gato.domestico 02.09.10, 21:49 synek ma 3 miesiace....chcialabym zaczac chodzic z nim na basen. jak wygladaja zajecia z takimi malutkimi dziecmi? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enamerele Re: basen 02.09.10, 21:55 Też się zastanawiam, martwi mnie tylko jedna rzecz: płaci się z góry za cały kurs (średnio ok. 300 zł za 11 zajęć). A jak się jej nie spodoba na pierwszych zajęciach, to co wtedy? Przecież nie będę jej na siłę zmuszać. Strata pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: basen 02.09.10, 22:05 gato.domestico, Ty z Krakowa jesteś z ego co mojarzę zajrzyj więc tu www.ciociarybka.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
enamerele Re: basen 02.09.10, 22:09 W Krakowie są też zajęcia w Parku Wodnym, na basenie AGH i w Herbewie. Odpowiedz Link Zgłoś
jotka_k Re: basen 02.09.10, 22:20 w życiu bym z niemowlakiem nie poszła do Parku Wodnego, tam syf a nie woda jest Odpowiedz Link Zgłoś
gibon301 Re: basen 02.09.10, 23:00 na szuwarowej, u wspomnianej wyżej cioci rybki i jeszcze parę innych miejsc Odpowiedz Link Zgłoś
nadia.r Re: basen 03.09.10, 10:45 A co z basenem w Warszawie? Jakie są ceny i gdzie są baseny dla maluchów? Odpowiedz Link Zgłoś
misia_matysia Re: basen 03.09.10, 16:33 > A co z basenem w Warszawie? Jakie są ceny i gdzie są baseny dla maluchów? My w najbliższą niedzielę idziemy po raz pierwszy na Pingwina na Bemowie. Napiszę po weekendzie jak było Córka ma ponad 8 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
misia_matysia Re: basen 05.09.10, 22:14 Jesteśmy po pierwszych zajęciach. Mała zadowolona, cały czas się uśmiechała. Mam nadzieję, że będzie zdrowa i z taką samą chęcią będzie pływać. U nas zaczęło się od powolnego zanurzania, chlapania itp. Pływaiśmy na pleckach i brzuszku a skonczyliśmy na zabawie na pływającej macie. Minusem była duża grupa i rodzice wpadający na siebie podczas zajęć Odpowiedz Link Zgłoś
gato.domestico Re: basen 03.09.10, 16:23 tez slyszalam ze tam jest syf...ale to bylo jakis czas temu...zreszta tam mam dosc daleko... Odpowiedz Link Zgłoś
evrin Re: basen 08.09.10, 22:42 u nas na basenie po 3 zajeciach mozna jeszcze zrezygnowac i zwracaja reszte kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
miska_malcova Re: basen 03.09.10, 11:00 gato, jeśli jesteś z Krakowa, to polecam Korone i szkołę pływania Delfin Team. Ja do nich chodze z synkiem od kilku miesięcy... www.delfintem.pl Odpowiedz Link Zgłoś
anetdar Re: basen 03.09.10, 12:32 ja też poszłam z małym jak skończył 3 miesiące i bardzo sobie chwalę. Przygotuj się na to,że pierwszy kontakt z wielką wodą może oznaczać chwilę płaczu ale potem jest coraz lepiej. Mój na 2 zajęciach już się cieszył czyli etap oswajania przeszedł błyskawicznie. Zajęcia dla takich maluszków to max 30 min- zawsze przy mamie w pozycji na krzesełko, lub na plecach kołysanie różnego rodzaju, potem zabawy z piłeczkami itd. My za pierwsze 2 zajęcia płaciliśmy gotówką i z tego co wiem, można się z instruktorem dogadać, niektóre szkoły zwracają też pieniądze jeśli dziecko nie zaakceptuje wody. Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: basen 03.09.10, 15:28 Moja miala 8 tygodni - zajecia babyswimming mozna zaczac jak dziecko trzyma dobrze glowke. Zajecia sa max 30 min. Ucza tam jak podtrzymywac glowke dziecka zeby plywalo na brzuszku i na pleckach. No i nurkowanie...... To wyglada tylko tak groznie Aha warto byz przygotowanym, ze dziecko po zajeciach jest zmeczone, wiec warto od razu po wyjsciu z wody w garderobie dac piers lub, jak ktos karmi MM, butelke. Wtedy bedzie mniej marudzenia przy ubieraniu Teraz mala ma 19 miesiecy i kolejny kurs Te kursy nie ucza plywac ale oswajaj dziecko z woda i ucza do niej szacunku (nie wolno skakac do wody bez komendy). Plywanie to dopiero 6-7 lat. Ale dziecko juz jest oswojone z woda i wie jak sie w niej zachowuje cialo zanuzone Odpowiedz Link Zgłoś
kubutkowa Re: basen 03.09.10, 15:45 ponponko, napisz prosze, jak wyglada nauka nurkowania, jak sie do tego przygotowuje malucha? Martwię się czy mój synek załapie,ponieważ na chwilę obecną (w wannie rzecz jasna) macha jęzorem i chyba nie ma zamairu zamknąć ust.... Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: basen 03.09.10, 18:26 Nurkowanie wyglada tak, ze ja trzymam mala z boku (wyobraz sobie ze dziecko lezy na brzuszku na stole a ty bokiem do niego - ja jestem praworeczna wiec prawym bokiem) moje dlonie pod pachami - palce na piersi malej a kciuk na plecach. Nie sciskasz tylko trzymasz! Nastepnie unosisz dziecko nad woda i szybko zanurzasz w wodzie tak by najpierw do wody "wchodzilo" czolo. Przeciagasz lekko dziecko pod woda i wycigasz. Zanurzanie robisz na trzy - mowiac glosno raz dwa trzy (na trzy zanurzanie). Dziecko uczy sie ze jak slyszy trzy to nastapi zanurzenie. Mozna tez to rozwinac i zamiast dziecko trzymac po zanurzeniu - puszczasz a maz lapie....oczywiscie jest bardzi blisko. To trwa chwile. Starsze dzieci ucza sie wskakiwac do wody na trzy. Tak to przynajmniej wyglada w Norwegii Odpowiedz Link Zgłoś
kubutkowa Re: basen 03.09.10, 22:45 ponponko, a czy myślisz ze moge spróbowac tego bedac sama z dzieckiem na basenie?CZy on sie nie zakrztusi albo nie napije wody?troszke sie obawiam... Odpowiedz Link Zgłoś
ponponka1 Re: basen 06.09.10, 10:45 Moja znajoma byla ze mna na basenie i jej pokazalam jak sie to robi. Potem sama robila to ze swoja mala. Ale ja polecam najpierw .... przysznic. Lejaca sie na glowke woda uczy "zatykac" nos. A i lepiej to zobaczyc ...moze na youtube cos jest pod haslem babyswimming? A tak w ogole to dziecko jest pod woda chwilke, moze 2-3 sekundy. Ani razu sie nie zakrztusila. Jest to jednak bardzo meczace wiec my nie robimy wiecej nurkow niz trzy w ciagu polgodzinnej lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
ulllrich Re: basen 03.09.10, 21:04 A my zaczelismy chodzic na basen, jak Leon mial 11 mies. i nigdy jak dotad nie zdarzylo mu sie zaplakac. Zajecia u nas trwaja 45 min i pod koniec bywa zmeczony. A nurkowanie wygladalo u nas troche inaczej. Najpierw rodzice z dziecmi chodzili w kolko i spiewali jakas piosenke a prowadzaca siedziala z brzegu z konewka i polewala: w pierszej rundzie nogi, potem rece, glowe, plecy, brzuch i w koncu glowe. A potem indywidualnie do kazdego podchodzila z mala koneweczka i polewala po glowie i jak widziala, ze dziecko napieralo powietrza dawala znak i zanurzalo sie dziecko do wody, jak to opisala ponponka. A dzieci , jak to dzieci roznie reagowaly, niektore byly w takim szoku ze tylko patrzyly zdumione, inne zaczynaly plakac.... Innym razem rodzice zanurzali sie razem z dziecmi. Ogolnie fajnie bylo Odpowiedz Link Zgłoś
ulllrich Re: basen 03.09.10, 21:05 A my zaczelismy chodzic na basen, jak Leon mial 11 mies. ....... 11 tygodni mialo byc Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: basen 03.09.10, 17:38 www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79406,4436911.html Odpowiedz Link Zgłoś
zama-zama Re: basen 03.09.10, 19:44 my jutro idziemy na pierwsze zajęcia z Ewą (4 mies i 1 tydz.), napiszemy jak było Odpowiedz Link Zgłoś
zama-zama Re: basen 04.09.10, 17:58 a więc już po pierwszych zajęciach- rodzice uczyli się jak trzymać dziecko w wodzie przodem i na pleckach i jak się z nim w wodzie bawić itp. Większość dzieci zachwycona (w grupie dzieci w wieku 3 mies. - ok 10 mies.) chętnie się bawila z rodzicem w wodzie, Ewcia miała mały kryzys ale szybko jej przeszło jak mogła poskakać w wodzie z tatusiem Odpowiedz Link Zgłoś
anna262 Re: basen 04.09.10, 22:50 dziecko może chodzic na basen od 3 miesiąca i niemusi trzymać głowki,mam basen na którym sa prowadzone zajęcia dla dzieci od 3 mies. do 6 lat. u mnie po pierwszych zajęciach decydujesz czy chcesz chodzic i płacisz za miesac z góry. zajecia wyglądaja tak: rodzice siedza z dziecmi na fotelach i mamy krótka rozgrzewke machanie raczkami nózkami głaskanie dziecka itp. potem wchodzimy do wody po przywitaniu -podskakiwanie z dzeckiem zabawa piłeczkami,kaczuszkami,kładzenie dziecka na macie,nauka trzymania i tp. na kazdych zajeciach cos innego. zadko kiedy dziecku sie niepodoba zwłaszcza takiemu małemu-pietaja jeszcze jak były u mamy w brzuchu. jesli chodzi o nurkowanie to u nas instruktorka decyduje kiedy dziecko jest gotowe-jak długo chodzi na zajecia czy regularnie i jak sie zachowuje, najpierw dziecko nurkuje na sekunde potem na 3. dziecku dmucha sie miedzy oczy i zanuza. samemu nie radze wykonywac. zeby dziecko przygotowac do basenu--godzine przed nakarmic ,kompac w 34,35 stopniach aby sie przygotowało do dluszego pobytu w wodzie i ochlapywac dziecku buzie woda-cała dłonią polac twarz-to do nurkowanai. ktos pisał ze dzieci 6,7 lat to dopiero pływaja u nas juz 3 latki potrafia basen-okolice Poznania a jeszcze jedno jesli dziecko sie zachtusi woda to nie klepac tylko wysoko dziecko podnies w grę. Odpowiedz Link Zgłoś