Dodaj do ulubionych

Problem z oczkiem - POMOCY

07.10.10, 10:21
Dziewczyny, mam ogromny problem i nie wiem co robić...

Mała obudziła się dziś standardowo, pogodna i w sumie nie widać by coś jej dolegało.

Jednak zauważyłam że w jednym oczku pojawiła się taka jasnobrązowa kreseczka (nie krwisto czerwona) - mniej więcej od wewnętrznego kącika do tęczówki... Jest ona dość dobrze widoczna i raczej nie bardzo cieniutka jak żyłka..... Czy macie jakieś doświadczenia na ten temat??? Proszę o pomoc!!! Jechać do lekarza? Na jakiś ostry dyżur okulistyczny??? Błagam, bo zaraz zwariuję...
Obserwuj wątek
    • apsinka Re: Problem z oczkiem - POMOCY 07.10.10, 19:29
      I co z tym oczkiem? Może to tylko rzęsa, mojej często wpada, albo jakieś kłaczki z miśków, albo kocyka.
      • agul86 Re: Problem z oczkiem - POMOCY 08.10.10, 12:19
        byliśmy wczoraj u dwóch okulistów. Pierwsza pani doktor nie bardzo była w stanie coś doradzić - byliśmy w publicznej przychodni a tam raczej nie było sprzętu do obejrzenia oczka takiego maluszka. Wieczorem pojechaliśmy prywatnie do okulisty typowo dziecięcego - stwierdził że to niegroźna wybroczyna i że sama zniknie... na szczęście się to nie powiększa i nie rozlewa... prawdopodobnie Malutka musiała się zadrapać w spojówkę... Obejrzał też dokładnie dno oka i ogólnie w oczkach nic się nie dzieje - wszystko jest idelanie.

Ale generalnie badanie okulistyczne niemowlaka to nic przyjemnego... gorzej niż na szczepieniach... na szczęście Zuzia dostała kropelki znieczulające oczko do badania, ale zakładanie rozpórki było straszne... Mam trochę wyrzuty sumienia że tak męczyliśmy Malutką, ale z drugiej strony umierałam ze strachu, co to jej się tam pojawiło...
        • angela10086 Re: Problem z oczkiem - POMOCY 08.10.10, 12:43
          moja julka miła tez dno oka robione, nie było tak starsznie....
        • zajacowa Re: Problem z oczkiem - POMOCY 08.10.10, 12:47
          Cieszę się że wszystko ok. ja jestem przewrażliwiona na punckie oczy. Sama urodziłam się z wadą i potem przeszłam kilka operacji, nieudanych zresztą i z moją 7-miesięczną córeczką byłam zaraz po urodzeniu na sprawdzeniu oczu. Badanie - masakra, ale wszystko jest ok i cieszę się, że sprawdziliśmy wzrok małej. Jak patrzę na nią bardzo zwracam uwagę na oczy, jak nimi wodzi za przedmiotami itd. Taka moja mała fobia... Nie dziwię Ci się reakcji, bo jednak wzrok jest bardzo ważny i nie można zaniedbać żadnych objawów...
          • noin20 Re: Problem z oczkiem - POMOCY 08.10.10, 13:26
            Nie zazdroszczę. Dorze, ze wszystko w porzadku jest.
            Ja byłam z corka na kontroli dna oka. Nie podobały jej się kropelki do oczu. Na szczęscie rozporki nie potrzebowalismy - mała do tej pory uwielbia patrzec na swiatełka (w świeta to choinke chyba wzrokiem zje) i ładnie szeroko oczy otworzyła. Niemowlę przed nami nie miało tak dobrze i rozporka była potrzebna. Na ulicy było słychac jak placze.
      • blanus2202 Re: Problem z oczkiem - POMOCY 08.10.10, 15:36
        Ja jestem zdania, ze zawsze lepiej dmuchać na zimnę (oczywiscie nie do przesady w niektorych kwestiachwink)

Autor: apsinka
        "I co z tym oczkiem? Może to tylko rzęsa, mojej często wpada, albo jakieś kłaczki z miśków, albo kocyka."

Nie no pewnie... Matka zauważajac coś takiego robi dokładne ogledziny oczka... Wiec raczej malo prawdopodobne zeby sie pomyliła z kłaczkiem tak?uncertain

Mojm
    • joxanna Re: Problem z oczkiem - POMOCY 08.10.10, 21:39
      Ja mam takie dziwne coś w oku. Pojawiło się jakoś tak na studiach. Byłam u różnych okulistów, nie wiedzieli co to jest, kazali patrzeć, czy się aby nie powiększa i nie scala (bo to jest jakby taka plamka z kropeczek malutkich). Aż wreszcie pewna okulista wyjaśniła mi, że to jest po prostu... pieprzyk. Że w oku jest bardzo dużo pigmentu i zdarza się, że 'wycieknie'. Do tej pory było to jedyne 'jakieś' wyjaśnienie, więc się go trzymam. Nie boli, na widzenie nie wpływa, nie zmienia się, a noszę je już jakieś 12 lat.
      • agul86 Re: Problem z oczkiem - POMOCY 10.10.10, 13:04
        Dzięki za wszystkie miłe słowa smile Na szczęście już ta wybroczynka zanika - tak więc pierwszy kryzys mamy za sobą smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka