Dodaj do ulubionych

Baby Bjorn

02.10.10, 09:12

Czy ktos uzywa Baby Bjorn active i jest zadowolony? Od ktorego miesiaca nosicie maluchy w tym nosidelku? Do ilu kilogramow? Prosze, nie starajcie sie mnie przekonac do chusty! Jestem ciekawa opinii posiadaczek Baby Bjorna. Z gory dziekuje!

https://suwaczki.maluchy.pl/li-47298.png
Obserwuj wątek
    • fasol-inka Re: Baby Bjorn 02.10.10, 09:22
      BB to wisiadło; kup nosidło ergonomiczne
      • paniluna Re: Baby Bjorn 02.10.10, 10:14
        Ja jestem w jego posiadaniu. Używam bardzo rzadko, tylko w sytuacjach kiedy jest to naprawdę wygodniejsze niż wózek (szybki wypad do sklepu, hipermarketu, lotniska). Mały od razu w nim zasypia. Niby jest to fajne i wygodne, ale sama nie kupiłabym tego (dostałam w prezencie).
    • lesiomama Re: Baby Bjorn 02.10.10, 10:21
      Pewnie znajdziesz wielu zadowolonych użytkowników... wśród mam.
      Szkoda że nie można zapytać niemowląt jak się w tym czują.

Jeśli chcesz wydać dobrze pieniądze to polecam inwestycję w nosidło ergonomiczne, typu Bondolino, Ono, Manduca itp
      wpisz sobie w googla i pooglądaj zdjęcia - na pierwszy rzut oka widać różnicę w siedzisku: w nosidłach ergonomicznych dziecko naprawdę siedzi podtrzymywane od kolanka do kolanka, a w nosidłach nieergonomicznych tzw. wisidłach dziecko dosłownie wisi na kroczu.
      Pomimo ceny i wszystkich atestów i certyfikatów którymi chwali się firma - ergonomiczne nosidło to nie jest.

Sama mam bondolino i jestem zadowolona.
    • black-mama Re: Baby Bjorn 02.10.10, 12:28
      Ja mam, nosiłam syna, teraz noszę córkę...ale zaczęłam nosić jak już super trzymali główkę, max 2 godziny dziennie (przeważnie wypady do sklepów, przez pewnien czas syn tylko w nim usypiał),syn uwielbiał przodem do świata, chusty nienawidził, córa woli przodem do mnie, również nienawidzi chusty... z tym, że moje dzieciaki nie była z tych co koniecznie na rączki- bo i mam maty i leżaczek bujaczek, także garów w nosidle z nim nie zmywałam...
      Wszystko w nadmiarze jest szkodliwe- ale jak od czasu do czasu wpakujesz dzieciaka w takie nosidełko nic mu nie bedzie. Ja jestem bardzo zadowolona z tego nosidełka.
    • atrapcia Re: Baby Bjorn 03.10.10, 09:50
      E tam jakiś BB... Ja sobie uszyłam Mei Tai i mogę polecić - świetnie się nosi. Cenowo wyszło 80zł (len + sztruks) ale można taniej, dużo taniej (jeśli w ciuchbudzie się kupuje to i nawet za 2 zł) i nie wywala się pieniędzy w błoto wink Gotowe Mei Tai można kupić w sieci i kosztują od 100 do 200zł. W takim nosidle dziecko ma prawidłowo ułożone nóżki i odpowiednio wygięte plecki, nie wisi też na kroczu jak w nosidłach-wisiadłach, a rodzić nie czuje całego ciężaru dziecka. Zajmuje też mało miejsca, można zmieścić w torebce. Ja już choruję na kolejne i niedługo sobie uszyję big_grin
      • boo-boo Re: Baby Bjorn 03.10.10, 11:19
        Mój jak tylko wyrośnie z ONO też sobie MT uszyję smile
      • monnap Re: Baby Bjorn 03.10.10, 20:53
        To fajnie ze twoje dzieci lubia inne nosidla, ale pytanie bylo zupelnie inne. Ja kupilam Mai tei dla pierwszego dziecka i byla to kompletna strata pieniedzy. cala trojka uzywala BB active, ktore ma dodatkowe zabezpieczeniania dla malych dzieci i jest bardzo szerokie w kroku. Moje dzieci je uwielbialy, wiec punkt widzenia to bardzo indywidualna sprawa. Osoby, ktore nigdy nie byly w posiadaniu BB ani go nie przetestowaly nie popwinny zabierac glosu, bo ewidentnie sa to odpowiedzi nic nie wnoszace do watku.

• mis-mis_01 Re: Baby Bjorn 03.10.10, 09:57
      oczywiście większość odpowiedzi nie na temat...
      ja mam BB air. noszę dziecko sporadycznie, nawet nie codziennie, głównie na razie po domu. sprawdza się jak dziecko marudzi i nie wiadomo o co chodzi. w nosidle momentalnie usypia, więc wyjmuję i odkladam do spania.
      zaczęłam nosić niedawno, jak mała miala 2,5 m-ca. ma wystarczyć do ok. 12 kg.
      • boo-boo Re: Baby Bjorn 03.10.10, 11:19
        Ty masz wisiadło- nie nosidło.
        Odpowiedzi czasami zawierają też praktyczne rady- dlatego takie,a nie inne na ten temat.
        • pankracy2010 Re: Baby Bjorn 03.10.10, 14:41
          a ja też mam pytanie do mam korzystających z bb.
          dlaczego z tego korzystacie mimo, że wszędzie dookoła mówi się o szkodliwości tego nosidełka. dlaczego np jeśli chcecie nosić w nosidle a nie w chuście (doskonale rozumiem, że chusty można nie lubić/może się nie podobać etc) to czemu nie nosidła ergonomiczne (mam na myśli ergonomiczne faktycznie a nie tylko z nazwy)?
          pytam bo naprawdę mnie to interesuje, nie ze złośliwości - żeby było jasne wink
          • joxanna pankracy... 03.10.10, 15:21
            Ja akurat noszę najczęściej w chuście. Mam też stare BB, przy drugim korzystałam od czasu do czasu. Próbowałam jakiegoś ergo (nie pamiętam jakiego) i moim zdaniem niczym się specjalnie nie różniło od BB, więc nie widzę sensu kupować.

Nie boję się BB. Dlaczego? Bo dwie pediatrzyce w Polsce i dwie we Francji oraz po jednym ortopedzie patrzyli w uśmiechem, kiedy pytałam o szkodliwość i zgodnie odpowiadali, że współczesne matki lubią się po prostu dręczyć wyrzutami sumienia. I że można nosić w czym się chce jeśli dziecko lubi, matka lubi i nie nosi się zbyt długo. Na rękach też nosi się w najdziwniejszych pozycjach, dziecko dziwacznie powyginane, bo akurat trzeba pranie złożyć, albo pozbierać śmieci z podłogi - i dzieci żyją i zdrowo się chowają.

A ponieważ ani mnie, ani moich dzieci nie kręci chusta / nosidło dłużej, niż przez godzinę, to kieruję się nie paniką na forum, ale odpowiedziami specjalistów.

Swoją drogą w PL nie, ale we Francji napatrzyłam się na BB, nosidła ergo i chusty - i uwierzcie mi, we wszystkim można nosić prawidłowo i nieprawidłowo. I widać dzieci zwisające dziwacznie z nosideł ergo i widać dzieci dziwacznie wykręcone w chustach. I żyją. I najprawdopodobniej nic im się nie stanie.

Bo stan kręgosłupa i bioder nie tylko od sposobu sporadycznego noszenia zależy.
            • ponponka1 Re: pankracy... 08.10.10, 13:31
              joxanna napisała:

Na rękach też nosi się w najdziwniejszych pozycjach, dziecko d
              > ziwacznie powyginane, bo akurat trzeba pranie złożyć, albo pozbierać śmieci z p
              > odłogi - i dzieci żyją i zdrowo się chowają.

Po pierwsze nie nosisz dwie godziny jak tu pisza matki noszace swoje dzieci w dybach 1-2 godziny. Po drugie na rekach dziecko jest podpierane rekami rodzica - przeciez nie sadzasz okarkiem na dloni miesiecznego dziecka ! Jesli juz to zawsze dziecko z podparta glowka i wtulone w rodzica lub przodem ale plecy podparte o brzuch rodzica taka pozycja fasloki (buddy). I takie noszenie jest zalecane dla dzieci a nie podpieranie na kroczu i to jeszcze dwie godziny!

A co do pediarzyc to ja bym sie tak bardzo nie sugerowala. Znam jedna taka co bedzie miala CC na zyczenie.....Nie zaprowadzilabym do niej dziecka.....
              • joxanna Re: pankracy... 08.10.10, 21:35
                Cenię Twoje uwagi, ale jeśli chodzi o wychowanie dzieci to raczej będę kierować się opinią pediatrów, których znam już dobrych kilka lat i ortopedów, do których też mam zaufaniesmile
                • ponponka1 Re: pankracy... 11.10.10, 10:13
                  joxanna napisała:

> Cenię Twoje uwagi, ale jeśli chodzi o wychowanie dzieci to raczej będę kierować
                  > się opinią pediatrów, których znam już dobrych kilka lat i ortopedów, do który
                  > ch też mam zaufaniesmile
                  >
                  Jakby mi pediatra powiedzial, ze noszenie w pionie w dybach dziecka miesiecznego jest OK to bym stracila zaufanie....Tak samo jak stracilam dla tej pediatry co to zamowila sobie cesarke....
          • monnap Re: Baby Bjorn 03.10.10, 21:07
            A znalazlas jakis dowod na temat szkodliwosci tego nosidla, czy tak sobie przyswajasz wiedze z forum? Znajdz jakies dane statystyczne czy inne medyczne opracowania na temat tego jaka szkode wyrzadzaja BB. Gwarantuje ci ze nic na ten temat nie znajdziesz. Ja znam cala mase dzieci, ktorensa lub byly noszone w tych nosidlach -wlacznie z moimi i zadna krzywda im sie nie stala. Ty znasz jakies pokrzywione po BB? Tylko nie przytaczaj Zawistowskiego, bo nie jest o dla mnie zadnym autorytetem, szczegolnie, ze nie ma on zadnych namacalnych dowodow. Tyle na temat BB, juz mi sie na ten temat pisac nie chce, bylo juz tyle klotni i watkow, ze temat robi sie mocno nudny. Do kazdegonwatku na temat BB wpierdzielaja sie wielbicielki chust i nosidel ergo i sa gotowe zamordowac kazdego, kto nie podziela zdania, zaczyna sie pyskowka i wyzwiska. Typowe zachowania wiekszosci forumowych matek na niemowlaku.
        • monnap Re: Baby Bjorn 03.10.10, 20:56
          Ja mam BB i dla mnie to super nosidla. Dla ciebie moga byc to wisiadla, ale szczerze mowiac to g.. Ci do tego, bo nikt Cie o rade nie pytal.
          • angelkochanie Re: Baby Bjorn 03.10.10, 21:17
            ja mam BB, jestem bardzo zadowolona, mala w nim nosze od kiedy skonczyla miesiac smile
            i do dzisiaj go uzywamy ( mala ma 9 mieseicy) nosidelko jest do 13 kg)
            i choc mam problemy z plecami to przy noszeniu malej w tym nosidelku plecy mnie nigdy nie bolaly...smile
            pozdrawiam...
          • mikaaan Re: Baby Bjorn 03.10.10, 21:21
            Najpierw ...
            >>sa gotowe zamordowac kazdego, kto nie podziela zdania, zaczyna sie pyskowka i wyzwiska. Typowe zachowania wiekszosci forumowych matek na niemowlaku.
            A potem ...
            >>ale szczerze mowiac to g.. Ci do tego, bo nikt Cie o rade nie pytal.
            Jak widać nie odbiegasz od większości mam na niemowlaku wink
          • boo-boo Re: Baby Bjorn 03.10.10, 21:38
            SAk0oro typowe matki na forach wdają się w pyskówki to ty jesteś typową ......meliniarą chyba sądząc po odpowiedzi.
            • monnap Re: Baby Bjorn 08.10.10, 19:10
              Pewnie bardzo bys chciala...
    • annab11 Re: Baby Bjorn 07.10.10, 16:53
      Noszę w BB już trzecie dziecko i moim zdaniem jest super. Najmłodszy (tak jak i jego starsze rodzeństwo) bardzo lubi nosidło i ja również. Latem nosiłam małego prawie codziennie po ok 1 - 2 godziny, teraz znacznie rzadziej. Zaczęłam go wsadzać do nosidełka, jak miał ok. 1,5 miesiąca. Starsze dzieci nosiłam do około roku.
    • vangie Re: Baby Bjorn 07.10.10, 18:45
      szczerze? obejrzalam sobie toto wlasnie w internecie- fakt, raczej wisiadlo i to w dodatku drogie
      za ta cene albo mniej mozna kupic nosidlo ergonomiczne, ja akurat jestem raczej zwolennicza chusty, choc czasem marzy mi sie cos do szybkiego wrzucenia na plecy wink

a zanim sie tu na mnie rzuca, ze dziewczyna pytala o BB- coz... o chustach slyszy sie coraz wiecej, ale niekoniecznie o nosidlach ergonomicznych, stad jesli chce nosidla, to niech ma mozliwosc porownania roznych, w tym ergonomicznych

a tak przy okazji, to noszenie dziecka przodem do swiata w czymkolwiek uwazam za zbrodnie- przodem do swiata jedynie na rekach w pozycji fasolki
    • bafka Re: Baby Bjorn 07.10.10, 19:24
      ja mam BB, kupiłam to ponieważ ergonomiczne są od 5 cy 6 m-cy a mi było potrzebne od 3, mała ma 4,5 m-ca, narazie użyłam ze 3 razy na 15 minut, mała je lubi, zasypia w nim, ja czuję się niepewnie, nie jestem pewna czy jej wygodnie, no ale skoro śpi to chyba tak
      • fasol-inka Re: Baby Bjorn 07.10.10, 20:01
        bafka napisała:

> ja mam BB, kupiłam to ponieważ ergonomiczne są od 5 cy 6 m-cy

bzdura totalna
    • geene Re: Baby Bjorn 07.10.10, 22:57
      Ja mam BB Comfort, rewelacja. Zaczęłam nosić synka gdy skończył 3mce. Noszę max 2h dziennie, moje dziecko uwielbia od urodzenia być noszone, a ja już nie mam siły - kiedy osiągnął 8kg poddałam się, BB mnie ratuje.
      • lowy_nogin Re: Baby Bjorn 07.10.10, 23:24

> Ja mam BB Comfort, rewelacja. Zaczęłam nosić synka gdy skończył 3mce. Noszę max
        > 2h dziennie, moje dziecko uwielbia od urodzenia być noszone, a ja już nie mam
        > siły - kiedy osiągnął 8kg poddałam się, BB mnie ratuje.

i wisi ci to ze to nosidlo nie jest zdrowe dla dziecko, bo nie respektuje jego fizjologii?
        dziecko wisi na kroczu, a plecy nie przyjmuja zdrowej pozycji?
        www.ekodzieciak.pl/images/ulotka_jak%20nosi%E6_ekodzieciak.jpg
        www.ekorodzice.pl/jak-wybrac-chuste-czy-nosidlo,40,532,792.html
        img688.imageshack.us/img688/9186/ulotkajak20nosie6ekodzi.jpg
        https://img688.imageshack.us/img688/9186/ulotkajak20nosie6ekodzi.jpg
        • geene Re: Baby Bjorn 08.10.10, 07:44
          No tak, spodziewałam się ataku. Radzę sprawdzić, o jakie nosidełko chodzi.
          www.scandinavianbaby.pl/product-pol-147-BabyBjorn-COMFORT-nosidlo-ergonomiczne-SCARLET.html
          Szczerze mówiąc nie widzę różnicy pomiędzy nim a wychwalanym tutaj ono czy bandolino
          Poza tym, nie noszę dziecka przodem do świata.
          Do tego, jak powiedziałam zaczęłam nosić w nim dziecko, dopiero od 3 miesiąca, moje dziecko ważyło wówczas 8kg (żeby nie być narażoną na kolejny atak - wyłącznie na piersi), trzymało od dawna sztywno główkę.
          Poza tym, radzę najpierw sprawdzić czy to aby na pewno sztywne nosidełko i jak rzeczywiście dziecko w nim siedzi.
          Ja zanim się zdecydowałam sprawdzałam też inne nosidełka, BB Active, Red Castle, itp, no i jedyną słuszną chustę.
          • fasol-inka Re: Baby Bjorn 08.10.10, 07:52
            a ja myślałam, że moja manduca była droga... wink
          • bajkolubka Re: Baby Bjorn 11.10.10, 18:52

Faktycznie, BB comfort wyglada na wygodniejsze od mojego activa i JEST nosidlem ergonomicznym, a Active - nie jest. My noszac synka podtrzymujemy jego pupe, no i jest ergonomicznie. Coz, you live and learn.
            Manduca tez jest fajna, no, oprocz cenywink
            https://suwaczki.maluchy.pl/li-47797.png
            • ponponka1 Re: Baby Bjorn 12.10.10, 08:27
              bajkolubka napisała:

> Faktycznie, BB comfort wyglada na wygodniejsze od mojego activa i JEST nosidlem
              > ergonomicznym,

Nie jest, jest hybryda. Przymeirzalam to to w sklepie na mojej malej 12 kg i panel szeroki (mozna go oczywiscie zawezic i bedzie jak wisiadlo) ale gruby. Nie otula dziecka. Dlatego tylko dla dzieci juz samodzielnie siedzacych. Problem tylko w tym, ze mozna nosic tylko z przodu. A taki klocek wygodniej jest nosic na plecach. Aha i dociaganie jest ograniczone. Ja ma 160 cm i nosze romiar 38 a na maksymalnym dociagneiciu mala nie byla do mnie idealnie "przyklejona" - wiec jej ciezar byl jeszcze bardziej odczuwalny. W kazdym razie tym modelem producent daje sygnal, ze wie gdzie lezy przyszlosc. Nie moze wprowadzic od razu ergonimiki bo co powie uztwkonikom wisiadel - sorki, pomylilismy sie a lekarze rekomendujacy nasze wisiadla byli oplaceni? hehehehehehehe. Ale za 10 lat BB nie bedzie produkowal juz wisiadel.....

My noszac synka podtrzymujemy jego pupe, n
              > o i jest ergonomicznie.

hhhheeeee szczegolnie dla Twoich plecow i reki podtrzymujacej pupe. Wspolczuje takiej kombinacji za takie pieniadze

> Manduca tez jest fajna, no, oprocz cenywink

Manduca u mnie w Norwegii kosztuje 980 NOK. BB Active 1090 NOK. Twoj wybor.....Poza tym mozna kupic uzywane.....ale jak ktos woli nosic dziecko niewygodnie .....
              • ponponka1 Re: Baby Bjorn 12.10.10, 08:59
                zeby nie byc goloslownym
                tu cena BB active
                www.barnashus.no/nettbutikk/detaljer/ut-pa-tur/baere/baby-bjorn-baeresele-active.htmlManuca
                www.syvsjal.no/productdetails.php?product=78
                Jak bym miala weza w kieszeni to bym kupila manduce....
                Co ciekawe na norweskim targowisku jest mnostwo ogloszen sprzedazy BB z komentarzem - malo, lub nigdy nie noszone.....ciekawe dlaczego?
              • bajkolubka Re: Baby Bjorn 12.10.10, 20:39
                Wlasnie kupilismy BB uzywane i polecane przez wszystkich wokol (Anglia). Szczerze mowiac, nie pamietam, zeby w Anglii byly jakiekolwiek nosidla ergonomiczne. Zreszta, nie wiem, czy w Polskich sklepach sa - po przyjezdzie do Polski bylam w 3 trymestrze i w kiepskim stanie i po sklepach nie chodzilam. To nie chodzi o to, ze ja WOLE nosic dziecko niewygodnie. Wolalabym, zeby lezal wygodnie w wozku, ale on wozka zazwyczaj nie lubi, wiec wkladam go w nosidlo i nie do konca podoba mi sie, jak to wyglada - dlatego pytam na forum o opinie innych uzytkowniczek nosidel.
                To tyle, tytulem wyjasnienia. Dzieki za rady, pewnie skorzystam.
                Pozdrawiam
                >
                • mrs.t Re: Baby Bjorn 12.10.10, 22:44

> ze mowiac, nie pamietam, zeby w Anglii byly jakiekolwiek nosidla ergonomiczne.

boze widzisz i nie grzmiszwink
                  trzeba sie w dobrych kregach obracac! jasne w mothercare nie ma. ale to kwestia marketingu i kasy na reklame.
                  a kupic mozna na slingswap na yahoo groups, najtaniej!groups.yahoo.com/group/UKbabywearingSWAP/
                  albo wpisz w googla SCC - soft structured carrier
    • camel_3d Re: Baby Bjorn 08.10.10, 09:42
      bajkolubka napisała:

>
      > Czy ktos uzywa Baby Bjorn active i jest zadowolony?

nikt normalny tego nie uzywa.. tylko mamy modnisie
      • geene Re: Baby Bjorn 08.10.10, 10:53
        Argument w stylu - chusty noszą tylko Rumunki...
        • mint.royal Re: Baby Bjorn 08.10.10, 12:39
          Dlaczego niektórym tak trudno pojąć, że każdy ma swój pomysł na wychowywanie dziecka ? Po co taka pyskówka ?

I tak, mam BB Active. Syn ma 5,5 miesiąca i właśnie pierwszy raz był noszony twarzą do świata i super mu się podobało. Nie ma wtedy kontaktu z rodzicami, ale jest bardzo ciekawskim dzieckiem. Nas widzi codziennie, spacery w gondoli coraz czesciej konczą sie płaczem ( bo nuda), a na świecie jest tyle ciekawych rzeczy.
          Byliśmy na 3 kontrolach bioderek, wszystko w porządku i już nic złego z bioderkami stać sie nie moze.
          I tak, BB wybraliśmy świadomie. Nie po to, zeby sie lansować na osiedlu smile
          • ponponka1 Baby Bjorn to takie nowoczesne dyby 08.10.10, 13:21
            W ktore wkladasz dziecko. Z otworow zwisaja nozki i raczki a te dyby wisza na brzuchu noszacego. Juz mi sie nie chce pisac, ze dziecko w tych dybach opiera sie na kroczu - bo to widac od razu.
            Widac tez ze sam producent tez to widzi i powolutku wprowadza te nowe nosidelko z rozszerzanym panelem....ale tego zadna mama noszaca dzieci w dybach jakos nie chce zauwazyc wink
            • monnap Re: Baby Bjorn to takie nowoczesne dyby 08.10.10, 19:19
              Wyobraznia troche za mocno ci pracuje.
              • ponponka1 Re: Baby Bjorn to takie nowoczesne dyby 11.10.10, 10:18
                monnap napisała:

> Wyobraznia troche za mocno ci pracuje.

Odpowiem na Twoim poziomie
                Wzrok troche za slabo ci pracuje

A
          • mrs.t Re: Baby Bjorn 08.10.10, 13:30
            mi tam wsio rawno kto w czym swoje dziecko nosi,
            ten comfort rzeczywiscie ma szerszy panel,nie wiem, nei znam sie czy odpowiednio szeroki

ale
            > Byliśmy na 3 kontrolach bioderek, wszystko w porządku i już nic złego z bioderk
            > ami stać sie nie moze.

z tego co nawet w tym watku wyczytalam to nei tyle chodzi o bioderka, co o kregoslup - ktory naturalnie jest wygiety (kifoza?) , i noszenie przodem do swiata tego nie respektuje
            ale to i tak chyba dotyczy malych maluszkow, z mieciutkim kregoslupem nie wiem kiedy dzieciom sztywnieje kregoslup?

i druga sprawa, tez nie chodzi o bioderka, tylko wiszenie na kroczu - zwlaszca u chlopcow, taki ucisk dla jader to zbyt dobry nie jest..

abstrachujac od nosidla, to wyobrazcie sobie jak nosi sie dziecko BEZ niczego - na barana, czyli dziecko na plecach, okrakiem obejmuje w pasie, taka sama pozycja, z przodu - jest naturalna...
            • ponponka1 Re: Baby Bjorn 08.10.10, 14:02
              Odpowiadasz na:
              mrs.t napisał:

> abstrachujac od nosidla, to wyobrazcie sobie jak nosi sie dziecko BEZ niczego
              > - na barana, czyli dziecko na plecach, okrakiem obejmuje w pasie, taka sama po
              > zycja, z przodu - jest naturalna...

Albo na biodrze....
              Tzw. pozycja na malpke. Dziecko ma szeroko nozki
              >
          • boo-boo Re: Baby Bjorn 09.10.10, 17:06
            Tu nie chodzi o wychowanie dziecka- to tak jak byś propagowała podawanie dziecku piwa na uspokojenie np.
            Tu nie chodzi tylko o bioderka- kręgosłup jest wygięty w nienaturalny sposób- wystarczy trochę głową ruszyć.
      • monnap Re: Baby Bjorn 08.10.10, 19:17
        Tak, ja uzywam, mam 3 dzieci i wszystkie byly w nim noszone. Zadne z moich dzieci nie lubilo chust.
        A tak apropos glupich wypowiedzi Camela, to jesli BB jest szczytem mody w twoim przekonaniu, to serdecznie wspolczuje...
        • ponponka1 Re: Baby Bjorn 11.10.10, 10:21
          monnap napisała:

> Tak, ja uzywam, mam 3 dzieci i wszystkie byly w nim noszone.

I juz wieky czemu te docinki o wyobrazni i chceniu. Moznego kregoslupa zycze Twoim dzieciom...na starosc....
    • bajkolubka Re: Baby Bjorn 09.10.10, 08:03
      Bardzo dziekuje za wszystkie opiniewink
      Troche sie martwilam, ze wkladam mojego 4-miesieczniaka do BB za wczesnie, ale widze, ze inne mamy zaczely go uzywac dla jeszcze mlodszych malenstw. A'propos glosow krytyki - jakos nie moge uwierzyc w to, ze w krajach skandynawskich promuje sie cos tak niezdrowego dla malych dzieci, jak sugeruja to niektore uczestniczki forum. W koncu nie sa to kraje Trzeciego Swiatawink Ciekawe jest na przyklad, ze w Norwegii jest nacisk na karmienie piersia i ogromna swiadomosc jak wartosciowe jest to dla maluszka. Mieszkalam kilka lat w Anglii i tam BB tez jest bardzo czesto w uzytku. A zamiast tak popularnych w Polsce lezaczkow - bujaczkow i nosidelek przez pierwsze miesiace zycia dziecko kladzie sie w wiklinowym koszu-kolysce i dzieki temu spedza wiekszosc czasu na plecach/brzuszku. Taki kosz mozna zabrac ze soba do pokoju, kuchni, lazienki, gdzie dusza zapragnie i jest to najlepsze rozwiazanie dla malucha. Do czego zmierzam? Wiele osob twierdzi, ze tamte kraje sa be i edukacja zdrowotna jest na niskim poziomie. Ja jednak mam inne doswiadczenia i wybieram z roznych ofert, te ktore maja dobre opinie pediatrow na calym swiecie, jak BB. Troche dystansu na pewno wielu osobom sie przyda!
      Pozdrawiam
      • boo-boo Re: Baby Bjorn 09.10.10, 17:10
        Tylko,że w Anglii akurat ludzie w większości przypadków są jak stado "tempych" baranów-kupują coś bo w tv zareklamowali i tyle- i potem widzisz "troskliwych" rodziców noszących dzieci w wisiadłach przodem do świata.....
        • pelagia_pela Re: Baby Bjorn 09.10.10, 20:13
          Za to w Polsce'tegie glowy' widza wszedzie podstep, zmowy koncernow, zagrozenia dla zdrowia dzieci. Danonki to chemiczny koktajl po ktorym dziecie swieci w ciemnosci a parowki to strawa szatana. No i nosidlo BB to maszyna tortur.
          • boo-boo Re: Baby Bjorn 10.10.10, 13:17
            No akurat jak w Pl to nie wiem- nie mieszkam i za rzadko bywam. Co do BB- może aż narzędzie tortur to to nie jest ale szmelc na pewno.
            • pankracy2010 Re: Baby Bjorn 10.10.10, 14:34
              ok, jeszcze raz zapytam mamy noszące w BB i nie ukrywam że liczę na odpowiedź na poziomie...nie niepokoi Was to,że dziecko w tego typu klasycznym BB wisi? nie widzicie tego? nie pytam zaczepliwie ani złośliwie - chciałabym się tylko dowiedzieć jak to jest z waszego punktu widzenia.
              • green_naranja Re: Baby Bjorn 10.10.10, 16:49
                ja bym chciala wiedziec, czy te noszace w BB-syfach maja na tyle wyobrazni, by sobie SIEBIE wyobrazic w takiej sytuacji-dyndajace nogami, obijajace sie o uda noszacej osoby, wetkniete w usztywniony pancerz, no i z kroczem wpijajacym sie w waska rure. czy one w ogole wiedza, jaka dziala sila grawitacji i prawo bezwladnosci...?
                no bo o znajomosc ludzkiej anatomii to juz ich nie podejrzewam.

mozna nie kochac chust i sobie ich nie zyczyc, ale wypada miec na tyle wyobrazni i checi znalezienia lepszego rozwiazania dla dziecka (i siebie!), by chociaz sprobowac normalnych, ergonomicznych miekkich nosidelek.
                • pelagia_pela Re: Baby Bjorn 10.10.10, 17:17
                  Nosze z bramki na lotnisku do samolotu i z powrotem kiedy nie ma wozka jeszcze. Dziecko nie wydaje sie torturowane, zdaje sobie sprawe ze BB nie nadaje sie na spacery kilkugodzinne. Jesli ktos chce tak uzytkowac to polecam.
                  • ponponka1 Fizjoterapeuta gazetowy 11.10.10, 10:29
                    pelagia_pela napisała:

> Nosze z bramki na lotnisku do samolotu i z powrotem kiedy nie ma wozka jeszcze.
                    > Dziecko nie wydaje sie torturowane, zdaje sobie sprawe ze BB nie nadaje sie na
                    > spacery kilkugodzinne. Jesli ktos chce tak uzytkowac to polecam.

Poleca co najwyzaej, raz w miesiacu do warzywniaka pod blokiem.
                    Dziei nie sa torturowane, ale na pewno nie jest to pozycja wlasciwa dla ich kregoslupa.
              • boo-boo ??? 10.10.10, 18:11
                Ale ja nie noszę w BB- mam ONO.
      • ponponka1 Re: Baby Bjorn 11.10.10, 10:25
        bajkolubka napisała:

jakos nie moge uwierzyc w to, ze w krajach skandynawskich prom
        > uje sie cos tak niezdrowego dla malych dzieci, jak sugeruja to niektore uczestn
        > iczki forum. W koncu nie sa to kraje Trzeciego Swiatawink

Widzisz, glupich, czytajacych ulotki reklamowe matek jest duzo, najwicej w krajach wysokorozwinietych, gdzie zamiast instyktu jest reklama.....

I uwierz, mieszkam w Norwegii i coraz wiecej widac nosidel ergonomicznych nie tylko w uzyciu ale tez w sklepach z artykulami dzieciecymi. Poza tym sam producent BB zaczal produkowac juz z szerszym panelem.....i lekarze z ich ulotki to zalecaja.....
        Matki w krajach trzeciego swiata nosza dzieci w chustach....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka