02.09.10, 21:49
synek ma 3 miesiace....chcialabym zaczac chodzic z nim na basen. jak wygladaja zajecia z takimi
malutkimi dziecmi?
Obserwuj wątek
    • enamerele Re: basen 02.09.10, 21:55
      Też się zastanawiam, martwi mnie tylko jedna rzecz: płaci się z góry za cały
      kurs (średnio ok. 300 zł za 11 zajęć). A jak się jej nie spodoba na pierwszych
      zajęciach, to co wtedy? Przecież nie będę jej na siłę zmuszać. Strata pieniędzy.
      • jotka_k Re: basen 02.09.10, 22:05
        gato.domestico, Ty z Krakowa jesteś z ego co mojarzę smile zajrzyj więc tu www.ciociarybka.pl/
        • enamerele Re: basen 02.09.10, 22:09
          W Krakowie są też zajęcia w Parku Wodnym, na basenie AGH i w Herbewie.
          • jotka_k Re: basen 02.09.10, 22:20
            w życiu bym z niemowlakiem nie poszła do Parku Wodnego, tam syf a nie woda jest
            • gibon301 Re: basen 02.09.10, 23:00
              na szuwarowej, u wspomnianej wyżej cioci rybki i jeszcze parę innych miejsc
              • nadia.r Re: basen 03.09.10, 10:45
                A co z basenem w Warszawie? Jakie są ceny i gdzie są baseny dla maluchów?
                • misia_matysia Re: basen 03.09.10, 16:33
                  > A co z basenem w Warszawie? Jakie są ceny i gdzie są baseny dla maluchów?

My w najbliższą niedzielę idziemy po raz pierwszy na Pingwina na Bemowie. Napiszę po weekendzie
                  jak było smile Córka ma ponad 8 miesięcy.
                  • misia_matysia Re: basen 05.09.10, 22:14
                    Jesteśmy po pierwszych zajęciach. Mała zadowolona, cały czas się uśmiechała. Mam nadzieję, że będzie zdrowa i z taką samą chęcią będzie pływać.
                    U nas zaczęło się od powolnego zanurzania, chlapania itp. Pływaiśmy na pleckach i brzuszku a skonczyliśmy na zabawie na pływającej macie.
                    Minusem była duża grupa i rodzice wpadający na siebie podczas zajęć sad
            • gato.domestico Re: basen 03.09.10, 16:23
              tez slyszalam ze tam jest syf...ale to bylo jakis czas temu...zreszta tam mam dosc daleko...
      • evrin Re: basen 08.09.10, 22:42
        u nas na basenie po 3 zajeciach mozna jeszcze zrezygnowac i zwracaja reszte kasy.
    • miska_malcova Re: basen 03.09.10, 11:00
      gato, jeśli jesteś z Krakowa, to polecam Korone i szkołę pływania Delfin Team.
      Ja do nich chodze z synkiem od kilku miesięcy... www.delfintem.pl
    • anetdar Re: basen 03.09.10, 12:32
      ja też poszłam z małym jak skończył 3 miesiące i bardzo sobie chwalę. Przygotuj się na to,że
      pierwszy kontakt z wielką wodą może oznaczać chwilę płaczu ale potem jest coraz lepiej. Mój na 2
      zajęciach już się cieszyłsmile czyli etap oswajania przeszedł błyskawicznie. Zajęcia dla takich maluszków
      to max 30 min- zawsze przy mamie w pozycji na krzesełko, lub na plecach kołysanie różnego
      rodzaju, potem zabawy z piłeczkami itd. My za pierwsze 2 zajęcia płaciliśmy gotówką i z tego co
      wiem, można się z instruktorem dogadać, niektóre szkoły zwracają też pieniądze jeśli dziecko nie
      zaakceptuje wody.
      • ponponka1 Re: basen 03.09.10, 15:28
        Moja miala 8 tygodni - zajecia babyswimming mozna zaczac jak dziecko trzyma dobrze glowke.
        Zajecia sa max 30 min. Ucza tam jak podtrzymywac glowke dziecka zeby plywalo na brzuszku i na
        pleckach. No i nurkowanie...... smile To wyglada tylko tak groznie smile
        Aha warto byz przygotowanym, ze dziecko po zajeciach jest zmeczone, wiec warto od razu po
        wyjsciu z wody w garderobie dac piers lub, jak ktos karmi MM, butelke. Wtedy bedzie mniej
        marudzenia przy ubieraniu smile

Teraz mala ma 19 miesiecy i kolejny kurs smile

Te kursy nie ucza plywac ale oswajaj dziecko z woda i ucza do niej szacunku (nie wolno skakac do
        wody bez komendy). Plywanie to dopiero 6-7 lat. Ale dziecko juz jest oswojone z woda i wie jak
        sie w niej zachowuje cialo zanuzone wink
        • kubutkowa Re: basen 03.09.10, 15:45
          ponponko, napisz prosze, jak wyglada nauka nurkowania, jak sie do tego
          przygotowuje malucha? Martwię się czy mój synek załapie,ponieważ na chwilę
          obecną (w wannie rzecz jasna) macha jęzorem i chyba nie ma zamairu zamknąć ust....
          • ponponka1 Re: basen 03.09.10, 18:26
            Nurkowanie wyglada tak, ze ja trzymam mala z boku (wyobraz sobie ze dziecko lezy
            na brzuszku na stole a ty bokiem do niego - ja jestem praworeczna wiec prawym
            bokiem) moje dlonie pod pachami - palce na piersi malej a kciuk na plecach. Nie
            sciskasz tylko trzymasz! Nastepnie unosisz dziecko nad woda i szybko zanurzasz w
            wodzie tak by najpierw do wody "wchodzilo" czolo. Przeciagasz lekko dziecko pod
            woda i wycigasz. Zanurzanie robisz na trzy - mowiac glosno raz dwa trzy (na trzy
            zanurzanie). Dziecko uczy sie ze jak slyszy trzy to nastapi zanurzenie.
            Mozna tez to rozwinac i zamiast dziecko trzymac po zanurzeniu - puszczasz a maz
            lapie....oczywiscie jest bardzi blisko. To trwa chwile.

Starsze dzieci ucza sie wskakiwac do wody na trzy.
            Tak to przynajmniej wyglada w Norwegii
            • kubutkowa Re: basen 03.09.10, 22:45
              ponponko, a czy myślisz ze moge spróbowac tego bedac sama z dzieckiem na
              basenie?CZy on sie nie zakrztusi albo nie napije wody?troszke sie obawiam...
              • ponponka1 Re: basen 06.09.10, 10:45
                Moja znajoma byla ze mna na basenie i jej pokazalam jak sie to robi. Potem sama robila to ze swoja mala. Ale ja polecam najpierw .... przysznic. Lejaca sie na glowke woda uczy "zatykac" nos. A i lepiej to zobaczyc ...moze na youtube cos jest pod haslem babyswimming?
                A tak w ogole to dziecko jest pod woda chwilke, moze 2-3 sekundy. Ani razu sie nie zakrztusila. Jest to jednak bardzo meczace wiec my nie robimy wiecej nurkow niz trzy w ciagu polgodzinnej lekcji.
          • ulllrich Re: basen 03.09.10, 21:04
            A my zaczelismy chodzic na basen, jak Leon mial 11 mies. i nigdy jak dotad nie
            zdarzylo mu sie zaplakacwink. Zajecia u nas trwaja 45 min i pod koniec bywa
            zmeczony.

A nurkowanie wygladalo u nas troche inaczej. Najpierw rodzice z dziecmi chodzili
            w kolko i spiewali jakas piosenke a prowadzaca siedziala z brzegu z konewka i
            polewala: w pierszej rundzie nogi, potem rece, glowe, plecy, brzuch i w koncu
            glowe. A potem indywidualnie do kazdego podchodzila z mala koneweczka i polewala
            po glowie i jak widziala, ze dziecko napieralo powietrza dawala znak i zanurzalo
            sie dziecko do wody, jak to opisala ponponka. A dzieci , jak to dzieci roznie
            reagowaly, niektore byly w takim szokuwink ze tylko patrzyly zdumione, inne
            zaczynaly plakac.... Innym razem rodzice zanurzali sie razem z dziecmi. Ogolnie
            fajnie bylosmile
            • ulllrich Re: basen 03.09.10, 21:05
              A my zaczelismy chodzic na basen, jak Leon mial 11 mies. .......

11 tygodni mialo bycwink
    • zona_mi Re: basen 03.09.10, 17:38
      www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79406,4436911.html
    • zama-zama Re: basen 03.09.10, 19:44
      my jutro idziemy na pierwsze zajęcia z Ewą (4 mies i 1 tydz.), napiszemy jak było
      • zama-zama Re: basen 04.09.10, 17:58
        a więc już po pierwszych zajęciach- rodzice uczyli się jak trzymać dziecko w
        wodzie przodem i na pleckach i jak się z nim w wodzie bawić itp.
        Większość dzieci zachwycona (w grupie dzieci w wieku 3 mies. - ok 10 mies.)
        chętnie się bawila z rodzicem w wodzie, Ewcia miała mały kryzys ale szybko jej
        przeszło jak mogła poskakać w wodzie z tatusiem
        • anna262 Re: basen 04.09.10, 22:50
          dziecko może chodzic na basen od 3 miesiąca i niemusi trzymać głowki,mam basen na którym sa
          prowadzone zajęcia dla dzieci od 3 mies. do 6 lat. u mnie po pierwszych zajęciach decydujesz czy
          chcesz chodzic i płacisz za miesac z góry. zajecia wyglądaja tak: rodzice siedza z dziecmi na
          fotelach i mamy krótka rozgrzewke machanie raczkami nózkami głaskanie dziecka itp. potem
          wchodzimy do wody po przywitaniu -podskakiwanie z dzeckiem zabawa
          piłeczkami,kaczuszkami,kładzenie dziecka na macie,nauka trzymania i tp. na kazdych zajeciach cos
          innego. zadko kiedy dziecku sie niepodoba zwłaszcza takiemu małemu-pietaja jeszcze jak były u
          mamy w brzuchu. jesli chodzi o nurkowanie to u nas instruktorka decyduje kiedy dziecko jest
          gotowe-jak długo chodzi na zajecia czy regularnie i jak sie zachowuje, najpierw dziecko nurkuje na
          sekunde potem na 3. dziecku dmucha sie miedzy oczy i zanuza. samemu nie radze wykonywac.

zeby dziecko przygotowac do basenu--godzine przed nakarmic ,kompac w 34,35 stopniach aby sie
          przygotowało do dluszego pobytu w wodzie i ochlapywac dziecku buzie woda-cała dłonią polac
          twarz-to do nurkowanai. ktos pisał ze dzieci 6,7 lat to dopiero pływaja u nas juz 3 latki potrafiasmile
          basen-okolice Poznania
          a jeszcze jedno jesli dziecko sie zachtusi woda to nie klepac tylko wysoko dziecko podnies w grę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka