17.06.10, 12:22
witam wszystkie mamywink
Alus ma miesiac i 4 dni. Mial kilka dni kolki wiec podalismy mu espumisan( rano i wieczorem po kilka kropelek)kolki przeszlywink ale w zamian mamy gazy;-( Maly meczy sie bardzo kiedy je puszcza,prezy sie, robi sie czerwony i zaczyna plakac. Najgorzej jest kiedy zasypia, czesto go wybudzaja;-( czasem popuszcza z baczkami troszke kupki. Tak wyproznia sie kilka razy dziennie, robi ''ladne''zolte kupki. Zastanawiam sie jak mu pomoc, oprocz podkurczania nozek do brzuszka czy kladzenia na boku czy na brzuszku. Dodam ze karmie piersia, nabialu chwilowo nie jem, moze to przez produkty suche?jem sporo chleba, ma to jakis wplyw? zmeczeni jestesmy oboje,ja uspokajaniem, Alus nie spaniem;-( aha, espumisan do dzis mu podaje-rano ok 2,3 kropelki i wieczorem ok 5 kropelek.
Dziekuje za poradywink
Obserwuj wątek
    • julka1967a Re: gazy 17.06.10, 12:56
      Mój mały na 4 miesiące i od samego urodzenia ma problemy z gazami. Dokładnie takie jak u Ciebie. Wypróbowałam wszystkie polecone mi sposoby i medykamenty ale nic to nie pomogło. W najgorszych momentach ratuję się rurkami medi globe lux (są o wiele skuteczniejsze od tych zwyczajnych). W trakcie odgazowania masuję mu brzuszek z góry na dół i gazy zbierają się przy "ujściu".
      Daję mu też espumisan ale nie wiem w jakim stopniu działa na mojego synka. Wydaje mi się, że to dzięki niemu śluz przestał sie pienić i bączki są mniej bolesne. Niestety poza rurkami nic co realnie pomaga mojemu dziecku nie znam.
      Nie jestem zbytnio zadowolona z tego sposobu bo często przy odgazowaniu leci kupka i boje się późniejszych problemów z wypróżnianiem.

• dobi53 Re: gazy 17.06.10, 13:50
        my borykamy sie z tym samym problemem crying z tym ze moze od jakiegos miesiaca,
        maly ma 4,5 m
        ja w swojej diecie (karmie piersia) nic nie zmienilam , wiec nie jest to wina diety
        po 3 m mialo byc lepiej jesli chodzi o brzuszek a u nas jest gorzej crying
        zakladalam watki na ten temat i odp brak crying
        ja stosowalam bobotic ale ktos napisal ze on wzmaga te gazy, wiec odstawilam i
        roznicy w gazach nie ma , wiec odstawilam w ogole
        tez stosuje w nocy przyciaganie nozek bo to tylko pomaga ale synek i tak spi
        bardzo niespokojnie ... a ja z nim
        zastanawiam sie czy to minie? boje sie jak noce beda wygladaly jak wroce do
        pracy, bo przeciez nie bede mogla odespac w dzien...
        masakra!!!
      • asiurkaa Re: gazy 18.06.10, 10:01
        Rurki stosowalismy codziennie przez miesiac bo innego sposobu na gazy i
        wyproznianie nie bylo. Problem skonczyl sie jak synek mial 4,5 miesiaca
        (przeszlo samo, widocznie uklad pokarmowy dojrzal) i absolutnie nie uzaleznil
        sie od tych rurek. Teraz ma 8 miesiecy wyproznia sie zupelnie normalnie.
        Przechodzilismy koszmar, a rurki to bylo wybawienie.
        • julka1967a Re: gazy 19.06.10, 00:26
          To pocieszające, bo naprawdę się martwię, że będzie cierpiał nadal ale tym razem z powodu wypróżniania.
    • azomim Re: gazy 17.06.10, 21:59
      Nasz synek (3 miesiące, piersiowy) też ma od urodzenia gazy bolesne, pomaga: leżenie i spanie na brzuchu, REGULARNE podawanie Espumisanu (tzn. 4x na dobę, co ok. 6 godz. najlepiej przed karmieniem), probiotyk (wcześniej Lacidofil, teraz Laccid) na noc. Podobno jeśli długo nie przechodzi, tzn. po 3-4 miesiącach nasila się, może oznaczac nietolerancję laktozy. U nas efekty nie są spektakularne, ale dziecko przynajmniej śpi spokojnie, a bąkom w dzień nie towarzyszą łzy, tylko stęka głośno smile
      Aha ostatnio podjęłam próbę odstawienia Esp., ale nie był to dobry pomysł i szybko z niego zrezygnowałam wink
      • green-koala111 Re: gazy 17.06.10, 22:38
        Polecam mamom piersiowym picie koperku . Ale nie jakies herbatki
        słodkie , ble, tylko herbapolu najzwyklejsze, ze 3 zł kosztuja, wiec
        nie zbankrutujecie smile. Moja corcia nie ma kolek , baki puszcza a i
        owszem , baaaaaardzo długie i wyrazne. Ale nie placze, nie
        czerwienieje, nie nadyma sie ,tylko sprawia jej to przyjemnosc chyba
        bo sie smieje i wsłuchuje ( 2 miesiące)
    • ochra Re: gazy 18.06.10, 09:00
      Wiem jakie to przykre dla mamy patrzeć jak dziecko się męczy,
      przerabialiśmy to samo. Osobiście uważam że nic nie pomaga ( też
      przetestowalismy różne leki), a zmiana na lepsze następuje stopniowo
      wraz z dojrzewaniem układu pokarmowego dziecka, u nas było już dużo
      lepiej ok. 3 miesiąca. W międzyczasie nawet zmieniliśmy mleko na
      Nutramigen dla alergików, a bączki i gazy były nadal, teraz dziecko
      ma cztery miesiące - puszcza bączki bez wysiłku i nie ma żadnego
      dyskomfortu. Róbcie rowerek, masujcie brzuszek, kładźcie dużo na
      brzuszku, kiedy mały wierci na brzuszku gazy łatwiej odchodzą.
    • memphis90 Re: gazy 18.06.10, 09:29
      Dużo dobrego słyszałam o rurkach Mediglobe i im podobnych. Maluszki miewają taki
      problem, że napinają się całym ciałem, zaciskając również pupę. Czyli- prą na
      kupę/bąka, a jednocześnie go powstrzymują. Rurka pozwala na ewakuację gazów z
      jelit. Poza tym pozostaje to, co już robisz- espumisan, masowanie, układanie na
      brzuszku. Ew. spróbuj wodę koperkową, choć u częsci dzieci może nasilić
      dyskomfort. Herbatek przy karmieniu piersią nie polecam, dziecko nie potrzebuje
      dopajania butlą. Natomiast częste budzenie i popuszczanie luźnej kupy z bąkiem
      to norma u takich maluszkówsmile Nie wprowadzaj sobie zbyt restykcyjnej diety, poza
      ewentualną alergią pokarmową (ale mleko wyeliminowałaś już, a ono uczula
      najczęściej) nie ma w niej nic, co mogłoby szkodzić dziecku.
    • ulik80 Re: gazy 18.06.10, 10:11
      Moje dziecko miało gazy do końca 3 miesiaca życia ,może nawet troche dłużej. Nic
      nie pomagało, samo przeszło.
      • kamui23 Re: gazy 18.06.10, 17:53
        To prawda,uklad pokarmowo-trawienny musi dojrzec ale to zadne
        pocieszenia dla zmeczonej i zmartwionej mamy. U mnie pomogla woda
        koperkowa "Gripe Water"- do kup.w aptece. Slyszalam tez u jakis
        odgazowaczach "Windi" - tez w aptece.
        • julka1967a Re: gazy 19.06.10, 00:20
          u mojego dziecka woda koperkowa GRIPE WATER spowodowała biegunkę. Woda ma w swoim składzie sacharozę. Windi też zakupiłam ale jakoś nie zdecydowałam sie użyć. Teraz gdy pupa dziecka jest większa to może sie zdecyduję. Rurki są węższe i mięciutkie (Rurki często twardnieją po sterylizacji. Wydaje mi się, ze następuje to jeżeli wcześniej dobrze nie umyjemy je w ciepłej wodzie i płynem do naczyń z oliwki). Windi jest sztywniejsze i ma większą średnicę. Jak mój synek był sporo mniejszy to przy nim wydawały mi gigantyczne.
          Gdy już go boli brzuszek to bardzo pomaga mu masaż ale pleców (kładę go wtedy na boku i masuję zgodnie z zaleceniami w kierunku przeciwnym do ruchów zegara).
    • olka31mama Re: gazy 18.06.10, 13:26
      moja mała też miała straszne gazy, ale z wiekiem jej przechodzą, też podaję
      esputicon to coś takiego jak espumisan, tylko, że ja daje 4 razy dziennie po
      jednej kropelce, może za dużo dajesz, spróbuj zmniejszyć i podawaj małemu
      herbatkę z koperku włoskiego, a jak zaczyna płakać i to dłuższą chwilę trwa a ty
      już jesteś zmęczona tym wszystkim to po prostu włącz suszarkę i mały zaśnie
      szybciutko a i on ani ty się nie będziecie męczyli
      • czarny.agnieszka Re: gazy 18.06.10, 23:22
        Widze,ze wiele dzieci ma ten sam problem.Moj synek ma 2
        miesiace ,gazy,zaparcia i kolki wiec full pakiet...;/ Tez probowalam
        wszystkiego,jest na mm.Espumisan,bobotic,infacol,infant i colief,no
        ale nie pomaga,Na dodatek jest karmiony bebilonem comfort i tak
        kupki twarde,i co 3 dni..Polecam suszarke naprawde!!! 1 raz jak
        przeczytalam cos takiego to myslalam,ze to bzdura,ale tak nie jest!!
        Czasem moj synek jak go bardzo boli to nie da sie polozyc,a tym
        bardziej cwiczyc,wiec wlaczam suszarke i wtedy cwicze,a on nawet nie
        jeknie,chyba to lubi,zycze powodzenia i wytrwalosci
        • dorotamed Re: gazy 18.06.10, 23:36
          O co chodzi z tą suszarką ? Co to z patent? W czym niby to ma
          pomagać? Czy ktoś mi może wytłumaczyć?
    • walasia1 Re: gazy 19.06.10, 00:06
      Ja mojej od samego początku podaje wodę koperkowa (w Anglii Gripe water).
      Puszcza bąki aż kołdra skacze i nie płacze przy tym. Raz podałam jej espumisan,
      takiej awantury przez pół nocy od urodzenia nie miałam. Może po prostu podaj
      inny środek.
      Masaż brzuszka tez polecam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka