Dodaj do ulubionych

pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze

21.09.10, 11:57
ile i czego potrzebuje zeby dzidzia miala zestaw pieluch wielorazowych/tetrowych i żebym przy tych zakupach nie zbankrutowała. postanowilismy ze papmpki tylko na noc i na wyjscia/spacery beda- ale czy to dobry pomysl? heh... może mi ktoś doradzic? prosze
Angela
Obserwuj wątek
    • methinks Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 12:02
      Nam wlasnie akurat pampersy najlepiej pasowaly. Biedronkowe w ogole nie trzymaly (sie) kupy. Kupujemy tez czasem Huggisy, ale cena jest w sumie podobna. Trzeba polowac na promocje.
    • blanus2202 Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 12:05
      Ja robiłam tak samo, "Pampersy" na noc i dłuzsze wyjscia, a na codzien używałam...zwykłych pampersów z Lidla... Kwesia tego czy skóra Twojej pociechy to zaakceptuje. Pampersy są dobre, nie przemakają i mają wszystko to co oryginalne Pampy. A są o wiele tanszesmile

Teraz uzywam Huggies'ów... Wielka paka 40zł a dla mnie nie roznią sie niczym od oryginalnychsmile
      • aneczka551 Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 22.09.10, 23:10
        Ja z kolei na dzień zwykłe Pampersy, a na noc Pampers Premium.
        Trochę drogi zestaw, ale jak się dobrze po promocjach człowiek rozejrzy to można naprawdę tanio kupić.
        --
        Moja pociecha www.naszemalenstwo.pl/child/16
        • ladyann77 Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 23.09.10, 08:27
          W kwestii jednorazówek przejrzyj Allegro. Ostatnio kupiłam Pampers Jumbo Pack rozmiar 4 za 38,40 zł (brałam hurtowo, ale opłaca się, cena z wkalkulowaną dostawą). Z maluchem jest tyle pracy, że nie wyobrażam sobie dodatkowo prania i prasowania pieluch (wielki szacun dla tych, które jednak dają radę i używają wielorazówek). Ja zamiast stać przy desce do prasowania wolę poturlać się po dywanie z pociechą wink.

• easy_martolina84 Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 23.09.10, 08:47
        blanus2202 napisała:

> Ja robiłam tak samo, "Pampersy" na noc i dłuzsze wyjscia, a na codzien używałam
        > ...zwykłych pampersów z Lidla...

Tak samo jak kto? Bo chyba nie jak autorka wątku. Ona chce uzywać pieluch wilorazowych,ktore nie maja nic wspolnego z pampersami z Lidla uncertain
        Matko! Klepiecie bez sensu,w ogole nie na temat!
    • tommama Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 12:11
      ja używam pampersów na przemian z tymi z Lidla - toujours. Różnica jest taka, że pampersy są mięciutkie, a te z Lidla trochę za sztywne. Natomiast cała reszta jest zbliżona.Osobiście wolę pampersy, ale mój portfel woli toujours. młodemu na razie chyba wszytsko jedno któe ma na sobie.
      Tetrowych kupilam 20, flanelowych 6 i w zupełności wystarcza, z tym że nie uzywam ich jako pieluch.
      • easy_martolina84 Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 23.09.10, 08:45
        Ej, czytacie w ogóle pierwszego posta,czy nie bardzo?
        Dziewczyna pyta o pieluchy wielorazowe a Wy piszecie o Pampersach,Lidlowych i innych pieluchach jednorazowych. uncertain
    • jeza_bell Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 12:12
      Używanie pieluch tetrowych nie jest wcale tanią sprawą. Jeżeli policzysz prąd, proszek za codzienne pranie wyjdzie Ci miesięcznie wcale niemała suma. W zamian dostaniesz wiecznie przesikane dziecko z odparzoną pupą i notoryczne przebieranie z mokrych śpiochów.
      Też myślałam podobnie jak Ty, ale szybko mi przeszło. Było to normalne kilkanaście lat temu, ale teraz mija się z celem.
      Pozdrawiam
      • syswia Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 18:57
        Aha, tzn tylko myslalas? i nie masz praktycznego doswiadczenia...

A slyszalas o takich pieluchach wielorazowych???
        www.fuzzibunz.com/one_size_diaper.php
    • artsanigusto Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 12:13
      Czemu chcesz w dzień używać tetrówek? Dużo zabawy i prania przy tym jest. A jak podliczysz koszta zużytej wody, prądu i proszku do prania to pewnie wyjdzie na to samo co pieluszki jednorazowe. Zawsze można kupić tańsze tak jaj dziewczyny tutaj napisały. My używam haggisów. Mega paki są w naprawę super cenach.
      • 230808r Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 12:19
        próbuje to wszystko przekalkulować, nie mam doświadczenia, sam poród i maleństwo mnie przeraża ... heh więc pytam bardziej doświadczonych, mądrzejszych, obytych smile
        • sledznaostro Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 12:40
          Tutaj masz forum o pieluchach wielorazowych, gdzie znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące cię pytania: forum.gazeta.pl/forum/f,61482,pieluszki_wielorazowe.html

Ktoś, kto pisze, o wiecznie przesikanym dziecku z wiecznie odparzoną pupą i notorycznym przebieraniu, w życiu nie miał do czynienia z pieluchami wielo. Z praniem tychże i kosztami również.
        • ponponka1 Pieluszki wielorazowe :) 21.09.10, 12:50
          Jak widac niektore panie nie wiedza co to i pisza o jednorazowkach.
          Najlepszym miejscem na dowiedzenie sie co i jak jest forum pieluszkowe tu na gazecie lub n chusty.info

Ja pieluszkowalam wielorazwkami mala rok. Najwiecej zmian wymaga noworodek. Tam nie warto kupowac wielorazowek formowanek tylko tetra i otulacz (welniany - wlasnej roboty - najtaniej). Ten zestaw moze sluzyc caly okres pieluszkowania smile Ale jak sie ma wiecej kasy to warto sprobowac formowanek a jak sie ma duuuuuzo kasy to pieluszek wielorazowych a la jednorazowki - czyli wszytsko w jednym ale do prania po zasikaniu lub zakupkowaniu. Jak miala byla lezaca to byly formowanki i otulacze, jak zaczela sie przemieszczac to All in One - bo szybki w zakladaniu ale dluzsze w schnieciu.
          Temat rzeka - polecam fora pieluszowe smile

a tu kilka linkow do pieluszek wielorazowych
          all in one
          www.bleieboden.no/kategori.php?kategori=4formowanki
          www.bleieboden.no/kategori.php?kategori=2kieszonki
          www.bleieboden.no/kategori.php?kategori=3
          To sa tylko obrazki. Ceny w polskich sklepach sa nizsze. Ja pokochalam wielo za kolory ..... A pranie w dzisiejszych czasach, kiedy jest pralka automatyczna, to zadna sztuka smile
    • falka32 Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 12:20

www.pieluszkarnia.pl/Pozostale-informacje-spis-tresci-cinfo-pol-7.html
      Tu masz spis artykułów dla początkujących pisanych przez praktyków w temacie wielorazówek - wszystkie odpowiedzi tam znajdziesz.
    • klubgogo Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 12:29
      Wypróbuj rózne pieluchy, od firmówek lidla po pampersy i zobaczysz, w którym dziecku najlepiej. U mnie sprawdziły sie tylko pampersy i bardzo często można upolowac ciekawą promocję, więc wcale nie jest tak drogo. Poza tym przelicz sobie ile wody, prądu i przede wszystkim czasu (wolałabym wtedy poleżec ) zużyjesz na praniu i prasowaniu tetry i przemoczonych ubranek. Przekalkuluj, czy będziesz miała gdzie je suszyc i jak dużo kupic ich na początek. A później powodzenia.
      • kammik Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 18:39
        Też powtarzałam takie pierdoły o wodzie, prądzie i czasie smile A od roku używam wielorazowych pieluch, piorę raz na 3-4 dni co nie przekłada się w żaden widoczny sposób na wysokość rachunków, piorę w pralce, co nie zajmuje zbyt wiele czasu (załadowanie pralki 5 sekund, rozwieszenie prania 5 minut) i żadna siła w świecie nie zmusiłaby mnie do prasowania.
    • beata2802 Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 12:48
      Pieluchy wielorazowe to początkowa inwestycja, ale licząc cały okres pieluchowania - zwraca się.
      Szczególnie, jeśli do prania używa się orzechów piorących.
      Ponad to jest to o wiele zdrowsze dla dziecka oraz dla środowiska naturalnego.

A oto jakie piękne potrafią być pieluszki!
      https://www.tuliluli.eu/files/images/800x600/pielucha-gruszki-niebieskie_185.jpg
      • falka32 Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 14:57

tutaj można nawet zamówić z imieniem dziecka wyszytym na pupie big_grin big_grin big_grin
        www.miounico.home.pl/promocje-0-3-default.html
        ale najfajniejsze są takie we wszystkich kolorach tęczy i welurowe, normalnie jak pluszaki wyglądają big_grin
        https://www.pieluszkarnia.pl/data/gfx/pictures/medium/8/2/2128_1.jpg
    • semi-dolce Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 13:16
      Gdybym teraz kupowała pieluchy na wyprawke, tzn. gdybym spodziewała się teraz dziecka i kupowała dla niego, kupiłabym 10 pieluch snap in one bitti dlish - sa genialne, plus 10 dodatkowych wkładów. Wydatek rzędu 1000 złotych, starczy na kilka miesięcy, potem trzeba zmienic rozmiar, bo te pieluchy maja rozmiary.

Jako że wielorazówki odkryłam później, mój dwulatek ma ich kilka, kilka dodatkowych wkładów i dość często tak robimy, że po domu i na krótkie wyjścia wielorazówka, na noc i na dłuzsze wyjścia huggies. Tych pieluch, które wymieniłam, nie prasuje się, ot po prostu wrzucam wieczorem do pralki na program 30 minut, rozwieszam i następnego dnia są. I nie mam gór śmieci, które robią sie przy uzywaniu tylko jednorazówek.

Próbowałam tez uzywac tetry, jednak nie sprawdza się u nas i nadaje się tylko na ścierki do kurzu, porównania z pieluchami aio czy snap in one nie ma, zupełnie co innego, jakby porównywac malucha do najnowszego mercedesa smile
      • klubgogo Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 13:54
        Dla zużycia pampersów, średnio 3 paczki miesięcznie po 50 zł wyliczyłam, że moja 22-miesięczna kosztowała 3300 zł. Jak ma się ta kwota do wielorazówek?
        • semi-dolce Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 14:31
          Nie wiem, trzeba by policzyć. Takie wyprawki jak napisałam potrzebne są 2, może kilka pieluch więcej. Wychodzi ze 2000-2500 za cały okres pieluchowania, bo jak zmienisz rozmiar pieluch na wiekszy to juz do końca go masz. Plus pranie, czyli proszek, woda, prąd. Plus paczka jednorazówek miesiecznie, ja tak zużywam, czyli jakieś 36 (paczka huggiesów) x 30 (miesięcy) = 1080, w sumie około 3500-4000. Jednorazówki wyjdą ze 4000-4500 za cały okres (powiedzmy do 2,5 roku, czyli 30 miesięcy) plus wywóz smieci. Podobnie? Taniej? Nie wiem, nigdy wczesniej tego nie liczyłam, mi po prostu wielorazówki odpowiadają.
          • predikata Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 17:59
            Ja mam około 40 sztuk tetry, cztery otulacze Flipa z wkładami z mikrofibry (otulacze bardzo szczelne, jeszcze nigdy mi nic nie przepuściły), dwa otulacze econobum z pieluchami z niebielonej bawełny w zestawie (ale tylko jedna do otulacza) i cztery pieluchy kieszonki Fuzzi Bunz. Kieszonek i wkładów z mikrofibry używam na noc i na wyjścia. Do tetry mam dodatkowo wkładki zawsze sucho, 12 anatomicznych i 15 prostokątnych - dzięki temu nie ma odparzeń, bez nich niestety pupa się zaczerwieniła lekko. Zakupy robię w Krainie Pieluszek - bardzo polecam. Pampersów używam od naprawdę wielkiego dzwonu typu urlop. Poza tym od wczesnych miesięcy wysadzam córę na nocnik, albo toaletę - sprawdza się.
    • syswia Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 18:51
      Oczywiscie, ze dobry pomysl. Ja mialam 12 pieluch bawelnianych typu chinese prefolds (troche podobne do tetrowych, ale w srodku maja grubsza wartswe) plus 10 flanelowych i do tego 4 otulacze z PULa. Potem przesiedlismy sie na FuzziBunz one size. Maly ma teraz 11 miesiecy. Jest wiele zalet:
      1. finansowo - jest jedna inwestycja na poczatku, a potem placisz tylko za pranie
      Ja mieszkam zagranica i moje rozliczenie jest proste: jedna pielucha FuzziBunz kosztuje okolo 20 dolarow, czyli tyle ile kosztuje paczka pampersow starczajaca na tydzien. Potrzebujesz okolo 12 pieluch formowanych, czyli po 12 tygodniach uzywania ich koszty Ci sie zwracaja, a dziecko moze byc w pieluchach nawet do trzech lat!
      Pieluchy bawelniane typu prefolds kosztuja $2 za sztuke, wiec mniej niz kawa na miescie.
      A najlepsze jest to, ze dla nastepnego dziecka pieluchy masz gratis.

2. odpadaja Ci potencjalne problemy skorne, bo nowoczesne materialy, z ktorych szyje sie otulacze i warstwy wierzchnie pieluch typu FB przepuszczaja powietrze do pupy, nie przepuszczajac wilgoci na zewnatrz. A ze problemy Ci odpadaja, odpadaja tez kosztowne mazidla, posypki itd.

3 zarowno otulacze jak i formowanki sa szyte z kolorowych materialow i sa po prostu ladne. Moj chodzil w lato w samych pieluchach.

Polecam zakup 20 pieluch tetrowych i 3-4 otulacze w najmniejszym rozmiarze oraz okolo 10-15 formowanek typu one-size z wierzchnia wartswa PUL. Starczy na caly okres pieluchowania.
    • amarulla Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 19:43
      troszkę powtórzę pewnie po dziewczynach wyżej, ale:

robimy dokładnie tak jak ty planujesz - pampki (u nas dada/ huggies)na noc i dłuższe spacery, krótkie wyjścia i po domu wielorazowe. zaczęliśmy z 40 szt tetry (za dużo, nawet 'za noworodka' nie użyliśmy więcej niż 20-25 w jednym rzucie prania), 3 otulacze i 3 kieszonki. pranie nie było (i nadal nie jest wink) żadnym problemem - nie wiem wręcz jak radzą sobie mamy, które nie mają wielorazówek jako 'wypełnieniacza' pralki - przecież same ciuszki żeby zapełnić przynajmniej te pół wsady pralki to chyba trzeba z tydzień zbierać?? u nas pranie co 2-3 dni więc akurat z ubrankami sensownie wychodzi. pieluch nie prasuje (bo taki argument często pada na nie wink) na początku stosowaliśmy do otulaczy wkładki polarowe (trzymają wilgoć z dala od pupkiwink), teraz (młody ma 8msc w piątek) raczej już nie - powoli myślimy o nocniku. Tymek pupcie smarowaną miał przez pierwsze dwa miesiące (czy coś koło tego wink), potem tylko przemywaną przy każdej zmianie pieluchy - nigdy nie był odparzony
      wracając do tego co kupić - pogrzeb na forach podanych wyżej przez dziewczyny, ja podpowiem, że nie sposób nie dokupować później wink tyle ładnych rzeczy na rynku... my stosunkowo późno odkryliśmy wkłady z mikrofibry - są rewelacyjne, aż się zastanawiam czy nie przejść na nie na noc, wydaje mi się że suchsze niż huggiesy wink
      polecam wielorazówki tak czy inaczej smile

jeszcze tylko ekologiczny cytat na tak:
      - pieluszki jednorazowe rozkładają się ponad 500 lat,
      - stanowią ponad 4% domowych odpadów,
      - każde dziecko potrzebuje 4500 - 6500 pieluszek od narodzin do końca okresu pieluchowania
      - każde dziecko używając pieluszek jednorazowych przez 2 lata zużywa 4,5 drzewa,
      - jedno dziecko może wyprodukować 2 tony odpadów, kiedy używa pieluszek jednorazowych
      • kj-78 Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 20:10
        nie wiem wręcz jak radzą sobie mamy, które nie mają wielorazówek ja
        > ko 'wypełnieniacza' pralki - przecież same ciuszki żeby zapełnić przynajmniej t
        > e pół wsady pralki to chyba trzeba z tydzień zbierać??

Nigdy by mi nie przyszlo do glowy prac zasikanych pieluch z ubraniami dziecka (zreszta ze swoimi tez nie). Fuj! To juz lepiej prac ubranka dziecka z ubraniami doroslych.

Co do pieluch wielorazowych to ja mam 15 sztuk, glownie z kieszonka, piore raz na 3 dni, na noc uzywamy pampersow. Bardzo sobie chwale mimo, ze nigdy nie chcialo mi sie przeliczac ceny, gdyz jestem w tej szczesliwej sytuacji, ze nie musze oszczedzac, a do tego moja gmina (nie w Pl) zwraca mi czesc pieniedzy zainwestowanych w wielorazowki ze wzgledow ekologicznych smile Pieluszki sa milutkie, maja sliczne kolorki i nie produkuja ton smieci smile
        • amarulla Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 21:13
          a czy ideą prania nie jest to, że wszystko wyciągasz czyste?obsikane ubranka też pierzesz osobno? patrz, do dziś żyłam w przekonaniu, że piorę, aby było czyste, czyli cokolwiek brudnego włożę to czyste wyciągnę, nawet jeśli z brudniejszym się prało wink mąż siedzący obok do bulwersacji mej się dołącza wink

żeby nie było - skupkane zapieramy wink mydłem, ręcznie, do czystego wink
      • kawka74 Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 20:28
        nie wiem wręcz jak radzą sobie mamy, które nie mają wielorazówek ja
        > ko 'wypełnieniacza' pralki

Normalnie, piorę wszystkie ciuchy razem, nie segreguję na dorosłe i dziecięce. Piorę w żelu domowej roboty, płuczę w occie z kapką olejku z drzewa herbacianego i pozamiatane. Przy rzeczach jasnych do żelu dosypuję trochę sody.

Nad wielorazówkami cały czas się zastanawiam. Przydałaby się, czego chyba nigdzie nie ma, tabelka 'co z czym' czyli taka pieluszka, taki wkład, taki otulacz (albo i bez); jeśli mam taką a taką pieluszkę, to potrzebuję jeszcze tego czy tego. No, lubię tabelki smile A klarowna informacja dla początkujących przyda się tak samo - albo i bardziej, niż wywody ekonomiczno-ekologiczne.
        • amarulla Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 21:16
          są takie zestawienia, bez formy tabelki może, ale jeśli ci zależy to można treść w wordowska wkleić wink
          polecam zestawienie z strony o wielorazówkach
          • kawka74 Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 21:21
            Nie, to jeszcze nie to, za mało precyzyjne smile
            • kammik Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 21.09.10, 21:48
              Może to:

www.pieluszkarnia.pl/Slowniczek-cinfo-pol-39.html
              www.pieluszkarnia.pl/Czego-bede-potrzebowacs-cinfo-pol-44.html
              www.pieluszkarnia.pl/Pieluszki-wedlug-konkretnych-potrzeb-cinfo-pol-53.html
              • green_naranja Re: zrodla 21.09.10, 23:05
                tu masz kupe info o wielorazowkach:

forum.chusty.info/forum/forumdisplay.php?f=79
                dziecisawazne.pl/rodzaje-pieluszek-wielorazowych/
                www.gugu-gaga.pl/forum/index.php?option=com_joomlaboard&Itemid=3&func=view&id=16399&catid=102
                wielorazowe.blogspot.com/
                w skrocie
                -oszczednosc w stosunku do jednorazowych to przez okres pieluchowania jednego dziecka ok 1000-1500 zl (wliczajac koszty wody, proszkow, pradu i amortyzacji pralki!);
                -przy drugim dziecku oszczednosc jeszcze wieksza, bo pieluchy masz juz za freesmile
                -ulga dla sumienia i srodowiska, jesli to dla ciebie wazne;
                -zdrowie dziecka-jednorazowki zawieraja koktajl niebezpiecznych chemikaliow ktore nie pozostaja obojetne dla zdrowia, przede wszytskim gospodarki hormonalnej.wielorazowki chemikaliow, zelow chlonacych etc nie zawieraja.

warto!chocby na pol gwizdka.
              • kawka74 Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 22.09.10, 17:39
                No, z grubsza o to biegało smile
                Potrzebne mi było rozeznanie, co czym jest i w jakich wariantach jest używane, w punktach albo w tabeli (takie skrzywienie mam, że tabele, listy i rubryczki są mi niezbędne do życia ;p).
                Dzięki smile
                • 230808r Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 23.09.10, 14:15
                  bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, moze to nienaturalne, ale jakoś nie mogę sie przekonać do jednorazówek... cieszę się,że nie zostałam pożarta smile pozdrawiam
    • maderta Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 23.09.10, 20:45
      Ja przy pierwszej córce kupiłam pieluchy wielorazowe, tak około 50 szt. Wytrzymałam ok 2 tygodnie i przeszłam na pampery. Tyle z tym było roboty, że masakra. Teraz służą mi jako podkłady przy przewijaniu młodszej córy, albo do mycia okien smile.
      Osobiśie odradzam taniochy jednorazowe, bo nie utrzymują suchej pupy i malec może łatwo nabawić się odparzeń lub pieluszkowego zapalenia skóry. Lepiej wydać parę zł więcej. Osobiście kupuję tylko w promocjach, nawet na zapas. Poprostu jak trafia się taka okazja, że np Pampery są o 13zł tańsze to nawet się nie zastanawiam i biorę 2-3 paczki naraz/
    • tytka12 Re: pieluszkowy dylemat - doradzcie prosze 23.09.10, 21:00
      Ja pampersów używałam przez pierwsze 3 miesiace, później zaczęłam kupować huggiesy i do tej pory przeważnie te kupuję, ostatnio była promocja w Biedronce i za 99 tych pieluch zapłaciłam 29 zł. Także warto patrzeć gdzie są promocjesmile Próbowałam też Dady z Biedronki, z Lidla chyba Toujours się nazywają i z Rossmana. Powiem szczerze że wszystkie się sprawdziły więc przynajmniej w moim przypadku nie warto przepłacać. Mała nigdy nie miała odparzonej pupy, nigdy taka pielucha nie przeciekła itp.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka