Dodaj do ulubionych

11 m-czne dziecko nie spi w nocy

05.09.10, 10:40
Witam, od tygodnia moja córka nie chce spac w nocy. Tzn budzi sie co 40 min -1 h. W dzień śpi 2
x, ostatnia drzemke ma o godz 15-16, potem idzie spac o 21. O 1-2 w nocy budzi sie i do rana sa
juz pobudki co godzine. Dziecko wtedy nie płacze tylko steka (nie zmieniałam menu wiec z
brzuszkiem chyba nie ma problemu), przewala się na łóżku (śpimy razem). Pierwsze karmienie ma o
6.00 Nie wiem co robić?
Obserwuj wątek
    • shellerka Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 05.09.10, 11:20
      dolaczam sie do pytania - u mnie to samo. do ok 1-2 w nocy spi sama w lozeczku,
      potem sie przebudza i tak co pol godziny praktycznie, wiec w koncu biore ja do
      lozka, a nawet u nas sie wierci i wlasnie steka.
      zabki jej ostatnio wyszly 4 naraz (gorne jedynki i dwojki) wiec to raczej nie zeby.
      • rilla-m Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 05.09.10, 13:19
        Hmmm, mój tak miał jak szły ząbki, z tym, że szamotał się w łóżeczku od 4-ej. Nie otwierał oczek,
        tylko stękał i się przewalał. Ostatnio daliśmy mu w nocy herbatki na uspokojenie Hippa i
        posmarowaliśmy dziąsła żelem znieczulającym i w końcu zasnął. Aha, poprzednim razem, jak trwało
        to już ponad tydzień to dawałam jeszcze czopki Viburcol.
        • monikaaleksandra Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 05.09.10, 13:51
          Przebadaj dziecko na robaki obłe i lamblie. Jeśli wyniki będą ujemne i tak nie znaczy to, ze dziecko
          nie jest nosicielem. Lekarz przepisze wam leki na kurację profilaktyczną.
          Zobaczysz od razu różnicę.
    • joshima Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 05.09.10, 14:12
      A próbowałaś dać pić na przykład? A może kolejna partia zębów rusza i już dają
      delikatne objawy męcząc trochę dziecko w nocy?

Tak trochę gdybam, bo moja w tym wieku w nocy co godzinę podłączała sie do
      piersi mimo iż wcześniej budziła się rzadziej.
      • shellerka Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 05.09.10, 16:31
        joshima, ale to mozliwe zeby wlasciwie tydzien - dwa po wyrznieciu sie czterech
        zebow naraz, szly nastepne? ma juz szesc w sumie.

co do tych robakow - tez myslalam o tym. faktycznie zamierzam zrobic to badanie,
        tylko jakos sie w sobie zebrac nie moge zeby pobrac probki.

a po herbatce faktycznie sie troche uspokaja, ale z drugiej strony nie chce jej
        przyzwyczajac do tego, ze w nocy dostaje pic. poza tym potem jest tak, ze
        dostanie pic, a za godzine sie wierci bo ma mokra pieluche.
        wiem wiem... wyrodna ze mnie matka... juz to uslyszalam od mojej mamysmile
        • joshima Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 05.09.10, 18:24
          shellerka napisała:

> joshima, ale to mozliwe zeby wlasciwie tydzien - dwa po wyrznieciu sie czterech
          > zebow naraz, szly nastepne? ma juz szesc w sumie.
          Mogą już tam się w środku się ruszać, nawet jeśli nie wyjdą zaraz.

> co do tych robakow - tez myslalam o tym. faktycznie zamierzam zrobic to badanie
          Warto.

> a po herbatce faktycznie sie troche uspokaja, ale z drugiej strony nie chce jej
          > przyzwyczajac do tego, ze w nocy dostaje pic.
          Jeśli to miałaby być woda to nie ma problemu moim zdaniem.

> wiem wiem... wyrodna ze mnie matka... juz to uslyszalam od mojej mamysmile
          Niby czemu?
          • ladyann77 Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 05.09.10, 18:52
            Wyrzynające się zęby bolą najbardziej nie podczas przeciskania się na zewnątrz dziąsła, ale wcześniej, przy przechodzeniu przez kości żuchwy i szczęki (wiedza od zaprzyjaźnionej pani ortodontki). To możliwe, że idą kolejne zęby. Spróbuj dać środek przeciwbólowy (u nas sprawdził się ibum).

Życzę cierpliwości!
    • twitti Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 05.09.10, 17:55
      U nas to samo.. pobudki co 2h i nie chce dac sie odlozyc do lozka.. a juz tak ladnie spala.. Nie
      wierze w robaki, bo widze ze chce spac ze mna. A ja nie chce spac z nia, bo nie chce zeby sie
      znow przyzwyczajala.. tak wiec czekam..
      • atrapcia Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 06.09.10, 01:58
        U mnie jakoś tam usypia, ale właśnie z odłożeniem jest problem - budzi się od razu ;p No i znowu
        częstsze pobudki mamy a przez ostatnie 2 dni trochę gorączkowała - podejrzewałam trzydniówkę, ale
        chyba jednak zęby smile
    • 18_lipcowa1 Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 05.09.10, 18:55
      u mnie to samo
      ząbki idą
      • agnisia30 Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 06.09.10, 11:45
        18_lipcowa1 napisała:

> u mnie to samo
        > ząbki idą

zęby lipcowa nie ząbki
        zdecyduj się: zdrabniasz w końcu czy nie!!!
        • lucky80 Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 06.09.10, 12:40
          U nas to samo. Prawie 12msczna od dobrego msca się zaczyna wybudzać od ok 4-5 rano i płacze tak, że mam wrażenie że całą ulice wybudzi. Już nie jest od dawna karmiona w nocy ale czasem (jak dziś) dostanie trochę mleka nad ranem...Wtedy zwykle jescze zasypia.
          jak nie dostje mleka, po prostu wstajemy do niej kilka razy w nocy, dajemy smoka czy pić, czasem lulamy bo zdarza się że ryczy stojąc w łóżeczku, rano się budzi radosna jak zwykle. Juz sama nie wiem co to jest, mój mąż mówi (on częściej wstaje więc wie więcej) że złości ją kołdra ale ja tez myślę że to albo zęby albo po prostu coraz więcej bodźców odczuwa i w nocy odreagowuje..W czwartek idę z nią do nowego lekarza, może coś podpowie...
          • amelia00 Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 07.09.10, 12:58
            u nas to samosad U nas powodem są chyba kolejne zęby. Już zdarzały się noce, że budził się dopiero ok. 3-4, dostawał butle i spał do ok. 6.30, a od kilku dobrych dni (2-3 tygodni) jest znów masakra w nocy. Na dodatek od 2 dni ma straszny katar, zatkany nos i pewnie w nocy dodatkowo budzi się dlatego, że ciężko mu się oddycha. A poza tym od jakiegoś czasu po położeniu przewraca się na brzuch i podkula pod siebie nogi (wg mnie niezbyt wygodna pozycja), a potem jak chce się przewrócić i ma problem (bo jest np. już pod szczebelkami) to wybudza się, zaczyna płakać etc. NIgdy do tej pory nie zasypiał w ten sposób. Ja już jestem niestety wykończona ...sad
            • monikaaleksandra Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 07.09.10, 14:43
              Po przeczytaniu Twojego wątku jestem pewna, że malenstwo ma robaki - bardzo częsty objaw to spanier na brzuchu z pupką wypiętą do góry.
              natychmiast badaj dziecko. Na glistę warto robić badania z krwi, z kału gó...no wychodzi. U nas ujemnie u obu córek, a glista z krwi u starszej i męża. To badanie się nie myli. W Krakowie kosztuje 70 zł.
              Na lamblie - test Elisa z kału.
              Szybko, zarobaczone dziecko potwornie się męczy. jak odrobaczam, to nastepnego dnia dziecko w zachowaniiu odwrót o 180 stopni, spokojne noce, bez nerwów, apetyt. Po prostu zabijamy robaki.
              • agulalula do monikaaleksandra 07.09.10, 20:19
                dziewczyno, czy TObie coś dolega z tymi robalami ?
                nudna babo jestes! jak dziecko piardnie to tez robaki ?
                cztałam co piszesz, mała nie spi w nocy - przebadałam wsjo, rowniez tam gdzie piszesz.
                Zadnych robali i co mam odrobaczać ? a na głupiego szefa też przebadac robale ?
                • amarulla Re: do monikaaleksandra 07.09.10, 21:36
                  na głupiego szefa to trzeba by jego... ;p tylko próbkę ciężko zdobyć wink
                  • magdal-ena78 Re: do monikaaleksandra 07.09.10, 22:12
                    Moj zawsze spi z pupa w gorze, a nie wyglada na zaroabczonego big_grin
                    • amelia00 Re: do monikaaleksandra 08.09.10, 09:30
                      tylko, że mój mały źle śpi praktycznie "od zwasze"sad Ale bardzo dobrze przybiera na wadze, ma apetyt, a słyszałam, że jeśli dziecko jest zarobaczone jest odwrotnie.
                      Niestetety we Wrocławiu będzie chyba ciężko ze zrobieniem badania z krwi, ale sprawdzę.
              • amelia00 Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 08.09.10, 09:30
                skąd pobierana jest ta krew u dziecka?
              • amelia00 Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 08.09.10, 13:43
                dzwoniłam do sanepisu, żeby podpytać o badanie kału i jak zapytałam o badanie z krwi, że niby bardziej wiarygodne etc, to pani powiedziała, że jest wręcz przeciwneii jesli chodzi o robale to tylko i wyłącznie badanie kału. Chyba zdecyduję się na wysłanie próbek do laboratorium Felix w Warszawie - polecane również na tym forum, mają podobno jakiś b.dobry sprzęt do badania robali.
              • atrapcia Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 09.09.10, 13:44
                Hahahahuahahah big_grin CZekałam kiedy się odezwiesz big_grin

Mojej córce się właśnie odbiło po śniadaniu - spadam więc bo pewnie ma robale big_grin

A ty masz jakąś fobię czy nerwicę natręctw, a nawet psychozę! - wszędzie widzisz robale big_grin
    • magda84k Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 08.09.10, 10:29
      Mi to wygląda jakby wychodził ząb.
      • amelia00 Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 08.09.10, 12:32
        Ja też mam nadzieję, że to jednak "tylko" ząb, i że za jakiś czas miną te koszmarne noce ...
    • paul_ina Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 08.09.10, 12:55
      To ja się łączę w bólu, Moja Córa coraz starsza i zamiast coraz lepiej spać, to się w nocy coraz częściej podłącza do piersi. Mąż się buntuje, bo ja leżę obłożona Młodą całymi nocami, ja ledwo żyję, bo prawie nie śpię (nie posiadłam cennej umiejętności spania podczas ssania), a Młoda ułożenie w łóżeczku traktuje jako karę, tudzież zaproszenie do stania przy szczebelkach.
      Miałam szczere chęci, żeby dokarmić Ją do roku, ale już nie mam siły i psychicznie przygotwuję nas do przejścia na butlę i mm.
      • amelia00 Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 08.09.10, 13:53
        nie pocieszę ... u mnie przejście na butlę nic nie pomogło ...sad
    • amelia00 Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 16.09.10, 09:15
      wysłałam próbki do badania do W-wy. Zobaczymy .... już sama nie wiem, ale chyba się ucieszę, jeśli się okaże, że to robale, bo będę mogła zacząć z "tym" walczyć i mieć nadzieję, że noce w końcu będą przespane.
      • lucky80 Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 16.09.10, 17:48
        U mnie jest odpowiedź na te płacze nocne od kilku tygodniu - wy8szły 4 ząbki na raz...
        • amelia00 Re: 11 m-czne dziecko nie spi w nocy 22.09.10, 13:33
          u nas wyszłay grzyby - candida ++ (srednio liczne) + lmblie + (nieliczne). Pediatra przepisał nam pyrantelum, flumycon + probiotyk. Zobaczymy, czy to chodziło rzeczywiście o robale ...
    • madzia.7 lacze sie w bolu 22.09.10, 16:03
      to jakas plaga..u nas to samo..skladalam wine na to ze to nowa sytuacja bo 2 tydzien jak zostaje z opiekunka..wczesniej byl ze mna albo z tata...a teraz ktos obcy, wiec myslalam, ze sie nie moze przyzwyczajc do nowej sytuacji...
      dla mnie to jakis koszmar/ to jest trudne dla mnie/ te nieprzespane noce..a powinnam sie nastawic psychicznie bo jeszcze pewnie wiele takich nocek mnie czeka
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka