boysmum 04.05.10, 13:20 właśnie skończyłam lepić pierogi i tak się zastanawiam czy 11- miesięczny chłopczyk może zjeść całego pieroga czy dać mu tylko farsz ze środka? wiem że głupie ale nie mam się kogo doradzić z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
boysmum Re: mogę dać pieroga? 04.05.10, 13:32 dzieki, byłam zmylona bo mi mąż mówił że ciasto może być ciężko strawne. Odpowiedz Link Zgłoś
figa33 Re: mogę dać pieroga? 04.05.10, 13:39 Zależy z czym te pierogi w środku, jak z serem czy mięsem to ja bym dała. Z kapustą i grzybami mogą byc za ciężkie. Chociaż wczoraj moja 10 miesięczna wciagnęła jak odkurzacz niewielką porcję młodej kapusty z mięskiem (cielęcina), oczywiście odpowiednio posiekanej na drobniutkie kawałki. Gdybym dała jej drugie tyle, z pewnością by wciągnęła, ale nie chciałam przeginać na początek Odpowiedz Link Zgłoś
bregula1 Re: mogę dać pieroga? 04.05.10, 13:51 spokojnie mozesz, tylko na poczatek jednego dwa, no i na farsz uwazaj moj jak pierwszy raz zjadl z kapucha (10 miesiecy) to purkal jak szalony Odpowiedz Link Zgłoś
boysmum Re: mogę dać pieroga? 04.05.10, 14:00 przepraszam,zapomniałam dodac. mamy z ziemniaczkami pierożki. dziękuje za odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
magdakingaklara Re: mogę dać pieroga? 04.05.10, 15:23 moja tez juz wcina pierogi ruskie ale najbardziej lubi kopytka Odpowiedz Link Zgłoś
camelka_wik Re: mogę dać pieroga? 04.05.10, 15:30 Moje misiątko wczoraj zjadło ponad półtora pieroga z mięchem... Pycha było i gdybym dała więcej to też by zjadł Zdecydowanie bardziej lubi dorosłe jedzenie niż mdłe słoiczki czy inne papki domowe bez przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
methinks Re: mogę dać pieroga? 04.05.10, 15:32 > Moje misiątko wczoraj zjadło ponad półtora pieroga z mięchem... A dziecku co dalas? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: mogę dać pieroga? 05.05.10, 21:14 Dziecko było pewnie mięskiem w tym pierogu Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Oczywiście 04.05.10, 18:13 Jeśli tylko będzie potrafił go pogryźć. Jeśli może jeść jaja (bo chyba są w cieście). Poza tym osobiście nie widzę przeciwwskazań. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrina_30 Re: Oczywiście 04.05.10, 18:19 tak ja wspominały już mamy z ziemniaczkami to dawałam z kapustą nie)) Obkrawałm tyko brzeg ciasta a potem już całe kawałeczki dostawały jak były młodsze. Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Oczywiście 04.05.10, 18:27 sabrina_30 napisała: > tak ja wspominały już mamy z ziemniaczkami to dawałam z kapustą nie)) Eee tam. Moja córka wcinała kapustę jak miała dziewięć miesięcy. Pieroga z kapustą (bez grzybów) bym jej dała, gdyby nie to uczulenie na jajo Kluski śląskie muszą wystarczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kj-78 Re: Oczywiście 04.05.10, 19:32 A czy ciasto na pierogi musi byc z jajkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
duzeq Re: Oczywiście, ze nie musi byc jajka w pierogach 04.05.10, 20:19 SA dwie szkoly: jedna to maka, woda, troche masla i jajo, a druga to maka, troche masla i ciepla woda. Osobiscie wole druga szkole, bo pierogi wychodza bardzo miekkie. Ale co gospodarstwo, to inny zwyczaj Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Oczywiście 04.05.10, 20:43 Zawsze robiłam takie. Makaronowe Teraz już wiem, że można inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
lesiomama Joshima - mąka z wodą tylko 04.05.10, 20:33 Ja nigdy nie dodaję jaja do ciasta na pierogi, ani masła, tylko woda z mąką i wychodzi ok. Życzę smacznych pierożków Odpowiedz Link Zgłoś
joshima Re: Joshima - mąka z wodą tylko 04.05.10, 20:43 No to będę musiała spróbować. Faktycznie bez jajka ciasto powinno być mniej twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
sabrina_30 Re: Joshima - mąka z wodą tylko 05.05.10, 10:44 a ja ciasto robię z mąki jajka i wody)) Co do kapusty to zalezy ka dziecko toleruje moje niestety nie zabradzo Cyn zaczał jeś ok 2 roku, córce na razie jeszcze nie słuzy)) Odpowiedz Link Zgłoś
syswia Re: Joshima - mąka z wodą tylko 05.05.10, 18:50 Jeszcze lepsze jest z maki i maslanki (zamiast wody) U mnie w domu nigdy sie nie dawalo jajka calego. Jesli juz to tylko zoltko, bo bialko powoduje twardnienie ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
minerwamcg Re: mogę dać pieroga? 05.05.10, 09:53 Jedenastomiesięczniak? Spokojnie! Jeżeli tylko nie jest na diecie bezglutenowej, to niechże sobie wcina na zdrowie. Ja swojej małej pierwszego pieroga dałam nie pamiętam kiedy... Osiem miesięcy miała? Chyba jakoś tak. Wzięła do łapki i żuła z entuzjazmem - od tej pory jest zdecydowanie pierogożerna. Odpowiedz Link Zgłoś
boysmum a co z gulaszem? 05.05.10, 14:35 dzisiaj zrobiłam gulasz węgierski z plackami ziemniaczanymi. co z tego mogę dać synkowi? Odpowiedz Link Zgłoś
camelka_wik Re: a co z gulaszem? 05.05.10, 15:18 Ja nie wiem co można ale ja bym dała kawałeczek mięsa bez sosu i placka ale raczej bez tej części przypieczonej, czyli wnętrze placka. Odpowiedz Link Zgłoś
imogen0 Re: mogę dać pieroga? 05.05.10, 15:39 Ale ty pyszności gotujesz...mmmm.... Tak codziennie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
boysmum Re: mogę dać pieroga? 05.05.10, 15:56 dzięki obiad jest dla mnie bardzo ważną częścią dnia, nie będę ukrywała że lubię dobrze zjeść więc staram się codziennie coś innego gotować Odpowiedz Link Zgłoś