylko do twego pytania o laktację smile
          • geda77 Re: modyfikowane w dzień, pierś w nocy 29.04.10, 12:10
            dzięki dziewczyny, bardzo mi pomogłyście. Po dzisiejszej nocy i Waszych postach
            potwierdzających moje przemyślenia wink postanowiłam że nie będę w nocy uczyć
            butli, faktycznie na przyszłość to bee i ten płacz w nocy nie są tego warte. a
            dziś Mały spał ładnie, zamiast kaszki na przedostatni posiłek dałam cycka i
            potem ładnie się najadł przed snem, może to to pomogłosmile zostawiłam sobie
            łącznie ( z nocnymi) 4 karmienia piersiowe, to chyba ok jak na prawie 7
            miesięczniaka, którego nie chcę jeszcze do końca odstawiać prawda? tylko nie
            wiem jak ta woda w nocy.. niekapkiem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka